wyszły babeczki ;-). Przepis podpatrzyłam na blogu Burczy mi w brzuchu . Jednak zbytnio się w niego nie wczytałam no i ciasto wyszło mi zbyt rzadkie. Tak czy siak, nie ma tego złego… nic się nie może zmarnować, więc są ekspresowe babeczki jaglane :). Składniki na 18 małych babeczek (moje „gniazda” miały po 50 ml): 1,5 szklanki kaszy jaglanej
moj przepis nasię ciekawy i postanowiłam go wykorzystać i oczywiście wprowadzić parę zmian. Bułeczki wyszły bardzo smaczne, są naprawdę ekspresowe w wykonaniu. Zamiast rano kupować kaloryczną pizzerinkę w piekarni polecam upieczenie swojej własnej dietetycznej wersji. Dietetyczne pizzerinki Składniki: Ciasto: 3 łyżki otrębów przennych 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej (maizeny)lub mleka w proszku ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Mania GotowaniaBiszkopt makowy, masa cytrynowo-kokosowa galaretka z kawałkami kiwi. Pycha! Znika w ekspresowym tempie :) Jest bardzo orzeźwiające :) Składniki: Biszkopt makowy: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 600 ml śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe 4 łyżki cukru pudru 200 g wiórek kokosowych Galaretka: 2 galaretki agrestowe słoiczek dżemu(...)Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mak i dokładnie mieszamy. Pieczemy w blaszce 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 40 min. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty. 2. Masa: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w niecałej szklance wrzątku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, wiórki kokosowe i mieszamy
Na Ciasteczkowych PapierachCukierki kukułki są smakiem mojego dzieciństwa. Przedstawiam dziś przepis na ekspresowe ciastko z masą kukułkową. Pychota Składniki: 25 dag herbatników 20 dag orzechów włoskich 30
Tradycyjna KuchniaZapach wanilii unosi się w powietrzu, wypełnia cały dom. Ręce oklejone ciastem, rozsypana wszędzie mąka, rozbite na podłodze jajka i lepkie od cukru policzki. Nic jednak
W kuchni Karmel-itkisezonem możecie upiec też ciasto marchewkowe z tego przepisu. To ciasto marchewkowe z powidłami jest łatwe do przygotowania ciasto, każdy sobie s nim poradzi. Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Przepis na Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki Składniki na biszkopt(...)żółtkami, dodajemy przesianą mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia, mieszamy całość . Wlewamy ok. 1/4 szklanki wody, wsypujemy startą marchewkę, posiekane orzechy, suszone wiśnie i wszystko mieszamy łyżką. Tak przygotowane ciasto marchewkowe przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20-30 minut. Marchewkowy biszkopt studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Kroimy ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwszędzie teraz jest mnóstwo! Pyszne truskawki i czereśnie z odrobiną pomarańczą, zapieczone pod owsianą kruszonką świetnie sprawdzą się jako ekspresowy deser:) Uwielbiam go, bo jest absolutnie przepyszny i jeszcze tak bardzo łatwy w wykonaniu, bajka. Osobiście chyba we wszystkich ciastach lubię część owocową i kruszonkę najbardziej Jak dla mnie wypiek idealny! Na pewno wyjdzie każdemu, po prostu nie można
karmelowyCiasto z makiem. Szybki piernik z jabłkami Pyszna babka w łaty. Najłatwiejsza babka dwukolorowa. Makowiec zatapiany w cieście. Pyszne ciasto makowe. Ciasteczka / pierniczki: Miękkie pierniczki domowe. Przepis na pierniki. Kruche ciasteczka (z maszynki) Świąteczne kruche ciasteczka z cynamonową nutą Ekspresowe ciasteczka cynamonowe Drożdżowe pierniczki (miękkie) Nakrapiane makowe ciasteczka. Ciasteczka z makiem. Kruche ciasteczka do wycinania Miodowe pierniczki serduszka Inne małe
Słodkie okruszkiciasteczka przygotowuje się ekspresowo, można je zrobić nawet wtedy gdy goście już nadchodzą. Z przepisu wyszło ich około 8 sztuk. SKŁADNIKI : 1 opakowanie ciasta francuskiego
