12 faktów, których nie wiedziałeś o patisonie 211przez Indian z Jukatanu i starożytnych Azteków 4. Francuzi nazywają go biretem księdza lub czapką elektorską 5. Niektóre odmiany patisona mają szczególnie piękne owoce i można je uprawiać jako dynie ozdobne. 6. Dojrzałe okazy osiągają do 30 cm średnicy i mogą ważyć aż 1,5 kg 7. Patison może przybierać różne barwy – białą, zieloną, granatowo-fiołkową i niemal czarną
Tradycyjna Kuchnia
“Ziarno”-recenzja 190ryż czy basmati. Pierwsze wrażenie z przejrzenia książki, to jej jesienno-zimowa kolorystyka, większość przepisów tez jest jesienna np. sałatka z brukselką, owsianka z gorącymi śliwkami, wykorzystanie w przepisach dyni, kasztanów czy czerwonej pomarańczy, czyli składników, za którymi tęsknię już wiele miesięcy. Tak jak zimą jest przyjemnie oglądać i czytać historie, które dzieją się w lecie, tak ostatnie upały sprawiają
Ugotowane pozamiatane
O tym jak mloda kapusta pachniala papryka 225wieczory znowu zrobiły się krótsze. Lato umyka, przecieka mi przez palce, w ciągłym oczekiwaniu na urlop. Zbliża się jesień, myślę już o niej intensywnie. Niedawno widziałam już pierwsze dynie i zamarzyło mi się ciasto dyniowe. Już niebawem... Zapachniał mi w wyobraźni bigos i ugotowałam sobie jego namiastkę. Przepis podpatrzony w Jadłonomii , przygotowany po swojemu. Młoda kapusta pachnąca papryką
Dzieje kuchennej Wiewióry
Środa na bogato 234formie tarty jaglanej. Na kolację chleb orkiszowy. Zapomniałam, że mam orkisz, który czyni zwykłą mieszankę, niezwykłym chlebem. Cóż, będzie na następny raz :) Zupa z ciecierzycy w nowym wydaniu. Zamiast dyni – młoda kapusta. Trochę bardziej treściwa, ale pyszna tak samo. Czy bardziej? Zdania podzielone. Mi smakowała bardziej, a mąż pozostaje wierny dyniowej wersji. Na drugie danie pęczak z kukurydzą
Kucharzyca
Pszenny Chleb z Ziarnami i Czarnuszką - Bardzo łatwy i długo świeży! 235pszennej typ 650 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych drożdży 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki czarnego sezamu 2 łyżki białego sezamu 2 łyżki złotego siemienia lnianego 2 łyżki brązowego siemienia lnianego 1 łyżeczka ziaren czarnuszki 1 łyżeczka nasion chia 500 ml ciepłej wody
Blondynka Gotuje
Sałatka z cukinii z pomidorkami 206chrupkość cukinii sprawia, że sałatka nabiera ciekawego smaku. Próbujecie ? A po więcej cukiniowych przepisów klikajcie TUTAJ \ Składniki: 1 nieduża cukinia 1/2 czerwonej cebuli kilkanaście pomidorków koktajlowych garść ulubionych nasion ( dynia, słonecznik, orzeszki pinii ) oliwa z oliwek biały ocet winny sól Wykonanie: Cukinię umyć i przy pomocy obieraka do warzyw pociąć w długie paski. Paski cukinii oprószyć solą i pozostawić
kolorowotorcikowo
Chleb z włoskiej mąki z dynią i czarnuszką 193można ja nabyć już w naszych sklepach np. w Tesco, lub oryginalną w markecie "Piotr i Paweł". Zachęcam do pieczenia. Chleb z włoskiej mąki z dynią i czarnuszką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Chleb żytni razowy na zakwasie z ziarnami 378zakwasu żytniego (z mąki pełnoziarnistej) 200 g mąki żytniej razowej 200 ml letniej wody Ciasto: 520 g mąki żytniej razowej 120 g pestek słonecznika (ja dodałam słonecznik i pestki dyni) 100 g otrębów żytnich 30 g sezamu 350 ml letniej wody 3/4 łyżki soli himalajskiej olej kokosowy do wysmarowania foremki Dzień przed pieczeniem Zakwas zmieszać z mąką i letnią wodą
FitKot
Co jeść przed treningiem? 207Uzupełniamy je jedząc półtłusty twaróg, jogurty, białe mięso, ryby i owoce morza. W przypadku tłuszczu wybierajmy oliwę z oliwek, olej lniany, orzechy, pestki słonecznika i dyni, które oprócz zdrowego tłuszczu są źródłem witamin i minerałów. Oczywiście kolejną ważną kwestią jest czas ostatniego posiłku. Zaleca się spożywanie posiłku około 2 godziny przed aktywnością fizyczną. Mamy
Menmagazine
Chleb wieloziarnisty na krupczatce 478mąki krupczatki 200 g mąki pszennej typ 500 3 łyżki ziaren słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego 1 łyżka sezamu złotego 1 łyżka sezamu czarnego 2 łyżki pestek dyni 1 łyżka nasion chia 1 płaska łyżka soli morskiej 2,5 łyżki cukru 5 łyżek otrębów pszennych 25 g drożdży świeżych 500 ml ciepłej wody Przygotowanie: W ciepłej wodzie rozmieszać drożdże
Ala piecze i gotuje
Ciastka pełne ziarenek - bez mąki 181Dziś urodziny mojego kochanego męża i z tej okazji przygotowałam mu jego ulubione ciasteczka - pełne ziarenek i miodu, bez mąki i bez cukru. Składniki: 100g ziaren słonecznika 100g ziaren dyni 100g suszonej wiśni 150g otrąb owsianych 2 jajka 2 łyżki miodu Wszystkie składniki mieszamy, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce wykładamy łyżkę ciasta, formujemy ciasteczko. Masa będzie bardzo luźna
Gotowanie i blogowanie
Przetwory na Zimę – Zapełniamy Domową Spiżarkę 1480Fasolka Szparagowa z Papryką Fasolka Szparagowa w Zalewie Sałatka z Cukinią i Pomidorami Pikantny Sos Rabarbarowy do mięs Chutney z Dyni
Uwaga Babcia Gotuje
Recenzja książki "Doskonałe przepisy Siostry Anastazji" 243osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem a szukają sprawdzonych przepisów na tradycyjne potrawy. Znajdziemy tam również nietypowe przepisy np. na Roladki drobiowe w sosie z pestkami dyni czy Jarskie kotleciki z ciecierzycy z sosem czosnkowym. Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem, spisem produktów oraz krótkim i treściwym opisem wykonania. Dania są naprawdę proste w wykonaniu i składają się
Z miłości do słodkości
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie 231czasie ciasto przekładamy do keksówki natłuszczonej i posypanej otrębami. Odstawiamy do wyrośnięcia na potrzebny czas. Wierzch smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi nasionami (czarnuszka, mak, sezam, słonecznik, dynia itp). Nagrzewamy piekarnik, pamiętając o naparowaniu. Pieczemy 10 min w 230 stopniach. Skręcamy temperaturę do 200 stopni pieczemy 20 min. Skręcamy temperaturę do 190 stopni pieczemy 30-40 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/chleb-orkiszowo-zytni-zakwasie/
Mieszam w Garnku
Pierogi z pasztetem (szybkie) 157Przepis autorski (mój). Jeśli robię pierogi, to zawsze staram się swoje farsze lekko "udziwniać". Pamiętacie np. te z dynią i miętą ( klik )? Tym razem w pośpiechu postawiłam na prostotę i wcale tego nie żałuję. Pierogi miały być na dwa dni, a zniknęły w ciągu jednego. To chyba o czymś świadczy, prawda? Dodam jeszcze, że ciasto wychodzi mięciutkie i idealnie się
Di gotuje