Na tzw Jarmarku Staropolskim zobaczyłam czerwoną , kiszoną kapustę. Niewiele myśląc kupiłam 0.5 kg. Mojej, domowo ukiszonej , były w tym roku tylko symboliczne 2 słoiki i już
Stare Garydrożdży świeżych1 łyżka miodu1 łyżeczka soliopcjonalnie: 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka mielonego lub dobrze utłuczonego anyżuPonadto:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowaniaziarna do oprószenia: sezam, słonecznik, dynia, płatki soli, mak, kminek itp.przygotowanieDrożdże suche wymieszać z mąkami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn*). Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, przenieść do naczynia, przykryć lnianym
Stare GaryJak ja się cieszę, że mogę brać udział we wspólnym pieczeniu w Piekarni Amber ! Nie dosyć, że towarzystwo miłe, to, przede wszystkim, dzięki tej
Stare Garymakaronów z dodatkiem sera np.parmezanu i większej ilości oliwy.Można powiedzieć, że jest to okrojona wersja pesto :)Nie lubicie rukoli, nie ma problemu, można dać bazylię, zamiast słonecznika- pestki dyni czy orzeszki piniowe, może być z serem i bez sera, możliwości jest wiele!Jeżeli lubicie rukolę, to jestem pewna, że pokochacie tę cudnie zieloną pastę :)* słonecznik- 1 szklanka* * rukola
Kraina Miodem Płynącadrodzy, szybko je robić, zajadać ze smakiem i to bez żadnych wyrzutów sumienia!!! :)))* płatki owsiane- 2 szklanki* bakalie- 2 szkl. (u mnie to rodzynki, żurawina, pestki słonecznika i dyni)* woda- 1 szkl.*** opcjonalnie: czekolada gorzka- 100 g + 1 łyżka oleju kokosowegoPiekarnik nastawić na 180 stopni.Płatki owsiane wymieszać z bakaliami, syropem z agawy i stopniowo dolewać wodę.Konsystencja ciasta
Kraina Miodem PłynącaPo raz pierwszy wykonałam w stu procentach wegański posiłek, czyli niczego nie użyłam pochodzenia zwierzęcego. Wszystko wyszło jak zaplanowałam! Przedstawiam 100% wegańskie kukurydziane placuszki. :)Składniki:1/2
Truskawkowa FiestaSkładniki :połowa opakowania 125 g rukolipołowa granatu ( bo mój był duży )pojedynczy filet z kurczakaolej do smażenia, sól, papryka mielona i pieprzPrzygotowanie :Granat obrać, rukolę przebrać
Proste Potrawywersjach na jednej blaszce (każda na oddzielnym papierze tak, by się ze sobą nie mieszały)Składniki:- ziarna suchej ciecierzycy (u mnie cala paczka 400g)- 3 łyżki oleju z pestek dyni (może być inny, ale ten daje niepowtarzalny orzechowy posmak)- czosnek granulowany lub mielony z młynka- sól himalajska lub morskaDodatkowo dla wersji pikantnej:- chili z młynka (lub w proszku)- wędzona słodka
Smaczne ZdroweDzień dobry,Wiem, że część osób czytających mojego bloga stosuje dietę wegetariańską albo wegańską. Dziś przygotowałam recenzję książki, która może Was zainteresować."Vegetarian Mediterranean Cooking" Beverley
Chilli Czosnek i Oliwabuleczki ukladamy na blaszce z piekarnika wylozonej papierem do pieczenia.Przykrywamy sciereczka i odstawiamy do wyrosniecia,Kazda buleczke smarujemy jajkiem rozbeltanym z mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami.Ja uzylam nasion slonecznika,dyni i czarnego i zoltego sezamu.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 ° C.Pieczemy 20-25 minut.Studzimy na kratce,Udanego wypieku!Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest robic surowki dwu ,trzy skladnikowe.I smak lepszy i mniejsza mozliwosc interakcji miedzy skladnikami.Skladniki na 2 porcje:1/2 salaty lodowej1 marchew5-6 suszonych pomidorow2 lyzki ziaren slonecznika1 lyzka pestek dyni ziola wg uznania,koperek ,natka zielonej pietruszki.winegret do polania:3 lyzki oliwy z oliwek,1 lyzka bialego octu winnego,1 lyzeczka plynnego mioduWYKONANIE:Salate pokroic w paski.Marchew zetrzec na grubych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rowniez trujacy.Duze stezenie solaniny wystepuje w kielkach i oczkach,dlatego powinny zostac usuniete przed spozyciem.WARTOSC ODZYWCZa ZIEMNIAKA JEST NIEDOCENIANACzy wiesz,ze ziemniaki maja wiecej witaminy C niz jablka i dynia,a tyle samo co cukinia.Maja tez 5 razy mniej kalorii niz makarony i kasze.Musza byc jednak odpowiednio przyrzadzone,by nie stracily witamin i mineralow.Tak czesto je jemy,ze nie zastanawiamy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Cukinia,kabaczek (Cucurbita pepo convar.giromontiina Greb.) to odmiana dyni zwyczajnej.Odmiane te wyselekcjonowano we Wloszech,stad pierwotna nazwa "cukinia" od wloskiego zucchini,czyli mala dynia.Przywedrowala do nas z Ameryki Poludniowej i zachodnich rejonow Indii.Duza popularnoscia cieszy sie w krajach srodziemnomorskich ,gdzie jest stalym elementem diety.U nas od wielu juz lat rowniez.Nie zam dzialkowicza,ktory nie mialby na swojej dzialce cukinii.Zreszta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smak kokosa.Skladniki niezwykle wyrafinowane w smaku.I tak wlasnie smakuje ten sernik .Sernik cudo!To rowniez ,a moze w glownej mierze zasluga dodatku kremu kokosowego.Sprawdzil sie doskonale w serniku z dynia tutaj:kliki serniku z truskawkami tutaj:klik.To zdecydowanie trzy najsmaczniejsze serniki jakie jadlam.Zamiana smietany kremowki,ktora od dawna jest na "cenzurowanym" na aksamitny krem kokosowy to nie tylko najlepszy krok
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!piernika,a calosc oblana polewa czekoladowa.Wszystko to nadaje mu bardzo swiatecznego charakteru.Sernik jest znakomity,tak jak i trzy poprzednie moje serniki z udzialem kokosu,sernik z mango ,sernik z dynią oraz sernik truskawkowy.Bardzo polecam i zapraszam do przepisu.Skladniki na spod:40 g sucharkow (lub biszkoptow,czy herbatnikow)80-100 g zmielonych orzechow laskowych30 g masla-2 lyzki2 plaskie lyzeczki przyprawy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!