ciasto. Mam wtedy pełną kontrolę nad tym co jem i mogę dosłodzić według upodobań :) Mam 2 ulubione ekspresowe ciasta. Ciasto czekoladowe i właśnie drożdżowe. Najlepsze w nich jest to, że właściwie same się robią i nie ma po nich dużo zmywania ;) Ciasto drożdżowe jest właściwie jednogarnkowe. Pod warunkiem że dysponujemy wagą elektroniczną. Składniki: 200 ml mleka roślinnego 300 g mąki(...)mąkę i olej. Mieszamy i wykładamy na formę. Układamy owoce. 4. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. W tym czasie nasze ciasto może jeszcze sobie powyrastać, ale czasem gdy się spieszę, nagrzewam piekarnik wcześniej i wkładam ciasto od razu. 5. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Możemy zrobić kruszonkę, polać ciasto lukrem, lub w wersji na szybko posypać cukrem pudrem
Mama z MotylemPączki z ricotty Niebawem tłusty czwartek więc na blogu nie może zabraknąć przepisu na pączki a raczej małe pączusie ;). Można powiedzieć, że to pączki ekspresowe bo robi się je bardzo szybko, ale też i bardzo szybko znikają. Pączki z ricotty po raz pierwszy jadłam u mojej sąsiadki. Przyszłam akurat gdy zaczynała smażyć i wydaje(...)pieczenia, 1,5 łyżki cukru, szczypta soli, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, olej do smażenia, cukier puder do posypania. Sposób przygotowania pączków z ricotty: Ser miksuję z jajkami, dodaję resztę składników i dokładnie mieszam, aż powstanie gładkie cisto. Na patelni lub w garnku rozgrzewam olej (ok 2cm głębokości) i nakładam porcje ciasta
Gotuj Się Kto MożeWeekend majowy już właściwie się zaczął , niektórzy wyjechali trochę odpocząc ale większość pewnie została w domu. To dla Was mam dziś przepyszną drożdżówkę! robi się ekspresowo, a jak smakuje.... Składniki; 35 dag mąki pszennej 15 g drożdży 3/4 szkl. mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 5 dag masła Nadzienie; 25 dag sera twarogowego torebka cukru waniliowego 2 łyżki cukru(...)podrosną. Do miski przesiać mąkę, dodac jajko, roztopione masło i wyrośnięte drożdze. Wyrabiać ciasto aż będzie odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt twarde dolewamy jeszcze trochę mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ser mieszamy z cukrami, żółtkami aż składniki się dobrze połaczą ze sobą. Kiedy ciasto już wyrosło, wykładamy je na stolnice. Dzielimy na dwa kawałki. Chwilkę jeszcze wyrabiamy
Radość kipiąca uśmiechem.postanowiłam uraczyć Rodzinkę cudownym sernikiem z kremem z papai. Ostatnio trochę się rozleniwiła i o ile tylko to możliwe zamiast tradycyjnego kruchego ciasta jako podkład do ciast robię ekspresowy spód z herbatników i masła. Szybko i sprawnie a do tego efekt smakowy rewelacyjny:)SKŁADNIKI:ciasto1 opakowanie czekoladowych herbatników maślanych10 dkg masłamasa serowa1 kg sera na sernik10 dkg masła(...)kremówki1/2 szkl. cukru pudrusok z połowy limonki PRZYGOTOWANIEHerbatniki wkładam do miksera i rozdrabniam na mąkę. Kiedy są rozdrobnione dodaję roztopione masło i miksuje do połączenia się składników. Tak przygotowane "ciasto" przekładam do tortownicy (składniki są sypkie) i dokładnie dociskam do jej spodu i brzegów. Podpiekam w 170 stopniach przez 15 minut.Masa serowa:masło z cukrem ucieram mikserem na pulchna
Magiczna kuchnia DariiTworząc ten przepis miałam przed oczami krem paprykowy stworzony przez Andrzeja Polana w programie w programie Polska ze smakiem. Tarta wyszła obłędna i mimo, że na
