dynia - 15472 przepisów (strona:780/1032)

Konfitura z wiśni! Przepyszna i w obłędnym kolorze! 176

przechowywania żywności. Ja osobiście zawsze staram się co roku zrobić kilka weków, w tamtym roku robiłam dżemy truskawkowe, porzeczkowe, jagodowe, borówkowe, wekowałam ogórki na różne sposoby, robiłam konfitury z dyni z różnymi owocami. Wiśnie jakoś przeoczyłam. Ale w tym roku odpuściłam truskawki całkowicie, jakoś niepostrzeżenie sezon na te owoce się dla mnie skończył. Ale może to i dobrze, zawsze staram

SMYKWKUCHNI
Babeczki czekoladowe z solonymi orzechami. 261

czekolady gorzkiej 100 g cukru trzcinowego 2 jajka 2 pełne łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: solone orzechy migdały ,nasiona dyni Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Najpierw rozpuszczamy masło na niewielkim ogniu ,dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia już bez podgrzewania. Studzimy. Jajka roztrzepujemy z cukrem .Dodajemy śmietanę ,ostudzoną czekoladę z masłem

Ladylaura.
Pesto szpinakowe z natką 193

250g. świeżego szpinaku 2 pęczki natki pietruszki 80g. orzeszków nerkowca 50g. pestek dyni 1 główka czosnku (ok. 55g) 400g oliwy z oliwek (używam greckiej oliwy) sok z 1 cytryny sól do smaku Szpinak i natkę opłukać i osuszyć. Natkę posiekać/rozdrobnić, aby ułatwić sobie późniejszą pracę. Czosnek warto zmiksować oddzielnie, i dodawać stopniowo do smaku, powinien być wyczuwalny

Lubię to gotuję
Crunchy orzechowe - zdrowe i fit :) 176

szczypta soli himalajskiej  1 łyżeczka cynamonu  1 łyżeczka mielonej wanilii (Biolovers) 35 g orzechów włoskich (Biolovers) 35 g nerkowców 35 g migdałów  35 g pestek dyni 35 g nasion słonecznika  35 g nasion chia 35 g sezamu  35 g ziaren lnu złocistego  35 wiórków kokosowych  Przygotowanie: Olej kokosowy i tłuszcz kakaowy delikatnie podgrzej

Zdrowie na języku :P
Placuszki z cukinii podane z kwaśną śmietaną 1118

Cześć ! Lubicie placuszki ? Ja uwielbiam, szczególnie te z cukinii. Robi się je chwilę i są pyszne z kwaśną śmietaną. Tu znajdziecie placuszki z dyni i cukinii . Składniki (2 porcje): 1 duża cukinia 1 mała cebula 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka olej roślinny do smażenia Wykonanie: Na tarce o dużych oczkach zetrzyj cukinię

Moja pasja smaku
Szczawiowa wiosna na talerzu 143

posypane świeżym koperkiem. Pychota! Zupa bardzo smakuje dzieciom, jednak czasem nie odpowiada im konsystencja liści. Nic prostszego, wystarczy zupę zmiksować. Można podać ją z grzankami lub podprażoną na patelni dynią lub słonecznikiem- pełna dowolność. Jeśli nie przepadacie za ziemniakami polecam jako dodatek przygotować smażony chleb obtoczony wcześniej w jajku. Szczawiowa to wdzięczny obiekt do kulinarnych nieśmiałych eksperymentów

Pichceniomania
Domowe muesli 120

Składniki w nierównych proporcjach płatki owsiane błyskawiczne mieszanka suszonej żurawiny i nerkowców- szukałam samych nerkowców w Lidl , i nie znalazłam .Na szczęście mają mieszankę! Suszona morela suszona żurawina pestki dyni i słonecznik łuskany  Symbio wiśnie suszone złote jagody inków suszona śliwka suszone figi jagody goji orzechy pecan orzechy włoskie orzechy arachidowe i laskowe trochę płatków kukurydzianych opcjonalnie łyżka nasion

