fasolka - 6917 przepisów (strona:312/462)

Coś dobrego dla jednego. I miska ryżowa z ciecierzycą i brokułem... 152

pomysłem 'miseczki pełnej dobra' spotkałam się u Nigelli Lawson w  'Simply Nigella' . Gdzie generalnie bazowym składnikiem jest ryż, dopełniany warzywami, fasolkami i soczewicami,a czasami skrawkami mięsa, czy jajkiem sadzonym. Pomysł wydaje się na tyle prosty, że niedawno znalazłam nawet ksiażkę kucharska poświęcona tylko takim daniom ('Bowls of Goodness' Nina Olsson).  Mnie pomysł podoba się dlatego, że niemal

Lejdi of the house
Curry soczewicowo - warzywne... 155

gustibus) 450ml goracego wywaru warzywnego, z kostki lub bulionetki jest w sam raz 100g czerwonej soczewicy 200g różyczek kalafiora 1 duża marchewka, pokrojona na plasterki 75g zielonej fasolki, pokrojonej na około 1cm kawałki dodatkowo grecki jogurt, jakieś 2-3 łyżki świeża, posiekana kolendra W średnim garnku rozgrzej olej. Wsyp cebulę i dobrze wymieszaj. Smaż około 3-4 minut, aż zacznie

Lejdi of the house
Kotleciki z soczewicy... 173

Bardzo lubię wszelakie soczewice i ciecierzyce. Nie pogardzę też fasolkami. A że na dodatek nie przepadam za mięsem, str ą czkowe pojawiaj ą  się na naszym stole często i gęsto. Zamaskowane na przykład w  sosach , albo  klopsikach , czy  zupach . Dzisiejsze kotleciki sprawdziły się znakomicie. Okazały się idealne nie tylko z dodatkiem sałatki, ale też jako zapełniacz

Lejdi of the house
Cięlęcina z warzywami w koperkowym sosie i recenzja garnka Zwilling 200

wyszła świetna! Polecam z czystym sumieniem. Składniki na 4 porcje: 80 dag cielęciny bez kości 20 dag brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 4 łyżki mrożonego groszku 10 dag zielonej fasolki szparagowej 2 cebule Mały kawałek pora 1 ząbek czosnku 800 ml  domowego bulionu mięsnego 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Sól morska do smaku Świeżo mielony biały  pieprz

Wanilia i Kardamon
Ryż z warzywami z curry... :) 237

lecz również przyrządzało się, tak by atmosfera już w kuchni była chińską... 🙏 😊 Składniki: 200g ryżu 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 1 szkl. groszku mrożonego 2 garście fasolki szparagowej kawałek pora ok. 10 cm papryka chili curry sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew, pietruszkę kroimy w kostkę, seler i por kroimy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Ciasto pomarańczowe 177

odpychają. Sami czasami nie wiemy, dlaczego. I progu w takim domu nie przekroczymy. Lubię domy, w których są dobre zapachy. Zapach herbaty lub kawy unoszący się w powietrzu. Zapach fasolki po bretońsku - kiedy córka koleżanki uczy się gotować. Zapach rosołu przywołuje w mojej pamięci wspomnienia niedzielnych obiadów w domu mojej babci. Zapach ryżu z curry przypomina mi moich przyjaciół

Kuchnia smaków
40 PRZEPISÓW I JADŁOSPIS NA KETO-ADAPTACJI 452

ziemią np. ziemniaki, marchewka, buraki itp.) oraz strączkowych ( groch, fasola, kukurydza, bób itp.). Polecam te zielone oraz kiszonki, czyli ogórki i kapustę, sałaty, kapusty, cukinię, bakłażana, brukselkę, brokuły, kalafiora, fasolkę szparagową, szpinak, szparagi, grzyby, pomidory, ogórki, paprykę itp. Tłuszcze: smalec, masło ekstra (min 82%) i klarowane, łój, tłuszcz gęsi oraz kaczy, olej kokosowy, oliwa z oliwek i oliwki, olej