Wielki apetytPierożki udały się wybornie, zostały zjedzone w ekspresowym tempie. Dziecko złożyło zamówienie na kolejną porcje pierożków. Składniki: 1/2 główki młodej kapusty (ok. 450 g) 150 g białej surowej kiełbasy 1 cebula 2 łyżki oleju 1/3 szkl. wody 5 łyżek siekanego koperku sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku świeże ciasto francuskie (50x25 cm) czarnuszka do posypania pierożków Przygotowanie(...)pierogów nie powinno być zbyt wilgotne, najlepiej przełożyć je na sito, aby usunąć nadmiar płynu. Ciasto pokroić na kwadraty, ułożyć na każdym z nich porcję wystudzonego nadzienia. Złożyć ciasto na pół i docisnąć brzegi pierożków. Pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odległości między nimi. Pierożki posmarować rozkłóconym żółtkiem, mlekiem lub olejem i posypać czarnuszką. Pierożki
Codziennik Kuchennystać, gdy wielka waliza ciągle czeka na rozpakowanie, a sterty prania same wychodzą z kosza. W takim wypadku idealnie sprawdzą się scones - chrupkie z zewnątrz, mięciutkie w środku, ekspresowe w przygotowaniu bułeczki. Ich jedynym minusem jest fakt, że należy je zjeść zaraz po zrobieniu; następnego dnia będą bowiem suche i twarde. Rzadko jednak się zdarza, żeby jakaś przetrwała(...)możliwości eksperymentowania ze składnikami są w zasadzie nieograniczone. Polecam! Scones z suszonymi pomidorami i słoneczkiem Składniki: (na 8 bułeczek) 250 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 50 g zimnego masła 120 g creme fraiche (18%) 2 jajka 80 g suszonych pomidorów z zalewy dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki mleka
Pożeraczka, czyli raz adobrzePorcja na 4 osoby: Przygotowanie 15 minut. Pieczenie 45 minut. Składniki: ciasto na tartę (można zrobić je samodzielnie, ja wciąż szukam na nie dobrego przepisu, może macie na nie jakiś fajny sposób?), 7 średniej wielkości jabłek, 5 g masła, 2 łyżki konfitury np morelowej czy pomarańczowej. Tarta jabłkowa przepis: Rozkładamy ciasto w formie na tartę. Obieramy 2 jabłka, kroimy(...)cieście na tartę. Rozsmarowujemy na nim uprzednio przygotowany kompot jabłkowy. Na wierzchu rozkładamy cieniutko pocięte plasterki jabłka. Wkładamy do piekarnika na 45 minut. Jednocześnie w małym garnku podgrzewamy naszą konfiturę morelową z dodatkiem odrobiny wody. Po wyjęciu tarty z piekarnika powelwamy ją delikatnie naszą podgrzaną konfiturą. Podajemy na ciepło, albo po ostygnięciu (jak, kto woli). Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Ekspresowa
MODA NA BIOskładnikami przepis na ekspresowe całuski z ciasta francuskiego. Ciasto francuskie i jabłka to produkty, które są u mnie zawsze w domu. Gdy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego lub zadzwonią niespodziewani goście do drzwi, to z tych dwóch składników + odrobiny cukru i przyprawy do deserów lub samego cynamonu przygotowuję wspaniały i efektownie wyglądający deser- jabłka w cieście francuskim. Polecam(...)deser zawsze wzbudza zachwyt gości. Zróbcie je do niedzielnej poobiedniej kawy. Składniki na ok. 10 szt. 5 jabłek 1 op. ciasta francuskiego Cukier brązowy + cynamon lub przyprawa do deserów 1 łyżeczka miodu 2 szkl. wody, 3-4 łyżki cukru i ½ łyżeczki kwasku lub sok z cytryny Jabłka obieramy, przecinamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Jeśli nam się nie spieszy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki:4 gruszkisok z 1/2 cytryny125 g margaryny lub masła3/4 szkl cukruszczypta soli3 jajka150 g mielonych orzechów laskowych150 g mąki pszennej1 łyżeczka czubata proszku do pieczeniakonfitura
