Bardzo lubię faszerowane papryki. Często robię je z dodatkiem mięsa, tym razem wersja ziołowa, tylko ryż i dużo aromatycznych ziół. Podłużne papryki też wydają mi się smaczniejsze od tradycyjnych okrągłych. Poza tym łatwiej mi się je faszeruje. Polecam!składniki6 podłużnych papryk2 ząbki czosnkuok 700 g pomidorów1 cebula - drobno posiekana1/2 szklanki ryżupęczek pietruszkiok 15 listków mięty1 łyżeczka suszonej miętysól, pieprzoliwa
Stare GaryJaja faszerowane pastą z awokado z dodatkiem szczypiorku, czosnku to idealna propozycja na wielkanocny stół lub jako np. przekąska na przyjęcia. Awokado świetnie komponuje się z jajkami tworząc smaczną i pięknie prezentującą się przystawkę.Jaja faszerowane Pastą z Awokado - Składniki: (na ok. 10 połówek jaj)5 jajekawokado (dojrzałe)2 łyżki świeżego szczypiorku2 nieduże ząbki czosnkusok z połowy cytrynyłyżka majonezupieprzsólJaja faszerowane
Słodka StronaZdecydowanie moja ulubiona pasta. ...a to pewnie za sprawą faktu, że uwielbiam wędzonego łososia.Każdemu amatorowi łososia w takim wydaniu gorąco polecam wypróbowanie tej pasty.Jaja faszerowane pastą z Łososia - Składniki (na ok. 8 połówek jaj)4 jajka50 g łososia wędzonego3 żółtka2 łyżki majonezułyżka twarożki2 łyżki koperku,sól pieprzJaja faszerowane pastą z Łososia - Sposób przygotowania:Jajka gotujemy na twardo(...)jedno odstawiamy na bok. Twarożek wraz z 3 żółtkami rozgniatamy przy użyciu widelca. Szczypiorek i łososia drobno kroimy, dodajemy odrobinę soli i łączymy wszystkie składniki.Każdą połówkę jaja faszerujemy powstałą pastą (po ok. łyżce). Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i oprószamy szczypiorkiem.Moje posty
Słodka StronaZawsze kiedy robię faszerowane papryki, cukinie, kabaczki lub gołąbki w sosie pomidorowym zostaje mi sporo sosu. A zostaje dlatego, że po to by faszerowane warzywa dobrze się udusiły muszą być przykryte najpierw bulionem, a następnie sosem. Mam 2 sposoby na zagospodarowanie tego pozostałego sosu. porcje sosu .Pierwszy- to zamrozić i podać potem np. z pulpetami(...)jako zupę np. z makaronem.Ja gotuję w takim przypadku wermiszel bo nadaje się do zupy typu pomidorowa ( lub rosół ) , a do tego błyskawicznie się gotuje.Wczoraj zrobiłam ,,Papryki faszerowane poczwórnie paprykowe
Buniabaje w kuchniwarzywa można zrobić ciekawe, ale i proste danie główne? Odpowiedzią na to pytanie może być cukinia faszerowana kurczakiem i fetą – nie zapominamy tutaj o akcencie mięsnym ani o wyrazistym smaku dania. Dobry pomysł na wykorzystanie starszych i większych cukinii, które pojawiają się w sklepach na początku jesieni. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CEBULA(...)wydrążamy za pomocą łyżeczki „purchawy” miąższ wraz z pestkami – jego granica jest widoczna gołym okiem, więc najlepiej jest najpierw lekko naciąć cukinię wzdłuż tej granicy i dopiero wydrążyć. 5. FASZEROWANIE (2 min) Wydrążoną cukinię wkładamy na lekko wysmarowaną tłuszczem blachę lub blaszkę do pieczenia, wypełniamy każdą połówkę kurczakiem z cebulą (wlewamy także sos ze smażenia), następnie kładziemy na wierzch kawałki
Nerds KitchenCukinia faszerowana mięsem mielonym to już chyba klasyk w wielu domach. Bardzo prosta i smaczna. Cukinia jest wyjątkowo lekka i nie wymaga dodatków – choć można podać ją z ryżem na większy głód. Bardzo lubię robić to danie na obiad. Zajmuje niewiele czasu, do tego cukinię i sos można przygotować wcześniej, a zapiec przed samym podaniem – idealne, jeśli(...)wiem o której godzinie zjawią się domownicy. Cukinia faszerowana mięsem mielonym: 2 duże cukinie 1 duża cebula 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub lepiej: wieprzowo-wołowego) 1 szklanka przecieru pomidorowego (passaty) 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 3 łyżki świeżego koperku 1/2 łyżeczki płatków chili szczypta gałki muszkatołowej 1 kula mozzarelli sól morska świeżo mielony pieprz Na dwóch łyżkach
