Pestki z dyni to zdrowa alternatywa dla chipsów i paluszków. Można je przyprawić dowolnymi przyprawami. Ja wybrałam sól czosnkową i curry. Składniki pestki z dyni sól czosnkowa curry oliwa Przygotowania Wybierz pestki z miąższu, umyj i osusz na ręczniku papierowym. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza Wsyp pestki na papier do pieczenia skrop oliwą
KukuleczkiSkładniki 3 duże cukinie 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2,5 szklanki rosołu sól, pieprz tymianek śmietana 18% pestki słonecznika, pestki dyni Przygotowanie W rondelku rozpuść masło, podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, dodaj posiekany czosnek. Cukinie pokrój w kostkę wrzuć do rondelka i chwilę podsmaż. Całość zalej bulionem i gotuj, aż cukinia zmięknie(...)Zupę dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Całość zmiksuj. Możesz dolać trochę rosołu, jeśli będzie zbyt gęsta. Krem posyp pestkami słonecznika i dyni z kleksem śmietany
Kukuleczkiwołowego - 5 żółtek - 4 cebule dymki drobno posiekane (tylko biała część) - 4 filety anchois drobno posiekane - 10 oliwek drobno posiekanych - 2 łyżki musztardy francuskiej - sól, pieprz - oliwa z pestek dyni- pół łyżaczki na porcję - rukola do dekoracji -kwiaty czosnku niedźwiedziego do dekoracji -paki kwiatów szczypiorku POLĘDWICĘ WOŁOWĄ oczyść z błon i posiekaj. Jest to pracochłonne zajęcie, ale tatar jest(...)ochoty siekać zmiel mięso. NA TALERZU MOŻESZ ułożyć mięso i pozostałe składniki nie mieszając, ja jednak wolę podawać już wymieszane i udekorowane rukolą, kwiatami jadalnymi i oliwą z pestek dyni. I tyle :) Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Lolibiałych szparagów, 200 g zielonych szparagów, 150 g twarogu solankowego wędzonego, prażone pestki dyni styryjskiej, oliwa, ocet balsamiczny* Szparagi umyć, obrać . Pokroić szparagi wzdłuż na cienkie paski. Paski białych szparagów włożyć do garnka, zalać wrzącą lekko osoloną i pocukrzoną wodą. Ugotować al dente, przełożyć do miski z zimną wodą. Do wody po białych szparagach włożyć paski zielonych szparagów. Gdy woda(...)się zagotuje, wyjąć i włożyć do miski z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Szparagi wyjąć z wody, lekko osuszy ć. Na talerzu ułożyć szparagi, pokruszony twaróg, posypać pestkami dyni, skropić oliwą i octem balsamicznym. Sałatkę ułożyłam na jadalnych oczywiście, liściach funkii. Zapraszam po więcej przepisów na dania ze szparag ami . *ja użyłam syrop, który pozostał mi po marynowaniu
królestwo garówmożna wykorzystać do innej sałatki. Sałatka z kabaczkiem Składniki: 2 porcje 1 kabaczek, około, 400 g 2 łyżki oleju 200 g ugotowanego bulgur 100 g feta 30 g pestek dyni, uprażonych 2 łyżki świeżych liści mięty pieprzowej sól i pieprz do smaku 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy Pokrój kabaczka w cienkie plasterki, posól(...)minut. Zroszone plasterki odciśnij lub ułóż na papierowym ręczniku do odsączenia. Usmaż na oleju na złoty kolor. Wymieszaj kabaczka z ugotowaną kaszą bulgur, posyp pokruszoną fetą i uprażonymi pestkami dyni. Pokrój drobno miętę pieprzową. Przepuść czosnek przez praskę. Dodaj oliwę i sok z cytryny oraz dopraw dressing solą i pieprzem. Polej sałatkę dressingiem przez podaniem. The post Sałatka z kabaczkiem
codojedzeniaporcje) 150g pomidorków koktajlowych 150g brokuła 1 jajko 1-2 łyżki majonezu (można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym) Dodatkowo: 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka łuskanych pestek z dyni 1 spora garść łuskanych orzechów włoskich rukola (do posypania) natka pietruszki (do posypania) koperek (do posypania) sól, czarnuszka (zamiast pieprzu) Różyczki brokuła ugotować na parze. Jajko pokroić na szóstki - bądź ósemki(...)pomidorki przeciąć na połowę. Całość delikatnie połączyć z majonezem i doprawić do smaku. Sałatkę posypać sezamem, pestkami dyni, orzechami, natką pietruszki, koperkiem oraz rukolą
Di gotujeinaczej - każdy kawałek jest tak pyszny, że na długo (na pewno) Wam nie starczy! (Forma o wymiarach 23 x 23 cm) 1 szklanka cukru 1 szklanka pestek dyni 3/4 szklanki ziarna sezamu 3/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki miodu (użyłam gryczanego) 1/2 szklanki wody (nieco mniej) + 3-4 łyżki soku z cytryny (w oryginale sam sok pomarańczowy) 1/3 szklanki(...)oleju roślinnego Sezam lekko podprażyć na suchej patelni. W jednej misce wymieszać: cukier, pestki dyni, sezam i mąkę, a w drugiej: miód, wodę z cytryną i olej. Suche składniki połączyć z mokrymi, a całość dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 30 minut w 190 stopniach. (Wierzch powinien być zarumieniony, a boki
