Pyszna,aromatyczna i naprawdę sycąca zupa-wymyślona przeze mnie ostatnio okazała się rewelacyjna-polecam na obiad Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 300 g pieczarek pół małej dyni hokkaido( bo można ją jeść ze skórką,może być również inna ale wtedy trzeba będzie ją obrać) 2 cebule dwa duże pomidory malinowe lub puszka krojonych 1 ostra papryczka(można pominąć(...)ostrą.Gotujemy jeszcze trochę i jak mięsko będzie już prawie miękkie,dodajemy pokrojone w dużą kostkę pomidory(bez skórki-dla tego wybieram malinówki bo można łatwo obrać bez sparzenia),dynię,czosnek wyciśnięty przez praskę i soczewicę bo na to potrzeba jeszcze ok 15-20 min gotowania,na koniec doprawiamy śmietaną,solą i pieprzem. Smacznego
Swojskie jedzonkojajka - 2 szt olej/oliwa - 50 ml mąka pszenna - u mnie mąka pszenna chlebowa typ 750 - 350 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól - pół łyżeczki pieprz - szczypta pestki dyni, słonecznika, siemię lniane itp - wg uznania Etap I - Cukinia Obierz cukinie ze skórki, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wyłóż na durszlak, posól i odczekaj jak puści sok. Etap II - Suche(...)składniki Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz oraz pestki dyni, słonecznika Etap III - Łączymy składniki Do soku z cukinii dodaj jajko oraz olej, dokładnie wymieszaj. następnie dodaj startą cukinie oraz suche składniki. Na koniec połącz wszystkie składniki. Etap IV - Pieczenie Przygotuj keksówkę i wyłóż ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika 170 stopni piecz 50 minut. Gotowy
Wylizany Rondeldodatku cukru! Słodycz dają owoce. Można je zapakować w lunchbox'a i z jogurtem zjeść w pracy. Składniki: 5 łyżek płatków owsianych żytnich, 6 łyżek płatów górskich, łyżka pestek dyni, duża garść orzechów (laskowe, nerkowca, włoskie) garść żurawiny z rodzynkami, 3 suszone morele, łyżka nasion chia Przygotowanie: Płatki, orzechy, nasiona, dynię wykładamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika
Lena Gotujezabrać do pracy. Składniki: / 2 porcje 300 g gotowanego brokułu ( waga po ugotowaniu ) 80 g łososia wędzonego o obniżonej zawartości tłuszczu i soli 2 małe jajka 5 g pestek dyni 1 ogórek małosolny lub kiszony Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Do pudełka wykładamy kawałki brokułu ugotowanego al dente. Łososia kroimy na mniejsze kawałki i układamy na brokule. Ogórka kroimy(...)plasterki a jajka w ćwiartki. Całość posypujemy pestkami dyni. Zamykamy i pudełko i śniadanie gotowe lub jego część. SMACZNEGO. Wartość kaloryczna: 195 kcl (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName
Smaki Ewyczoraj zrobiłem 15 słoików powidła z dyni, jabłek i pomarańcza. Ja bardzo lubię to powidło, doskonale nadaje się jako nadzienie do ciepłych naleśników. Jeśli chcesz wypróbować ten przepis to znajdziesz go tutaj : Powidło z dyni Polecam, bo jest naprawdę pyszne i zdrowe
Przepisy i porady kulinarneprzygotowania tego przepisu zainspirował nas przepis na blogu: http://www.pozytywnezywienie.pl Makaron razowy z pesto bazyliowym – składniki (na 2 porcje) 150g makaronu razowego 2 garście świeżej bazylii garść pestek dyni 10 pomidorków koktajlowych 1/2 żółtej papryki 4 łyżki oliwy sól pieprz oliwa do smażenia Makaron razowy z pesto bazyliowym – przepis: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie(...)pokrojoną w dużą kostkę paprykę. Smażymy je do momentu kiedy pomidorki staną się miękkie. Podczas smażenia