Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką
Słodki KompromisNa bazie bagietek pszenno-żytnich powstały bagietki orkiszowo- żytnie, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, zawsze to trochę zdrowiej... Choć i do tych pszennych też nic
Smaczne Zdroweprzesiewamy do miski, dodajemy oliwę, oraz sól, i wlewamy wyrośnięty rozczyn. Wszystko mieszamy, dodajemy resztę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto. Jeśli widzicie, że ciasto ciężko się wyrabia, dodajcie trochę wody, chociaż ciasto powinno się pięknie zarobić. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne. Wyrabiamy je dość długo, około 10 minut. Odkładamy do miski, i przykrywamy ściereczką i dajemy w jakieś(...)starty na dużych oczkach) -400 g wędliny (ja używałam polędwicy sopockiej) należy ją pociąć na drobne kawałeczki -bazylia i oregano do posypania pizzy Gdy ciasto urośnie 2 razy możemy przechodzić do pieczenia pizzy. Urywamy kawałek ciasta i wałkujemy je cienko, dajemy na blaszkę, *ja piekę pizzę na dnach od tortownic, gdy pizza się trochę podpiecze ściągam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDzisiaj prezentuję Wam jedno z tych ekspresowych ciast, które stają się niezawodnymi bohaterami niedzielnych popołudni, kiedy człowiek ma ochotę umilić sobie czas czymś dobrym i słodkim podczas odpoczynku oraz regeneracji sił. Ale kto powiedział że ciasto można jeść tylko od święta? Ten daktylowy bananowiec to istny hit! Nie zawiera grama cukru, robi się go błyskawicznie(...)następnie stopniowo wsypywać suche składniki, w międzyczasie wlać 1/2 szklanki wody (albo i więcej - ciasto nie może być zbyt gęste) i cały czas miksować. Dodać daktylowo-bananowy karmel, olej rzepakowy, masło orzechowe i płatki owsiane. Jeszcze raz przemieszać. Do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej tortownicy przelać ciasto. Piec przez ok. 30-40 minut
Kuchnia Elliesię sam. Dlaczego? Poczytajcie cały post a sami się przekonacie jakie to proste ;) Za kilka dni obchodzę imieniny i postanowiłam sama sobie zrobić prezent ;) A jak wiecie uwielbiam piec ciasta. Dlatego też szukając dla siebie czegoś przydatnego, co by mnie ucieszyło odwiedziłam stronę MyGiftDNA.pl i od razu powędrowałam do działu prezent dla mistrza kuchni(...)patera to niezbędny element wyposażenia w mojej kuchni. Wiem, że niektórzy z Was powiedzą: po co ten grawer, skoro i tak zakryty jest kawałkami ciasta? Otóż tu kolejne zaskoczenie dla gości, po zjedzeniu każdego kawałka ciasta powoli odsłania się napis ;) Oczywiście na stronie znajdziecie patery z różnymi grawerami. A teraz kilka słów o MyGiftDNA.pl . Ze sklepem MyGiftDNA.pl mam styczność
Zrób to smacznieciasto jeszcze się nie schłodziło. 7. PIEKARNIK: ustawiamy go na 180 stopni Celsjusza, opcja góra i dół. 8. FORMOWANIE CIASTA (3 min): wyciągamy schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie wałkujemy je na wielkość formy do tarty lub blaszki (w miarę potrzeby można lekko podsypać mąką, aby nie kleiło się do blatu). Kiedy mamy już odpowiednią wielkość delikatnie wypełniamy ciastem(...)formę, nie zapominając o brzegach. Możemy podziurkować je w kliku miejscach widelcem. 9. BUDYŃ (1 min): nakładamy go na ciasto. Nie trzeba wcześniej podpiekać ciasta, ponieważ budyń spełnia funkcję izolacji pomiędzy ciastem a rabarbarem, który puści sok w miarę pieczenia, więc nie ma mowy o zakalcu. 10. RABARBAR + KRUSZONKA (3 min): równomiernie wypełniamy rabarbarem całą powierzchnię ciasta z budyniem
Nerds KitchenP rzed Wami moje nowe dzieło, czyli najlepszy wegański sernik na zimno z kaszy jaglanej! Pyszny spód z daktyli i amarantusa, do tego kremowa masa jaglana
Food SquareCrumble to nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką. Możecie zrobić je na wiele sposobów, zamiast jagód świetnie nadadzą się maliny, porzeczki, jeżyny czy agrest –
Ciastkozercyobsypane mąką. Nie muszą być idealne! Plastry ciasta na papierze do pieczenia posypanym mąką. Plastry makaronu możesz po przeschnięciu zamrozić w następujący sposób: przygotuj 2 - 3 cienkie deski, w zależności od tego, ile masz pojemników w zamrażalniku na każdej desce ułóż obok siebie plastry ciasta do każdej szuflady w zamrażalniku włóż jedną deskę i pozostaw tak długo(...)zgotuj w dużym garnku sporo wody gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz palnik tak, aby woda stała się spokojna (woda nie może wrzeć, bo porozrywa ciasto) wkładaj do wrzącej wody po parę plastrów ciasta, jeden za drugim pozostaw plastry w gorącej wodzie na 2 minuty mrożone plastry wkładaj od razu do gorącej wody i gotuj 3 min (troszkę podkręć palnik