Di gotujemałych gołąbków: 3 pęczki botwinki z małymi buraczkami (potrzebujesz ok. 150 g buraczków) 200 g ryżu basmati (suchego) 1 pęczek koperku 2 cebulki dymki 2 ząbki czosnku garść pestek dyni sporo soli, pieprz oliwa na dip jogurtowy z gorgonzolą: duży kubek jogurtu naturalnego typu greckiego 100 g sera gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią 1 duży ząbek czosnku(...)dodać np. do zupy). Zacznij od przygotowania farszu. Buraczki obierz i pokrój w drobną kostkę. Umieść w misce razem z ryżem (suchym) oraz posiekanymi koperkiem, dymką, czosnkiem i pestkami dyni. Dopraw solą i pieprzem. Teraz przygotujesz liście botwinki, trzeba je najpierw zblanszować. Wybierz ładne, duże, niepodziurawione liście. Ja miałam 25 sztuk. Jeżeli masz mniejsze liście możesz użyć dwóch do zawinięcia
Chilli Czosnek i OliwaBezmięsne burgery podbijają świat: zdrowe, odpowiednio przyprawione i obłędnie smaczne,... Artykuł WEGAŃSKIE BURGERY Z DYNIĄ I KASZĄ JAGLANĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEszczypcie chili. Składniki: 500g filetów z mintaja 2 jajka 100g mąki pęczek pietruszki ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz, sól szczypta chili olej do smażenia buraczki kulki dynia marynowana Pietruszkę drobno siekamy, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, wszystko mieszamy z oliwą z oliwek. Filety nacieramy pastą pietruszkową (grubo) i wkładamy do lodówki na 30 minut. Doprawiamy chili, solą(...)pieprzem. Jajka roztrzepujemy, moczymy filety, a następnie panierujemy je w mące – czynność powtarzamy jeszcze raz. Smażymy na złoto. Rybkę podałam z marynowaną dynią oraz buraczkami
Gotowanie i blogowanieseler korzeń - 1/2 dużej szt jabłka winne -2 szt sok z pół cytryny cukier -1-2 łyżeczki sól - szczypta natka pietruszki jogurt naturalny -150 ml pestki dyni łuskane Seler i jabłka obrać, opłukać. Seler zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach, natomiast jabłka na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Skropić wszystko sokiem z cytryny, posypać cukrem, szczyptą soli i wymieszać(...)jogurtem naturalnym. Wszystko razem wymieszać, przełożyć do miseczki, posypać natką i pestkami dyni
Camilla w kuchnijesień wybarwia liście we wszystkich kolorach tęczy zanim opadną. Tunel z trejaży pełni nie tylko funkcję ozdobną, ale będzie przede wszystkim podporą dla fasoli tycznych (5 gatunków) i dyni piżmowej. Nawet sobie sprawy nie zdajecie jak mnie wkur… ten niebieski wąż. A ile ja musiałam się doprosić, żeby coś zrobił, żeby ten wąż wisiał, a nie wił się(...)cieplej w nóżki, przez co można wcześniej wysiewać oszczędza się plecy! To jest widok z mojego „biura”. Jak widać jest w nim wszystko, aktualnie rosną pomidory, papryki, dynie, fasole, melony itd. Czekają do 15 czerwca. ps. Dziś mój komputer nie chce współpracować i nie zrzuca zdjęć na bloga. Od 8 rano tyle udało mi się zrobić. Masakra jakaś
greenscarfwarzyw: marchewka, pietruszka, sałata, wszystkie rodzaje kapusty, kapusta chińska, kapusta pekińska, rzodkiewka, rzodkiew biała, fasolka szparagowa, seler, seler naciowy, koper włoski, grzyby, szparagi, bakłażan, cukinia, wszystkie rodzaje dyni, jarmuż, ogórek, pomidor, cebula, czosnek, por, szpinak, kiełki, brukselki, brokuły, kalafior, burak, rzepa, karczoch zwyczajny, cykoria, rukola, Przykładowe posiłki: Śniadanie Na śniadanie wiele osób robiło sobie tzw. hash browns(...)dodać ziemniaki, aby była bardziej pożywna. Można np przygotować zupę z tego przepisu. Zupa krem z pieczonego selera i marchewki z bazylią Zupa krem z dyni i batatów z kiełkami Obiad Na obiad bardzo często robiłam pizze ziemniaczaną, na którą przepis można znaleźć tutaj . Jest to świetne danie, które tak jak frytki zupełnie
wegujemymamałygi" :D Składniki (3 porcje): 150 g makaronu pełnoziarnistego 1 cała pierś z kurczaka 2 cukinie 2 garście jarmużu 1 cebula 150 ml puree z dyni 350 ml passaty pomidorowej 1 łyżka oleju przyprawy: pieprz cayenne, ziołowy, czarny, papryka słodka, curry, czosnek granulowany, sól morska do zagęszczenia sosu: 100 ml wody + 2 łyżki(...)posiekany jarmuż i podlej wodą. Duś pod przykryciem ok. 15 minut. Następnie dodaj pokrojoną w półtalarki cukinię oraz pokrojonego w kostkę kurczaka. Wrzuć przyprawy oraz wlej puree z dyni, passatę pomidorową i 3/4 szklanki wody. Całość wymieszaj Duś ok. 20 minut. Kolejno mąkę owsianą rozrób w wodzie i powstały miks wlej do garnka, energicznie mieszając. Gotuj jeszcze 5 minut
Zdrowie na języku :Pząbek czosnku 2 jajka 4 łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 2 łyżeczki sosu Worcestershire 1 łyżeczka oleju sól, pieprz do smaku łyżka suszonych ziaren dyni i słonecznika Przygotowanie: Plastry boczku pokroić w cienkie paseczki i podpiec na złoto z obu stron. Gdy boczek zacznie się rumienić dodać pieczarki, ziarna dyni i słonecznika, drobno pokrojony czosnek. Przez
Kuchcik gotuje