Koktajl z kiełkami groszku zielonego 185własne wyhodowanie nie jest trudne (zobacz wpis Jak hodować kiełki w domu ). Bardzo chętnie próbuję skiełkować coraz to nowe ziarna. Lubię kiełki rzodkiewki, słonecznika, lucerny, kozieradki, brokułu, fasolki mung, soczewicy, cieciorki. Tym razem czas na kiełki groszku zielonego, którego delikatne pędy i pierwsze listki mają ciekawy, lekko słodki smak – nadają się do sałatek, kanapek, ale także do koktajli. PRZEPIS
Dorota Smakuje
Czy można jeść w ciąży … 3630należy tylko czytać składy i wybierać bez zbędnych ulepszaczy. Czy można jeść w ciąży mandarynki, cytrusy? Tak. Czy można jeść w ciąży pieczarki? Tak. Czy można jeść w ciąży fasolkę po bretońsku? Tak. Czy można jeść w ciąży jeść tatar? Nie! To surowe mięso, którego w ciąży nie można. Czy można pić w ciąży kawę? Tak, 1-2 filiżanki niezbyt
Dorota Smakuje
Relacja z wizyty w Too Thai! Teleport do Bangkoku! 182smak pyszny, gęste i kremowe. Polecam bardzo! Drinki do dania głównego... z wiśnią i mango. Wiśniowy słodki i przepyszny! Luby zamawia na danie główne WIEPRZOWINĘ W SOSIE OSTRYGOWYM Z FASOLKĄ (foto poniżej), mięso jest mięciutkie, pyszne a całe danie na prawdę pyszne! Zresztą to widać ;-) cena 27zł DESER Moje dwa żarłoki biorą jeszcze po deserze, ja już jestem w stanie
SMYKWKUCHNI
Kiełki na patelnię stir- fry 269wpis Jak wyhodowa ć kiełki , metoda w słoiku. Kiełki delikatnych ro ś lin jak lucerna, brokuł, rzodkiewka najczęściej dodajemy do sałatek i kanapek. Kiełki roślin strączkowych np cieciorki, soczewicy, fasolki mung idealn ie nadają się do krótkiego gotowania (np Kiełki na patelnię i kasza bulgur czy Kiełki na patelnię z kaszanką ). Zapraszam do wypróbowania prostego i pysznego przepisu na sycące
Dorota Smakuje
Pierś z warzywami na parze 144pokarmowego. Jak to zrobić? Ja polecam pierś z kurczaka – około 400g, pokrojona w plastry i obsypana delikatnie mieszanką suszonych warzyw ze szczyptą soli. Do tego różyczki brokuła i fasolkę szparagową, kilka krążków cebuli do smaku i aromatu. Przygotowałam to układając wszystko na metalowym durszlaku, który włożyłam do garnka z gotującą wodą. Oczywiście nie dotykał tej wody. Przykryłam pokrywką
Latosiowydom
Klasyczna jajecznica z kajzerką 249Tego przepisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chyba każdy z nas wie jak przygotować klasyczną jajecznicę. Najlepiej smaku podana ze świeżym pieczywem, kajzerką… Składniki 4
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z zupek chińskich z paluszkami surimi i żółtym serem 154dużej) 1 czerwone papryka 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli Dodatkowo: majonez Kapustę pekińską należy drobno posiekać, paprykę i paluszki surimi pokroić w kostkę, kukurydzę z fasolką odcedzić z zalewy, a s er zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski. Dodać makaron (pokruszony, twardy) oraz przyprawy (jeśli są to i również olejki
Di gotuje
Roladki schabowe z pieczarkami na parze 222Składniki ok. 1 kg schabu wieprzowego ok. 1/2 kg pieczarek 1/2 pora 1 opakowanie mrożonych brokułów 1/2 opakowanie mrożonej fasolki 1 jogurt naturalny pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie Sposób przygotowania … Czytaj dalej Roladki schabowe z pieczarkami na parze
czarrna od kuchni
