trochę innej formie i z dodatkiem kardamonu. Mam kilka swoich ukochanych przypraw i w pierwszej piątce znajduje się kardamon, który doskonale współgra z jabłkami, śliwkami, gruszkami i dynią. O właściwościach kardamonu możecie przeczytać w tym wpisie: Z czym to jeść czyli : kardamon. ps. Całe to ciasto rozeszło się w 10 minut, a Misiek sam zjadł połowę, jest to najlepsza forma
greenscarfroku nasz niewielki ogródek zdominowały buraki, które rosną jak szalone. Za jakiś czas pojawi się też pewnie dynia, która również prowadzi istna ekspansję na płocie. Wracając do tematów buraczków to zaczynam powoli przerabiać je na sałatki, które trafią do spiżarni by zimą cieszyć nasze podniebienia. Oprócz tradycyjnych weków postanowiłam wykorzystać je w codziennych dniach obiadowych tj. risotto. Dzięki buraczkom nabiera
Życie ze smakiempowstały pyszne kotlety z fasoli. Bo nigdy wcześniej nie jadłam u nikogo, to zaserwowałam. Podałam je z żółtym ryżem ugotowanym z dodatkiem kurkumy i zielonym groszkiem oraz bigosem z dyni. Świetnie smakują także z sosem pomidorowym lub gulaszem. Składniki: 500 g białej fasoli 80 ml bułki tartej plus do obtoczenia (bezglutenowa może być) 3 cebule 1,5 szklanki ryżu plus
Zasmakuj Kuchnipomysłem na szybkie i dodające energii śniadanie, ale także pyszny obiad czy deser dla dzieci. Do placuszków możemy użyć mocno dojrzałych bananów. Nam placuszki najbardziej smakują z dżemem z dyni, jednak można je podawać z praktycznie każdą konfiturą. Przepis na bananowe pancakes jest banalnie prosty, dlatego bez problemu możesz zrobić je... Tryb czytania Artykuł Placuszki bananowe pochodzi z serwisu Blog
PysiaGotuje.plpierwszego tłoczenia oraz nierafinowane. W ofercie Olejowych Smaków znajdują się m.in. takie oleje jak: użyty przeze mnie olej rzepakowy, ale także lniany, kokosowy, słonecznikowy, sezamowy, konopny, z pestek dyni, z wiesiołka, czy też z czarnuszki oraz mąki: kokosowa, lniana. Z całą ofertą Olejowych Smaków można się zapoznać na stronie: olejowesmaki.pl
Simply FoodJELEŃ / DYNIA PIŻMOWA / ŻURAWINA DEER / BUTTERNUT SQUASH / CRANBERRY
chefintheforestkoniec krótki spis „trudnych przypadków”, które ze względu na gazy wymagają odosobnienia ;-). Owoce i warzywa, które przechowujemy w temperaturze pokojowej Bakłażany Banany Bataty Bazylię Cebulę Cukinie Cytryny Czosnek Dynię Grejpfruty Kabaczki Melony Ogórki Pomarańcze Pomidory Ziemniaki Warzywa i owoce, które chowamy do lodówki dopiero gdy dojrzeją Awokado Ananasy Brzoskwinie Gruszki Kiwi Mango Melony Morele Nektarynki Papaje Śliwki Warzywa i owoce
Niedzielny kucharzJuż kiedyś pisałam Wam, że co roku w ogródku sadzę dynie i cukinie. Uwielbiam patrzeć jak rosną i jak z małych, niepozornych kwiatów rodzą się tak duże warzywa. Z części przygotowuję przetwory ( sałatki do słoików, konfitury ), a część wykorzystuję do ciast, zapiekanek i placków! Zainspirowana konkursem MPM z cukinii przygotowałam przepyszne jak się później okazało gofry . Chrupiące, delikatne i niezwykle
Ostra na SłodkoCiasto nie wymaga wyrabiania. Myślę, że uda się nawet osobom początkującym w kuchni. Dodatki można dowolnie modyfikować. Lubię do swojego bochenka dorzucić np. słonecznika, siemienia lnianego czy pestek z dyni. Zdjęcia też są z różnych bochenków, a to inny dodatek, a to część mąki pszennej zastąpiłam pełnoziarnistą. Piekę z pełnej porcji, jeden bochenek po ostudzeniu zamrażam i mam na zapas
Kuchnia domowa AniJeśli macie ochotę na coś słodkiego, a nie chcecie zbyt wiele czasu spędzić w kuchni polecam wam szybkie ciasto jogurtowe z borówkami. Samo przygotowanie ciasta nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!koktajlowymi Składniki: 3 garście rukoli 2 garści szpinaku 1 garść roszponki 20 pomidorków koktajlowych awokado 3 łyżki komosy ryżowej (qinocha) 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek dyni zioła prowansalskie, sól morska, pieprz, Przygotowanie: Warzywa umyj i osusz. Na półmisku ułóż salaty, dodaj pomidorki koktajlowe, pokrojone awokado i ugotowaną komosą ryżową. Z oliwy i ziół przygotuj dressing. Polej
Strefa Zdrowego ŻywieniaBuraki pieczone powstają u mnie w różnych połączeniach. Najczęściej pada na słupki pokrojone razem z ziemniakami, dynią, marchewką, pietruszką i ćwiartkami cebuli pieczone i podawane z sosem lub do wszelakich gulaszy i mięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę, np. krem, mi zdarza się podjadać same
Zasmakuj Kuchnijabłko. Po kilku chwilach dodaję buraki, wlewam bulion, miksuję, gotuję do połączenia się smaków, przyprawiam do smaku. Podaję z natką i/lub kozim serem lub pokruszoną fetą. Pestki dyni też będą
Zasmakuj Kuchnipierwszego tłoczenia oraz nierafinowane. W ofercie Olejowych Smaków znajdują się m.in. takie oleje jak: użyty przeze mnie olej lniany, ale także rzepakowy, kokosowy, słonecznikowy, sezamowy, konopny, z pestek dyni, z wiesiołka, czy też z czarnuszki oraz mąki: kokosowa, lniana. Z całą ofertą Olejowych Smaków można się zapoznać na stronie: olejowesmaki.pl
Simply Food