Kulinarne Fantazje MarioliBabka piernikowa to nie tradycyjny piernik, ale jest smaczna i ekspresowa w przygotowaniu. Zamiast zwykłej babki-murzynka upiekłam piernikową i już wiem, że na święta upiekę ich jeszcze trzy :) Polewa z białej czekolady idealnie łączy się smakowo z korzenną nutą wypieku... Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1/2 kostki margaryny 2/3 szkl. cukru 1 jajko 1 łyżka oleju(...)cukier się rozpuści. Następnie dodajemy olej, przesianą mąkę, sodę, kakao, kawę zbożową i przyprawę do piernika i mleko. wszystko razem mieszamy i miksujemy na gładką masę (będzie raczej gęsta). Ciasto przelewamy do przygotowanej foremki do babek z kominem (ja użyłam silikonowej, metalową należy wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą). Pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach (do suchego
Kolorowy Przepisownikszybko uporałam się ze świątecznymi wypiekami i zostało mi trochę czasu postanowiłam zrobić ekspresowy mazurek. Nie miałam w planach dodawać go na bloga bo z wyglądu nie wyszedł za piękny ;) Ale za to naprawdę bardzo smaczny. Do tego bez dodatku cukru i bezglutenowy. Gorąco zachęcam do przyrządzenia go nie tylko na Święta :) 180 g pełnoziarnistej mąki teff żółtko(...)przed roztopieniem) 3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego łyżeczka syropu z agawy słoiczek ok. 260g kwaśnego, niesłodzonego dżemu (ja użyłam ekologicznego dżemu z agrestu) 200 g masy marcepanowej Składniki na ciasto zagniatamy i wykładamy nim formę (o wymiarach 12 x 35 cm). Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kuleczkami do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Odstawiamy do ostudzenia
Mienta blogszklanki pestek dyni garść orzechów włoskich garść orzechów laskowych garść orzechów nerkowca garść migdałów 10 suszonych śliwek 1 łyżka czarnuszki (plus do posypania) oliwa do posmarowania formy * PRZYGOTOWANIE Ekspresowy chleb z mąki krupczatki w stylu włoskim z suszonymi pomidorami i oliwkami W misce połącz wszystkie suche składniki, pokrusz drożdże i dodaj pokrojone w paski pomidory oraz pokrojone w talarki(...)niej ciasto. Masę wyrównaj szpatułką i odstaw na kolejne 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Chleb posyp dodatkową porcją ziół i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez 50 minut do suchego patyczka. Odstaw do całkowitego wystudzenia przed pokrojeniem na kromki. Chleb z powodzeniem możesz przechowywać 2 dni w suchym i szczelnym miejscu. Ekspresowy chleb z mąki krupczatki
Food Square(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 g cukru 120 g masła, miękkiego 1 jajko 100 g czekolady deserowej 50 g orzechów
Domowy Smak Jedzeniawięc postanowiłam poszperać coś niecoś w internecie i poszukać jakichś inspiracji... znajdowałam przepisy na różnorakie ciasta, muffinki, placuszki i inne cuda, aż w końcu... tak, to jest to! Dyniowe bułeczki - bez użycia drożdży i bez zakwasu. W wersji ekspresowej. To scones - okrągłe ,,ciastka" z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia. W oryginalnym przepisie, który znajdziecie TUTAJ(...)szklanki takiego purée. Resztę można zawekować w słoikach i wykorzystać później. Do naczynia przesiać mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól. Wkroić zimne masło i wyrobić ciasto między palcami, aż do połączenia składników. W drugim naczyniu wymieszać rózgą kuchenną jajka, p ur é e i mleko. Do mokrych składników wsypać suche składniki i szybko wyrobić ciasto. Będzie
Kuchnia Elliechlebek, którego nie trzeba kroić - odrywa się bez problemu, a znika w tempie ekspresowym 😉 Może jego wykonanie jest trochę czasochłonne, ale za to bardzo proste, a smak i zapach rekompensują poświęcony czas. Idealny na śniadanie, jako dodatek do zup czy sałatek lub jako przekąska. Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka
Kuchnia MagdaLeny