filet z dorsza - 1000 przepisów (strona:31/67)

Kasza bulgur z grillowanymi warzywami i zapiekanym dorszem 186

Obiad na szybko? Proszę bardzo :) Składniki: 1/2 szklanki kaszy bulgur 1/2 cukini 5 pieczarek marchewka 2 filety z dorsza ajwar sól morska pieprz natka pietruszki zioła prowansalskie olej kokosowy do grillowania warzyw Wykonanie: Kasza : nastawiam wodę na kaszę. W tym czasie na sitku oczyszczam kaszę pod bieżącą wodą. Gotuję około 12 minut lub do momentu aż będzie dobra(...)dodaję soli. Warzywa : pieczarki i cukinię kroje, grilluje na patelni, dodaje startą marchewkę i natkę pietruszki. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ryba : filety myję, osuszam i kładę w naczyniu żaroodpornym. Doprawiam solą, pieprzem i całą rybę obtaczam w ajwarze. Zapiekam w piekarniku około 20 min w 180 stopniach. Gotowe

Bike By Life
Pomysł na… makaron z dorszem i brokułami 316

szybko i znienacka :D Na jedną porcję użyłam różyczek z połowy główki brokuła, ok. 150-200g i 100 g makaronu. Do tego jeden filet z dorsza. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w wodzie razem z makaronem. Dorsza doprawiamy do smaku – sumak i sól sprawdzają się bardzo dobrze. Dorsza smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Dzielimy

Kucharzyca
DORSZ W SOSIE CZEKOLADOWYM Z GORGONZOLĄ I WARZYWNYM TAGLIATELLE 181

nietypowe połączenie, ale zarazem bardzo smaczne! Można powiedzieć, że takie danie dla odważnych i dla tych, którzy nie boją się ciekawych połączeń smakowych. Przygotowałam moją ulubioną, białą rybę – dorsza , którego połączyłam z fantastycznym sosem zrobionym z dwóch czekolad – białej i gorzkiej Goplana oraz sera gorgonzoli, który idealnie przełamał słodko-gorzki smak czekolad. Do tego estragon, biały pieprz , odrobina(...)jest świetnym pomysłem np, na romantyczną kolację. Gwarantuję, że druga połówka z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Polecam! Ps. Taki sos jest też idealny do królika! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z dorsza – 300 g * biała czekolada – 30 g * czekolada Klasyczna gorzka Goplana – 30 g * ser gorgonzola – 50 g * oliwa z oliwek – 1 łyżka * masło

Ostra na Słodko
Risotto z pomidorami i dorszem 227

Nieskomplikowane i jednogarnkowe danie w postaci risotto ze świeżymi pomidorami oraz delikatnym dorszem, podlane białym i słodkim winem dla nadania charakteru 😋 Jeżeli chodzi o pomidory, to w tym okresie zdecydowanie polecam wybrać te z puszki/kartonika, a najlepiej ze słoika (puszki i kartoniki wyściełane są aluminium, czyli szkodliwym i toksycznym glinem!), ponieważ teraz pomidory(...)sklepach nie są tak słodkie i aromatyczne, a jednak na smaku zależy Nam najbardziej 😊 2-3 porcje: * gorący bulion warzywny- 800 ml * pomidory krojone w puszce/kartoniku- 400 g * filet z dorsza- 200 g * ryż- 100 g * białe, słodkie wino- 50 ml * masło- 50 g * cebula- 1 średniej wielkości * masło klarowane- do smażenia * sól, pieprz, cukier trzcinowy- do smaku * świeży

Kraina Miodem Płynąca
Dorsz zapiekany z warzywami i tahini 191

cebulkę , marchew , odrobinę pora … a wszystko to zapiekłam w naczyniu żaroodpornym.To był świetny wybór , gdyż rybka zachwyciła domowników!Danie na stałe zagości w mojej kuchni!SKŁADNIKI:- filety z dorsza – 500 g- olej – 100 ml- tahini – ok.180 ml- sok cytrynowy – 2 łyżki- cebula – 1 szt- por – 1 szt- marchew

