pomarańczowo-makowe Mój smak chwili Lodowa babka-Tort lodowy Nemi-Habibi Babka marmurkowa Niecodzienne smakołyki Czekoladowe muffinki z kremem ze świeżej mięty Notatnik Natalii Baba drożdżowa z daktylami i figami Olive,thyme & ... Babeczki czekoladowe z budyniem Ooomnomnomnom! Pyszna babka jogurtowo-czekoladowa Państwo Wojtczuk gotują Mufinki owsiane z suszonymi morelami Muffinki gruszkowe Pasja Patki Babka na kolorowo Pełny talerz Babka
Moje domowe kucharzeniesoku z pomarańczy 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/3 szklanki śmietanki kremowej 36% Składniki na masę makową: 250 g gotowej masy makowej Helio około 120 g bakalii: figi, suszone śliwki, orzechy, rodzynki, żurawina, migdały, skórka pomarańczowa (wszystkich bakalii ma być w sumie 120 g) 1 łyżka maizeny lub mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru (opcjonalnie, w zależności
Moje domowe kucharzeniekażdym pucharku układamy po 10 wiśni wydrylowanych (mogą być takie np. z kompotu), zalewamy pozostałą masą, na sam wierzch kroimy po 2 suszone śliwki i po jednej suszonej fidze. Polewamy albo odrobiną ajerkoniaku, bądź syropem klonowym, ewentualnie syropem z pędów sosny. Rewelacja! P.S. Taki deser musicie potraktować jako pełny posiłek, np. zamiast kolacji lub obiadku niestety ;-) Pozdrawiam
SMYKWKUCHNIlllaaasssskkkk! We wrześniu byłam w Chorwacji, a tam spróbowałam mule prosto z morza (o jejku jak one śmierdziały!), kalmary zapiekane z bobem (oj tak to było pyszne!), jadłam figi prosto z drzewa, piłam piwo, które chłodziłam w morzu, a na śniadanie kanapki ze szprotką, a do tego zimne białe wino. Próbowałam risotto z mięsem kraba i obchodziłam urodziny
Brzuszki ŁakomczuszkiSteki marynowane w winie Ćevapčići Jagnięcina duszona w winie z figami Roladki z indyka ze śliwką Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym Schab gotowany Kurczę nabite w butelkę Skrzydełka po diabelsku Steki Pierś faszerowana oliwkami i serem Roladki drobiowe z pieczarkami Bataty, karkówka i pomarańcza Zrazy z kurczaka w sosie pomidorowym Odwrócona rolada Burgery z pieczarkami Piersi nadziewane suszonymi pomidorami
Gotuj z Misiemczekoladę startą na tarce. Mieszamy delikatnie. Nasączone blaty ciasta przekładamy kremem. Dekoracja: Ja do dekoracji użyłam czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem masła (na torcie wylądowała po ostudzeniu), fig i maltikeksów. insertCookd("8ff75b646ef56c467d81725fef641920
Miksturowniksię tak, abym zaraz po napotkaniu przepisu, który mi się spodoba, przystąpiła do jego realizacji. Teraz tak mi się zdarzyło, gdy zobaczyłam przepis na ciasto z orzechami laskowymi i figami . Widocznie trafiło na ten odpowiedni moment;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowySkładniki: 4 dojrzałe banany 1 jajko 75 g masła 150 g cukru trzcinowego cukier waniliowy 1 szkl. mąki 1 łyżeczka sody szczypta soli 1 szkl bakali ( figi, rodzynki, morel, skórka pomarańczowa ) Wykonanie: Banany rozgnieść widelcem. Utrzeć masło z cukrem trzcinowym, cukrem waniliowym i jajkiem Do masy dodać rozgniecione banany. Wymieszać. Mąkę połączyć z sodą - dodać do masy na chlebek bakaliowy
kolorowotorcikowożeby odrobinkę się zasłodzić? Zapraszam! :) Makowiec - bakaliowiec Składniki: 500g oczyszczonego, niebieskiego maku litr mleka pełnotłustego 8 jaj pół szklanki cukru pudru szklanka miodu gryczanego po garści: rodzynek, fig, moreli, migdałów całych, żurawiny, skórki pomarańczowej, orzechów włoskich 2 czubate łyżki kaszy manny Mak moczymy przez noc, po czym gotujemy go w mleku około godziny. Przestudzony mielimy trzykrotnie przez maszynkę
Sajkofanka smakuczubata łyżka 125 g miękkiego masła ¾ szklanki cukru 4 jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki posiekanych, suszonych bakalii (rodzynki, morele, mango, daktyle, figi, żurawina, śliwki, kokos, skórka pomarańczowa) 1/2 szklanki migdałów i orzechów włoskich 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią 3 łyżki rumu Polewa: ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku
Mia Cucina Sofieta450g maki 0,5 lyzeczki proszku do pieczenia 0,5 lyzeczki sody oczyszczonej 75g kandyzowanej cytryny (ja dalam pomarancze) zest z 2 pomaranczy (ja dalam z cytryny) 6 suszonych fig 100g obranych i uprazonych migdalow 330g cukru 125g kakao 1 lyzeczka czarnego, zmielonego pieprzu 0,25 lyzeczki mielonego kardamonu 0,25 lyzeczki mielonych gozdzikow 300ml wody 100g gorzkiej czekolady maslo
Przysmaki Karolkiherbatka od Sandry * spokojny sobotni wieczór i odpoczynek po całym ciężkim tygodniu * ostatnie letnie kwiaty z ogrodu * mój nowy zakup - wrzos z lidla * nektarynki , granaty i figi * czerwone winogrona * kominek z woskami Yankee Candle * orzechy włoskie * scena Jarmarku Miodu i Wina Czekam na Wasze wspomnienia minionego tygodnia
Magiczne Życie Martyzawiera mnóstwo cukru, ale przecież ma też inne pyszne składniki jak choćby czekolada. Mała saszetka idealna do zabrania ze sobą do pracy. Polecam z jogurtem naturalnym oraz świeżą figą. Granola z granatem 350g Granola z granatem 50g Dla mnie smakowo lepsza od tej z czekoladą, choć czekoladę uwielbiam. Tutaj jest całe mnóstwo owoców co z płatkami daje lepsze doznania
Magiczne Życie Martytygodnia w szczelnym pojemniku. Inne warianty: Powyższy przepis można dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione dodatki. Zamiast masła orzechowego można dodać masło migdałowe. Przykładowe dodatki: suszone owoce (morele, rodzynki, figi, żurawinę etc.) posiekane migdały, pekany, orzechy włoskie lub ziarna słonecznika kawałki czekolady gorzkiej, mlecznej, M&Ms Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.com