Poezja smakuZiemniaki wcale nie muszą być dodatkiem do obiadu - mogą wystąpić w "roli głównej"- choćby w postaci faszerowanych pyszności. Dziś przepis na aromatyczne ziemniaki faszerowane boczkiem z żółtym serem SKŁADNIKI
Moje Kuchenne Rewelacjeprzystawki i te 2-3 małe danka zwane meze czasem czyniły mój obiad. Jedynym dostępnym w każdej tawernie daniem głównym w wersji wege była gemista, czyli warzywa faszerowane ryżem. Znana również jako "jemista" (gr. γεμιστά) to tradycyjne danie greckiej kuchni domowej. Każda grecka rodzina ma swój niezawodny przepis, patent, czy sposób. "Gemista" oznacza po grecku "wypełnione, faszerowane(...)chrupią w gotowej potrawie. Opcjonalnie, możecie poukładać pomiędzy nafaszerowanymi warzywami ćwiartki ziemniaków i upiec je razem z gemistą, jak czyni to wiele greckich rodzin. Gemista, papryki i pomidory faszerowane ryżem i warzywami przepis własnyna 4 porcje (liczę po 2 sztuki warzyw na osobę, w sumie na 8 papryki/pomidorów)czas przygotowania: 1,5 godz.Składniki: 5 dużych pomidorów
Chilli Czosnek i OliwaPomidory stanowią podstawowy składnik zup, sosów, czy sałatek. A ja postanowiłam je podać trochę w mniej klasycznej postaci, jako Faszerowane pieczone pomidory. Pomidory w środku miały farsz z pieczarek, ryżu, czerwonej cebuli i natki pietruszki.Tak przygotowane pomidory były smaczne i sycące, wyglądały też bardzo apetycznie. Polecam. Polecam z pomidorami: Sałatka à la caprese Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów Hiszpańska zupa(...)pomidorowa Sos pomidorowy na zimę Błyskawiczny sos pomidorowy Faszerowane pieczone pomidory podałam do kotlecików z grilla. Składniki: 8 dużych dojrzałych pomidorów 100 g ryżu 1 czerwona cebula 2 łyżki masła 4 pieczarki Sól i ognista mieszanka przypraw natka pietruszki Przygotowanie: Z każdego pomidora ścinamy wierzch, łyżeczką ostrożnie wydrążamy ze środka miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki, pomidory odwracam i układamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszczypiorku i majonezu Winiary. Ten pieczarkowy farsz jest bardzo smaczny, jest tylko delikatnie doprawiony solą i pieprzem z dodatkiem odrobiny majonezu. A przygotowanie tego farszu jest niezwykle proste. Jajka faszerowane pieczarkami można również przygotować w kształcie myszek faszerując jajka od spodu, robiąc uszy z plastrów pieczarek, oczy i nos z kolorowego pieprzu i wąsy ze szczypiorku. Takie pieczarkowe myszki będą(...)żółtka i rozgniatamy je widelcem. Dodajemy podsmażone pieczarki, posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek, majonez i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, faszerujemy miejsca po żółtkach, dekorujemy natką pietruszki i posypujemy reszta szczypiorku. Połówki białek wypełniamy farszem i ozdabiamy natką pietruszki . The post Jajka faszerowane pieczarkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRybę faszerowaną robiłam zawsze na święta moja Babcia. Przyznam, że nie było to moje ulubione danie gdy byłam dzieckiem, przekonywałam się do niej całe lata. Dziś robię ją rzadko, ale bardzo mi smakuje, przypomina też rodzinny dom i święta z tymi, których już nie ma...Zawsze zastanawiała mnie nazwa - dlaczego ryba faszerowana skoro niczego się nie faszeruje ? Właściwie to jest
Smaczna PyzaRobiłam już kiedyś faszerowane szyjki. Tym razem postanowiłam zrobić farsze - jeden na bazie mięsa wieprzowego, drugi drobiowego - z dodatkiem wątróbki. Oba wyszły świetnie. Farsz wieprzowy jest delikatniejszy, drobiowy wyszedł całkiem ostry. Szyjki były najpierw gotowane a następnie pieczone. Są świetne zaraz po upieczeniu, bardzo smaczne na zimno, pokrojone w cienkie plastry, i pyszne na drugi dzień, odsmażone