Ostra na Słodko
Dorsz z warzywami w mleku kokosowym – bez laktozy 176

skórka była chrupiąca , podany z warzywami w mleku kokosowym i aromatycznych przyprawach.Przepis zainspirowny kuchnią tajską , ale przyrządzony całkowicie po mojemu.Danie smaczne , a zarazem lekki i dietetyczne.SKŁADNIKI:* filet z dorsza – 2 szt* marchew – 2 szt* mały seler – 1 szt* por – 1 szt* cebula dymka – 1 szt* mleko kokosowe – 250 ml* curry

Ostra na Słodko
ROLADKI Z DORSZA NA OSTRO Z PIECZONYMI POMIDORAMI 179

Dziś zapraszam na pyszną rybkę, jedną w moich ulubionych, czyli dorsza. Niesamowicie smaczna, nie droga i dietetyczna. Przygotowałam ją w formie roladek i połączyłam z ukochanymi tajskimi smakami. Dodatek chili, imbiru, galangalu, trawy cytrynowej i innych aromatycznych przypraw sprawia, że zyskuje niesamowity smak i aromat, ale również nakręca się przemiana materii. Pieczone pomidorki to taka kropka nad I, która(...)świetnie komponuje się z całością. Świetnym dodatkiem jest tutaj ryż albo opiekane ziemniaczki. Koniecznie wypróbujcie! Gwarantuję, że będziecie oblizywać się ze smakiem, tak jak ja! SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * filet z dorsza – 1 szt PRZYPRAWY: * limonka * korzeń galangalu * korzeń imbiru * trawa cytrynowa * sos sojowy * cukier trzcinowy * cebula dymka / zielona część * papryczka chili * sól , pieprz DODATKOWO: * pomidory koktajlowe * świeży ogórek

Ostra na Słodko
Jogurtowy dorsz z warzywami 170

powstała ta pyszna patelnia i ryba jogurtowa z bakłażanem, makaronem i brokułami.Syte danie które łączy w sobie wiele składników zdrowych.   dorsz: 25 dkg filetu z dorsza 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka kurkumy sól, pieprz przyprawa do ryb olej warzywa: 1 bakłażan 1/2 brokuła 1 gałązka pomidorków koktajlowych 1/2 papryczki chili 100 g makaronu drobnego sól, pieprz natka(...)plastry sole z dwóch stron odstawiam a 30 minut. Po tym czasie zmywam sól, osuszam posypuje pieprzem i smażę na oleju na patelni grillowej, razem z pomidorkami. Filet z dorsza kroję na mniejsze kawałki, przekładam do miski, dodaję jogurt, kurkumę, sól, pieprz, przyprawę do ryb. Całość mieszam dokładnie i odstawiam na 30 minut do lodówki. Po tym czasie smażę

wesoła kuchnia
Filety rybne gotowane z zielonym groszkiem 184

Składniki: 600 g fileta z dorsza lub mintaja 3 pomidory 1 duża cebula 1 puszka zielonego groszku 1 szklanka bulionu warzywnego 1 łyżeczka tymianku 3 łyżki oleju sól pieprz świeżo mielony 1 łyżka posiekanej natki Wykonanie: Groszek odcedzamy z zalewy na sitku, przepłukujemy zimną wodą. Pomidory sparzamy wrzącą wodą, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, cebulę obieramy siekamy drobniutko(...)patelni rozgrzewamy olej wkładamy groszek, cebulę oraz pomidory chwilkę podsmażyć wlewamy bulion warzywny przyprawiamy tymiankiem solą i pieprzem gotujemy warzywa około 5 minut. Filety z ryby kroimy na połowę posypujemy solą i pieprzem dodajemy do gotującego sosu warzywnego przykrywamy pokrywką gotujemy do 10 minut. W trakcie gotowania delikatnie odwracamy filety rybne i gotujemy jeszcze przez 2 -3 minuty

kgwjanczewo
Zapiekanka z cukinii, ziemniaków i koziego sera oraz grillowany dorsz 270

domu na pobliskim straganie kupiłam cukinię, dymkę, nać pietruszki i doniczkę z tymiankiem. Rozpakowałam zakupy w domu i stwierdziłam, że niewiele mogę z tego wyczarować. Całe szczęście w lodówce dorsz czekał na swoją kolej, ziemniaki też w każdym domu są a żółta i zielona cukinia wspaniale urozmaicą ten obiad. I dobrze, że kupiłam tymianek. Zawsze takie cudo wpadnie(...)ponieważ ostatnio kupiłam nieskromny kawał tego przysmaku i postanowiłam urozmaicić moją zapiekankę. Dziś na obiad też będzie "coś" z dodatkiem koziego.  Składniki: (na dwie osoby, wiadomo!) 2 filety z dorsza- jak ktoś umie filetować można kupić w całości (jak ja!) 2 duże, obrane ziemniaki żółta i zielona cukinia garść posiekanego koperku sól pieprz cytrynowy chilli w płatkach

