fasolka - 6917 przepisów (strona:145/462)

Włoski gulasz z kurczaka z slerem naciowym 217

smacznie wypadł po usmażeniu i duszeniu go na ogniu. Zachował swoją jędrność a potrawie oddał swój specyficzny smak. 2 piersi z kurczaka 3 łodygi selera naciowego 1 puszka czerwonej fasolki 2 marchewki 2 cebule 2 szklanki rosołu 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego 1 łyżka bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka ziół prowansalskich 2 liście laurowe sól, pieprz 2 łyżki oliwy Piersi(...)kurczaka pokroić w kawałki wielkości kęsa, posolić, popieprzyć i odstawić. Seler naciowy pokroić w dużą kostkę, marchewkę w słupki, cebulę w kostkę,  fasolkę przelać zimną woda i odsączyć na sicie. Oliwę rozgrzać, dodać cebulę, marchew i seler, smażyć ok 5 minut, często mieszając. Dodać piersi z kurczaka, pozostałe przyprawy i smażyć ok. 15 minut. Po tym czasie

Jadło i czytadło
Sałatka z bobu i fasolki 175

torebkach plastikowych z marketów nie polecam), no i jak już mamy bób, proponuję przygotować pyszną letnią sałatkę z tego właśnie warzywa.  W mniej więcej równych ilościach: Bób Fasolka żółta Ogórek zielony  sól, pieprz i majonez. Bób i fasolkę należy ugotować w osolonej wodzie, uważając aby nie rozgotować. Przestudzić, fasolkę pokroić, ogórek również, wszystko razem wymieszać, przyprawić i dodać

Jadło i czytadło
Fasolka po bretońsku. Smaczne danie jednogarnkowe. 160

Fasolka po bretońsku to jedno z ulubionych dań jednogarnkowych mojej rodzinki. Najczęściej gotuję ją właśnie jesienią i zimą. Kiedy syte, gęste potrawy doskonale nas rozgrzewają i zaspokajają głód :) Polecam :) Składniki - duża fasola jaś 80 dkg. - dobra najlepiej podwędzana cienka kiełbasa 30 dkg. - boczek wędzony 30 dkg. - sól, czosnek mielony, majeranek, kminek mielony, papryka czerwona mielona - sos sojowy ciemny, cebulka prasowana(...)Wykonanie Fasolę dokładnie płuczę, przekładam do dużego garnka zalewam wodą ( wody raz więcej jak fasoli ) i moczę ok. 2 godzin. Jeśli jest bardzo sucha to nawet całą noc. Kiedy fasolka jest namoczona, dodaję ok. pół łyżki soli i gotuję na wolnym ogniu. Kiełbasę kroję w ćwierć plasterki, boczek w paseczki lub kostkę. Na suchej patelni obsmażąm do wytopienia tłuszczu boczek

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa szczawiowa z lanymi kluskami i karmelizowaną fasolką szparagową. 226

sklecę z tego. Jak pomyślał tak też zrobił. Dodaje po ugotowaniu. Nie znałem smaku szczawiu i zaskoczyła mnie intensywność jego kwaskowego smaku. Dlatego dodałem cukru, śmietanki słodkiej i słodkiej fasolki szparagowej. To idealnie zbalansowało smak i mogę stwierdzić, że to jedna z moich ulubionych zup jest od dziś. Czego użyłem? Do bulionu: -kawałek wołowiny (antrykot) -szyja indycza -skrzydełko indycze(...)Dodajemy warzywa i inne w/w przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 2,5h. Pod koniec dorzucamy łyżkę soli (na około 4 litry bulionu). Pozostałe składniki: -słoiczek szczawiu -fasolka szparagowa żółta; miałem zapas z mrożonek -jajko -mleko -łyżka mąki TYP500 -łyżeczka cukru plus dwie duże szczypty  -śmietanka 18% Z gotującego się bulionu odlewamy dwie chochle i gotujemy

BaRepas
szybkowar-kacze udka z ziemniakami,porami i fasolką szparagową... 213

papryczka chilli 1 mała, kucharek 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżeczki, woda 1/2 szklanki, ziemniaki 10 sztuk, pory 2 większe, fasolka szparagowa 1 puszka udka kacze ponacinać na skórze i w garnku szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" podsmażyć na maśle z obu stron, przełożyć na talerz, przygotować przyprawę(...)majeranku, suszonej chili, kucharka, przyprawy w płynie, czosnku, wody odlać wodę z puszki z fasolką do kubka i wlać do szybkowaru zamiast wody do tluszczyku po udkach wsypać pokrojone w grubsze talarki ziemniaki i pokrojone pory, wszystko wymieszać, na wierzchu poukładać natarte przyprawą udka kacze zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 35 minut, następnie

W Mojej Kuchni Lubię
Polędwiczki z fasolką i pieczarkami 265

Polędwiczki wieprzowe duszone z zieloną fasolką szparagową i pieczarkami. Składniki: polędwica wieprzowa 300 g fasolki szparagowej 200 g pieczarek 2 cebule przyprawy olej Polędwiczkę obsmażamy na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Dolewamy wodę i dusimy pół godziny. Mięso przekładamy na deskę i kroimy na kawałki. W tym czasie na patelni obsmażamy poszatkowaną cebulę i pieczarki, dodajemy fasolkę i mięso

prawdziwe jedzenie
Barszcz z młodych buraczków i fasolki szparagowej 193

miłośników tradycyjnego barszczu ukraińskiego, ta odmiana może nie być do "pokonania", ale zapewniam, że młoda fasolka i buraczki, to nie tylko mniej czasu gotowania, ale i rozkosz dla podniebienia. Wielokrotnie pisałam na blogu, że w sumie zupy traktuję po macoszemu i nadal tak jest, bo wolę dania mniej płynne, aczkolwiek nie koniecznie miesne. To jest jednak zupka z warzyw(...)mojej działki, jak jej nie kochać  ? :) Składniki: 2  udka z kurczaka (0,5 kg) 50 dkg mlodych buraczków 30 dkg fasolki szparagowej 2 średnie  młode ziemniaki 20 dkg białej kapusty 1 srednia marchewka 1 średnia cebula 10 cm pora  100 g słodkiej śmietany do zup 1 łyżka pokrojonego świeżego  koperku 2  ząbki czosnku sól

Gosia gotuje
EKSPRESOWY OBIAD - INDYK W PAPRYCE Z DIPEM CZOSNKOWYM + ZIEMNIACZKI Z PIEKARNIKA I FASOLKA. 286

typu vegeta, /Ilość zależy od upodobań - niżej wyjaśnione. /Ziemniaczki: - Ziemniaki, 1/2 kg, - Przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz czarny, pieprz cayenne lub mieszanka bazylia+czosnek+czarnuszka, - Masło, łyżka - olej, łyżka Fasolka: - Fasolka szparagowa, 0,5 kg  - masło, 2 łyżki, - przyprawa warzywna typu vegeta, + spoooooro zielonej pietruszki do posypania.  Mięso:  Myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, nacieramy wymieszanymi przyprawami(...)stopni, góra-dół (+ termoobieg jeśli na czasie nam zależy). 15-20 minut im wystarczy. Na gorące ziemniaczki możemy dać odrobinę masła. (i mamy prawie, że ziemniaki z ogniska). Gotujemy fasolkę. Gdy będzie "al dente" dodajemy masło, domową vegetę i wstrząsamy. :) Zamrożona latem ma w takim wypadku swoje wielkie wejście. Punt kulminacyjny - dip czosnkowy.  W naszym domu jemu bardzo mocno

Wypisz Wymaluj
Sole Meuniere 168

czyli obtoczenia ryby w mące przed smażeniem. Z czym takie cudo podać? Najlepiej z niczym :) Ja jednak lubię mieć jeszcze jakieś warzywo na talerzu, więc proponuję szparagi lub zieloną fasolkę. Składniki 4 filety z soli  sól i pieprz mąka pszenna natka pietruszki 4 łyżki masła 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 cytryny dodatkowo fasolka szparagowa lub szparagi z oderwanymi końcówkami(...)Sposób przygotowania Fasolkę lub szparagi ugotować w gorącej osolonej wodzie lub na parze. Filety soli dokładnie osuszyć ręcznikiem. Posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i 2 łyżki masła. Kiedy masło przestanie się pienić położyć ryby i smażyć 1 minutę z każdej strony. Jeśli ryba się rozpada, to znaczy, że jest za bardzo usmażona. Zdjąć patelnię

W kuchni wieczorem
Piątkowy makaron :) 136

wersja : Pastani na zielono z brokułami, kalarepą i szpinakiem. Pastani na zielono : (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie makaronu pastani 1 świeży brokuł 1 kalarepa 4 brykiety szpinaku garść żółtej fasolki szparagowej 250 ml jogurtu naturalnego pieprz, zioła prowansalskie Makaron gotujemy al dente. Brokuł dzielimy na małe różyczki i blanszujemy w lekko osolonej wodzie, fasolkę szparagową kroimy w słupki(...)gotujemy do miękkości. Kalarepę również kroimy w słupki i przekładamy na rozgrzaną oliwę z oliwek, dusimy na delikatnym ogniu. Teraz przekładamy brokuły i fasolkę, i jeszcze lekko razem dusimy. Zalewamy wszystko jogurtem i doprawiamy ziołami oraz pieprzem. Jeśli jogurt zważy się, to nie ma problemu, możecie delikatnie zagęścić go mąką rozrobioną w wodzie. Całość mieszamy z makaronem tak, żeby

vegetanie
Zielone kluski śląskie. 150

mocno wrzącą wodę. Składniki do gulaszu : 2 młode cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów w soku 1 duża garść zielonej fasolki 2 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 ząbki czosnku kukurydza konserwowa estragon, pieprz, oliwa z oliwek sos sojowy Cukinie dobrze myjemy i kroimy w półplasterki, nie obieramy. Cebulę i paprykę kroimy(...)grubą kostkę, a kalarepę w słupki. Zieloną fasolkę gotujemy osobno i odstawiamy. Teraz zaczynamy gotowanie :) Na rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę wrzucamy cebulę oraz dwie łyżeczki słonecznika i smażymy, aż się lekko zeszkli. Dodajemy paprykę, cukinię i kalarepę, i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów oraz przeciśnięty czosnek i wszystko dusimy do miękkości, jednak nie zbyt długo. Ważne

vegetanie
Spaetzle z gulaszem warzywnym 148

resztą ciasta. Składniki do gulaszu : 2 młode cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów w soku 1 duża garść zielonej fasolki 2 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 ząbki czosnku kukurydza konserwowa estragon, pieprz, oliwa z oliwek sos sojowy Cukinie dobrze myjemy i kroimy w półplasterki, nie obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w grubą(...)kostkę, a kalarepę w słupki. Zieloną fasolkę gotujemy osobno i odstawiamy. Teraz zaczynamy gotowanie :) Na rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę wrzucamy cebulę oraz dwie łyżeczki słonecznika i smażymy, aż się lekko zeszkli. Dodajemy paprykę, cukinię i kalarepę, i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów oraz przeciśnięty czosnek i wszystko dusimy do miękkości, jednak nie zbyt długo. Ważne, aby warzywa

vegetanie
Zapiekanka makaronowa z zielonym kalafiorem. 174

udało się ostatnio kupić zielony kalafior. Wygląda ślicznie i smakuje odrobinę inaczej jak zwykły kalafior. Kupiliśmy jeszcze żółte papryki, bo fajnie kolorystycznie pasują, a w lodówce były tylko zielone fasolki szparagowe. Nam najlepiej do zapiekanek smakują fusilli (świderki), tak więc zawsze mamy zapas w szafce :)  Komplet gotowy. Zobaczcie co nam udało się wyczarować z kilku prostych składników. Składniki(...)opakowanie makaronu fusilli 1 kalafior zielony lub inny 2 średnie żółte papryki 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej 1/2 dużego jogurtu naturalnego 1 jajko 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego żółty ser oregano, bazylia, sos sojowy, pieprz oliwa z oliwek Etap pierwszy : dzielimy kalafior na małe różyczki i razem z fasolką wrzucamy do zagotowanej lekko osolonej wody. Paprykę kroimy w grubszą kostkę

vegetanie
Zupa fasolowa z parówkami 183

bardzo posmakowała też naszej córci i teraz chętniej zjada zupę fasolową. SKŁADNIKI: (na 3-4 osoby) 1 l bulionu/rosołu 2-3 marchewki 2-3 ziemniaki 1 puszka białej fasolki 3 parówki 1 łyżka przypraw do dań z fasoli - mieszanka naturalna bez soli natka pietruszki 1. Marchewkę i ziemniaki ugotować w bulionie na półmiękko, dodać fasolkę i gotować do miękkości(...)warzyw. 1-2 łyżki wazowe warzyw (głównie fasolki) przełożyć do kubka blendera i zmiksować. Przelać z powrotem do zupy. 2. Parówki pokroić w plasterki i podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać do zupy. 3. Dodać natkę pietruszki i doprawić do smaku. Można dolać troszkę śmietanki

Kto ugości moich gości?
Fasolka po bretońsku 209

Fasolka po bretońsku. Chodziła za mną tygodniami! Fasolka nie byle jaka, dostałam ją od Honoratki ,podczas ostatnich odwiedzin. Region , z którego pochodzi fasola, jest słynny z tego typu fasoli , a ja jestem dumna, że fasola jest aromatyczna, wielka i pierwszorzędnej jakości ! Składniki pół kg fasoli Piekny Jaś liśc laurowy ziele angielskie, 3 ziarenka kiełbasa ile chcemy wędzonego boczku ile chcemy(...)mnie około 50 minut. Następnie dodać ziele angielskie, liśc laurowy.Międzyczasie wędlinę podsmażyć na oleju. I dodać do fasoli. Następnie przykryć i usmażyć cebulę pokropjona w kosteczkę. Dodać do fasolki. Dosmaczyć solą, pieprzem prosto z młynka, w razie potrzeby majerankiem.Świeży jest obłędny! Dodać pomidory z puszki. Gotować jeszcze bardzo delikatnie. Można przygotować zasmażkę z masła i mąki, uważać

Z Kuchni Do Kuchni