sałat 6 zł Bazylia 6,5 zł Orzechy włoskie 50 g 4 zł Cytryna 1 szt 1,4 zł Sery/jaja/nabiał Ser grana padano 12,9 zł Ser feta 200 g 6,65 zł Jajka 8 szt 9,29 zł Masło kostka 6 zł Jogurt grecki 200 ml 1,9 zł Mąka/makarony Mąka pełnoziarnista 2,5 zł Makaron
Niedzielny kucharzsię nie rozwiną. Gotować na parze 25 minut. Podawać od razu, najlepiej z dużą ilością warzyw. U mnie jest to lekko ostra, lekka sałatka z rukoli, truskawek i sera feta, na którą przepis znajdziecie tutaj . Ta sałatka to jedna z najlepszych, jakie znajdziecie na moim blogu. Prosta w przygotowaniu i z niewielką ilością składników, ale z charakterem. Możecie przygotować
DietologOgórek to jedno z najpopularniejszych warzyw. Oczywiście można się zadowolić słodko kwaśną mizerią lub sałatką z ogórka i fety . Dzisiejsza sałatka z ogórka jest prosta, najprostsza w swoim rodzaju ale smakuje niesamowicie. Na pewno będzie świetną sałatką na grilla czy sałatką do mięsnego obiadu. Sałatka z ogórka zdecydowanie zalicza się do lekkich sałatek. Uwielbiam sezonowe sałatki ze świeżych warzyw
codojedzeniażeby nie straciła na soczystości i kruchości. Poniżej znajdziecie kilka podstawowych przepisów na dressingi i sosy, które można modyfikować po swojemu dodając dodatkowe składniki, jak na przykład zioła, ser feta lub parmezan, anchois, chrzan, sos sojowy. Takie sosy dobrze komponują się z sałatkami ze świeżych warzyw. Klasyczny winegret 1 łyżka octu winnego białego lub soku z cytryny 3 łyżki
Obiad gotowywszystkiego dobrego, smacznego jajka oraz szczęśliwie spędzonego czasu w gronie najbliższych ;) A dzisiaj przedstawiamy Wam naszą ulubioną sałatkę zrobioną przed świątecznym śniadaniem ;D ; Składniki: - pół paczki świeżego szpinaku, - paczka fety, - paczka tortellini, - pomidorki koktajlowe, - mały słoik suszonych pomidorów, - uprażony na patelni słonecznik, Składniki na sos: - sok z połowy cytryny, - 2 łyżki octu balsamicznego, - 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
Przepisy Mikołajasposób możemy przygotować twarożek warzywny . Spokojnie możemy przygotować go dzień wcześniej i potem tylko podać Składniki twarożku warzywnego pół kilo twarogu mielonego (pół opakowania twarogu na sernik) 100 g fety pół opakowania serka mascarpone ok. 125 g pół pęczka botwinki drobno pokrojonej garść umytego i posiekanego szpinaku pęczek drobno posiekanego koperku pęczek rzodkiewek startych na tarce pół łyżeczki świeżo
Ugotowane pozamiataneZbiór inspiracji na wielkanocne sałatki Warzywne Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka z feta Wiosenna surówka – zielone gniazdo Sałatka z zielonym kalafiorem Kolorowa sałatka brokułowa Sałatka gruzińska Carpaccio z pieczonych buraków ze świeżym tymiankiem i kozim serem Carpaccio z buraków z granatem i serem pleśniowym Zielona sałatka z brokuła, brukselki i fasolki szparagowej ze szpinakowym sosem Sałatka z soczewicy z papryką
Dorota Smakujemarynując się w winegrecie. Żeby nie było monotonnie, codziennie na górę słoika warto dodać swoje ulubione dodatki – ja wykorzystałam świeżego pomidora malinowego, liście bazylii pocięte w szyfonadę, twardą grecką fetę i tuńczyka. Co wykorzystać zamiast, albo oprócz nich? Do zielonej, marynowanej bazy sprawdzą się drobne kulki mozzarelli lub klasyczna mozzarella pokrojona w kostkę, bundz, ser bałkański, a także miękki
Karo in the Kitchenmożna jeść w ciąży ser camembert? Nie, nie można. Sery te powstają z mleka niepasteryzowanego a takiego w ciąży nie można. Czy można jeść w ciąży ser feta? Nie, powstają z niepasteryzowanego mleka. Czy można jeść w ciąży oscypki? Nie, powstają z niepasteryzowanego mleka. Czy można jeść w ciąży zsiadłe mleko? Nie, nie można. W ciąży nie jemy produktów
Dorota Smakujezastosowałem szparagi ale dodatki można komponować w zależności od upodobań i dostępności produktów. Napisałem … lub szpinakiem… i już mi chodzi po głowie szpinak, jako dodatek oczywiście z serem feta. Mąkę przesiewamy do miseczki, drożdże rozrabiamy z letnią wodą i cukrem, odczekujemy chwilkę i dodajemy do mąki. Dolewamy oliwę i dodajemy sól. Ciasto wyrabiamy do chwili, aż przestanie przyklejać się
Markowy smakmiskach, znajdziemy w nich m.in miskę sałat z kalarepa//szpinak//tuńczyk//kapary//jajko// zielona fasola// sos z limonki// chili 28 zł albo tatar wołowy//marynowana papryka //por// ser feta 34 zł, znajdziemy tu też ravioli z selera i parmezanu z aromatycznym rosołem z kaczki i tajską bazylią 31 zł, na większy głód restauracja proponuje Big Bowls m.in
Wylizany Rondelmiskach, znajdziemy w nich m.in miskę sałat z kalarepa//szpinak//tuńczyk//kapary//jajko// zielona fasola// sos z limonki// chili 28 zł albo tatar wołowy//marynowana papryka //por// ser feta 34 zł, znajdziemy tu też ravioli z selera i parmezanu z aromatycznym rosołem z kaczki i tajską bazylią 31 zł, na większy głód restauracja proponuje Big Bowls m.in
Wylizany Rondel