faszerowana papryka - 1742 przepisów (strona:63/117)

Pasta z bakłażana z papryką 163

które bardzo lubię, są pasty. Na blogu pojawił się już  klasyczny mutabal ,  ajvar   i zwykła  pasta , natomiast dziś zapraszam Was na pastę z bakłażana z papryką. To pyszna wegańska pasta do smarowania chleba czy dodatek do grillowanych warzyw. Moją pastę dosyć mocno odparowałam, ale Wy zróbcie to wedle Waszego gustu. Parę słów o bakłażanie Bakłażan, oberżyna(...)arem zapiekany bakłażan z pęczakiem roladki z grillowanego bakłażana ajwar bakłażan faszerowany z mięsem roladki z bakłażana z kozim serkiem caponata pasta z bakłażana grillowane bakłażany z fetą tagliatelle z bakłażanem i adżiką ------------------------------------------------------------- Pasta z bakłażana Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 2  upieczone bakłażany 1  upieczona papryka 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz ocet

Kulinarne przygody Gatity
Słowiańskie chilli, chilli wariacja na temat 172

dłuższego czasu chodził mi po głowie pomysł na faszerowane ogórki kiszone. Jako, że moje własne (nieskromnie wspominając - najlepsze! ;) ) zdążyły się ukisić, a i zawitał w nasze progi pewien znany redaktor, któremu od niedawna zawsze przygotowuję chilli con carne, powstała dzięki temu taka oto wariacja. To połączenie wyjątkowo prostego dania, jakim jest meksykańskie chilli z mięsem i chyba najbardziej słowiańskiego(...)oraz paprykami i pieprzem. Mieszamy tak, by wszystkie składniki dobrze się połączyły i smażymy przez kilka minut. Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki. Kroimy w niedużą kostkę i dorzucamy do mięsa. Dusimy wszystko pod przykryciem około 5 minut. Na koniec, w głębokiej patelni z mięsną masą wylądować powinna fasola. Po wymieszaniu wszystkiego po raz ostatni, faszerujemy mięsem kiszone

Kuchenna Kontrrewolucya
Pory w powijakach 171

Pyszne, zapiekane pory ! idealny pomysł na obiad Składniki: 4 pory, 8 plastrów wędzonego boczku, 15 dag żółtego sera, 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej, 1 łyżka masła

Tradycyjna Kuchnia
Pieczone udka z kurczaka z farszem pietruszkowo- cebulowym 381

Dziś mam dla Was przepis na faszerowane udka z kurczaka. To doskonała propozycja obiadowa. Najczęściej podaję je z pieczonymi ziemniaczkami i surówką.  SKŁADNIKI: 3 udka z kurczaka, 1,5 cebuli, 1 pęczek natki pietruszki, 100 ml oleju, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej, oliwa do smażenia, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Udka z kurczaka myję i osuszam

Tradycyjna kuchnia Kasi
CUKINIA Z FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 142

już sobie pelargonie, zioła i przyjdzie jeszcze czas na pomidorki koktajlowe i paprykę. Jak się mieszka w bloku to trzeba sobie jakoś radzić.  Dobrze, że mam przynajmniej duży balkon to jakoś te moje roślinki się tam pomieszczą. A już teraz na balkonie kieliszek wina i faszerowana cukinia. SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości, młoda cukinia 1/2 kostki sera feta 4 suszone

Kuchnia w opałach
Jajka faszerowane - najprostsze 157

spokojniej, jest czas na oddech. I na zastanowienie się nad pewnymi sprawami. Bardzo powoli rozwijam skrzydła w nadziei, że nikt mi już ich nie podetnie...   Sposobów na jajka faszerowane znam całe mnóstwo. I pomimo, że do świąt Wielkiej Nocy jeszcze jest trochę czasu, to takie jajka często goszczą na moim stole. A ponieważ mamy karnawał, doskonale się nadają(...)kombinować. Świetnie smakują również z kukurydzą i ogórkami kiszonymi. Jedyną rzeczą, której mi zabrakło była chociaż odrobina zielonego szczypiorku... tzw. kropka nad "i" :) 12 porcji Składniki: 6 jajek kawałek papryki wędlina (kawałek kiełbasy, szynki, czy nawet mięso z obiadu) majonez musztarda sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Gdy wystygną obieramy je i kroimy wzdłuż na połówki. Ostrożnie wyjmujemy żółtka

My simple kitchen
CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI 141

osobom, które jedzą dużo „zakwaszających” produktów, takich jak np. mięso i cytrusy.  Wszystko dlatego, że posada właściwości odkwaszające.      Zapraszam zatem na danie z faszerowaną cukinią w roli głównej. Wykonanie nie jest zbyt skomplikowane a efekt naprawdę smaczny.  Pasuje na obiad, podana z ryżem,     pure z marchewki i dyni z dodatkiem świeżego imbiru(...)cebuli pomidory z puszki ( oczywiście można użyć 2-3 szt. świeżych ) 2-3 łyżki oliwy do smażenia gałązki świeżego tymianku 1 łyżka suszonej  bazylii 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki kawałek parmezanu lub innego twardego sera np. bursztyn 4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie) sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku   Cukinie umyłam, przepołowiłam na pół

potrawyregionalne
Cukinia faszerowana surowym mięsem mielonym 278

Faszerowane mięsem cukinie zaspokoją każdy, nawet największy głód. Przekonajcie się sami. Składniki: 3 średnie cukinie pół woreczka ryżu 30 dag mięsa mielonego z szynki 2 pomidory żółty ser sól, pieprz olej słodka i ostra papryka majeranek Przygotowanie: Cukinie myjemy, odcinamy końcówki, przekrawamy po długości na pół i wydrążamy środek. Następnie solimy i układamy na wysmarowanej