Z Kuchni Do Kuchni
Fasolka szparagowa z młodymi ziemniaczkami 181

szparagowej żółtej ok 10-15 dag fasolki szparagowej zielonej 6 małych młodych i ugotowanych ziemniaczków 1/3 kostki fety 1/2 czerwonej cebulki ząbek czosnku 2 łyżki ziaren prażonych do sałatek (dynia, słonecznik, pini) łyżeczka kolorowych ziół do sałatek ewentualnie sól, pieprz do smaku kilka gałązek natki pietruszki łyżka oleju łyżka masła Fasolkę umyć i odciąć końce. Pociąć na pół i ugotować

Smakołyki Asi
Mój piękny ogród po pół roku istnienia. 256

wysiałam poplon czyli rzodkiewki, cykorię itp. Tu widać czosnek pomiędzy groszkiem. To działa!     Na trejażu pną się fasole tyczne, ze 3 odmiany co najmniej oraz nieśmiało rośnie dynia piżmowa, ale nie jestem pewna czy coś z niej będzie, bo w tym miejscu ziemia jest gliniasta, a do trumienek kupiliśmy czarnoziem. Celowo posadziłam w tym miejscu fasolę, która

greenscarf
Chleb graham z ziarnami 133

drożdży podanych w przepisie)   12 g soli (1 czubata łyżeczka)   1 płaska łyżeczka cukru   4 łyżki dowolnych dodatków (np. siemienia lnianego, czarnuszki, suszonej cebulki, pestek słonecznika, dyni)   2 łyżki otrąb  Sposób wykonania: Do miski wrzucić wszystkie składniki i dobrze wymieszać łyżką. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu na 1,5 godz do wyrośnięcia. Ciasto wymieszać

Smaki Natalii
"Koktajle, smoothies... i nie tylko" - recenzja 243

koktajle i smoothies kojarzę z sezonem letnim, to wśród zawartych w książce przepisów Iwony Czarkowskiej znalazłam również takie, których przygotowanie będzie miało największy sens dopiero jesienią (np. napoje z dynią). „Koktajle, smoothies… i nie tylko” zawierają w sobie propozycje znane i lubiane, niemal klasyczne, ale również zupełnie nowatorskie wariacje. Autorka sięga po mniej i bardziej popularne owoce oraz warzywa, tworząc

Życie zamknięte w smaku
Maccheroni z pimpinelą 98

razem przyszedł czas na coś, co dopiero poznaliśmy, pimpinelę. Kolce ma jak kaktus, środek podobny nieco do gruszki, smakuje jak kalarepa, przy obieraniu lepi się jak dynia piżmowa...dziwne, jednak w połączeniu z makaronem i sosem pomidorowym, zachwyca. Składniki 200 g makaronu maccheroni 2 małe pimpinele 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 150 ml passaty

R'n'G Kitchen
Zupa krem z batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą 162

fanem, więc gdy tylko wpada mi do głowy jakiś pomysł, to od razu biorę się za gotowanie. Tak właśnie powstało to cudo! :)   Dominik najbardziej lubi mój krem z dyni, na ostro, rozgrzewający - idealny na jesień... latem też warto jeść zupy krem, ale z wykorzystaniem innych warzyw. Ta pyszna zupka z batatów i marchwi świetnie sprawdzi się nie tylko jako

Cooking Monster
Sałatka z rukolą i młodymi buraczkami 154

rukolą, buraczkami, jabłkiem i ogórkami małosolnymi. Doskonale pasuje do dań mięsnych lub grilla. Składniki: 3 garście rukoli 4 ugotowane młode buraczki 3 ogórki małosolne 1 jabłko Olej z pestek dyni Sól morska o`Sole Pieprz kolorowy Prażone ziarna Sposób przygotowania: Ugotowane buraczki i jabłko obieramy, razem z ogórkami małosolnymi kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy olej, doprawiamy do smaku

Bajeczna Kuchnia
Chleb razowy z ziarnami 190

mąki pszennej razowej 50 g mąki żytniej razowej 150 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 50 ml mleka 80 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 40 g ziaren sezamu 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soli Dodatkowo: masło do wysmarowania formy otręby pszenne do wysypania formy ziarna sezamu do posypania wierzchu chleba

Bullio

Proponowane wyszukiwania