daje poczucie, że uffff to ja mam tu jeszcze coś do powiedzenia. Po skończeniu 3 miesiąca nasz kochany Pediatra powiedział, że możemy przymierzyć się do gotowanej marchewki, ziemniaka, dyni i jabłuszka. W wielkim strachu z kamerą i aplauzem przeprowadzaliśmy pierwsze próby. Szło nieźle, a myśli krążyły już tylko wokół środków wywabiających pomarańczowe plamy ..... Po 6 miesiącu, zgodnie z nowym
Matka Żywicielkamaści. Podstawowy przepis to: 200 g zakwasu 320 g wody 500 g mąki 1,5 łyżeczki soli ziarna jakie kto ma i lubi i ile lubi ( u mnie słonecznik, dynia, czarnuszka, sezam, mak, zioła itd itp) Wszystko mieszam w misce, następnie przek ładam do maszyny do chleba (a to dlatego, że ciasto ma takie proporcje, że już nie raz maszyna
Z butelką mleczka w tlewyrabiania ciasta. Po 1,5 godzinie wykładamy ciasto na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Formujemy bułeczki. Smarujemy mlekiem lub jajkiem. Posypujemy ulubionymi ziarenkami. U mnie: czarnuszka, sezam, mak, słonecznik, dynia. Dajemy ciastu kilka minut na podrośnięcie.Wstawiamy do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika na 5 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 5-10 minut.Bułeczki najlepsze
Z butelką mleczka w tlewszystko co najlepsze zamknięte w jednym bochenku.400 g zakwasu żytniego150 ml wody100 g maki pszennej razowej300 g mąki pszennej białej1 łyżka soliDodatkowo ulubione ziarna, przyprawy, u mnie: czarnuszka, ziarna dyni, słonecznika, sezam, słód, rozbite w moździerzu na grube kawałki.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba wg kolejności: mokre, sypkie. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough
Z butelką mleczka w tlePostanowiłam coś upiec na zbliżające się Halloween. Zakupiłam dynie i postanowiłam zrobić ciasteczka. Potem wpadł mi pomysł, że z ciasta uformuję "Czapeczki Wiedźmy", jak najbardziej w klimacie Halloween. Mam nadzieję, że chociaż trochę przybliżyłam się do ich kształtu. A same ciasteczka wyszły mięciutkie i nie za słodkie. Jednym słowem pyszne.Składniki:3 szklanki mąkiłyżeczka sody110 g masła4 łyżki cukru1
Moje pyszne gotowanieCiasteczka mięciutki i pachnące. A połączenie smaku dyni ze smakiem śliwkowych powideł idealne.Składniki:3 szklanki mąkiłyżeczka sody110 g masła4 łyżki cukru1,5 szklanki dyniowego puree4 łyżki mleka2 łyżeczki cynamonu1/2 szklanki powideł śliwowychWykonanie:Mąkę wraz z sodą przesiać do miski, dodać cynamon.Masło zmiksować z cukrem na puszek i dodać do naszej przesianej mąki. Następnie dodajemy nasze puree i mleko
Moje pyszne gotowaniewodą.Tradycyjnie podaje się je z pastą jajeczną, zrobioną z 3 ugotowanych jajek i uwaga - kostki masła!Podałam je jako dodatek do kremowej zupy z dyni i było pysznie!!! /źródło "Kuchnia
Anioły w kuchniSkładniki: -1 kg i 2 szklanki mąki pszennej - typ 650 -750 ml ciepłej wody -10 dkg świeżych drożdży -3 łyżeczki soli -3 łyżeczki cukru -po 3 garście pestek słonecznika, dyni i sezamu Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy 250 ml wody, wsypujemy szklankę mąki, mieszamy i przelewamy do miski, w której mamy 1 kg mąki z dołkiem pośrodku. Przykrywamy
Maminek kulinarnyKotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Zamiast pospolitej panierki użyjemy mieszanki ziaren. Składniki: -plastry schabu -ziarna słonecznika, dyni i sezamu -jajko -1/2 szklanki mąki -3/4 szklanki mleka -sól -pieprz -olej do smażenia Schab delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ziarna mieszamy. Z jajka, mąki i mleka przygotowujemy ciasto, rzadsze
Maminek kulinarnywarzyw wydobywa z nich smak i aromat, którego nie uzyskamy przez samo gotowanie. Wybór warzyw, które wykorzystałam był dość przypadkowy (skromna zawartość mojej lodówki). Doskonale sprawdziłyby się też dynia, cukinia, bakłażan, burak. Taką zupę możemy podawać z grzankami, makaronem, mocarellą i ulubionymi ziołami. Jej największą zaletą, poza smakiem, jest to, że przygotowuje się ją ekspresowo! Składniki: 3 pomidory
Smakowity Blog Kulinarnypieczonymi bułeczkami, które uprzyjemnią mi powrót do codzienności.Składniki:60 g masła300 g mąki pszennej10 g drożdży125 ml ciepłego mleka1 łyżka miodu1 roztrzepane jajko1/2 łyżeczki solido posypania: sezam, pestki dyni, słonecznikPrzygotowanie:Z drożdży, łyżki mąki i odrobiny mleka robimy zaczyn, odstawiamy żeby drożdże zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąkę, sól, dodajemy mleko, jajko i miód. Dodajemy gorące, rozpuszczone masło
Smakowity Blog Kulinarnymorza. Do rybnego rosołu pasuje zarówno makaron, grzanki jak i pierożki tortellini, które wzbogacą jego smak. Takie pierożki można przygotować też jako dodatek do innych zup. Mój krem z dyni z takimi właśnie pierożkami podbił serca i podniebienia Jurorów w finale konkursu dla blogerów A jak ciebie inspiruje Almette. Jeśli macie ochotę skosztować mojego zwycięskiego dania, to zapraszam
Smakowity Blog Kulinarnypaski.Środki użyj do sałatki.Posiekaj drobno natkę pietruszki.Umyj, porwij i odsącz sałatę, dodaj do niej środki z pomidorów.Dopraw w/g uznania, ja swoją polałam olejem z dyni (2łyżki), lekko posoliłam i polałam octem jabłkowym(2łyżki).Wstaw wodę na makaron. Dobrze posól.Posolony makaron to 80% powodzenia aby danie smakowało. Podczas gdy makaron się już gotuje w/g przepisu na opakowaniu
Pasje Jolkiprzygotować także w wersji light -rezygnując z dodania kiełbasek do przepisu, co znacznie obniży ilość zawartych kalorii. Dodatek w postaci jadalnych kwiatów cukinii lub dyni czyni je niepowtarzalnym i egzotycznym przysmakiem. Świetnie smakuje jako samo danie lub jako dodatek do ziemniaków i mięsa. SKŁADNIKI 4 duże cukinie lub kabaczki 2 cebule
zielonacukinkawiększości moich dań. Ich dodatek sprawia, że dania stają się smaczniejsze i o wiele zdrowsze. Mieszanka ziaren składa się z prażonego słonecznika, pestek dyni i konopi siewnych. Zachęcam do zrobienia takiej sałatki w swojej kuchni bo jest naprawdę przepyszna! Post Sałatka a’la Cezar pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje