filet z łososia - 937 przepisów (strona:5/63)

Pieczony z pieprzem cytrynowym łosoś z kuleczkami ziemniaczanymi i pesto z rukoli 237

omega-3, które wspomagają prace organizmu jest często nie lada wyzwaniem, zwłaszcza w przypadku tych młodszych. Sposobem może być ciekawe podanie ryby. Pobawmy się zatem w kolory – różowy filet z łososia z zielonym pesto z rukoli i cytryną podane z chrupiącymi i rumianymi kuleczkami ziemniaczanymi. Zaletą tego połączenia jest sposób pieczenia, ponieważ i rybę i kuleczki pieczemy(...)samej temperaturze w tym samym czasie, a w międzyczasie przygotowujemy pesto :)     Składniki: Filet z łososia Pieprz cytrynowy Plasterki cytryny masło 2 garści rukoli 4 łyżki oliwy (duże) 4 łyżki ziarna słonecznika 2 ząbki czosnku 3 łyżki parmezanu sól, pieprz kilka listków bazylii Kuleczki ziemniaczaneNoisettes   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style

ChilliJemy
TATAR Z ŁOSOSIA I MANGO 208

Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Wyciśnij sok z jednej limonki i wymieszaj go z oliwą, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Szalotki obierz i posiekaj bardzo drobno. Plastry wędzonego łososia (lub filety świeżego łososia po usunięciu ości) pokrój w drobną kostkę o bokach 3-4 mm. Połącz z posiekanymi szalotkami, domieszaj sos winegret z limonką. Mango obierz, zetnij miąższ wokół(...)odwracając je do góry dnem. Udekoruj z wierzchu młodymi kiełkami i wylej obok sos coulis z mango. Podawaj od razu lub odstaw do schłodzenia.   *możesz również użyć filetów świeżego łososia lub połączyć wędzonego łososia ze świeżym, wedle uznania ** lub użyj obręczy do wykrawania i formowania potraw   Bon appétit Angie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
,,Duet warkoczy rybnych” 127

podane z sosem śmietanowo- chrzanowym oraz cytryną będą smakowały każdemu! Dobrym połączeniem do ryby będą stanowić również bagietki czosnkowe lub pieczone ziemniaczki. Gorąco polecam!   Składniki: • filet z łososiafilet z halibuta • przyprawa do ryb • 2 ząbki czosnku • 2 plasterki cytryny • sól, pieprz, świeże zioła np. rozmaryn i tymianek • 6 łyżek oliwy Sos chrzanowy: • 2 łyżki śmietany

Podróż w kulinaria
Łosoś z frytkami z batatów 249

zbyt słodkie. Taki obiad oprócz świetnego smaku ma inną zaletę – bardzo łatwo się go przyrządza. Łosoś z frytkami z batatów bez wątpienia będzie w moim stałym repertuarze. Łosoś: 2 filety z łososia bez skóry (każdy ok. 150-200 g) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej) pół łyżeczki cukru trzcinowego pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki(...)czosnku (można pominąć) 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry (można pominąć) pół łyżeczki soli pół łyżeczki chilli lub pieprzu kajeńskiego listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 filety z łososia bez skóry (każdy ok. 150-200 g) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej) pół łyżeczki cukru trzcinowego pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki kurkumy pół

Poezja smaku
Łosoś w sosie serowym 227

Jeśli dodać do niego ten sos całe danie przestaje być dietetyczne, ale nadal jest przepyszne. :-) Serowy smak bardzo dobrze komponuje się z delikatnym smakiem pieczonego, cytrynowego łososia. 2 filety łososia sok z cytryny sól pieprz 3 łyżki masła 3/4 szklanki mleka szklanka startego żółtego sera duży pomidor 1. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej smarujemy połową ilością podanego

Szefowa kuchni
Zupa z pieczonych pomidorów, bakłażana i pulpetami z łososia 156

łupin).. Gotuj 10 minut. Zestaw z ognia, poczekaj aż zupa lekko przestygnie i zmiksuj blenderem na gładki krem. Zupę dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Pulpety z łososia Filet z łososia bez skóry posiekaj na drobno. Do masy dodaj białko, skórkę z cytryny, posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zagęść masę bułką tartą lub kaszą manną. Zwilż dłonie

Kubki smaku
Sałatka z pieczonymi warzywami, soczewicą i łososiem 249

średni kalafior, 3-4 marchewki, 2 mniejsze czerwone cebule, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka sumaku, 1/2 łyżeczki soli, 4-5 łyżek oleju Pieczony łosoś: filet z łososia, 1 duży ząbek czosnku, skórka starta z cytryny, 1/2 łyżeczki za'ataru, 1/2 łyżeczki soli, 1-2 łyżki oleju Dodatkowo: 1/3 szklanki czarnej soczewicy, 1/3 szklanki razowego kuskusu

