fasolka - 6917 przepisów (strona:311/462)

Leczo z pomidorami z puszki 147

lubimy, a smak będzie idealny :) Tym razem zamiast przecieru pomidorowego użyłam gotowe pomidory w puszce- wyszło pysznie! Składniki: 1 łyżka oleju 1 cebula 10 pieczarek 1 średnia cukinia Garść fasolki szparagowej 1 papryka czerwona 1 marchewka 3 ziemniaki 1 laska kiełbasy 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Sól i pieprz do smaku Szczypta bazylii Wykonanie: Cebulę i czosnek

Tradycyjna Kuchnia
delikatna kasza z warzywami 136

razem nasza działka trochę zastrajkowała i plony mniejsze niż spodziewany (ogórki strajk włoski włączyły - wciąż stoją w miejscu 😏), ale cukinia już się pojawiła. Teraz z utęsknieniem czekam na bób, fasolkę i groszek.  A jak sezon na warzywa, które typowo kojarzą mi się z latem to sezon na lekkie dania. Warzywa lekko zarumienione na patelni i dodatek kaszy wedle każdego

Gotowanie z pasją
delikatna kasza z warzywami 115

razem nasza działka trochę zastrajkowała i plony mniejsze niż spodziewany (ogórki strajk włoski włączyły - wciąż stoją w miejscu 😏), ale cukinia już się pojawiła. Teraz z utęsknieniem czekam na bób, fasolkę i groszek.  A jak sezon na warzywa, które typowo kojarzą mi się z latem to sezon na lekkie dania. Warzywa lekko zarumienione na patelni i dodatek kaszy wedle każdego

Gotowanie z pasją
Bób, bóber, bober: 5 niecodziennych dań z bobu 281

proponujemy Wam kilka przepisów na dania z bobem, niektóre równie proste jak siekanie koperku inne nieco bardziej złożone, ale też bogatsze w smaku. Sałatka z młodych ziemniaków, bobu i fasolki Danie w stylu włoskim, bo składnikiem sprowadzającym wszystkie trzy warzywa do jednego mianownika jest proste pesto. Ale młode ziemniaki muszą być polskie! Bób z migdałowym pesto z suszonymi pomidorami Bób

Niedzielny kucharz
Kurczak w botwince 129

Wiosna i lato to czas kiedy w ogródeczku mojej przyszłej teściowej można znaleźć wiele smakowitych warzyw – ogórki, fasolkę szparagową, bób oraz młodą botwinkę. Kiedy byliśmy u niej jakiś czas temu przywiozłam sobie dość pokaźną porcję botwinki właśnie. Była już zupa, był chłodnik, przyszedł czas na kurczaka w botwince. To dość szybki, smaczny i prostu sposób na obiad. Jedyne czego

Życie ze smakiem
Fasolka szparagowa po tajsku 127

Uwielbiamy smaki orientu, to połączenie sosów i przypraw. No w sumie połączenie wyszło prawie po tajsku, bo lekko kombinacje zrobiliśmy. Kuchnia fusion daje wiele możliwości. Składniki 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej 4 ziemniaki średniej wielkości 1/4 małego kalafiora 4 liście kapusty pekińskiej 2 łodygi selera naciowego 100 g boczniaków 2 ząbki czosnku 2 szalotki 50 ml oleju sezamowego 2 łyżki

R'n'G Kitchen
Powrót do bystrego nurtu życia, czyli odchudzanie zgodnie z własną naturą. 128

Ograniczenie ilości i wielkości posiłków - 3 dziennie, a ilość jedzenia taka, jak zmieści się na dłoni złożonej w miseczkę. Posiłki warzywno-białkowe , czyli gotowane warzywa i mięso drobiowe, fasolki, jajka. Owoce jedzone osobno, jako oddzielny posiłek. Z jadłospisu zniknęły produkty , które powodowały duże wahnięcia poziom cukru we krwi - pieczywo, makarony, ziemniaki, słodycze.  No i pożegnałam też moje ulubione jogurty

Codziennik Kuchenny
Pożywna sałatka z kaszy bulgur z makrelą/tuńczykiem w oleju i fasolą 137