doprawiamy je solą i pieprzem. W blenderze przygotowujemy pesto – blendujemy bazylię, nasiona dyni, oliwę, a całość doprawiamy szczyptą soli. Makron po ugotowaniu mieszamy z pesto, a na wierzch wykładamy podsmażone warzywa. Smacznego! Post Makaron razowy z pesto bazyliowym pojawił się poraz pierwszy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jednocześnie bardzo smaczną propozycję obiadu z wykorzystaniem małych pomidorków cherry. SKŁADNIKI: - makaron razowy świderki - kilka plastrów schabu - 1 czerwona papryka - garść całych listków bazylii - 2 łyżki oleju z pestek dyni - garść słonecznika - 4 krótkie, świeże ogórki - 2-3 garście pomidorków cherry - przyprawy: sól (używam himalajską różową), bazylia i oregano - olej słonecznikowy do smażenia Gotuję makaron i smażę kilka plastrów schabu(...)minut. Następnie dodaję pokrojoną paprykę, słonecznik, sól, bazylię i oregano. Znów duszę przez kilka minut. Na koniec daję pokrojony w słupki ogórek, połowę pomidorków cherry, polewam olejem z pestek dyni. Mieszam, duszę przez 2-3 minuty, następnie gaszę ogień i pozostawiam pod przykryciem przez kolejnych kilka minut. Wykładam na talerz, dodaję pozostałe zimne pomidorki i liście bazylii. SMACZNEGO
Wielopokoleniowoewentualnie do podsypania 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 szklanka ciepłej wody 2 łyżeczki soli 1 średnia cukinia około 250 g 1 jajko garstka pestek dyni i słonecznika Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki. Następnie dobrze ją odciskamy. Mąkę wsypujemy do miski. W środku robimy wgłębienie i wkruszamy drożdże. Dodajemy także cukier. Do wgłębienia wlewamy odrobinę(...)minut do podrośnięcia. Do miski z mąką dodajemy resztę wody, jajko i sól. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dodajemy do ciasta startą i odciśniętą cukinię oraz pestki słonecznika i dyni. Ciasto ponownie zagniatamy. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy. Formę keksową o długości 30cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy
Sama słodycz i szczypta chilidrobno mielonej -150g mąki owsianej -7g suchych drożdży -200ml napoju roślinnego -60g oleju kokosowego (płynnego) -80g cukru kokosowego -200g gęstego puree z pieczonej dyni (u nas hokkaido) -mąka orkiszowa (do wyrobienia ciasta po wyrośnięciu) Dodatkowo - konfitura jeżynowa i z owoców grantu RIGONI DI ASIAGO Napój, olej i cukier roztopić razem. Dodać puree(...)dyni i razem zblendować na gładko. Mąki i drożdże dokładnie razem wymieszać. Do suchych składników dodać mokre. Dokładnie wymieszać ciasto drewnianą łyżką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przykryć ręczniczkiem). Podzielić ciasto na 3 części i każdą wyrobić z mąką orkiszową tak aby porcje ciasta nie były zbyt miękkie i luźne podczas wałkowania i wykrawania kółek). Wyrobione
Candy PandasSałatka Natelli sałata lodowa pomidor ogórek dynia słonecznik piersi z kurczaka zioła ogrodowe Knorra Piersi z kurczaka pokroić w cienkie paski, doprawić, nadziać na wykałaczki i usmażyć. Sałatę umyć i połamać na kawałki, dynię i słonecznik podrumienić na złoto na suchej patelni – uwaga lubi się przypalić!!!. Pomidora i ogórka pokroić w kostkę, przygotować sos wg wskazówek na opakowaniu. Wszystko