Mango Papaja
Dorsz zapiekany pod musem z jabłek 184

błonnika, witamin i soli mineralnych. Warto zadbać, by jak najczęściej gościły się na naszym stole. Super danie dla zwolenników ryby pieczonej w piekarniku, lekkostrawne i zdrowe. Składniki: 4 porcje dorsza 1 kg jabłek (szarej renety/antonówki)   +  1 łyżka mąki 1 szklanka soku z jabłek 2 łyżki masła ghee skórka otarta z 1 cytryny sól, pieprz 1 jajko(...)dodać skórkę otartą z cytryny. Doprawić solą  i szczyptą cukru  jajko wymieszać ze śmietaną i dodać do musu jabłkowego naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dnie ułożyć filety z dorsza. Rybę wcześniej posolić i oprószyć pieprzem, zalać musem jabłkowym. Do zapiekanki najlepiej użyć grubych kawałków dorsza piec 15 minut w 200`C. Pozostałe jabłko pokroić ze skórką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryba w cieście z domowymi frytkami, czyli FISH&CHIPS 180

rozwiązanie, przygotujemy flagowe danie tamtejszej kuchni. Fish and chips, czyli ryba z frytkami to najbardziej popularne danie w Wielkiej Brytanii, podawane niegdyś w zwiniętej gazecie. Dorsz smażony w cieście, podawany w towarzystwie chrupiących ciętych ziemniaków, króluje również na naszej rodzimej krainie Mazurach. Jedyną różnicą jest, że podajemy wtedy rodzinne gatunki ryb słodkowodnych(...)sosach. Szklanka Coca-Coli to natomiast najlepsze zwieńczenie tej kulinarnej, odprężającej uczty.   Ryba w cieście z domowymi frytkami   Składniki:   Ryba: 400g filetówdorsza bez skóry 200g mąki pszennej + odrobina do obtoczenia ryby 250g zimnej wody gazowanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kurkumy sól, pieprz olej

kuron.com.pl
Ryba w cieście naleśnikowym 152

jest wtedy na zewnątrz chrupiąca i soczysta w środku. Co można zrobić z ryb? Możemy przygotować najlepsze kotlety rybne . Polecam też przepis na rybę w cieście piwnym ! Składniki: filet z dorsza, mintaja, morszczuka lub innej ulubionej ryby sól i pieprz do smaku ciasto naleśnikowe: ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki wody gazowanej 1 jajko sól ½ łyżeczki proszku do pieczenia olej rzepakowy(...)wody powinno być tyle samo. Dodajemy sól do smaku i odrobinę proszku do pieczenia, aby ciasto było bardziej puchate, wszystko mieszamy trzepaczką. Ciasto naleśnikowe ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Filety z ryby kroimy na mniejsze kawałki, maczamy je w cieście naleśnikowym, dokładnie z obu stron i smażymy na rozgrzanym oleju na patelni aż do zrumienienia. Wykładamy na ręcznik papierowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BACALAO AL AJO ARRIERO – dorsz z czosnkiem w pomidorach / kuchnia hiszpańska 269

kolejny zabieram Was do Hiszpanii na coś pysznego. Pochodzenie tej potrawy nie jest jednoznaczne, bo można ją spotkać w różnych częściach Hiszpanii ( w Aragonii , Nawarze , Cuenca ). To danie z dorsza z dużą ilością czosnku ( a wiecie, że ja lubię czosnek :D ) i warzywami. Nazwa pochodzi albo od rodzaju czosnku – Arriero –> stary , albo też od czynności wykonywanej przez(...)daniem niezwykle sycącym, rozgrzewającym , idealnym na jednogarnkowy, jesienny obiad. Polecam! Ciekawostka! Możemy podawać je albo w miseczkach , albo też na tostach z podpieczonego chleba! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * filet z dorsza – 200 g * ziemniaki – 150 g * dojrzałe pomidory – 2 szt * papryka czerwona – 1 szt * papryka zielona – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek

Ostra na Słodko