bierze udział w przemianie aminokwasów oraz wytwarzaniu enzymów i hormonów, wspomaga działanie ukł. nerwowego Dzienne zapotrzebowanie: 1.3- 1.7 mg Źródło występowania:drożdże, banany, drób,groszek, fasola, kalafior, szpinak, pestki dyni i orzechy włoskie Witamina B9/ B11 Właściwości: wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu, zapewnia sprawne działanie wątroby,żołądka i jelit Dzienne zapotrzebowanie
Fit & Healthy Lifewygląda zachwycająco, ale smakuje bosko. Oczywiście jeśli ktoś lubi wątróbkę jak jak my. W tej potrawie wątróbka z gęsi doskonale skomponowała się ze świeżo zebranymi leśnymi grzybami i złotą dynią. Danie szybkie, konkretne i bardzo nam smakowało. Pogoda taka, że w lesie można jeszcze coś zebrać więc szukajcie a na pewno znajdziecie! Ostatecznie można użyć pieczarek albo boczniaków ze sklepu
Smaczna Pyzamuscovado) płaska łyżeczki soli łyżka masła kokosowego lub innego roślinnego (mogą tez być dwie łyżki oleju) łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka imbiru 1 mały banan 250 g puree z upieczonej dyni (może też być z marchewki) 550-600 g mąki pszennej (u mnie było to 200 g pełnoziarnistej i reszta białej) Nadzienie: 50-80 g cukru łyżka cynamonu 3-4 łyżki
greenscarfMój mąż uwielbia makaron, postanowiłam więc ugotować jakiś sos. No i wytrybowałam te ćwiartki, mięso pokroiłam w kostkę a kości zamroziłam ( będą na zupę ). Podsmażyłam, dodałam cebulę, kurki i dynię, doprawiłam i wyszedł mi super smaczny gulasz. Do makaronu jak znalazł. Polecam. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniMuszę przyznać, że to „mój pierwszy raz” z gnocchi:) Miały być kopytka dyniowe, ale zabrakło puree z dyni. Zostały za to ziemniaki, więc powstały pyszne kluseczki, rodem z Włoch! Place lizać! ok. 1 h 2 Składniki: 1,2 kg ziemniaków 100 dag mąki pszennej 1 jajko sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa masło świeży rozmaryn opcjonalnie: bułka tarta, cukier Wykonanie: Ziemniaki
Ania i Marcin gotująśniadanku i kawie. Dzisiaj raczyłam się pyszną kaszką z dodatkiem kurkumy. Dużo pracy mnie dzisiaj czeka , więc zaraz uciekam… A po południu mam dla Was nowy przepis na dynię. Miłego dnia
codojedzeniaSkładniki: 350 g kapusty kiszonej 1 mała marchewka 1/2 cebuli 1/2 łyżeczki kminku pieprz 2-3 łyżki oleju z pestek dyni Kapustę odcisnąć i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę obrać, zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Dodać olej. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiWartość kaloryczna: 120 kcal Składniki: · 1 szklanka puree z dyni · 2 jajka · ½ szklanki syropu z agawy lub klonowego lub nieco mniej miodu · 150-200 g bakalii
Bazując na smakupracy podczas codziennego spaceru po kawę przynoszę sobie piękne, żółte i pomarańczowe liście – nieubłagane oznaki zbliżającej się zimy. Ale jesień to nie tylko liście, to również dynie, jarzębina, wrzosy czy miechunek. Do jesiennych dekoracji znakomicie nadają się zasuszone liście, kwiaty, owoce dzikiej Czytaj dalej... Artykuł Jesienne dekoracje – inspiracje pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuGotując całość do miękkości. Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Podawać z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną. --------- Podobne: Szafranowa potrawka z kasztanami Kurczak po portugalsku Penne z dynią i toy choi
Weekendy w domu i ogrodzieHalloweenowy wieczór ponosi nas wyobraźnia. Przebieramy się za straszydła, wycinamy dynie i świętujemy całą noc. Jemy wówczas straszne palce wiedźmy, przerażające oczy, czy muffinki ociekające krwią :) Czemu by nie zjeść fragmentu „cmentarza”? :) W tym roku proponujemy Wam bardzo ciekawie wyglądające ciasto o niebagatelnym smaku brownie. Gwarantujemy piorunujące wrażenie na wszystkich uczestnikach Hallowenowej imprezy :) Inspiracje na to ciasto zaczerpnęłyśmy
Kolizje Smakówtakie „smakołyki” kusza się przede wszystkim dorośli, ale jeśli podać je w fajnej formie może i dzieciom przypadną do gustu. Specjalnie na Halloween proponujemy mandarynki przerobić na dynie, a banany na straszne duszki. U moich dzieci zadziałało i szybko „duszków” zabrakło. Może i Wasze przekonacie tym sposobem do porzucenia lizaków i cukierków na rzecz kilku owoców :) Czas przygotowania: 10 minut
Kolizje SmakówSkładniki: 1 l mleka 500 gram ugotowanej przetartej dyni 1-2 łyżki miodu cynamon cukier waniliowy 1 łyżka masła ponadto 1 jajko mąka - tyle aby ciasto było gęste odrobina mleka sól Wykonanie: W garnku gotujemy mleko razem z pozostałymi składnikami. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia. Jajko wbijamy do miseczki, roztrzepujemy widelcem. Dodajemy przesianą mąkę oraz
kgwjanczewołyżek cukru (u mnie był to w połowie dark muscovado) 50 g masła kokosowego rafinowanego (lub innego roślinnego) pół banana lub jeden mały 250 g puree z upieczonej dyni (puree z marchewki też się nada) płaska łyżeczka soli 20 g drożdży łyżka przypraw do pierników 1 l oleju roślinnego do smażenia pączków Farsz: 250 g daktyli (namoczyć w ciepłej wodzie
greenscarf