Stare GaryDzisiaj proponuję przepis na zdrową i lekką przekąskę z faszerowanych pomidorów. Farsz jest troszkę nietypowy, bo jego głównym składnikiem jest kasza jaglana. Muszę przyznać, że do tej pory pomidory nadziewałam farszem przygotowanym na bazie pure ziemniaczanego, ale teraz postanowiłam to trochę odmienić. Zamiana wyszła pomidorom na dobre, koniecznie spróbujcie :-). Pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem Składniki na 6 porcji Czas
Kulinarne przygody Gatityzwykle bywa niektóre smaki powstają przez zupełny przypadek. Miałam dziś w planie robienie faszerowanej papryki na zapas. A że sezon paprykowy zbiega się z sezonem na cukinię , nic więc dziwnego, że jak ja kupiłam papryki to jednocześnie w domu pojawiły sie cukinie ( te dostaję hurtowo z działki od znajomej).Doszłam do wniosku , że w końcu farsz jest do nich taki(...)się będę rozdrabniać- zrobię i papryki i cukinię faszerowane w tym samym czasie. Co prawda myślałam raczej o duszeniu ich osobno, ale jak przyszło co do czego to napadło mnie lenistwo. Wyciągnęłam największy gar i ułożyłam i papryki i cukinie razem- w końcu duszą się tyle samo. Jak już były gotowe doprawiłam sos i dopiero okazało się , że jest super
Buniabaje w kuchniWielkanoc zbliża się dużymi krokami, pora więc zastanowić się jak podać jajka.Polecam przepis na jajka faszerowane serem pleśniowym z orzechami włoskimi. SKŁADNIKI
Moje Kuchenne Rewelacjezbliżającą się Wielkanoc - ale oczywiście nie tylko ;) - przepis na jajka faszerowane chrzanem i łososiem wędzonym SKŁADNIKI 8 jajek100g wędzonego łososia2 łyżeczki masła3 łyżeczki chrzanu2 łyżeczki majonezu2 łyżki posiekanego szczypiorkusól, pieprz, pieprz cytrynowy Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu i obraniu kroimy wzdłuż na połówki. Żółtka przekładamy do miski i ucieramy z masłem, majonezem i chrzanem. Przyprawiamy
Moje Kuchenne RewelacjePrzepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym w pikantnym wydaniu - z fasolą, kukurydzą i kuskusem - spróbujcie koniecznie :) SKŁADNIKI 4 duże papryki1 cebula3 ząbki czosnku250 mięsa mielonegowołowo-wieprzowego80g kaszki kuskus1/2 puszki czerwonej fasoli1/2 puszki kukurydzy1 papryczka chili100g przecieru pomidorowego sól, pieprz, kmin rzymski oliwa/olej do smażenia PRZYGOTOWANIEKaszkę kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem, solimy, przykrywamy i odstawiamy
Moje Kuchenne Rewelacjeświąteczno - noworocznym obżarstwie czas przygotować coś lekkiego, żeby dać odpocząć spracowanym trzewiom. Z lekkim i smacznym jedzeniem nieodparcie kojarzy się kuchnia śródziemnomorska. Dzisiaj postanowiłem przygotować faszerowane pomidory z sosem oliwkowym i kurczakiem przyprawionym w greckim stylu. Do przygotowania dania użyłem: 6 sporych pomidorów, 400 gram mięsa z piersi kurczaka, 1 cytryny, 1 średniej cebuli, 4 ząbków czosnku, 150 gram zielonych(...)feta. Na wierzch położyłem odkrojone górne części pomidorów. Całość dość obficie skropiłem oliwą - około 1 łyżki oliwy na każdego pomidora. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 140 stopni z włączonym termoobiegiem. Faszerowane pomidory zapiekałem przez 20 minut. Podałem z wcześniej przygotowanym sosem oliwkowo - jogurtowym oraz świeżą bagietką. Udekorowałem listkami natki pietruszki
Wyprawy kulinarneKabaczek i cukinię robię na wiele sposobów .Faszeruję wszystkim co się da i duszę w sosie , zapiekam , robię jako a'la gulasz, marynowane . Cukinie z reguły kroję na pół i robię z nich ,, łódeczki" i tak faszeruję. Natomiast kabaczki wydrążam tworząc ,,tubę" i w tej formie duszę. Potem kroję w grube plastry ( nawet mrożę w porcjach ). Czytaj
Buniabaje w kuchni