łyżek oleju (lub według gustu; ja nie lubię zbyt suchej sałatki)   Kaszę bulgur ugotować według przepisu z opakowania. Natomiast rybę należy odcedzić z oleju i rozdrobnić, fasolkę odlać z zalewy, a paprykę oraz cebulę pokroić w niewielką kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać z olejem. Sałatkę doprawić solą z pieprzem. Można ją spożywać na ciepło

Di gotuje
Kotleciki z łososia i kaszy jaglanej z sosem miętowo-czosnkowym 103

przepis na pyszne, szybkie i proste w wykonaniu danie z gatunku „zbilansowany posiłek w jednym”. Do takiej bazy możecie oczywiście dodać sobie wiele sezonowych warzyw, jak fasolka szparagowa, bób (jak u mnie), kalafior czy po prostu pomidory. Kotleciki z łososia i kaszy jaglanej Składniki: 200 – 250 g łososia Ok. 100 g kaszy jaglanej (ilość na surowo) Spory pęczek kopru

Kate's Kitchen
Menu na tydzień: Szybki lunch do zrobienia przed wyjściem do pracy 150

tydzień Niedziela: Bób z krewetkami Poniedziałek: Podwójnie smażona polędwiczka Wtorek: Linguini w sosie cytrynowym Środa: Sałatka z arbuza, fety i pomidorków Czwartek: Sałatka z młodych ziemniaków, bobu i fasolki szparagowej Piątek: Krewetki z pomidorkami i serem feta Jak gotowaliśmy Wszystkie dania są proste w przygotowaniu i oryginalne w smaku. Jest tu kilka niespodzianek i nieoczywistości kulinarnych. Nadspodziewanie smaczny jest makaron

Niedzielny kucharz
Bitki schabowe w sosie 163

ogniu gotujemy ok. 45 minut. Zagęszczamy mąką, dolewamy kilka łyżek śmietany, doprawiamy do smaku i możemy dodać natkę pietruszki. Jeszcze kilka minut i bitki gotowe. Doskonale smakują z kalafiorem, fasolką szparagową, frytkami, ziemniakami, ryżem, itp. Smacznego

Maminek kulinarny
Makaron z pieczarkami i gorgonzolą – serowa uczta 151

Slow life? Chciałabym! Chciałabym ostatnio mieć tyle czasu na prowadzenie bloga, ile go miałam zaczynając. Chciałabym mieć – choćby w tym tygodniu – czas na ugotowanie czegoś więcej niż fasolka z jajkiem… Ale nie – czas kurczy się jak stare spodnie, Ziemia za szybko się kręci, a doba jest dla mnie zdecydowanie za krótka – jedyne „slow” to to, w którym powoli

Karo in the Kitchen
Piątek: Risotto z bobem i krewetkami 105

potraw z włoskiej kuchni, bardzo prostym do zrobienia. Włochów doskonale znamy z makaronów i pizzy. Za to mało kto wie, że tak jak Polacy lubią warzywa strączkowe – groszek, fasolkę i bób, jedzony na rozmaite sposoby. Co oczywiste, bób znaleźć można w spaghetti, w sałatkach i zupach. W risotto raczej nie. Risotto, jak już pisaliśmy kocha się w groszku. Tymczasem

Niedzielny kucharz
Risotto z bobem i krewetkami 156

potraw z włoskiej kuchni, bardzo prostym do zrobienia. Włochów doskonale znamy z makaronów i pizzy. Za to mało kto wie, że tak jak Polacy lubią warzywa strączkowe – groszek, fasolkę i bób, jedzony na rozmaite sposoby. Co oczywiste, bób znaleźć można w spaghetti, w sałatkach i zupach. W risotto raczej nie. Risotto, jak już pisaliśmy kocha się w groszku. Tymczasem

Niedzielny kucharz
Gołąbki z młodej kapusty 184

kilka takich potraw, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Jest to fasolka szparagowa z bułką tartą i jajkiem sadzonym, nieodłączny element pobytu na działce u dziadków. Jest to pieczona karkówka popisowe danie mojego taty, czy warzywne spaghetti mamy. Są też potrawy, które kojarzą mi się z pewnymi miejscami. Takim daniem są gołąbki. Podawali je zawsze podczas obozów sportowych na które

Kolizje Smaków