Dziś ulubiony dzień każdego Polaka... Tłusty czwartek. Możemy jeść pączki i faworki bez ograniczeń. Nawet mówi się, że niezjedzenie chociaż jednego pączka przynosi pecha. Nie wieżę w zabobony, ale nie będę ryzykowała pecha przez pączka. My świętowanie zaczęliśmy wieczorem. Oczywiście jemy tradycyjne pączki ale co roku staramy się zjeść coś nowego, innowacyjnego. Wczoraj otrzymałam również od BioBabalscy paczkę
Kuchnia w oparachNiedawno w moje ręce wpadły gotowe nadzienia cukiernicze Lauretta Kandy , więc byłam pewna, że wykorzystam je do zrobienia pączków w tłusty czwartek. Ogrom przepisów na pączki, faworki spowodował, że przepis publikuję dopiero teraz. Otrzymałam nadzienie budyniowe i malinowe, oba sprawdziły się w pączkach. Do gustu przypadło mi nadzienie budyniowe, które dość mocno odwzorowuje przygotowany w domu budyń. Nadzienie jest
Gotowanie i blogowaniePowiedział mi Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła” (staropolskie przysłowie) Dziś tłusty. Znów wszyscy szalejemy na punkcie pączków, faworków i innych smakołyków. Cukiernie i markety (o zgrozo) prześcigają się w ofertach, a my objadamy się tłustymi smakołykami nawet nie wiedząc, skąd ten zwyczaj się wziął. „Gdy w tłusty czwartek człek w jedzeniu pofolguje, łaskawy
Kate's KitchenWitajcie, Dzisiaj chciałabym Wam sprzedać pomysł jak wykorzystać białka pozostałe z robienia pączków lub faworków, czy też z innych wypieków. Polecam Wam smaczne ciasteczka bezowe z kremem mascarpone. Krem nie jest za słodki i doskonale uzupełnia się ze słodyczą bezy. Zachęcam do spróbowania. Ciasto bezowe: 6 białek 210 gram cukru kryształ 210 gram cukru pudru Szczypta soli 1 łyżka
Przepisy Babcipączków macie już dzisiaj na sumieniu? ;) Tłusty Czwartek, czyli symbol zbliżających się Ostatków i dzień obżarstwa bez wyrzutów sumienia . Pączki, chrusty (faworki), róże karnawałowe i znowu pączki. Każda cukiernia pęka od samego rana w szwach. I dobrze, bo to jedyny taki dzień w roku. Zazwyczaj piekę pączki i chrust lub, co bardziej mi odpowiada
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj tłusty czwartek, jeśli nie macie pomysłu, albo nie chcecie tradycyjnych pączków czy faworków, to polecam te francuskie z ciasta parzonego. Nie mogą się nie udać . Do dzieła :) Składniki: 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 4 jaja szczypta soli 1 szklanka wody 1 l oleju do smażenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku cytrynowego Sposób
Gosia gotujeDziś tłusty czwartek więc zgodnie z tradycją nie może obyć się bez pączków i faworków. Polecam a dziś pyszne hiszpańskie churros. Bardzo szybko się je robi a jeszcze szybciej znikają. Składniki: - 230 ml wody - 72 g masła - 24 g cukru trzcinowego - 2 jajka - 130 g mąki - 1/2 op. cukru wanilinowego - szczypta soli - 1 l oleju - cukier puder Przygotowanie
Kulinarne życieTłusty czwartek czyli pączki, donaty, faworki, ciasta i inne słodycze. Lubimy je prawie tak jak boczek. A boczek też lubi słodkości. Spróbujcie kiedyś dodać odrobinę cukru do marynaty albo delikatnie posypać cukrem plasterki boczku i usmażycie na patelni. Ale dzisiaj … Czytaj dalej
slodkokwasnaplPyszna babka na białkach to ciasto, w którym można wykorzystać białka pozostałe po robieniu pączków lub faworków. Babka wychodzi bardzo delikatna, zarówno w smaku, jak i w strukturze ciasta. Miałam zamrożone białka po robieniu pączków i chcąc je wykorzystać, zrobiłam bardzo przyjemną w smaku babkę. Przygotowując babką, należy na sztywno ubić białka z cukrem, a później starać się pracować
Kuchcik gotujelekko przyduszam wałkiem ale nie za mocno. To samo robię z drugim kawałkiem ciasta. W wysokim garnku rozgrzewam olej i jak osiągnie temperaturę 170 stopni wrzucam jedną sztuką faworka. Przyciskam go do dna garnka za pomocą łyżki cedzakowej, potem pozwalam mu wypłynąć na wierzch i znowu dociskam do dna i na wierzch i tak 3 razy. Odkładam łyżkę, biorę widelec(...)jednym przytrzymuje faworka a drugim widelcem staram się rozwarstwiać warstwy i potrząsam nim żeby się otworzył. Kasztą sztukę smażę osobno. Przed podaniem posypuję pudrem
wesoła kuchniaCzwartek, tłusty czy nie tłusty, nastał już kilka godzin temu. Jak wspomniałam Wam, w którymś z postów, dzisiaj nie smażę pączków, nie wycinam faworków. Dzisiaj prawie nie będzie mnie w domu! warsztatuję! nim jednak udam się do CookUpu uczyć się nowych technik piekę zdrowe, owsiano-jabłkowe ciacha idealne wprost do śniadaniówki czy lunchboxu. Przepis znalazłam na stronie
Dzieje kuchennej WiewióryTłusty Czwartek. W mojej kuchni tradycyjnie pojawią się pączki i faworki, ale oprócz tego dla swoich chłopaków przygotuję lany chrust. Wczoraj zrobiłam próbę generalną i wszystko udało się znakomicie. Przepis, który wydobyłam ze starego zeszytu, okazał się najprostszy z możliwych. Porcje smaży się szybko, a smakują znakomicie. Nam bardziej smakowały te mocno zezłocone – były chrupiące, takie, jak lubimy. Oprószone
W mojej kuchnizasmakują one Wam i Waszym najbliższym. Ja zaraz będę szykować trzecią porcję pączków, gdyż każda poprzednia znikała w mgnieniu oka Zapraszam również do wypróbowania pieczonych pączków z dziurką i faworków z ciasta francuskiego! Składniki na 10-16 pączków: – 300g mąki pszennej typ 550 – 150ml letniej wody – 25ml oleju – 20g świeżych drożdży – 2-3 łyżki
Be Fit Be StrongRóże karnawałowe to przysmak z mojego dzieciństwa. Pamiętam jak razem z mamą piekłyśmy różne ciastka w karnawale. Teraz najczęściej smażymy faworki, oponki i pączki, ale ja pamiętam takie czasy kiedy to właśnie róże karnawałowe brylowały na stołach podczas karnawału. Zrobiłam je wczoraj i w zasadzie w ciągu godziny wszystkie zjedliśmy. Róże są bardzo delikatne i smaczne. W środek każdego
Pieguskowa Kuchnia