Szybko SzybkowarSerdecznie 1 LUTEGO :) Jak ten czas szybko minął , dopiero mieliśmy Sylwestra a już niebawem Walentynki :) Z racji tego dziś proponuję Wam , znakomite, maślane a co najważniejsze ekspresowe Ciasteczka dla Niej i dla Niego :) A to nie koniec pyszności . Od jakiegoś czasu mam przyjemność delektować się znakomitymi herbatami na każdą okazję ze sklepu https://www.cozaherbata.pl/ . Jest(...)powstała jednolita masa. Z ciasta formujemy kulę , zawijamy np. w folię spożywczą a następnie umieszczamy ciasto w zamrażarce lub lodówce na ok 1 godzinę. Po tym czasie , ciasto dokładnie rozwałkowujemy na grubość ok 0.5 cm. Za pomocą foremek wykrajamy ciasteczka. Blachę wykładamy papierem do pieczenia a następnie przekładamy ciasteczka. Pieczemy w piekarniku
Gotowanie Patkiobsypane mąką. Nie muszą być idealne! Plastry ciasta na papierze do pieczenia posypanym mąką. Plastry makaronu możesz po przeschnięciu zamrozić w następujący sposób: przygotuj 2 - 3 cienkie deski, w zależności od tego, ile masz pojemników w zamrażalniku na każdej desce ułóż obok siebie plastry ciasta do każdej szuflady w zamrażalniku włóż jedną deskę i pozostaw tak długo(...)zgotuj w dużym garnku sporo wody gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz palnik tak, aby woda stała się spokojna (woda nie może wrzeć, bo porozrywa ciasto) wkładaj do wrzącej wody po parę plastrów ciasta, jeden za drugim pozostaw plastry w gorącej wodzie na 2 minuty mrożone plastry wkładaj od razu do gorącej wody i gotuj 3 min (troszkę podkręć palnik
Szybko SzybkowarZnane na całym świecie amerykańskie brownie to prawdziwa gratka dla wszystkich wielbicieli czekolady... a przy tym istna bomba kaloryczna zawierająca sam cukier i tłuszcz. Jednak bez
peanutbuttermonsterwymieszać wszystkie składniki a następnie wyrabiać przez ok 10 minut, Ciasto powinno być gładkie i zupełnie odchodzić od ręki. Ciasto podsypać lekko mąką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Żurawinę posiekać na drobno Przygotować nadzienie - zmiksować masło z cukrem i kardamonem, dodać żurawinę i skórkę z pomarańczy - wymieszać. Ciasto rozwałkować na długi prostokąt (długość ok 35 -40 cm). Ułożyć(...)wolne. Zwinąć ciasto w rulon. Uformować równy wałek i pociąć go na 12 równych plasterków. Formę do muffinek wysmarować tłuszczem ( np. masło). Ułożyć w niej plasterki ciasta i odstawić do wyrośnięcia na minimum godzinę ale można też na noc, żeby rano szybko upiec i cieszyć się nimi do porannej kawy. Piec ok 15 min w 180 stopniach 3.5.3229 The post
Cooking for Emilyminut. Gdy drożdże zaczną pracować i zwiększać swoją objętość do miski dodajemy sól, rozbełtane jajko oraz resztę mleka. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec dodajemy przestudzone masło i ponownie wyrabiamy aż do otrzymania gładkiego ciasta. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 1 – 1,5 godziny. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Miękkie masło miksujemy wraz z serkami(...)smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, ponownie przez chwilę wyrabiamy. Dzielimy je na 2 części. Wałkujemy na prostokąt. Na każdym płacie wykładamy równomiernie przygotowane nadzienie. Ciasto zwijamy w roladę. Kroimy na plasterki o grubości około 2-2,5 cm. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na niej bułeczki, zachowując między nimi
Smaki Na TalerzuInaczej rzecz ujmując makowiec bez ciasta... Bardzo fajny smak, mocno aromatyczny i oczywiście znika ekspresowo:-) Z tym makowcem prowadzę trochę nierówną walkę. Próbowałam go zrobić na maku z puszki i wyszła paćka, smaczna ale jednak paćka.... Więc nie polecam. Próbowałam również zrobić swoją masę makową i z kolei wyszła za sucha... Ale się nie poddałam, zmodyfikowałam i wyszło (prawie) idealnie(...)papkę i dodać do maku. Dodać jeszcze 1/2 szkl mąki z tapioki. Całość dobrze wymieszać. Przełożyć do dużej blachy nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bezglutenową bułką tartą. Piec ok 60-70 minut w 170 stopniach. Z krojeniem należy poczekać do wystygnięcia. Całość polać lukrem lub roztopioną czekoladą. Ja zrobiłam lukier z soku z cytryny i cukru pudru. Dodał
Ze smakiem bez glutenu