Krokusowy Dom
Rolada schabowa 183

Rolada schabowa Pyszna i kolorowa pieczeń schabowa faszerowana wędzonym boczkiem i warzywami. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i jako zimna przekąska. Polecam!     Składniki: ok 1,5 kg schabu bez kości 20 dkg boczku wędzonego 1 cebula 3 ogórki kiszone pół papryki (użyłam żółtej i czerwonej) 2 łyżki musztardy Przyprawy: sól, pieprz, majeranek       *** Schab przekrawamy

Blog z Apetytem
JAJKA FASZEROWANE KREMOWYM SERKIEM I MIĘSEM KRABA 166

serkiem chrzanowym i mięsem krabowym? Wszystkie są pyszne! Przepis na jajka faszerowane : SKŁADNIKI : 4 jajka ugotowane na twardo ok. 4 czubate łyżki kremowego serka twarogowego 1 płaska łyżka tartego chrzanu (może być ze słoiczka) 1 łyżka śmietany kilka sztuk paluszków krabowych, drobno pokrajanych kawałek czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę szczypta pieprzu cayenne sól i kilka kropel soku z cytryny

Moja Książka Kucharska
PATISONY FASZEROWANE WARZYWAMI 126

jesień to warzywa, pyszne, smaczne i zdrowe. Proponuję więc faszerowane patisony, jeszcze nie tak bardzo znane i popularne, ale smaczne, lekkostrawne i dietetyczne. SKŁADNIKI: 3   patisony o średnicy około 10-12 cm 1 szalotka 1 cebula dymka 6-7 pieczarek 1/2 strąka czerwonej papryki 6 suszonych pomidorów w oleju 1/2 puszki białej, drobnej fasoli 1 łyżka kaparów 2 ząbki

Kuchnia w opałach
Nadziane pomidory 304

niebanalny sposób. Oprócz nadziewanych muszli makaronowych sprawdzają się też u mnie faszerowane pomidory. Im mniejsze tym lepiej, choć oczywiście trudniej. Kto ma ochotę spróbować? Składniki: 6 małych pomidorów puszka tuńczyka 100 gr makaronu w kształcie ryżu mała puszka kukurydzy 4 małe ogórki kiszone pół żółtej papryki 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy dijon zioła prowansalskie, pieprz do smaku Wykonanie: Gotujemy makaron

Mama z miasta
BOCZEK ROLOWANY CZYLI ROLADA Z BOCZKU 254

podana z ostrym domowym chrzanem albo musztardą :)  Dodatkowo  można ją faszerować mielonym mięsem, cebulą,szpinakiem czy warzywami, ale ja zazwyczaj robię ją w tej najprostszej wersji - tylko z przyprawami. Składniki: 1kg boczku surowego bez skóry  2 duże ząbki czosnku sól pieprz ziołowy majeranek słodka papryka Wykonanie:   Boczek oczyścić z ewentualnych chrząstek oraz odciąć skórę (jeśli kupimy

Walijskie Pichcenie
Grillowana cukinia z pomidorem i serem mozzarella 190

Koniec lata i początek jesieni to wspaniały czas na dania z cukinii. Może być faszerowana, z serem feta lub - tak jak ja dzisiaj serwuję - z mozzarellą i pomidorami. Przepis na grillowaną cukinię z mozzarellą: SKŁADNIKI: 1 średnia cukinia(...)pomidor  1 kulka mozzarelli świeża bazylia oliwa  sól ostra papryka PRZYGOTOWANIE Cukinię kroimy w plasterki ok. 2 cm. (bez obierania)  Solimy i skrapiamy oliwą, posypujemy papryką . Grillujemy lub podsmażamy na patelni z obu stron. Odkładamy na papierowy ręcznik. Pomidora i mozzarellę kroimy w krążki mniej więcej odpowiadające wielkości plasterków cukinii. Na plasterkach cukinii układamy kolejno pomidora, bazylię

Moje Kuchenne Rewelacje
PIECZONE BAKŁAŻANY FASZEROWANE MIĘSEM I CUKINIĄ 140

czosnku. 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego albo z indyka smażę  wraz z cebulą,solą,pieprzem,bazylią,słodką papryką i oregano. Dodałam również małą białą,pokrojoną w kostkę świeżą paprykę. Bakłażana i cukinię myję, kroję wzdłuż na pół i wydrążam środek. Można też wydrążyć i nafaszerować cukinię.   Dodaję do farszu  pokrojoną w kostkę cukinię i wydrążony środek(...)około 40 minut w temp.180 stopni. Danie w sam raz na tę porę roku.... róbcie szybko bo bakłażany są teraz tanie i smaczne ;-) Polecam też CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI

potrawyregionalne