fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:46/187)

NALEŚNIKI PEŁNOZIARNISTE 189

ciasto nie wyszło za rzadkie. Jeśli będzie za gęste po prostu dolej wody/mleka. Smażyć na patelni BEZ TŁUSZCZU (stąd dodatek oliwy już do ciasta). Przepis pochodzi ze strony www.makelifefit.pl - polecam, również dużo fajnych przepisów! Wartość energetyczna* 1 naleśnika: 118 kcal 3,9 g białka 4 g tłuszczów (w tym 1 g tłuszczy nasyconych

Vroblewska-fitlife
Ślimaczkowe paszteciki z mięsem 183

Takie ślimaczkowe paszteciki świetnie smakują na przykład z czerwonym barszczykiem. Fajnie się prezentują i są trochę inne niż na cieście drożdżowym, bo są na cieście kruchym. Jeśli trochę nam ich zostanie wystarczy podgrzać w piekarniku i mamy świeżutkie ślimaczki. Można je też mrozić. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
SZARLOTKA Z MIGDAŁOWĄ POSYPKĄ 216

Przepis pochodzi z  tego bloga . Szarlotka od razu wpadła mi w oko.  Moja wersja została wzbogacona o śliwki, które nadały szarlotce fajnego posmaku. Migdałowo-maślana polewa dodatkowo wzbogaca smak ciasta, chociaż trochę kruszy się podczas krojenia.  Nie miało to jednak żadnego znaczenia,  na pewno będę często wracała do tego smakowitego przepisu :))  Składniki na ciasto

Walijskie Pichcenie
Likier z białej czekolady 538

można zrobić samemu – świetny smak, a do tego frajda z produkcji ;) Bardzo prosty i szybki. Świetny jako dodatek do deserów, a także kremów do ciast. Natomiast w jesienne i zimowe wieczory można naprawdę fajnie rozgrzać.   Składniki: – 250 ml mleka – 200 g białej czekolady – 1 szklanka cukru – 250-280 ml wódki/ spirytusu Wykonanie: Mleko zagotować

Pociąg Do Kuchni
Tartaletki 120

Mini tarty z kremem waniliowym i cytrynowym powstały zupełnie przez przypadek. Troszkę tego, troszkę tamtego i ciacho dla koleżanek gotowe. Wyszły fajnie, nie za słodkie, smakowały nawet ciężarnej. Składniki: Na ciasto: 225 g mąki 75 g cukru szczypta soli 150 g niesolonego masła, schłodzone, pokrojone w kosteczkę jajko  Na krem waniliowy: 1 litr mleka waniliowego ( Alpro ) 1 laska wanilii

Wielki apetyt
Tarta z batatami 129

Kolejna propozycja na wykorzystanie 2 nowości w mojej kuchni batatów i smalczyku roślinnego ( Smakowita Pajda zaskoczyła mnie wszechstronnością- można jej użyć naprawdę przy przygotowaniu wielu, fajnych dań). Tym razem padło na wytrawną tartę.... Składniki: ciasto: 200g mąki 100g masła łyżeczka soli 3 łyżki wody garść tymianku nadzienie: 250 g batatów sól morska pieprz kolorowy świeżo mielony 200 g boczku delikatnie

Wielki apetyt
Krajanka dyniowa z orzechami włoskimi 189

Słodkie z dużą ilością orzechów włoskich ciasteczka. Fajną sprawą jest to, że piecze się jeden kawałek ciasta, który po polaniu polewą i udekorowaniu orzechami kroi się na mniejsze ciastka. Składniki: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki suszonego imbiru ¾ szklanki cukru 100 g masła 1 jajko 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1 szklanka

Mama Gotuje
CUKIER RÓŻANY 197

Dzika róża kwitnie w najlepsze, nie mogłam tego nie wykorzystać by przygotować przepyszny, niezwykle pachnący cukier różany. Idealny do ciast, deserów i herbatki, dzięki któremu zyskuje ona nowy fajny smak. Składniki: 60g płatków dzikiej róży 300 g cukru kryształu Wykonanie: Płatkom obcinamy białe końcówki, wzucamy do blendera, miksujemy na papkę. Przekładamy do miseczki, dosypujemy cukier, za pomocą drewnianej łyżki mieszamy

Z Majeczką w kuchni
Czekolada nie pyta, czekolada rozumie. Mocno czekoladowe cuda 343

babeczek. Jak nie chce mi się robić babeczek to wykładam keksówkę papierem do pieczenia, na dnie rozkładam warstwę ciasta, cieniutki pasek karmelu, znowu warstwę ciasta i warstwę karmelu i tak do góry. Wychodzi fajne i szybkie ciacho do kawy

ladykitchen
Jagodowy torcik 172

Widziałam już w kilku miejsca przepis na torcik borówkowy i postanowiłam, że czas najwyższy spróbować go zrobić :) Muszę powiedzieć, ze torcik wygląda naprawdę bardzo fajnie. Jest to idealna opcja dla osób, które lubią ciasta niezbyt słodkie. SKŁADNIKI: CIASTO: 100 g ciastek np HIT (ja użyłam ciastek o smaku karmelowym) 40 g masła MASA SEROWA: 500 g serka kremowego = 4 sztuki

Serce zamknięte w formie pyszności
Przekąskowe paczuszki 172

Czasami proste składniki przynoszą bardzo ciekawe rezultaty. Tak jest w przypadku tych paczuszek, które fajnie sprawdzają się na domowych impreskach :) Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 250 g parówek - 1 ser pleśniowy camembert - zioła prowansalskie Przygotowanie: Ciasto francuskie kroimy w kwadraty. Każdy kwadrat nadziewamy pokrojonym w plasterki serem oraz parówką, a wierzch posypujemy szczyptą ziół prowansalskich. Pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Kruche różyczki 170

Bardzo dekoracyjne ciasteczka różyczki. Smak? - Ot, zwyczajne kruche ciasteczka. Fajnie wyglądają. Między innymi wypiekami będą ozdobą każdego stołu. Ciasto: 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko 2 łyżki wody szczypta soli szczypta proszku do pieczenia Dodatkowo: cukier puder do posypania 1 białko Z wymienionych składników szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię

Praktyczna pl
Miodowa stefanka 373

Upieczony placek studzimy i kroimy na 5 równych podłużnych kawałków ( prostokątów) Masa marcepanowa: Marcepan łączymy z cukrem i śmietanką.  Przekładamy masą placki. Wierzch ciasta smarujemy masą , posypujemy cukrem pudrem  . Możemy jeszcze dla fajnego wyglądu przygotować szablon z gwiazdeczkami izrobić dekoracje z kakao. SMACZNEGO

Słodkości i nie tylko
chleb ze słonecznikiem na maślance 158

satysfakcję. Ale dość wstępu :-)  Chlebek z przepisu, który chcę Wam przedstawić, jest niezwykle prosty, i bardzo puszysty, delikatny i smaczny. Jest to proste ciasto drożdżowe, ale z dodatkiem maślanki, łuskanego słonecznika. Maślanka nadaje fajny smak i miękkość. Z podanych składników wyszedł mi jeden spory chlebek. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: -1/2 mąki pszennej (ja używałam tortową) -5 dag drożdży(...)cukrem i zalewamy ciepłą wodą.  Odstawiamy na 15 minut by drożdże się spieniły.  następnie dodajemy resztę składników, czyli sól, maślankę, olej, oraz jedną garść słonecznika. I wyrabiamy ciasto. Ciasto musi odchodzić od dłoni, być delikatne i gładkie. Ciasto odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.  Blaszkę smarujemy tłuszczem. Wyrośnięte ciasto przerabiamy, formujemy bochenek i wkładamy do blaszki. Chlebuś

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Brzoskwiniowe róże 272

Kiedyś natknęłam się w internecie na fajny pomysł z wykorzystaniem jabłek. Stwierdziłam jednak, że skorzystam z leżących w domu brzoskwiń i to je właśnie przygotowałam w cieście francuskim. Składniki: Płat ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym z mlekiem żółtkiem i posypujemy cukrem z prawdziwą wanilią. Dzielimy wzdłuż szerszego boku na 10 części.  Brzoskwinie myjemy, dzielimy na ćwiartki a następnie na cieniutkie

Kuchnia w czekoladzie