Plate of Joy
Łosoś z rusztu z pikantną salsą i batatami 184

uwagi na wysoką przyswajalność białka łosoś stanowi idealne rozwiązanie dla osób dbających o linię oraz wszystkich, którzy cenią zdrowy tryb życia. Jedzmy więc łososia na zdrowie! Składniki: Łosoś: filet z łososia ze skórą 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią sól pieprz cytrynowy Salsa: 1 pęczek natki pietruszki 1 czerwona papryczka chili sok z 1/2 cytryny

Smakowity Blog Kulinarny
Pomidorowy krem z pulpetami z łososia 184

zupa lekko przestygnie i zmiksuj blenderem na gładki krem (miksowanie gorącej zupy stępi ostrza blendera). Zupę-krem dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Przygotuj pulpety z łososia Filet z łososia bez skóry i większych ości (gdyby się trafiły) zmiel w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka z drobnymi oczkami. Do masy dodaj białko, skórkę z cytryny, posiekany koperek

Moja Delicja
Łosoś z cytrynowym risotto i sałatką z roszponki. 162

Witam, W dzisiejszej notce chciałabym przedstawić przepis na danie idealne na wieczorną kolację przy świecach. By przygotować ten wspaniały posiłek potrzebujemy: Łosoś: * filet z łososia ze skórą(ja użyłam 1 dla 2 osób) *sól, pieprz *cytryna Risotto: * 1 szklanka ryżu * 2 szklanki bulionu * kieliszek białego wina * ok 40 g masła * 1/2 cebuli * estragon (wg uznania) * 1 cytryna * pieprz (najlepiej

Wspólne smaki
SYCYLIJSKA , PIKANTNA ZUPA RYBNA 370

przepyszna, drugiego dnia jest jeszcze smaczniejsza niż świeżo po przygotowaniu. Podaję przepis na 3-4 porcje, ja robiłam z podwójnej ilości.Składniki:- 300g halibuta ( u mnie filet)- 200g łososia ( filet)- 12 surowych krewetek- 1 czerwona cebula (dałam zwykłą)- 1/2 kopru włoskiego (fenkułu)- 2 łodygi selera naciowego- 1/2 malutkiej dyni- 2 ząbki czosnku- papryczka chili- 2 łyżki oliwy

Smaczne Zdrowe
Pieczony łosoś 135

Bardzo prosty przepis na bardzo wykwintny obiad (w moim mniemaniu oczywiście ;P) Przepis znalazłam na blogu Pieprz czy wanilia Składniki na dwie porcje : 2 porcje filetów z łososia otarta skórka z 1 cytryny + sok z 2 cytryn 1 łyżka oliwy kilka gałązek świeżego tymianku sól dodatkowo pieczone ziemniaczki : kilka ziemniak(...)miski wycisnąć sok z 2 cytryn; dodać świeże listki tymianku, 1 łyżkę oliwy i otartą skórkę z 1 cytryny. Wymieszać. Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem filety łososia włożyć do miski z marynatą. Pozostawić na ok. 30min. Jeśli marynata nie zakrywa całego mięsa - w połowie czasu – przerzucić mięso ryby na drugą stronę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić

cucinare
Łosoś i pstrąg w galarecie 214

Składniki:1 kg filety z łososia,1 kg filety z pstrąga,1 kostka warzywna,4 łyżki żelatyny,4 jajka,2 marchewki,1 pietruszka,1 seler,1/2 groszku zielonego,1 pomidor,1/2  papryki,natka pietruszki.Przygotowanie:  Kawałki fileta z łososia i pstrąga gotujemy w wodzie z obranymi warzywami : marchewka, pietruszka i seler. Dodajemy do wywaru kostkę rosołową

Aga w kuchni
Delikatna zupa rybna 154

czarno cebule 1/2 cukinii 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu gałkę muszkatołową, sól, pieprz jogurt lub śmietankę do zupy 0,3 kg świeżego fileta z łososia 0,3 kg świeżego fileta z dorsza 0,1 kg wędzonego łososia Marchew, pietruszkę, seler, seler naciowy, kalarepę, ziemniaki obieramy, kroimy w zgrabną kostkę i zalewamy zimną wodą(...)opaloną cebulę. Gotowanie od zimnej wody wydobywa cały smak i aromat z warzyw. W miarę gotowania dodajemy cukinię, brokuły i kalafior. Jak wszystko zmięknie, dorzucamy pokrojone w kostki filety z łososia i dorsza. Gotujemy przez około 10 min. Ryba ma być jędrna i soczysta. Zupę zaprawiamy jogurtem bądź śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, posypujemy sporą ilością koperku. Dokładamy

ladykitchen
Łosoś smażony 165

postanowiliśmy, jak co roku - darować karpiowi życie.Kupiliśmy filety z łososia.Przyrządzimy je w sposób bardzo prosty.Składników niewiele:-filety z łososia-przyprawa do ryb-jedna cebula-olej   Cebulę kroimy w plastry i układamy na półmisku. Posypujemy ją przyprawą do ryb i skrapiamy olejem.   Łososia myjemy, osuszamy i kroimy na części. Posypujemy przyprawą do ryb, skrapiamy olejem i przekładamy na cebulkę.Pozostawiamy na ok. godzinę.   Na patelni rozgrzewamy olej, układamy łososia skórką

Maminek kulinarny