Jutro niedziela więc jeśli jeszcze nie macie ciasta do kawy to bardzo dobrze się składa. To ciasto robi się ekspresowo więc spokojnie można go upiec tuż przed przybyciem gości. Smakuje obłędnie... Składniki na biszkopt; 3 jajka 3 żółtka 3/4 szklanki maki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 2- 3 jabłka Beza; 3 białka 4 łyżki cukru (lub więcej(...)łyżką. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Tortownicę o średnicy 26 cm. wykładamy papierem a dno smarujemy masłem. Wykładamy ciasto , wyrównując wierzch. A następnie rozsypujemy niedbale po wierzchu jabłka. Delikatnie dociskając je do środka. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 30 min. W tym czasie robimy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia
Radość kipiąca uśmiechem.Popularny w Irlandii, ekspresowy pszenno-razowy chleb pieczony bez dodatku drożdży czy też zakwasu, rośnie pięknie dzięki sodzie. Nie trzeba go zagniatać, zagniatanie wręcz mu szkodzi... Bardzo prosty do zrobienia i bardzo smaczny. Można dodać do niego orzechy, rodzynki, ja lubię go z kminkiem :-) Polecam! Składniki: Na 1 spory chlebek: 250 g mąki pszennej razowej 250 g mąki pszennej(...)Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Obie mąki wsypać do dużej miski, dodać sól, sodę i płatki owsiane. Wymieszać. Masło pokroić na małe kawałeczki, dodać do sypkich składników rozcierając je palcami. Wlać maślankę. Szybko wymieszać składniki dużą łyżką, aż powstanie w miarę jednolita masa. Ręce i blat oprószyć mąką. Wyjąć ciasto z miski, uformować z niego około
maniapieczeniaNatomiast dziś całkowite przeciwieństwo, czyli słodko-pikantny dip z rabarbaru. Taki ekspresowy chutney, który świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju dodatków. Ja na obiad przygotowałam chrupiące kąski z kalafiora. Całość komponowała sie tak dobrze, że na następny dzień kupiłam składniki na to samo danie :) kalafior (mój był niewielki) ciasto kukurydziane: 50 ml mleka jajko łyżka soku z cytryny 35 g mąki(...)Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki, myjemy i gotujemy na parze (najlepiej al dente). Składniki na kukurydziane ciasto dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przestudzone różyczki kalafiora obtaczamy w cieście i panierujemy w płatkach kukurydzianych. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy, aż płatki zaczną delikatnie się rumienić (ok. 15-20 minut). Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy
Mienta blogświąt pozostał miesiąc. Dla tych, którzy nie zdążyli nastawić piernika staropolskiego podrzucamy przepis na ekspresowy piernik, którego ostateczny smak zależy tylko od nas samych! To po prostu kwestia użycia odpowiednich powideł lub dżemu. Najlepiej nadają się do tego te o smaku porzeczkowym, śliwkowym lub wiśniowym, które charakteryzują się lekko cierpkimi i kwaśnymi nutami. :) SKŁADNIKI: 1/2 kostki margaryny(...)kakao i przyprawą do piernika. Dodajemy do utartej margaryny razem z mlekiem i dżemem. Wszystko razem mieszamy na gładką masę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, funkcja góra / dół. Ciasto pieczemy przez 1 godzinę. Kiedy wystygnie polewamy roztopioną czekoladą. Smacznego
Kuchnia od dwojgaPlacuszki smakują rewelacyjnie i w moim domu znikają ekspresowo. Nawet moja 17 miesięczna córka z chęcią je podjada! Oprócz doskonałej propozycji na śniadanie, kolację, czy zwykłą przekąskę stanowią idealny pomysł na wykorzystanie nadmiaru ugotowanego ryżu. Smak placków możecie dostosować do Waszych preferencja, a nawet przyrządzić je na słodko. Polecam! (około 12-13 sztuk) 50g ryżu (waga przed ugotowaniem, po ugotowaniu(...)pieczenia 1,5 łyżeczki papryki słodkiej 1 szczypta papryki ostrej (solidna) 1 szczypta majeranku 1/3 łyżeczki soli (można dodać więcej) Dodatkowo: tłuszcz do smażenia Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu i do jeszcze ciepłego wmieszać masło. W misce należy wymieszać mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Następnie powstałe ciasto dokładnie połączyć
