olej i wodę. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do blaszki do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić i przekroić na trzy blaty. Wiśnie zasypać cukrem, zalać szklanką wody i gotować kilka minut na małym ogniu. Wyłączyć, wsypać(...)zapiąć obręcz wokół ciasta. Na ciasto wycisnąć margines z budyniu. Na środek wyłożyć tężejącą masę wiśniową. Przykryć biszkoptem. Wstawić na chwilę do lodówki. Przygotować mus czekoladowy: czekoladę połamać, wrzucić do miski i ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem (tak, żeby miska nie dotykała wody). Mieszając powoli rozpuścić. kremówkę ubić, połączyć z czekoladą. Wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim biszkoptem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajedzenie jest przygotowywane z czułością i dbałością, a człowiek traktowany jest nie jak klient, ale miły gość. Czwartkowe danie to rosół z zawijasami z pachnącego bazylią i doprawionego parmezanem ciasta naleśnikowego . To właśnie te makaroniki ściągnęliśmy z Casa mia. W restauracji są podawane tak, że kelner już przy stole zalewa naleśnikowego ślimaka esencjonalnym rosołem, który pod wpływem bulionu rozwija się(...)cały tydzień był niedzielny obiad. Ponieważ do hamburgerów chcieliśmy zjeść pyszne pieczone frytki, było wiadomo, że będziemy odpalali piekarnik. Zawsze, gdy to robimy, zależy nam na jak najlepszym jego wykorzystaniu, by nie marnować energii elektrycznej. Sprawdzamy więc, które z innych dań na tydzień będzie wymagało pieczenia (często chodzi tylko o jakieś półprodukty do niego) i staramy się upiec
Niedzielny kucharzDziś proponuje mój sposób na ciasto francuskie w formie nadziewanych owocami ciastek na słodko. Polecam ciasteczka jako przekąskę na Sylwestra JRożki z ciasta francuskiego z
Mania Gotowaniawszędzie teraz jest mnóstwo! Pyszne truskawki i czereśnie z odrobiną pomarańczą, zapieczone pod owsianą kruszonką świetnie sprawdzą się jako ekspresowy deser:) Uwielbiam go, bo jest absolutnie przepyszny i jeszcze tak bardzo łatwy w wykonaniu, bajka. Osobiście chyba we wszystkich ciastach lubię część owocową i kruszonkę najbardziej Jak dla mnie wypiek idealny! Na pewno wyjdzie każdemu, po prostu nie można(...)ąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż do naczynia do zapiekania i posyp równomiernie kruszonką. Możesz od razu wszystko przemieszać naczyniu do zapiekania, zawsze o mniej zmywania później ;). Piecz przez 40-45 minut, aż kruszonka się ładnie zarumieni (pod koniec włączam funkcję grilla dla lepszego efektu). Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia przed podaniem. Jak dla mnie danie jest
karmelowyPowoli - po łyżce miksujemy z cukrem i wanilią. Dodajemy żółtka.(po jednym). Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy "suche" z masą jajeczną. Miksujemy z makiem i majonezem. Mieszamy z pokrojonymi figami. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy np. kaszką kukurydzianką. Pieczemy: około 1 godziny w 170 stopniach + termoobieg, góra-dół. MAK BIAŁY: Jesteśmy ogromnymi miłośniczkami maku, więc(...)MAKU wpływa kojąco na układ pokarmowy, ma działanie przeciwbólowe i przeciwkaszlowy oraz przeciwgorączkowe. " ( Skworcu ) Kupisz go tu: KLIK . BABKA: Nie od dziś wiadomo, że ciasto ucierane jest szybkie jak Kubica (ale mniej wypadkowe). "Warsztat" można ekspresowo ogarnąć po wjeździe foremki do piekarnika. Większego "chlewiku" nie ma, bo używamy jednej miski/garnka, miksera i np. szklanki do odmierzania. Tyle :) Zwykle też się
Wypisz WymalujSkładniki na jedną chałkę gigant albo na dwie normalne. Chałka ekspresowa – ponieważ ciasto odstawiamy tylko na 40 minut a nie na całą noc Składniki: 40 g drożdży świeżych, 5 żółtek, 1 mała łyżeczka cukru, 3 i 1/2 szklanki mąki, 1 szklanka ciepłej wody, 20 g masła, 3 łyżki miodu, 1 łyżeczka soli, 8 gram cukru waniliowego (1 czubata łyżeczka(...)wystudzone. Wszystko wymieszać trzepaczką do jajek. Dodać sól i przesianą mąkę i wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Składniki mieszać przez około 5 minut. Ciasto odstawić na ok. 40 minut, miskę nakryć czystą ściereczką. Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnice podsypaną mąka i wyrabiać je jeszcze przez ok 5 minut. Dodając jeszcze mąki w razie potrzeby. Całość podzielić na dwie części
