figa - 1805 przepisów (strona:65/121)

Krewetka Tygrysia z figą z karmelizowanym solirodem z chorizo i jajkiem po Benedektyńsku 204

Hiszpańskiego chorizo drobno pokrojony w kostkę 2 łyżki masła 4 ząbki czosnku 1 trawa cytrynowa 2 posiekane  czerwone papryczki chilli   odrobina soli tylko do krewetek świeże figi po jednym jajku na porcję(ugotowanym w koszulce) Sposób: Do dużego garnka wlewamy wodę tyle by skąpać nasze krewetki , dodajemy :papryczkę , 2 ząbki czosnku i trawę cytrynową. Trawę cytrynowa

Viola cooks with passion
WITARIAŃSKA SZARLOTKA SYPANA 231

włoskich (najlepiej moczonych i wysuszonych), 1 szklanka surowych migdałów (najlepiej moczonych i wysuszonych), 1 szklanka surowych płatków kokosowych, 20 sztuk suszonych owoców (u mnie: 8 daktyli, 6 moreli, 6 fig), 2 łyżeczki mielonej wanilii, 4 słodkie i bardzo miękkie jabłka, 2 łyżki cynamonu, 1 łyżka rozpuszczonego nierafinowanego oleju kokosowego (opcjonalnie). Wykonanie: Orzechy, migdały, płatki kokosowe, suszone owoce i wanilię

Jeść, by żyć w zdrowiu
Bezglutenowa śniadaniowa pizza z dżemem, "serem" z nerkowców i owocami 211

łyżka roztopionego, klarowanego masła 3 łyżki dżemu Łowicz z dzikiej róży 75 gram orzechów nerkowca 2 łyżki soku z cytryny ulubione owoce (ja użyłam malin, borówek, kiwi, pomarańczy, świeżej figi, winogron i pitai) 1 łyżka ekspandowanej quinoy świeże listki młodej mięty świeże listki tymianku szczypta soli pół łyżeczki miodu Wykonanie: Z mąki, inuliny, jajka, wody i masła przygotowujemy ciasto

Quinoa Raz!
Ciasto piernikowe z suszonymi owocami (bez zbóż, jajek, laktozy, cukru i miodu, paleo, wegańskie) 224

karobu (mączki chleba świętojańskiego) 2 spore przejrzałe banany o wadze około 225 g (bez skóry) 75 g oleju kokosowego 170 g suszonych owoców niesiarkowanych (użyłam mieszanki śliwek, rodzynek, moreli, fig – z przewagą suszonych śliwek) bardzo drobno otarta skórka z 1 pomarańczy (bez białej części) 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka octu jabłkowego spora szczypta soli i przyprawy korzenne

Even Better Food
NAJPYSZNIEJSZE BABECZKI Z KREMEM Z NERKOWCÓW (BEZ PIECZENIA, WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 301

średnicy 10 cm + 6 sztuk o średnicy 6 cm): spód: 3/4 szklanki bezglutenowych płatków owsianych, 1 1/4 szklanka płatków lub wiórek kokosowych, 7 suszonych daktyli, 6 suszonych fig, 2 łyżki karobu, 2 łyżki masła z orzechów laskowych, 1 łyżeczka wanilii w proszku. krem: 150 g nerkowców moczonych przez noc, 130 ml rozpuszczonego oleju kokosowego (raw), 5 łyżek stałej

Jeść, by żyć w zdrowiu
Owoce i warzywa sezonowe – jak jeść bardziej sezonowo zimą? 212

Botwinka Bakłażan Agrest Ananas Bób Boćwina Brokuły Brukselka Cebula dymka Borówka Brzoskwinie Buraki Groszek cukrowy Czarny bez Cukinia Cebula Kalafior Czereśnia Dynia Cykoria Kalarepa Fasola szparagowa Gęsina Czosnek Kiełki Figi Gruszki Fasola Pokrzywa Jagody Grzyby Jarmuż Por Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Portulaka Karczochy Jeżyny Mandarynki Rabarbar Koper Włoski Kasztany Mango Rzepa Maliny Kiwi Orzechy Rzodkiewka Melony Koper włoski Pasternak

Ugotowane pozamiatane
Keks z bakaliami- Christmas cake 193

keks z bakaliami, który zapowiadałam już ostatnio. Keks udał się bardzo aromatyczny, efektowny, żółciutki z kolorowymi punkcikami. Specjalnie dodałam kandyzowane wisienki, ponieważ wygladają przepięknie po upieczeniu oraz morele, rodzynki, figi, kandyzowaną skórkę z pomarańczy i cytryny. Pamietajcie, że po upieczeniu

dolcevitainmykitchen
Tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą / Bacon, brie and caramelised onion grilled sandwich 390

będą częstą pozycją śniadaniową w te chłodne dni. Te pyszne kanapki z chrupiącym boczkiem, serem brie i na szybko karmelizowaną cebulką są po prostu obłędne! Jak mam pod ręką figi to też je w nie upycham, bo też doskonale komponują się z resztą składników. Polecam na sycące śniadanie dla całej rodziny! Scroll down for recipe in English Tosty

karmelowy
Nowości książkowe w mojej biblioteczce 218

całą książkę i jestem przekonana, że nawet osoba, która nie gotuje na co dzień, poradziłaby sobie z każdym przepisem. Przepis, który szczególnie utkwił mi w głowie, to chałka z figami, oliwą z oliwek i solą morką. Na pewno wypróbuję ! Lidl. KUCHNIA POLSKA według Karola Okrasy. Słona Lidl. KUCHNIA POLSKA według Pawła Małeckiego. Słodka Postanowiłam w zestawieniu uwzględnić obie książki