MIĘSO MIELONE PO MEKSYKAŃSKU SMAŻONE Z RYŻEM 263patelnie mięso, rozdrobnij je łopatką drewnianą i przesmaż, aby się ścięło, po czym wymieszaj z pozostałymi na patelni warzywami. Smaż całość kolejne 5 minut . Teraz dodaj odcedzoną kukurydzę, fasolkę oraz pomidory i ponownie przyprawy: pozostałą 1 łyżeczkę słodkiej papryki, oregano, płatki chili lub ostrą paprykę do smaku oraz sól i pieprz. Na koniec wszystko dobrze wymieszaj, dodaj
Słodko-Słony Świat Ilony
Kotlety warzywne 176Coś bezmięsnego, kotlety warzywne czyli ziemniaczane z dodatkiem mieszanki meksykańskiej Hortex , w skład której wchodzą papryka, kukurydza, fasolka szparagowa zielona, groszek, cebula , fasola czerwona..Jedno opakowanie a kilka różnych warzyw. Ja dodatkowo dodałam jeszcze marchewkę startą na tarce .Takie kotleciki można podać z dowolnym sosem , u mnie akurat to sos beszamelowy. 3 ziemniaki 1 marchewka mieszanka meksykańska Hortex
Moje domowe kucharzenie
Tanie dania Marzec 188szczypiorkiem Klasyczna pasta jajeczna Pasta jajeczna z pieczarkami i boczkiem Jajka faszerowane wiosenne Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane szpinakiem Żurek z kaszą Bulion warzywny Potrawka z kurczaka z fasolką szparagową i orzechami Marchewka z groszkiem i kalafiorem Babka drożdżowa z czekoladą Biszkopt – przepis Skrzydełka kurczaka pieczone Prosty przepis na pizze Zapiekanka z jarmużem Zapiekanka makaronowa z mięsem i brokułami Wątróbka
Dorota Smakuje
Koreańska zupa z kurczakiem i szczypiorem 305świeżego szczypioru, lekko posypaną prażonym sezamem. Ta zupa, tak samo jak japońska zupa miso – uwielbia sezonowe dodatki. W lecie warto wzbogacić ją dodatkiem groszku cukrowego, młodego bobu lub fasolki szparagowej. Na jesieni świetnie sprawdzą się grzyby – boczniaki i kanie, grzyby enoki i mun – a także szpinak lub kapusta bok choy. Pasta ssamjang to pasta powstająca z wymieszania ziaren
Karo in the Kitchen
Gdzie zjeść we Lwowie? Najlepsze restauracje i kawiarnie we Lwowie 231przewodnim jest… pingwin. My na śniadanie wybraliśmy American Slam za 124 UAH (tost, jajecznica, frytki, bekon, kiełbaski) i English Daddy za 139 UAH (jajka sadzone, kaszanka, bekon, pieczone ziemniaczki, fasolka, kiełbaski) oraz do picia kawę świąteczną i zieloną sypaną herbatę (po ok. 50 UAH). Za całość zapłaciliśmy ok. 360 UAH (ok. 54 zł). W menu były również lżejsze opcje typu
Czarnawisienka
Zupa krem marchewkowa z masłem orzechowym 259powrotem do garnka, podgrzewamy i podajemy. Do tak przyprawionej zupy marchewkowej w lekko tajskim stylu pasują wszystkie szybko smażone na odrobinie oleju kokosowego warzywa – np. zielony groszek lub fasolka, a nawet młoda, jędrna cukinia. Jeśli macie jeszcze zapas przyprawy do bajgli z TEGO przepisu – będzie świetnym dodatkiem. Groszek ptysiowy lub grzanka z chleba na zakwasie z masłem czosnkowym sprawdzą się
Karo in the Kitchen
SAŁATKA Z PĘCZAKU, BURAKÓW I ORZECHÓW WŁOSKICH 197siebie. Wymyśliłam nową sałatkę z kaszy, która na dodatek smakowała Chłopakom - ziemniakożercom, co mnie dodatkowo mile zaskoczyło. Podałam do niej steki z polędwicy wołowej i gotowaną na parze fasolkę szparagową. Moim zdaniem sałatkę można zjeść również samą na lunch. Składniki: filiżanka pęczaku cebula ząbek czosnku oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól, pieprz orzechy włoskie natka z pietruszki 3 ugotowane
Cytryna&Co.