cebulę i gotujemy przez 35 minut. W połowie gotowania dokładamy do garnka fasolkę. Filety z łososia doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Każdy filet zawijamy w folię aluminiową, robiąc paczuszkę. Rybę umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 160°C W między czasie robimy sos. Posiekana szalotkę podsmażamy na maśle. Gdy ładnie się zeszkli
Przysmaki Karolkimiąższ pokroić w małą kostkę. Dodać do ryżu, lekko posolić i posypać sporo pieprzem. Gotować pod przykryciem jeszcze 10 min. Filety opłukać, osuszyć .Koperek posiekać. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i żółtkiem. Posolić do smaku. Rybę ułożyć na ryżu ogórkowym, oprószyć pieprzem, posypać koperkiem i polać wymieszaną śmietaną. Dusić pod przykryciem 10 minut. Udekorować pokrojonym pomidorem i zajadać
Kulinarny karnet Christopherastolika wiedzieliśmy już, na co się zdecydujemy. Bez zastanowienia poprosiliśmy o rybę. W oczekiwaniu na posiłek czas umiliła nam muzyka na żywo. Z dźwiękiem fortepianu w tle poczułam się jak na pierwszej randce :) Po kilkunastu minutach na naszych stołach pojawiły się spore porcje jedzenia - Smażony filet z pstrąga na postumencie z zielonego groszku z sosem szczypiorkowym i ziemniakami gratine(...)delikatnie rozpływały się kęs po kęsie. Sos szczypiorkowy otulał w minimalnym stopniu fileta, zatem szybko uleciał mi jego smak. Wyjątkowo smaczny okazał się mus z zielonego groszku. Jego kremowa konsystencja optymalnie współgrała z filetem z pstrąga. Mogłabym chyba jeść go na samo ;) Ryba nie wyróżniła się niczym szczególnym. Istotne było dla mnie to, że wszystko było ciepłe
Sajkofanka smakudeser. Dziś jednak proponuję przystawkę z ciasta francuskiego nadzianego rybą, warzywami i odrobina ciągnącego się sera:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (225g), 1/2 czerwonej papryki, 1/4 zielonej papryki, 6 pieczarek, 1 filet rybny (u mnie z dorsza), sól, pieprz, przyprawa do ryb, 50g żółtego sera, jajko do posmarowania. Wykonanie Grzyby
Z miłości do słodkościpstrągu łososiowym , który smakuje tak samo pysznie jak łosoś, a jest trochę tańszy ;) Przede wszystkim każdy moment jest dobry by dietę wzbogacić o ryby. Składniki (dla 2-3 osób): ok 1/2 kg fileta z pstrąga łososiowego 4-5 sporych ziemniaków (gatunek na frytki) kolorowa sałatka przyprawa do grilla ziołowa pieprz cytrynowy sól, pieprz 1/2 łyżki oliwy(...)oliwek Przygotowanie: Osuszoną rybę nacieramy solą, pieprzem cytrynowym i odrobiną ziołowej mieszanki grillowej. Skrapiamy oliwą i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej. Kilka minut z każdej strony wystarczy. Przekładamy delikatnie by nie uszkodzić kawałków lub pieczemy nieco dłużej, na mniej rozgrzanej patelni - tylko z jednej strony. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką
Kuchnia po mojemuKolejne danie wigilijne. Tym razem ryba w pysznych warzywach. Polecam zrobić to danie postne. Danie dobre i na ciepło i na zimno. Składniki : * 1,2kg filetów dorsza, mintaja * jajko , mąka pszenna , bułka tarta - do panierowania ryby * 4 marchewki * kawałek selera * 1 pietruszka * 2 cebule * 4 łyżki oleju rzepakowego * mały koncentrat pomidorowy * łyżka ketchupu łagodnego * cukier , sól , pieprz
Magiczne Życie MartyFish in the socket Składniki. 1 ziemniak 1 cukinia 1 marchewka 25 dag filet z flądry bez skóry 5 szt. pieczarki przyprawa do ryb sól tymianek pieprz 1 jajko 50 ml śmietana 36% masło olej do smażenia Wykonanie. Ziemniak obrać, pokroić w cienkie plasterki, krótko przesmażyć na oleju i położyć na spód w formie w której
Kulinarny karnet Christopheraśniadanie jak i na kolację. Szybko się robi i szybko znika :) Zajadana w mojej rodzinie od lat. Składniki - kostka sera białego 25 dkg - konserwa rybna - filety z makreli w oleju - ( może być inna ryba np. śledź ) - dwa jajka ugotowane na twardo - dwa ogórki kiszone większe, lub trzy mniejsze - łyżka majonezu, łyzka jogurtu naturalnego - sól, pieprz do smaku. Wykonanie Rybę