Di gotujedorzuciłam bakalie, później fantazja nakazała dosypać jeszcze karob ... i powstała fajna mieszanka smaków. Ciasto udaje się zawsze, przyrządza się je w tempie ekspresowym. Polecam je na śniadanie, do lunchboxa, dla dzieci. To jedno z najzdrowszych ciast, bo pozbawione cukru (słodzone owocami) i oleju. Wpasuje się w Waszą dietę. Jedzcie jak my - bez ograniczeń. Składniki na okrągłą formę(...)śliwki siekamy na kawałki. Dodajemy do musu z jabłek. Dosypujemy karob i kaszę jaglaną. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do okrągłego naczynia ceramicznego lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie posypujemy płatkami migdałowymi i/lub porzeczkami (warto, bo ich kwaśny smak doskonale podkreśla słodycz jabłek i daktyli). Pieczemy 55 minut w 180 stopniach (45 minut "góra i dół
Jeść, by żyć w zdrowiudorzuciłam bakalie, później fantazja nakazała dosypać jeszcze karob ... i powstała fajna mieszanka smaków. Ciasto udaje się zawsze, przyrządza się je w tempie ekspresowym. Polecam je na śniadanie, do lunchboxu, dla dzieci. To jedno z najzdrowszych ciast, bo pozbawione cukru (słodzone owocami) i oleju. Wpasuje się w Waszą dietę. Jedzcie jak my - bez ograniczeń. Składniki na okrągłą formę(...)śliwki siekamy na kawałki. Dodajemy do musu z jabłek. Dosypujemy karob i kaszę jaglaną. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do okrągłego naczynia ceramicznego lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie posypujemy płatkami migdałowymi i/lub porzeczkami (warto, bo ich kwaśny smak doskonale podkreśla słodycz jabłek i daktyli). Pieczemy 55 minut w 180 stopniach (45 minut "góra i dół
Jeść, by żyć w zdrowiurozkosznym menu znajdziesz: Tosty z mango i domową nutellą z koktajlem truskawkowo-pomarańczowym Tostowe serduszka czyli ekspresowe ciasteczka z cynamonem Zupa kokosowo-czekoladowa z bananami w karmelu waniliowym Muffinki bardzo czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami Krem czekoladowy Sangria, czyli owocowe orzeźwienie Błyskawiczne ciasto z pomarańczami i kremem czekoladowo-miętowym Sałatka z kurczakiem, pesto, rukolą i suszonymi pomidorami Quiche(...)Pozwól czekoladowej masie wystygnąć. W misie wymieszaj przestudzoną mieszankę, olej, cukier, roztrzepane jajka i ziarna z wanilii. Dodaj przesianą mąkę z sodą i wszystko wymieszaj delikatnie. Do formę do pieczenia muffinek włóż papilotki i wlej do nich ciasto, tak by zajęło 3/4 wysokości papilotki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170ºC na około 30 – 35 minut
Eat me! Fit me!lodówki. Można z niego w ekspresowym tempie wyczarować naprawdę wiele kulinarnych propozycji, poczynając od przystawki po danie główne i deser.Paluchy już prezentowałam, ale że ostatnio robiłam nieco inną wersję smakową, którą grupa testująca oceniła bardzo pozytywnie, zamieszczam ich kolejny wariant. Francuskie paluchy z serem i oliwkami Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 80 g seka fromage(...)Oliwki pokroić w krążki. Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na pół. Na połowie rozsmarować fromage wysypać starte sery, na nie krążki oliwek. Przykryć drugą połową, docisnąć brzegi, podzielić nożem na sześć paluchów. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i skręcać je tworząc kształt świderków: Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez kwadrans. Można podawać zarówno
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc w naszym domu zaczęły się już pierwsze przymiarki do świątecznego menu. Dziś chciałabym pokazać wszystkim tym, którzy mają dość monotonnych
Wielki apetytekspresowy obiad z cukinią w roli głównej. Pyszna tarta z ciasta francuskiego, obiad do przygotowania w 15 minut. Składniki: Ciasto francuskie 1 cukinia 1/3 czerwonej papryki 1/3 zielonej papryki 200 g śmietany 18% (gęsta) 2 jajka Sól, pieprz, słodka papryka Koperek Forma do tarty Oliwa do wysmarowania tarty Wykonanie: Formę do tarty wysmarować oliwą. Wykleić ciastem francuskim i nakluć(...)Pozostałe ciasto zostawić na wierzch. Cukinię umyć. Połowę zetrzeć na grubych oczkach i odsączyć nadmiar płynu. Drugą połowę pokroić w cienkie paski. Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać śmietanę, jajka, startą cukinię, połowę papryki i przyprawy. Na podpieczony spód wylać masę jajeczną, na wierzch ułożyć plastry cukinii i resztę papryki oraz pozostałe ciasto francuskie