Pieguskowa Kuchniażytniej razowej) 1,5 łyżki soli cały zaczyn (- 2 łyżki) 2 duże pory 1 łyżka miodu 2 łyżki octu balsamicznego 200 g pestek ze słonecznika 100 g pestek z dyni 2 łyżki masła Do miski wlej wodę. Dodaj zaczyn zostawiając 2 łyżki, które posłużą Ci jako zaczątek nowego chleba. Zaczyn rozmieszaj z wodą, wsyp mąki i połącz je z wodą(...)ocet balsamiczny, wymieszaj, a kiedy płyny odparują a por pokryje się ciemną glazurą ściągnij go z ognia i wystudź. Na tej samej patelni rozpuść masło i wsyp pestki z dyni i słonecznika. Usmaż je na złoto, ściągnij z ognia, pozostaw do ostygnięcia i dodaj do pora. Do ciasta dodaj sól i przygotowane wcześniej wystudzone dodatki. Przy pomocy miksera połącz
Pieguskowa Kuchniałyżka miękkiego masła 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki w proszku szczypta mielonego kuminu sól do smaku Do wysmarowania formy masło i bułka tarta pestki dyni i słonecznika po posypania opcjonalnie Wszystkie składniki wrzucamy do miski i rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę. Jeżeli jest za gęste to dodajemy wodę z ciecierzycy. Doprawiamy do smaku solą i przekładamy(...)wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą keksówki. Posypujemy pestkami dyni i słonecznika. Pieczemy około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Artykuł PASZTET Z CIECIERZYCY pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniaużyć swoich ulubionych produktów i tym samym skomponować swój oryginalny chlebek. Doskonały jeszcze ciepły z ciągnącym się ze środka serem i ulubionym sosem. Zaserwowałam go z domowym keczupem z dyni , gdyż ma on w swoim składzie zioła, które bardzo mi tu pasują:) Podwoiłam ilość składników, gdyż stwierdziłam, że taki jeden mały bochenek będzie zbyt mały. Był to bardzo dobry pomysł(...)odstawić na pół godz żeby nieco podrosło. Piec w 180 st. przez około 35-45 minut, aż się zrumieni. Podawać lekko przestudzone z ulubionym sosem, u mnie keczup z dyni . Artykuł ZAWIJANA PIZZA – CHLEBEK PIZZA pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniaosób liczących kalorie. Są tak pyszne, że zajadaliśmy się nimi gdy tylko wyjęłam je z piekarnika! 150 g orzechów włoskich + 2 łyżki 50 g migdałów 2 łyżki pestek dyni 25 g sezamu 40 g łuskanego słonecznika 100 g suszonej żurawiny 1 łyżka kruszonych orzechów arachidowych 3 białka 5 łyżek miodu gryczanego Do przygotowania ciasteczek możemy użyć rozdrabniacza lub po prostu(...)wszystko bardzo drobno posiekać. Ja używałam rozdrabniacza. 2 łyżki orzechów włoskich mielimy na drobny pył. Wsypujemy do miski. Resztę orzechów, migdały oraz pestki dyni rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Wsypujemy do miski. Dodajemy słonecznik, sezam, suszoną żurawinę, orzechy arachidowe, białka oraz miód. Całość dokładnie mieszamy. Masz ma dość luźną konsystencję, jednakże podczas pieczenia nie będzie się rozpadać. Formujemy płaskie ciasteczka
VioletoweKucharzenieosoby - 350 kcal) 2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego 1/2 awokado 1/2 ząbka czosnku sok z cytryny 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka pestek z dyni kilka pomidorków koktajlowych sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Pieczywo opiekamy w tosterze. Przekrawamy na trójkąty. Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy do smaku(...)solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy. Smarujemy tosty pastą guacamole, układamy plastry jajka i połówki pomidorków. Całość posypujemy szczypiorkiem i pestkami dyni. Smacznego! 1 porcja - 350 kcal: - białko - 13,5 g - tłuszcze - 18 g - węglowodany - 32 g - błonnik - 7,5 g Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne Rewelacje