kolorowotorcikowoAbsolutnie genialnym dodatkiem są orzechy w karmelu - długo zachowują chrupkość i sprawiają, że lody stają się zupełnie wyjątkowe. Nie wyszło mi ich dużo, ale to nie dlatego zniknęły w ekspresowym tempie. Jedne z lepszych, jakie jadłam; i mówię to ja, która za orzechowymi lodami wcale nie szaleje... Spróbujcie koniecznie; póki ciągle mamy lato. Lody orzechowe z karmelizowanymi orzechami Składniki(...)barwy, wrzucić orzechy i dokładnie wymieszać tak, żeby karmel pokrył je z każdej strony. Wyłożyć orzechy cienką warstwą na papier do pieczenia, zostawić do ostygnięcia. Orzechy w karmelu połamać na małe kawałki (najlepiej wałkiem do ciasta). Masę na lody przelać do maszynki. Pod koniec dodać pokruszone orzechy. Przełożyć lody do pudełka, zamrozić. Smacznego! Ja tymczasem idę się wykąpać
Pożeraczka, czyli raz adobrzezagnieć kruche ciasto. Powinno mieć konsystencję jak tradycyjne. W razie potrzeby podsyp je trochę mąką lub dodaj odrobinę więcej mleka. Z ciasta uformuj kulę i wstaw na 30 minut do lodówki . Schłodzone ciasto wyjmij i cieniutko rozwałkuj. Uformuj z niego jedną dużą lub dwie małe pisanki. Z pozostałych resztek uformuj wałeczki i umocuj je na brzegach. Ciasto z powrotem wstaw(...)lodówki na 20 minut . W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 °C . Schłodzone ciasto ponakłuwaj gdzieniegdzie widelcem, a następnie piecz 15-20 minut , aż ładnie się zarumieni. Wyjmij i ostudź. Mazurek kajmakowy Wegański kajmak: 1 szklanka cukru (kryształ) 200 g śmietanki kokosowej Dodatkowo: prażone płatki migdałów Niewielki rondelek zwilż wodą, a następnie wsyp do niego cukier i rozprowadź
Food Squaremnie w tym roku stawiam na szybkie i proste przepisy, by w czasie świąt cieszyć się rodzinną atmosferą, a nie odczuwać trudy wielogodzinnych przygotowań. Pierwsza moja propozycja to ekspresowy piernik. Miękki, wilgotny dzięki dodatkowi powideł, a jego przygotowanie zajmie nie więcej niż 10 minut. Zamiast powideł możemy dodać miód. Dekoracja może być dowolna, może być najprościej posypany cukrem pudrem(...)osobnej misce mieszamy mleko, jajko, olej i powidła. Suche składniki łączymy z mokrymi, mieszamy do powstania jednolitej masy. Masę wylewamy do natłuszczonej formy, pieczemy około 40-50 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystudzenia. Polewa: wodę umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy masło i podgrzewamy na wolnym
Smak mojej kuchnigenialne w swojej prostocie, ekspresowo się je robi, zawiera mało składników, jest przepyszne, lekko wilgotne, czekoladowe ale nie przytłaczające. Ma to coś, co sprawia że człowiek chętnie do niego wraca. Ciasto można przygotować z owocami lub bez, u mnie jest to czarna porzeczka z nalewki, w oryginalnym przepisie wykorzystane są śliwki maczane w brandy. Ciasto robiłam również w wersji bezglutenowej(...)łyżeczka cynamonu Formę do babki wysmarować masłem, wysypać mąką. Owoce z nalewki odsączyć z nalewki na sitku. Delikatnie posypać mąką (po to żeby owoce nie pospadały na dno podczas pieczenia). W garnuszku z grubym dnem umieścić wodę, masło, czekoladę, kakao, 80 gr cukru, delikatnie podgrzać, żeby cukier się rozpuścił. Zdjąć z palnika, ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę
moj przepis najeśli kiedyś będziecie szukali przepisu na łatwy, pachnący i mięciutki piernik - przypomnijcie o tym wpisie! Ciasto jest naprawdę rewelacyjne i ekspresowe w przygotowaniu, a dodatkowo długo zachowuje swoją świeżość! Pyyychotka! (Keksówka o długości około 35-40 cm) Ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki cukru 200g miodu (płynnego) 125g masła/margaryny 3 jajka(...)ciasto. Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle mieszając - dodawać po jednym żółtku i później stopniowo miód. (Masa może wyglądać na zważoną, ale to normalne.) Całość wymieszać z mąką przesianą z przyprawą do piernika, kakao oraz sodą oczyszczoną. Następnie do masy wmieszać śmietanę, a na końcu w trzech turach białka ubite na sztywną pianę. Ciasto przelać
Di gotuje