Trufelkowociasto ma być ekspresowe. Brownie z założenia powinno być jakby lekko niedopieczone i dość maziste w środku. Jak widzicie u mnie na zdjęciach nie ma tego efektu, ponieważ zwyczajnie trzymałam ciasto w piekarniku odrobinę za długo. Ale jednocześnie jest to ogromny plus tego ciasta, ponieważ nie można go zepsuć W razie wpadki wyjdzie nam po prostu ciasto czekoladowe. Brownie(...)cukrem na jasną masę. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę oraz czekoladę. Całość delikatnie i krótko miksujemy (na najniższych obrotach i tylko do momentu połączenia składników). Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15-20 min w 180 stopniach Dodatkowo : – 500 ml śmietanki kremówki + łyżka cukru pudru – dowolne owoce: u mnie maliny z borówkami
Relaxtimeblaszkę. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Papier do pieczenia kroimy na paski około 15 centymetrowe i zwijamy je lub lepiej powiedziane zgniatamy wzdłuż dłuższych boków. Nie uda nam się uzyskać idealnie gładkiej rurki, ale jak się nie ma co się lubi… wszyscy wiemy co jest dalej. Ciasto francuskie kroimy w około 1,5- 2 cm szerokie paski(...)rurki papierowe, tak aby każda kolejna warstwa nakładała się częściowo na poprzednią. Rurki układamy na blaszce, smarujemy białkiem lub żółtkiem i pieczemy około 15-20 minut, do ładnego zezłocenia. Poniżej znajdziecie kilka zdjęć poglądowych: Sposób przygotowania rurek z ciasta francuskiego Gdy tylko rurki delikatnie ostygną, ale nadal będą ciepłe zgniatamy papier po obu stronach rurki i delikatnie go wysuwamy. Odstawiamy
Relaxtimewitrażykiem to propozycja dla tych, którzy chcą mieć na choince pierniczki ale nie mają czasu ich lukrować. Bardzo ładnie wyglądają, są całkowicie jadalne a ich przygotowanie jest tanie i ekspresowe. Kolor okienek może być dowolny, zależy jakie landrynki kupicie. Te ciasteczka bardzo ładnie wyglądają na choince, zwłaszcza pod światło, wtedy witrażyki są cudnie kolorowe. Składniki na około 30 ciasteczek(...)masłem i zagnieść ciasto. :Podsypać mąką, rozwałkować i foremkami wycinać ciastka o grubości około 3 mm. Przenieść je na blaszkę wyścieloną papierem. Następnie w każdym ciastku mniejszą foremką wyciąć okienko. W każde włożyć landrynkę. Za pomocą patyczka lub wykałaczki w ciasteczkach zrobić dziurki na sznureczek. Wstawić do piekarnia nagrzanego do 180*C i piec około 7 minut. Po upieczeniu wyjąć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianaprawdę ekspresowego. Zazwyczaj takie produkty jak jajka, masło, mąka czy cukier ma w domu większość z nas. No właśnie. A do przygotowania tego ciasta potrzebujemy jeszcze tylko czekoladę, wiśnie i kakao (chociaż bez kakao też by się obeszło). Czas potrzebny na przygotowanie ciasta można ograniczyć do minimum zaopatrując się w wydrylowane wiśnie w zalewie, chociaż oczywiście ze świeżymi ciasto smakuje(...)Pamiętajcie, żeby się tym nie przejmować. W każdym piekarniku takie samo ciasto wyjdzie inaczej. Jeszcze lepiej: to samo ciasto, pieczone tyle samo, za każdym razem wyjdzie odrobinę inne. Jeżeli podpieczecie ciasto za długo wyjdzie wam po prostu ciasto czekoladowe i też nie będzie katastrofy. Gdyby wyszło za suche, zaserwujcie je z lodami lub bitą śmietaną i nie przyznawajcie się
RelaxtimeCzarno-białe, czekoladowe ciasteczka, puszyste w środku, ekspresowe, przepyszne… Mogłabym jeszcze długoooo o nich pisać… Są ciasteczkowym strzałem w dziesiątke a do tego przygotowuje się je bardzo szybko. Rekomenduje je i polecam z czystym sumieniem. U nas zagoszczą obowiązkowo na Święta. Wszystkim smakowały a dzieci oszalały na ich punkcie. Składniki na około 20-25 sztuk: 100 g gorzkiej(...)łyżka kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 60 g cukru pudru Czekoladę rozpuszczamy z masłem nad kąpielą wodną (miskę ze składnikami umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą). Odstawiamy do ostygnięcia. Cukier, jajko, żółtko dodajemy do ostygniętej czekolady. Mieszamy. Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon i mieszamy całość do połączenia
Made By Mom And Son