słonych. Coś w rodzaju potrawki ze śladową ilością sosu winnego. Krzepiące, pachnące, słoneczne danie - smacznego! :) Składniki: 500 g filetów z udek kurczaka 1 szklanka mieszanych suszonych owoców (morele, śliwki, figi...) 200 ml białego wina 1 cebula 1 ząbek czosnku 20 zielonych oliwek 1 łyżka kaparów 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka
zadanie-gotowanieszklanki wody 1 1/2 szklanki mleka, może być roślinne 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła orzechowego 2 łyżki suszonej żurawiny 6 szt suszonych moreli 6 szt suszonych fig szczypta soli 2 łyżki płatków jadalnej róży 2 łyżki suszonej morwy ok 10 ziaren kakaowca 2 łyżki miodu Przygotowanie: 1. Kaszę i płatki zalewamy wodą i mlekiem, dodajemy szczyptę soli, cynamon
Słodki KompromisCzas przygotowania: 60 min 100 g dowolnych, niesolonych orzechów 100 g dowolnych nasion (siemię lniane, słonecznik, dynia, chia) 100 g dowolnych owoców suszonych (żurawina, daktyle, figi, rodzynki) 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka cynamonu 1 pomarańcza 2 banany 2 łyżki miodu 200 g płatków owsianych 2 łyżki otrębów
Słodki Kompromispomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Koktajl szpinakowo - pomarańczowy Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pomarańczowa babka z czekoladą Sałatka z pomarańczy z suszonymi figami i kokosem Sałatka z pomarańczy z żurawiną i płatkami owsianymi Suszone plastry pomarańczy Woda ogórkowo - cytrynowa Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Naleśniki z serem, jogurtem greckim i cytrusami Koktajl
Moja smaczna kuchniarówne części. Proporcje musicie pomiędzy danymi bakaliami ustalić sami. Zależy czy lubicie więcej orzeszków czy może rodzynek. Jeśli niektóre z waszych bakalii są zbyt wyschnięte, często to się zdarza figom, które tak bardzo lubią trafiać do keksa, to należy je sparzyć we wrzątku. Pozwolić im nasiąknąć. Odcedzone bakalie trzeba oprószyć mąką przed dodaniem do ciasta. Formę do keksa wykładamy
Karczma HonoriettyOponki serowe Ciasto marchewkowe z polewą Małe pączki z cukrem pudrem Kolorowy sernik Tarta Rafaello Babeczki marchewkowe z kremem Krówkowe wafle Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Cytrusowe ciasto z figami i daktylami Popękane czekoladowe ciasteczka Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Kruche piernikowe ciasteczka Szarlotka na kruchym cieście Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Napoje alkoholowe Grzaniec, czyli
Kulinarne przygody Gatityjeść codziennie przez cały rok, bo są zdrowe i pyszne. Właściwie dlaczego by nie robić tego kompotu częściej? Składniki: po 100 g suszonych jabłek, śliwek, gruszek, moreli i fig po pół łyżeczki mielonych goździków i cynamonu 2 łyżki miodu Jak przygotować kompot z suszu? Owoce gotujemy z przyprawami i 3 litrami wody przez godzinę. Przed podaniem
Ugotowane pozamiatanemasła 5 jajek 200 g cukru pudru cukier waniliowy 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g bakalii (według uznania, ja daję żurawinę, rodzynki, skórkę pomarańczową , figi, orzechy włoskie i laskowe) wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieram dodając stopniowo całe jajka, cukier z wanilią i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość
babka w formiemaku 1 szkl. mleka 100 g miodu daktyle figi skórka pomarańczowa sok z cytryny orzechy laskowe aromat migdałowy łyżka masła kawałek pszennej słodkiej bułki ok 1 szklanka mleka do namaczania mandarynki bakalie do przybrania Mak namaczamy w przegotowanym mleku, najlepiej na noc, nadmiar odlewamy, mak mielimy przez maszynkę na drobnej siatce. Dodajemy do maku posiekane bakalie
Gotowanie jest łatweskórki z cytronu i wg nas to w zupełności wystarczy. Co do reszty, to można zrobić taką mieszankę jak w przepisie, ale jeśli lubicie, to można użyć także suszonych fig czy daktyli. Proporcje całkowicie zależą od Waszej wyobraźni i preferencji. Warto też dodać garść siekanych orzechów. Owoce kroimy tak, aby miały równe wymiary – u nas wzornikiem są rodzynki, dlatego
Nerds Kitchenpopicia świątecznego obżarstwa. W chłodnym miejscu wytrzyma całe święta. Potrzebujemy: 10 sztuk wędzonych śliwek 20 sztuk suszonych śliwek 15 plastrów suszonego jabłka 15 plastrów suszonej gruszki 6 suszonych fig pokrojonych w plastry kilka suszonych moreli garść rodzynek 8 goździków 1 gwiazda anyżu 1 laska cynamonu 3 ziarna ziela angielskiego 3 plastry imbiru sok z jednej cytryny sok z jednej
ladykitchenDAKTYLOWE Z MIGDAŁAMI I KAROBEM 3. ORZECHOWO-DAKTYLOWE BROWNIE BEZ PIECZENIA, Z KARDAMONEM I POMARAŃCZĄ 4. KREM Z ORZECHÓW, CZEKOLADY I DAKTYLI AKA DOMOWA NUTELLA 1. KRUCHE CIASTKA Z FIGAMI 2. BATONIKI MUSLI Z ORZECHAMI, DAKTYLAMI I MASŁEM ORZECHOWYM 3. CYNAMONOWE TRUFLE JABŁKOWE Z MIGDAŁAMI 4. BATONIKI OWSIANE Z ŻURAWINĄ I PISTACJAMI The post Masło migdałowe i kilka pomysłów
Cooking for Emilymaku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła klarowanego lub oleju kokosowego 2 jajka 4 łyżki mleka roślinnego 150 g mieszanki posiekanych owoców suszonych: moreli, śliwek, fig 50 g posiekanych orzechów włoskich 150 g (sztuka) jabłko, pokrojone drobno w kostkę 3 łyżki marmolady różanej W misce mieszamy suche składniki. Dodajemy mokre i mieszamy na dość zwartą, gęstą
KucharzycaSKŁADNIKI : 3 szklanki mąki pszennej tortowej 400 g różnych bakalii ( figi, daktyle, rodzynki, żurawina ) 4 jajka 3/4 szklanki cukru 200 g masła 1/4 szklanka mleka 1/4 szklaka ajerkoniaku 1 cukier waniliowy szczypta soli 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kulinarne Fantazje Marioliniego zarezerwowanym. W starych książkach można znaleźć również jego wersję alkoholową - głównie z dodatkiem półsłodkiego, białego wina. Przygotowywany z gotowanych, suszonych owoców, głównie śliwek, gruszek, jabłek, moreli, fig i rodzynek. U mnie w wersji z cytrynami. Spróbujcie - myślę, że będzie Wam smakować. :) Mała wskazówka i rada: kompot gotujcie na dzień przed jego podaniem - dzięki temu zdąży przejść wszystkimi
Garniec Magalie