Restauant Week w My Corner: nie taki ten dzik zły 221szklance zamknięta Ale zajmijmy się festiwalowym menu. Na pierwszy ogień poszło Jesienne Trio — zupa krem w trzech odsłonach. Oryginalne podanie zachęcało do skosztowania. Radosna pomarańczowa barwa kremu z dyni spowodowała, że bez zastanowienia poszedł on na pierwszy ogień. Lekko pikantny, o wyrazistym smaku wraz z chipsem z kiełbasy kresowej (tylko czemu tak małym?) tworzył kompozycję doskonałą. Później aż żałowałem
Food Square
Szybkie ciasto korzenne 177szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3 łyżki surowego kakao 2 łyżki przypraw korzennych łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki kefiru 3 łyżki puree z dyni 0,5 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je se sobą. Masę przelewamy do formy o wymiarze 22cmx33cm
Mienta blog
Surówka z cykorii z bakaliami 160cykorie 1 łyżka suszonej żurawiny 6 daktyli garść rodzynek łyżka ziaren dyni pół cebuli ocet winny 3 łyżeczki brązowego cukru szczypta soli oliwa Cykorię przekroić na pół, wyciąć głąbek, namoczyć na kilkanaście minut w zimnej wodzie by złamać goryczkę. Osączyć i posiekać, dodać cebulę i bakalie i ziarna, daktyle pokroić. Posypać cukrem, solą i skropić octem winnym. Doprawić 2 łyżkami
Gotowanie jest łatwe
Pesto z lebiody 172garście liści i wierzchołków lebiody (łobody) 1 łyżka ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren dyni 1 łyżka orzechów włoskich 1 szkl oliwy 40 g tartego parmezanu Wszystko zmiksować blenderem stopniowo dodając liście . Pesto można zamrozić w małych porcyjkach
Gotowanie jest łatwe
Filet z kurczaka faszerowany grzybami papryką i serem 166piersi z kurczaka 1 cebula 100 g grzybów leśnych (opieńki) 1 papryka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano bazylia 60 g żółtego sera mieszanka ziaren (dynia, słonecznik, siemię lniane, sezam) oliwa brązowy cukier Mięso oczyścić i przy pomocy ostrego noża naciąć tak by powstały dwa jak największe płaty. Cebulę przyrumienić na tłuszczu, dodać pokrojone grzyby, pokrojoną w kostkę
Gotowanie jest łatwe
Pesto z natki 182dwie duże garście natki pietruszki 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka ziaren dyni 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 szkl oliwy 2 łyżki startego parmezanu sól pieprz Ziarna uprażyć na suchej patelni przez chwilę, wystudzić. Natkę umyć, osuszyć. Odciąć grubsze gałązki i włożyć do kubka blendera 1/3, dodać oliwę i ziarna, zmiksować, dodać następną partię natki
Gotowanie jest łatwe
Chleb żurkowy w garnku rzymskim 231żurku (w butelce) 900 g mąki żytniej żurkowej 1 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 25 g drożdży 2 łyżki oliwy 2 łyżki ziaren (wedle uznania) dynia, słonecznik, siemię , sezam. 3/4 szkl wody. Żurek wlać do wysokiej miski, dodać połowę drożdży i łyżeczkę cukru, wsypać ok 1 szkl mąki żurkowej, wymieszać i pod ściereczką pozostawić w cieple
Gotowanie jest łatwe
Chleb na zakwasie 223mąki pszennej 0,5 kg mąki żytniej 2 łyżki siemienia 2-3 garście słonecznika 2-3 garście pestek dyni 2-3 łyżki otrąb pszennych 5 łyżeczek soli zakwas 5 szklanek wody ciepłej (letniej) Wymieszać składniki, odłożyć 5 łyżek zakwasu, Nasmarować 3 keksówki smalcem, nałożyć ciasto do połowy, zostawić na 8 godzin. po wyrośnięciu posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem
