pora (biała część) 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1-2 Łyżeczki ketchupu a najlepiej pasta w pieczonej papryki, taka jak do Htipiti ( http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/01/htipiti-czyli-pasta-z-pieczonej-papryki.html )-oczywiście bez dodatku sera Feta. Sól Papryka chili Pieprz PRZYGOTOWANIE: Żółty ser w kawałku-wkładamy do zamrażalki (ułatwi to ścieranie na tarce). Ser trzemy na drobnych oczkach, dodajemy drobno pokrojony por, koncentrat, ketchup, doprawiamy
Kopystką po garachodrobina masła do smaku) 2-3 ząbki czosnku 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina bulion warzywny (ok 1 litr) pęczek posiekanego koperku ocet cukier pieprz majeranek ser kozi (Bulgur) lub feta. Odrobina jogurtu lub śmietany (opcjonalnie) Chipsy z szynki długo dojrzewającej PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki myjemy, kroimy w grubsze plastry. Do garnka o grubym dnie, wlewamy tłuszcz (oliwa lub masło), podsmażamy
Kopystką po garachdrugi dzień, trzeba jej zrobić naprawdę bardzo dużo, bo wszystko co dobre znika w oka mgnieniu a więc i ona. 100 g świeżego umytego szpinaku 1 opakowanie sera feta półtłustego pokrojonego w kostkę (półtłusty ładnie się kroi się, tłusty się rozpada) 3/4 szklanki pokrojonych na połówki oliwek 1/2 szklani pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów z oliwy
Jadło i czytadłopolej sosem sałatki. Całość posyp świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Chrup na zdrowie Składniki na 2 porcje 2 główki cykorii 100 g szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej 50 g sera typu feta lub gorgonzola (ewentualnie camembert) 50 g żurawiny suszonej 50 g orzechów włoskich 2 gruszki (najlepiej miękkie) 2 łyżki miodu sok wyciśnięty z połowy cytryny świeżo zmielony czarny pieprz
Eat me! Fit me!cieście francuskim ze szpinakiem – czyli pyszny i syty obiad :) Tym razem kurczaka nadziałam farszem ze szpinaku i suszonych pomidorów. Wedle uznania suszone pomidory można np. zamienić na ser feta. Pierś z kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem: 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 450g mrożonego szpinaku w liściach 2 […] The post Pierś z kurczaka w cieście francuskim
Kulinarne Przebojepracy. Przekąska pożywna i zdrowa. Wystarczy kilka oliwek, pomidorków, jakiś ogóreczek - dziś wyjątkowo konserwowy, duuuużo sałaty, dobry ser, tu różne formy w zależności od upodobań, np. owczy, krowi, żółty, feta, nawet tofu. Ostatnim etapem jest dobry domowy dressing - pierwsze kulinarne skrzypce grają tu: oliwa z oliwek, czosnek, sok z cytryny i musztarda, tzw. winegret musztardowy. Pomysł na nieco
Zasmakuj Kuchnisadzone, nie na patelni, ale na sosie zrobionym z pomidorów, papryki i innych warzyw. Istnieje wiele odmian tej pochodzącej z Izraela tradycyjnej pomidorowej potrawy, np. z dodatkiem szpinaku i fety. My proponujemy jajka zapiekane na pikantnym sosie z bakłażana i pomidorów z dodatkiem kuminu, pieprzu cayenne i czosnku. Jajka zapiekane na pikantnym sosie z bakłażana i pomidorów (Wariacja
Moja Mama Gotujeuznania. Jeśli nie lubisz jakiegoś warzywa, spokojnie zamień je na swoje ulubione. W tym wypadku inwencja własna wskazana. Sałatka może zawierać paprykę, jabłko, orzechy włoskie, ser kozi, ser typu feta lub inne pyszności. Smacznego! Taką sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. Pamiętaj aby trzymać sos w osobnym pojemniku i polać ją tuż przed spożyciem
KuchcikoweLovekolację bądź lunch do pudełeczka! Składniki: * 1 garść rukoli * 1 garść mieszanki sałatkowej * 2 plastry wędzonego łososia * 2 jajka * 1 plaster sera pleśniowego blue * 1 plaster sera typu feta * łyżeczka siemienia lnianego Sałatkę wykładamy na talerz. Łososia kroimy w kostkę i układamy na sałacie. Jajka gotujemy na pół miękko i zostawiamy w zimnej wodzie. Na sałatce kładziemy kolejno sery
Klasyka Gotowaniawykonaniu. Potrzebujemy zaledwie 4 składniki! Sałatka z rukoli z dodatkiem buraków, oscypków i ziaren słonecznika z sosem winegret. Jak nie macie oscypków to można zamienić je na ser feta. Wspaniały smak, znika ze stołu momentalnie, a do tego zawiera mnóstwo właściwości odżywczych. Główną rolę w tej sałatce odgrywa pieczony burak, który jest bombą witaminową i ma właściwości lecznicze. Powinniśmy
Kuchnia MagdaLenyMożemy ją podawać do potraw meksykańskich jak na przykład gulasz, krem z kukurydzy. Możemy zrobić z niej wrapy wypełnione naszymi ulubionymi składnikami. Ja ostatnio zasmakowałam w tortilli z serem feta, oliwkami, pomidorem oraz mieszanką sałat. Jest to moim zdaniem całkiem oryginalne i na pewno jest to coś innego niż zwykłe kanapki do szkoły lub pracy. Składniki (6 sztuk
wysmienitySkładniki: na 2 duże pizze Spód do pizzy, tutaj przepis 500 g leśnych pieczarek 2 ząbki czosnku 1 ½ łyżki masła 3 łyżki balsamicznego octu 100 g owczego sera typu feta 200 g dyni 2 łyżki świeżego tymianku ½ łyżeczki płatków chili 150 g mozzarella 1 czubata łyżka suszonej żurawiny Przygotuj ciasto na spód, kliknij w link powyżej. Wyrośnięte ciasto podziel
codojedzeniasłonecznika – Surówka z kiszonego buraka i jabłka – zakwas z buraków Składniki na sałatkę z buraka, 1 porcja: 1 burak pieczony lub gotowany ¼ sera typu włoskiego lub ser feta prażone pestki dyni sól i pieprz do smaku natka pietruszki Jak przygotować Carpaccio z buraka? Upieczonego lub gotowanego buraka obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki, najlepiej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJesteśmy przyzwyczajeni do tradycyjnej, polskiej zupy z kiszonych ogórków z... Artykuł Krem ogórkowy z suszonymi pomidorami i fetą pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE