Ciasto z przepisu Bajaderki na walentynkowe serduszka. Serduszka są super ale kiedyś w pośpiechu zamiast układać serduszka po prostu podzieliłam ciasto na 32 części i utoczyłam wałeczki. Wyszły całkiem fajne patyczki, takie w sam raz do podjadania i tak zostało. Gdy trzeba coś upiec, a akurat nie ma w domu zbyt wielu produktów i nie ma zbyt dużo czasu(...)przestudzonego 1 jajko 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 lyzeczki amoniaku dodatkowo: 2 łyżki roztopionego masła cukier kryształ Wszystkie składniki dać do większej miski i wyrobić gładkie ciasto., Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić (np. na 32 częśći) i uformować wałeczki. Każdy posmarować roztopionym masłem i obsypać cukrem. Ukladac
Praktyczna pljest fanem warzyw, a ja mam alibi, żeby jeść słodycze, których nie powinnam jeść. Dzięki cukinii mamy fajną konsystencję i możemy dodać mniej mąki. Fajnym pomysłem jest dodanie całej gruszki, jako motywacji, żeby zjeść więcej ciasta. Przecież każdy będzie chciał zjeść ozdobę ze środka ciasta. Ciasto z całą gruszką piekłam w tym roku na Trzech Króli. Taka wariacja na temat
Ugotowane pozamiataneprawdziwej, włoskiej pizzerii, ale wierzcie mi że w tym wypadku inne nie znaczy gorsze. Kiedy dodamy do tego ser i warzywa, uzyskamy naprawdę fajny i smaczny zamiennik pizzy, który możemy jeść bez wyrzutów sumienia. Ciasto zrobione z komosy jest niesamowicie zdrowe, a dodatek kolorowych warzyw nie tylko podbija wartość odżywczą, ale też cieszy oko. Zdecydowanie warto spróbować! Kolorowa pizza
Powiedz dietom niepołowie pracy zauważyłam, że w lodówce nie ma jajek, więc w roztargnieniu użyłam dobrze znanego mi zamiennika - bananowego puree. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto było na tyle płynne, że nie potrzebowało dodatku żadnego tłuszczu! Fajnie wyrosło (aż sama się zdziwiłam!) tylko jakoś nie potrafiłam go później wyłożyć ,,do góry nogami". Z pewnością byłoby mi o wiele łatwiej, gdybym
Kuchnia EllieMiałam ochotę wypróbować babkę z kisielem z przepisu Ewy . Pomyślałam, że fajnie byłoby troszkę zaszaleć z kolorami kisielu - w efekcie uzyskałam bardzo smaczne, pachnące owocowo ciasto, które dzięki różnym smakom kisieli przy każdym kęsie smakuje nieco inaczej. SKŁADNIKI: (na keksówkę lub formę z kominem) 175 g margaryny 2 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 szkl
Kto ugości moich gości?fantastycznie, jak właśnie wtedy, kiedy za oknem prószy śnieg, a choinka pięknie błyszczy kolorowymi światełkami. Dziś mam dla Was przepis na najlepszy na świecie tort makowy! Intensywnie makowe ciasto, wilgotne a zarazem delikatne pokryte 2 kremami – jednym z dodatkiem irlandzkiego, śmietankowego alkoholu, a drugim kokosowym – również z kroplą likieru. Do tego chrupiąca prażynka, odrobina lekko kwaśnego dżemu(...)zapraszam tutaj: http://gotujmy.pl/kulinarny-blog-roku-2016-zgloszenia.html?offset=15 Wystarczy się DARMOWO zalogować i KLIK! Nic więcej! A ja spośród głosujących wylosuję 1 osobę, która otrzyma ode mnie fajny sprzęt do kuchni!!! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) CIASTO MAKOWE / BLATY: * mak mielony – 300 g * cukier drobny – 270 g * jajko – 7 szt * kasza manna – 3 łyżki * bułka tarta – 2 łyżki
Ostra na Słodkonastawiamy na 190*C. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Gotową pianę wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ciasto w bezową kratkę. Oczywiście bezę można rozłożyć łyżką, ale wtedy nie będzie takich fajnych dziurek na kruszonkę- bo po nałożeniu bezy w kratkę, miejsca gdzie jej nie ma posypujemy kruszonką pozostałą z robienia ciasta. A! Jeśli używacie
les mirabellesmakiem bądź te tradycyjne z kratką i rodzynkami. Mi zamarzył się sernik bardzo puszysty, słodki i lekki. Żeby nie był ciężki, tak jak większość ciast na świątecznym stole, ale aby miał jakąś lżejszą nutę i fajny smak z dodatkiem letnich owoców. Dlatego sięgnęłam po mrożone jagody i maliny. Sernik po prostu rozpływa się w ustach, jest puszysty niczym puch. Wyszedł
SMYKWKUCHNIDzisiaj bardzo fajna propozycja szpinaku. Przepis pojawił się w mojej rodzinie już dawno, a figurował głównie jako sałatka. Z czasem stwierdziliśmy, że możemy jeść go na
Niezły MłynekDzisiaj bardzo fajna propozycja kapuśniaku, bo z jesiotra. Ta nietypowa zupa wyszła bardzo apetycznie i skradła serca w moim domu tym co bardzo sceptycznie
Niezły MłynekKolejna fajna propozycja na kolację czy śniadanie. Lekka i z dzienną porcją warzyw, a i jest ryba. 6 porcji Składniki: 1 duża makrela obrana 1
Niezły Młynekminut , choćby ręce Wam odpadały :) (Ja wykorzystałam do tego Męża - chciał faworków, to niech gniecie a dobrze Mu to idzie :D) Na początku ciasto bardzo się klei ale w miarę zagniatania wychodzi z niego fajna, sprężysta kulka, nawet nie trzeba za bardzo podsypywać mąką. Kulka jest wielkości pięści, więc od razu można brać się za szykowanie drugiej porcji
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEBardzo fajny przepis. Babka okazała się smacznym i orzeźwiającym wypiekiem, który świetnie pasuje do popołudniowej herbatki:) Polecam. U mnie do powtórzenia. Składniki: 4 duże jajka; 1 szklanka cukru kryształu; 1 szklanka mąki pszennej; 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej; 200 g masła roztopionego; starta skórka z 1 cytryny; kilka kropel olejku cytrynowego; sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; 1,5 łyżeczki proszku(...)Cały czas miksując dodawać po trochę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia oraz roztopione i przestudzone masło. Na końcu dodać sok i skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszać i przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (tej krótkiej). Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 160 st.C, a następnie 15 minut w temperaturze 175 st.C. Przed wyciągnięciem
In my kitchenKulinarne nowINKI” z kawą INKA, Sebastianem Olmą ( zwycięzcą popularnego telewizyjnego show ) i barmanami z gruby RaBARBARy. Przyznaję, że nie mogłam się doczekać, gdyż takie warsztaty są nie tylko fajną okazją do nauczenia się czegoś nowego, poznania nowych smaków, ale też spotkania na żywo z „przyjaciółmi” z blogerskiego świata. Pogoda nie dopisała, ale towarzystwo jak najbardziej! Menu wymyślone(...)Dania powstały w błyskawicznym tempie, by później we wspólnym gronie zajadać się nimi oblizując ze smakiem! Ps. nie sądziliśmy, żekawa INKA tak fajnie będzie łączyć się z daniami wytrawnymi! Mój numer 1 ( nie licząc ciasta, które było obłędne! to Smażone kalafior z morelami, kawą Inka i orzechami – niebo w gębie ! Zobaczcie jeszcze kilka migawek z warsztatów! PS. z całego
Ostra na SłodkoTakie pyszne bułeczki drożdżowe z malinami są fajną alternatywą dla tradycyjnych jagodzianek. Mięciutkie, aromatyczne, ze słodką kruszonką - nie jestem w stanie im sie oprzeć ... pachną obłędnie. Bo zapach drożdżowego ciasta jest dla mnie najpiękniejszym zapachem świata :-) Składniki (na około 13 -14 sztuk) : 500-600g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła
Walijskie Pichcenie