Kuchnia z widokiem na ogródodłożyć, resztę pokroić w paski. Rybę i odciśnięty placek zemleć, dodać jajka, sól, skórkę cytrynową, imbir, figi i dokładnie wymieszać. Gazę rozłożyć, posmarować masłem, wyłożyć na nią rybę, uformować w wałek. Następnie zwinąć, końce gazy związać, owiązać sznurkiem jak baleron. Włożyć do gorącego wywaru i gotować około godziny. Zostawić do ostygnięcia w wywarze. Wyjąć rybę, wywar doprawić do smaku sokiem(...)Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wywaru i następnie wymieszać z pozostałym wywarem. Pokryć dno naczynia galaretką, odstawić do zastygnięcia. Rybę odwinąć z gazy, pokroić w plastry grubości około 1- 1,5 cm. Na zastygniętej galarecie ułożyć kawałki ryby i zalewać je stopniowo galaretką, dekorując figami pokrojonymi w plasterki. Podawać z majonezem i chrzanem. zastawa
królestwo garówRyby-kocham je jeść:) Już mojej 1,5 rocznej córeczce przyrządzam na parze:) Ten przepis, który proponuję jest dla wszystkich:) 1,5 kg fileta (wg uznania) u mnie przyjęła się Tilapia. Zioła do ryb, przyprawa do ryb, zioła prowansalskie. Taką mieszankę mieszam z 3 łyżkami oleju i namaszczam rybkę. Najlepiej przykryć folią aluminiową i włożyć
Moje Słodkie PiekiełkoLubię ryby. Z tym , że wszelkie gotowe kostki rybne , paluszki rybne ( szczególnie te z mielonej ryby) odstraszają mnie. Kupuję ryby i przygotowuję sama. Przyznaję, że wolę filety bo nie pociąga mnie grzebanie w talerzu i wyławianie ości, ale jak trzeba to kupuję całe i filetuję lub robię w całości ( pstrągi), lub dzwonka ( halibut, szczupak, sandacz, karp
Buniabaje w kuchniodcinku) Potrzebujemy: ok. 500-600 g łososia (filet - w dwóch równych kawałkach) 100 g bulwy kopru włoskiego 100 g pieczarek 50 g masła 2 łyżki płynnej śmietanki (najlepiej 30-36%) olej do smażenia (słonecznikowy lub z pestek winogron) mąka do obtoczenia ryby (1 czubata łyżka powinna wystarczyć) sok z 1/4 cytryny 1 jajko sól i pieprz Dodatkowo(...)odrobinę większy niż ten pierwszy), nawijamy go na wałek, rozwijamy nad rybą i dociskamy brzegi (ciasto musi zakrywać całą rybę wraz z nadzieniem i naleśnikami). Chowamy do lodówki na 20 min. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Wyjmujemy schłodzonego łososia. Odcinamy nadmiarowe ciasto wokół nadzienia, wycinając kształt ryby i zostawiając ok. 2-3 cm obramowania dookoła (więcej przy
Ratunku obiadprzepis z udziałem ryby. Moje dzieci jakoś oporne są i ciężko mi tą rybę przemycać. Gdy przyrządzam ją sporadycznie to przy pewnych protestach z ich strony, jakoś udaje mi się przekonać je do zjedzenia. Jednak gdy proponuję rybę zbyt często protesty się nasilają. Sprzeciw jest zbyt zdecydowany by z nim dyskutować. A szkoda, bo ryba przecież jest dla naszego(...)większa niż soczewicy. Od momentu zagotowania należy ją gotować około 20-25 minut. Najlepiej sprawdzić czy jest już wystarczająco miękka. Odcedzamy. Rybę osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym filecie rozsmarowujemy po 1 łyżeczce masła. Wkładamy po piekarnika na około 20 minut w temperaturze 180 °C. W tym czasie
Przysmaki Karolkirybkę..pomysł i przepis z książeczki dołączonej do tego Cudu..U mnie okazało się, że w domu brak koncentratu pomidorowego, więc dałam cały ketchup McDonald's..1 kg filetów rybnych1/2 kg marchwi2 cebule1 pietruszka1/4 selera1 porsólpieprzprzyprawa do ryb2 łyżki olejumały koncentrat pomidorowy [ nie dałam]3 łyżki ketchupu [ dałam cały Ketchup McDonald's ]1 kostka rosołowa1 szkl. wody1 cytrynaFilety odmrozić(...)skropić sokiem z cytryny. Warzywa zetrzeć na tarce,dodaj kostkę rosołową i wodę i dusić w garnku na oleju aż będą miękkie. Następnie dodać , przecier ketchup i przyprawy.Przed włożeniem ryby do Cudu kuchennego wyjąć sito, przelać pojemnik gorącą wodą , żeby go ogrzać.W pojemniku bez sita układać warstwami gorące warzywa , surową rybę.Pierwszą i ostatnią warstwę stanowią warzywa. Przykryć
Moje domowe kucharzenie