Ola la LCHF
Chleb paleo bananowo-fasolowy 227

namoczyć przez noc (wylać tę wodę!) i ugotować. Wszystkie składniki poza octem jabłkowym zblenduj razem na jednolitą masę. Dokładna ilość mąki kokosowej może zależeć od wielkości bananów i ilości fasolki, postaraj się uzyskać ciasto o konsystencji gęstego kremu. Dlaczego bez zbóż i nabiału? I co to jest paleo? Zobacz: Dieta paleo | Zboża szkodzą | Gluten – nie tylko celiakia oraz Nabiał

PaleoSMAK
Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis 302

sosem pomidorowym i gotujemy pod przykryciem przez 20min na małym ogniu. Pulpety w sosie pomidorowym najczęściej serwowane są z ryżem, lub z ziemniakami. Smacznego   Golonka pieczona w piwie Fasolka po bretońsku Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto Artykuł Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Pieczony łosoś – pyszny obiad w 5 minut 357

Między kawałki ryby układamy listki masła klarowanego lub oleju kokosowego. Naczynie żaroodporne nakrywamy od wierzchu folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Gotowe! Łosoś smakuje wyśmienicie z fasolką szparagową, brokułami, ziemniakami lub kaszą jaglaną. Łososia można też upiec jednocześnie z domowymi frytkami . W takim przypadku rybę wstawiamy do piekarnika piętro wyżej niż frytki

Dieta bez mleka
Fasola z boczkiem i kuskusem na ostro 210

smaku, 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki wędzonej, ponadt o: zielona pietruszka, 3 - 4 łyżki kuskusu. Przygotowanie: Fasolę przed gotowaniem myjemy, zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą (ok. 10 cm ponad poziom fasolki) i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzamy, wlewamy 1 litr świeżej wody, z dodatkiem 1 łyżeczki soli i gotujemy pod przykryciem na a dente. W tym czasie przygotowujemy

Moniki Smakołyki
Kurczak pieczony na ryżu 220

Przekonajcie się sami, co zyskacie na takim połączeniu. Sycące danie na rodzinny obiad.  Użyjcie ulubionego ryżu i warzyw jakie posiadacie na podorędziu. Smacznego! Składniki: Ryż brązowy i czerwony fasolka szparagowa zielona groszek zielony mini marchewki bulion drobiowy/warzywny Kurczak: podudzia z kurczaka czosnek niedźwiedzi czosnek granulowany papryka słodka aromatyzowany czosnkiem i chilli olej słonecznikowy* Przygotowanie: Ryż przepłukać pod bieżącą wodą

Karczma Honorietty
Puszkowa sałatka od Laury 194

Kolejna świetna sałatka z przepisu od Laury . Tym razem puszkowa, bo używamy kukurydzy, ananasa i fasolki z puszki. Ja od siebie dodałam tylko słonecznik. Całość jest wyśmienita. Polecam!  Składniki : * 3 małe piersi z kurczaka * 3 torebki białego ryżu paraboloid   * puszka kukurydzy  * puszka ananasa  * puszka czerwonej fasoli * 100g uprażonego słonecznika * 3 łyżki majonezu * sól, pieprz, curry

Magiczne Życie Marty
Wtorek: Bób z migdałowym pesto i suszonymi pomidorami 178

przepis Marthy Stewart, która proponuje podać bób z płatkami parmezanu i suszonymi pomidorami. Rozbudowaliśmy ten przepis dodając pesto z migdałów, które znakomicie komponuje się również z zielonym groszkiem i fasolką oraz może stanowić ciekawy dodatek do zup. Poza sezonem nieźle sprawdza się mrożony bób. Warto jedna kupować jakościowy produkt, zawierający zamrożone, wyselekcjonowane ziarenka, które po ugotowaniu nie zamienią się

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – jesienią zielono mi 186

przepis Marthy Stewart, która proponuje podać bób z płatkami parmezanu i suszonymi pomidorami . Rozbudowaliśmy ten przepis dodając pesto z migdałów , które znakomicie komponuje się również z zielonym groszkiem i fasolką oraz może stanowić ciekawy dodatek do zup. Przepis na bób z migdałowym pesto i suszonymi pomidorami. Środa – Sałatka ze smażonym kozim serem, morelami i gruszką Kozi ser lubi słodkie towarzystwo

Niedzielny kucharz