Gotowanie jest łatwe
Batoniki ( ciasteczka) owsiano-żytnie z bakaliami bez pieczenia 176szklanki dodatków ( u mnie: - 0,5 szklanki rodzynek - 0,5 szklanki siekanych daktyli - 0,5 szklanki ziaren łuskanego słonecznika - 0,25 szklanki ziaren siemienia lnianego - 0,25 szklanki ziaren dyni - 0,25 szklanki sezamu - 0,5 tabliczki siekanej gorzkiej czekolady (80% kakao) - zamiennie 3 łyżki kakao) W rondlu umieścić masło roślinne, cukier i mleko. Zagotować. Dodać płatki owsiane - prażyć około
kawawszklance
Daktylowe kostki pełne energii ( bez cukru, jajek, mleka ) 151jedna można zjeść zdrowo....i pysznie :) Proporcja na ok. 16 kwadratów 4x4 cm - 25 - 30 dag daktyli - po 1/3 szklanki*: siemienia lnianego słonecznika dyni suszonej żurawiny fistaszków rodzynek** - 1 szklanka dowolnych otrębów ( u mnie pszenno-owsiane ) Daktyle przełożyłam do rondelka i zalałam wodą ok. centymetr nad powierzchnię. Owoce gotowały się na wolnym
kawawszklance
Łosoś zapiekany z jarmużowym pesto // Baked salmon with kale pesto 210Wartość kaloryczna: 390 kcal Składniki: 2 filety z łososia 1 cytryna 3 ząbki czosnku 2 garście jarmużu (100g) garść liści bazylii garść pestek słonecznika garść pestek dyni 6 orzechów brazylijskich (lub innych, ulubionych) kilka kropel oliwy garść (najlepiej świeżo) startego Parmezanu (lub Pecorino, Dziugasa etc.) sól i pieprz Przygotuj: moździerz (niekoniecznie)* blender naczynie do zapiekania Podaj z: ulubioną kaszą
Bazując na smaku
Owsianka 178Owsianka w 15 minut Na zdjęciu owsianka dodatkowo z łyżką dżemu, obsypana sieminiem lnianym, pestkami dyni i jagodami goji. A nie w 45? To z płatków błyskawicznych pewnie. A nie. Z górskich, pełnoziarnistych, pełnowartościowych. Płatków owsianych naprawdę nie trzeba gotować 40 minut. A piersi z kurczaka smażyć 15, ale o tym kiedy indziej ;) Owsiankę wystarczy wstawić, poczekać chwilę do zagotowania
Bazując na smaku
Kotlet z mizerią inaczej, 20 rozgrzewających zup na jesień 264jabłkowa / Parsley and apple soup 13. Bulion wegetariański / Vegetarian broth lub/or bulion z nori / vegetarian broth with nori 14. Zupa grzybowa / Wild mushroom soup 15. Krupnik z dynią / Barley soup with pumpkin 16. Zupa-krem z porów / Cream of leek 17. Kremowa zupa brokułowa / Cream of broccoli 18. Zupa marchewkowa / Carrot soup 19. Włoska minestrone / Italian vegetable soup
Qlinarnie i Qlinarnie
Akademia CookUp - Dziczyzna 270miski! Kiedy królik się piekł my zabraliśmy się za comber z sarny. Zamarynowany trafił do próżniowego woreczka i w 60 stopniach gotował się metodą sous vide! Przygotowaliśmy puree z dyni i kiedy tylko mięso było gotowe wystarczyło je obsmażyć z dwóch stron - czy muszę mówić, że mięso było niesamowite? Delikatne, miękkie i rozpływające się w ustach! Na sam koniec przyszedł
Plate of Joy
Gulasz wieprzowy ze śliwkami 253Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami. Danie to na pewno rozgrzeję nas od środka w te coraz bardziej ponure dni. Smacznego Polecam inną opcje mojej wersji gulaszu z dynią klik
Basia w kuchni