rozgotowanaRabarbarowy sezon trwa, także zapraszam na ciasto z rabarbarem w kolejnej odsłonie.Ucierane ciasto możecie robić przez cały rok, dodając ulubione owoce świeże lub mrożone, a
kolorowotorcikowoW oryginale grissini powstają z ciasta drożdżowego, ten włoski przysmak podawany jest zazwyczaj przed posiłkiem głównym. Chcę jednak cieszyć się smakiem chrupiących paluchów bez konieczności wyrabiania
Słodki KompromisPrzepisów na typowe bułki mam już mnóstwo jednak nigdy nie piekłam bagietek. Te są pyszne, błyskawicznie się je przygotowuje a jeszcze szybciej znikają
Smaczne ZdroweTort ten jest bardzo prosty w przygotowaniu i zapewniam, że każdy sobie z nim poradzi, nawet osoba początkująca! (Przepis na sprawdzony biszkopt znajdziecie tu - klik
Di gotujeczym wybierać bo gotowych wzorów jest naprawdę dużo. Foremka natomiast oczarowała mnie i już widzę te piękne pierniczki w kształcie dzwonka które wiszą na choince. Przesyłka dotarła ekspresowo a zawartość była bardzo pięknie zapakowana, nie ma możliwości aby coś się zniszczyło w transporcie. Wałek jak i deska zrobione są z drewna bukowego a grawer został wykonany techniką laserową. Wałek(...)wody 4 łyżki kakao Przygotowanie; Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć. Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 1 godz. do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy zwykłym wałkiem na grubość ok 4 mm. a następnie przejeżdżamy wałkiem z grawerem. Przed wałkowaniem podsypujemy ciasto mąką aby nie przywarło do stolnicy. Wycinamy ulubione kształty. Ciastka układamy na wyłożonej
Radość kipiąca uśmiechem.owalny, płaski kształt. Gotowe sztuki odkładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i smarujemy je lekko wodą lub mlekiem z wierzchu. 3. FARSZ (15 min) Podczas wyrastania ciasta zdążymy zrobić farsz. Pierś z kurczaka drobno siekamy na coś w rodzaju papki, wkładamy do miski i dodajemy pieprz oraz chili mielone lub w płatkach (powinno być dość sporo, aby wyrównać(...)wyciskamy sok z cytryny – mieszamy i próbujemy. Jeśli potrzeba dodajcie jeszcze soli, pieprzu lub chili – farsz musi być wyrazisty. 5. PIECZENIE (15 min) Paszteciki wkładamy do rozgrzanego piekarnika (150 stopni, opcja góra i dół) i pieczemy do momentu, kiedy zaczną się bardzo lekko rumienić ok. 15 min (jeśli zarumienią się za mocno, nici z ładnego, różowego koloru
Nerds Kitchentego ciasta:D!:)) Moja Nadia powiedziała nawet, że to najlepsze ciasto czekoladowe na świecie! Ja jestem zwolenniczką maślanych ciast, w których jest też dodatek jaj i mleka, byłam więc sceptycznie do niego nastawiona, ale moje serce również to ciasto skradło... Jest po protu pyszne, wilgotne i mięsiste, a w dodatku mniej tuczące i zdrowsze niż tradycyjne czekoladowe ciasta(...)porcji składników wychodzi dość mała, niska porcja ciasta, tak na jedno popołudnie dla 4-osobowej rodziny:) Jeśli chcecie możecie podwoić ilość składników, wtedy otrzymacie solidną porcję ciasta lub po prostu użyć mniejszej formy do pieczenia. Na zdjęciu ciasto pieczone z podwójnej ilości składników. Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA CIASTO:1,5 szklanki mąki pszennej3 łyżki (z górką) ciemnego kakao
Słodko-Słony Świat IlonyEkspresowa babka do zrobienia na Wielkanoc, jak również i na co dzień 🐇🐥 Wystarczy miska i drewniana łyżka - wszystkie składniki wystarczy wymieszać i przelać do formy. Po około 50 minutach mamy gorącą, pachnąca, czekoladową babkę pełną ulubionych bakalii... 😋 To przepis z serii last minute: minimalny nakład pracy, bez użycia miksera i składniki, które z reguły każdy ma w domu. Dla wszystkich(...)kiedy goście są w drodze, a my nie mamy akurat niczego, czym moglibyśmy ich poczęstować 🙈 Przepis znalazłam na blogu Niebo na talerzu , a jego autorka przekonuje, że to najprostsze ciasto na świecie! I nie sposób się z tym nie zgodzić! 👌 SKŁADNIKI (na formę około 1,5 l): 3 szklanki mąki (około 450 g) 4 łyżki ciemnego kakao
Słodko-Słony Świat IlonyJadę sobie autkiem i słyszę reklamę smalczyku roślinnego, myślę sobie trzeba spróbować. Poszukałam, znalazłam i wypróbowałam. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie smakiem przypominającym moje, pierwsze wakacje
Wielki apetyt