Moja pasja smaku
Co zjeść na śniadanie? Co to jest krem budwig? 193

ziaren lnu, zmieszanych z niewielką ilością wody. 2. Elementy słodzące: 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka miodu 3 łyżeczki rodzynek połówka banana (koniecznie dojrzały i rognieciony widelcem) 2 suszone figi 3 suszone śliwki   3. Pełnoziarniste zboża: 2 łyżeczki świeżo i drobno zmielonych:  w wersji z glutenem owsa lub jeczmienia w wersji bezglutenowej: prosa lub komosy ryżowej

MODA NA BIO
Ciastka owsiane z rodzynkami 290

przypomnieć, że płatki których powinny użyć, aby otrzymać upragnione ciastka owsiane bezglutenowe , muszą być oznaczone przekreślonym kłosem. Zamiast rodzynek możesz użyć innych słodkich owoców suszonych, takich jak daktyle czy figi. Do przygotowania tych ciastek użyłem masła orzechowego z orzeszków arachidowych, ale każde inne również powinno się sprawdzić. Co do płatków owsianych to nie zalecam zamiany ich na inne płatki

Blendman
Jogurtowiec z jogurtów Jogobella 216

inne połączenie smaków, jogurty Jogobella w innej odsłonie. #porcjaradosci!   Składniki: 50 gram herbatników 1 jogurt 8 zbóż jagodowy 1 jogurt 8 zbóż brzoskwiniowy 1 jogurt Musli winogrono i figa 1 galaretka pomarańczowa 1 opakowanie żelatyny( takiej na 500 ml wody) Przygotowanie: Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml wody. Galaretkę natomiast w 400 ml wody. Jogurt brzoskwiniowy oraz musli winogrono(...)figa przekładamy do jednej miseczki, mieszamy. Jogurty jagodowy przekładamy do drugiej miseczki. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy po połowie  do każdej miseczki z jogurtem, szybko mieszamy łyżką. Układamy ciastka na spodzie formy, zalewamy odrobiną galaretki. Nakładamy warstwę jogurtu jagodowego, następnie jogurt brzoskwiniowy, a wierzch zalewamy galaretką. Chłodzimy deser około 2 godzin w lodówce, podajemy na zimno

Życie zaczyna się w kuchni
Kampania Jogobella - relacja z testowania #porcjaradosci! 183

smakowych: - Śliwka - Wiśnia - Jagoda - Truskawka - Brzoskwinia - Ananas-Banan Jogobella Musli (połączenie pysznego jogurtu z ekstra dużymi kawałkami owoców oraz musli) w 4 wersjach smakowych: - Malina-Ananas - Jabłko-Gruszka - Figa-Winogrona - Truskawka-Banan Jogobella Breakfast (połączenie pysznego jogurtu z chrupiącymi dodatkami) w 3 wersjach smakowych: - Choco Crunchy - Tropical Musli - Nuts Musli  Tak wiele wariantów smakowych bardzo mi odpowiada(...)tylko. padło wiele pozytywnych opinii... " Lubię jogurty a Jogobella spełnia moje oczekiwania, przede wszystkim dlatego że posiada różnorodne smaki i rodzaje. Moim ulubionym okazał się Musli winogrono i figa" "Jogurty są bardzo smaczne, nie za słodkie, mają dużo dodatków i są w kilku wariantach smakowych, udało mi się spróbować dwa rodzaje 8 zbóż, brzoskwinię oraz 8 zbóż jagodowy, który był

Życie zaczyna się w kuchni
Pierogi z marchewką i tofu 280

Jakiś czas temu zobaczyłam u Figi pierogi z marchewką (klik!). Urzekły mnie i wiedziałam, że będę robić. Nadzwyczaj nie lubię lepienia pierogów. Lubię dużo farszu, więc najczęściej kończy się to niewielką katastrofą – nakładam za dużo farszu, brzegi kółek się nie stykają, trzeba wszystko naciągać, kombinować i ostatecznie mam w rękach bezkształtną kluchę umazaną ... [Read more

Gotuj z Blue Raven
BOCZKOWE ZAWIJASKI 166

szybka i świetną przekąskę. Ja robię tak. A Wy jak byście podali boczek? Lubicie go w ogóle? Składniki: 10 plastrów boczku wedzonego 10 suszonych pomidorów lub ew. suszonych śliwek, fig 10 kostek sera feta  ulubione zioła Wykonanie: Pokrojony w kostkę ser feta obtaczamy w ulubionych ziołach. Na każdy suszony pomidor układamy kostkę sera, zawijamy, następnie zawijamy w boczek

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania