tłusty czwartek przystało nie może się obyć bez - no właśnie, chrustów czy faworków. Chyba te dwie formy są najbardziej popularne i u nas właściwie używamy ich zamiennie. Od lat stosujemy ten sam przepis, który pochodzi ze starej książki kucharskiej. I zawsze, ale to zawsze w kuchni mamy - nie wiem dlaczego, nie pytajcie - tak już mamy. I tak nie wyobrażam
Gotowanie z pasjąniedawno i bardzo mnie zaintrygował. Ciasto na pierogi jest całkiem inne od tego, które zawsze przyrządzam. Ciasto na pierogi z kwaśną śmietaną…Miałam wrażenie, że to ciasto na faworki! No cóż po lekkim przekształceniu mogę z powodzeniem polecić Wam nowy przepis na ciasto na pierogi . Jeśli lubicie grzyby i szpinak to również możecie skorzystać z przepisu na takowe
codojedzeniadorośli. Samo przygotowanie to około 10 minut, a później pozostaje tylko suszenie w piekarniku i oczekiwanie, kiedy wystygną i można będzie je schrupać. Po przygotowaniu np. ciasta kruchego lub faworków często zostają mi niewykorzystane białka, które po prostu zamrażam i później robię z nich kokosanki lub właśnie bezy. Mrożone niezbyt długo (7 - 14 dni) białka, po rozmrożeniu nie tracą
Kuchcik gotujeśrodę były faworki a w tłusty czwartek nie może zabraknąć pączków . Najprostszy przepis jaki znam na pączki to z serków homogenizowanych :) Szybko się robi i smakują rewelacyjnie . Inspiracja: klik Żeby pączków było więcej to zwiększyłam troszkę ilość składników ;). Składniki : ok. 50 pączusiów - 400 g serków waniliowych ( 2 pudełeczka ) - 3 jajka - 2 szkl. mąki pszennej
Różne smaki w kuchniWielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek, a co za tym idzie - kupujemy bądź sami robimy pączki, albo faworki. Ja postanowiłam troszkę prędzej obchodzić to święto z racji tego, że uwielbiam pączki, przygotowałam dla Was prosty przepis na te słodkości. Składniki: 4 szklanki mąki 4 łyżki cukru 60 g drożdży 400 ml mleka 60 g margaryny do pieczenia 6 żółtek
My World by Dagmara Rektrochę skurczą się podczas smażenia. Smażymy na złoty kolor okolo 3 minut, przewracając raz na drugą stronę. Po usmażeniu najlepiej odsączyć całość na bibule, tak jak nasze faworki. Cukier sypiemy na wierzchu do smaku. SMACZNEGO
Lubczyk i WaniliaZrobienie bez jest świetnym sposobem na wykorzystanie białek, które pozostały z innych wypieków, np. pączków czy faworków . Na bezy możemy użyć świeżych lub mrożonych białek. Czytaj dalej
Przepisy KulinarneZostało mi 6 białek po robieniu faworków. Zapowiedzieli się goście – trzy dni pod rząd. Co można zrobić lepszego do kawy niż bezy? Upiekłam za jednym zamachem dwa rodzaje – klasyczne białe i lekko egzotyczne zielone, z mocnym posmakiem herbaty matcha. Do uzupełnienia – bita śmietana, owoce. Możliwość szybkiego naszykowania pojedynczych porcji i świeżość za każdym razem – bezcenne! Wszystko, co powinniście wiedzieć
Karo in the KitchenOdkąd pamiętam, róże karnawałowe zawsze gościły w moim rodzinnym domu w okresie karnawału. Tak samo zresztą jak faworki, pączki czy oponki. Babcia i mama były mistrzyniami w tej dziedzinie. Teraz pałeczkę przejęła moja siostra Ula. Dzisiaj kończy się czas karnawału, nie może więc zabraknąć tego tradycyjnego akcentu. Tym razem róże karnawałowe wycinane
To co kochamzażyczyli sobie więcej. Cóż było robić, wzięłam się za zagniatanie ciasta bo karnawał właśnie się kończy i następne pączki usmażę prawdopodobnie dopiero za rok. Zwykle na Ostatki robię faworki np. takie pieczone , ale tym razem wedle zamówienia będą pączki, tyle że z innym nadzienie niż zwykle. Moje łasuchy lubią budyń więc dostały pączki właśnie z budyniem. Chociaż tradycyjne pączki
Smaczna PyzaKulki Kofta z białej kapusty. na zakończenie karnawału... Karnawał powoli mija, na blogach jest mnóstwo przepisów na pączki, oponki, faworki, lany chrust i nie chciałam się już powtarzać. Mój dzisiejszy przepis pasuje na zakończenie karnawału, ponieważ danie jest smażone na oleju i będzie solidną bazą długi okres postny. Przygotowałam pyszne kulki Koftas. Gdy słyszymy słowo kofta
dolcevitainmykitchenCiasto jest takie samo jak ciasto na faworki :) Składniki: 6 szklanek mąki 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru trochę śmietany 7 jaj (4 żółtka i 3 całe jaja) 1 kieliszek spirytusu 1 łyżka proszku do pieczenia tłuszcz do smażenia cukier puder marmolada Przygotowanie: Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników aby miało ścisłość ciasta na makaron. Bardzo długo wyrabiamy albo bijemy
Słodkie ciachoMama robiła ostatnio faworki i zostało jej 15 białek. Szkoda je było wyrzucić (a mama nie lubi mrożonych białek) więc postanowiła z części zrobić roladę bezową. Tak więc u nas w Tłusty Czwartek pojawiła się przepyszna rolada bezowa. :) Składniki : 5 białek 275 g drobnego cukru 70 g płatków migdałowych Masa: 250 ml śmietany
Lili w kuchni