szparagi. Łatwa do zabrania do pracy na lunch. Zaskoczy Was swoim smakiem! Składniki na 1 porcje: 1 garść rukoli 5 szparagów 5 truskawek 3 plastry mozzarelli 1 łyżka pestek dyni kiełki (dowolne) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól i pieprz do smaku pół kromki chleba żytniego razowego Przygotowanie: Dokładnie umyć szparagi i ułamać zdrewniałe końce(...)wody i przelać zimną wodą. Pokroić na 2-3 cm kawałki. Truskawki pokroić na pół, a mozarellę w kostkę. Na talerzu położyć rukolę, dodać szparagi, mozzarellę, truskawki, pestki dyni oraz kiełki. Polać oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Posolić i popieprzyć. 1 porcja zawiera ok.: 475 kcal 26 g białka 28 g tłuszczu 35 g węglowodanów Smacznego
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznysłono. Podawane są wtedy z oliwą z oliwek lub hummusem. Ja zdecydowałam się jednak na przygotowaniem grissini na słodko . Dodałam odrobinę czekolady, daktyli oraz pestki słonecznika, sezamu i dyni. Dzięki temu paluchy chlebowe wyszły słodkie ale nie przesłodzone. Składniki: 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki suszonych drożdży 220 ml letniej wody 1/3 tabliczka gorzkiej czekolady(...)łyżki ulubionych pestek (słonecznik, dynia, sezam) 3 pokrojone na drobno daktyle 4 łyżki cukru Mąkę cukier i drożdże mieszamy ze sobą. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Dodajemy posiekaną na drobno czekoladę, pestki oraz daktyle. Ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Jak ciasto będzie elastyczne przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 2 godziny
Kuchnia w oparachKozi ser to dla nas największe odkrycie. Albo go polubicie, albo znienawidzicie. Składniki 3 łyżki pestek dyni 150 g liści różnych sałat 2 łyżki oliwy sok z połowy cytryny szczypta soli szczypta pieprzu 175 g malin 200 g sera koziego ( może być pleśniowy ) Sos : 175 g malin 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki miodu Przygotowanie Na suchej patelni uprażyłem pestki(...)dyni. Umyłem i osuszyłem liście sałaty. W misce wymieszałem oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz, dodałem sałatę, dokładnie wymieszałem, aby sos pokrył wszystkie liście. Sałatę wyłożyłem na dwa duże talerze. Posypałem malinami. Ser kozi pokroiłem w duże plastry i wyłożyłem na sałatę. Całość polałem sosem malinowym. Sos malinowy : maliny ( połowę ), osuszyłem dałem ocet balsamiczny i miód. Zmiksowałem blenderem. Przełożyłem
R'n'G Kitchenporcje: 2 awokado (odmiana Hass) 4 ogórki gruntowe 500 ml jogurtu naturalnego 200 ml wody garść ziół (koper, mięta, bazylia) sok z połowy limonki 4 rzodkiewki 1 łyżka pestek dyni pieprz sól Przygotowanie: Miąższ awokado, obranego ogórka, zioła, wodę i jogurt zblendować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i limonką. Jeśli wolicie mniej gęsty to dolejcie wody. Schłodzić w lodówce(...)Serwować z plasterkami rzodkiewki i ogórka, pestkami dyni oraz świeżymi ziołami. Artykuł Chłodnik z ogórkiem, awokado i ziołami pochodzi z serwisu KieruneKuchnia
KierunekuchniaWegetariańskie , placki warzywne z batatem i cukinią Placki , chyba nigdy się nam nie znudzą . Najlepsze , zdecydowanie są te z dodatkiem dyni ale ,że jeszcze nie czas na to genialne warzywo ( jestem ogromną miłośniczką dyń , jak cała nasza familia ) to z powodzeniem można je zastąpić batatem . Tych ostatnich w sklepach nie brakuje , a i cukinia już się pokazała , tak więc warto
Ogrodnik w podróżyFETĄ Składniki podane na jedną porcję Czas przygotowania 10 minut Dwie duże garście rukoli Ćwierć dużego lub pół małego awokado 5-6 truskawek 2 plastry sera feta Pestki dyni Dressing Olej z orzechów laskowych Odrobina miodu Sok z cytryny Umyte truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości owoców Awokado i ser feta pokroić w niewielką kostkę Umytą(...)truskawki, awokado i ser Z oleju, soku z cytryny oraz miodu przygotować lekki dressing, stopień kwaśności/słodkości dostosować do własnych upodobań Polać sałatkę przygotowanym dressingiem i posypać pestkami dyni
HealthyCreationsPesto z rukoli i pestek dyni jest znakomite, ma głęboki i bogaty smak. Możesz je wykorzystać na wiele rozmaitych sposobów. Do dań z makaronem, zarówno na gorąco jak i na zimno w sałatkach, do serów, sosów, zup, dipów, twarogu. Moje ostatnie odkrycie to młode ziemniaczki ugotowane w całości i obtoczone w rukolowym pesto. Po prostu genialne! Rukola jest lekkostrawna(...)dynii 4 łyżki oleju rzepakowego extra vergine 1 ząbek czosnku sól, pieprz parmezan Wykonanie: rukolę dokładnie wypłukać w dużej ilości zimnej wody, odwirować w suszarce do sałaty pestki dyni podoprażyć przez kilka minut na suchej patelni. Przestudzić rukolę, pestki dynii, parmezan i olej zmiksować do grudkowatej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oczywiście w tym samym czasie, w tym samym miejscu w kuchni. Później w ten sam sposób postąpiłam z domowymi bułeczkami. Wybrałam dwa rodzaje pieczywa. Kupiony w sklepie chleb z dynią na zakwasie, który dosyć długo zachowuje świeżość. A także domowe, drożdżowe bułki. Domowe bułki mają to do siebie, że gdy są świeże smakują idealnie, ale bardzo szybko robią się twarde(...)zamrażam. Pierwszy raz przechowywałam je tak długo. Opisuje po kolei każdy dzień, a na koniec w nawiasie dodaję ocenę ze skali, o której pisałam wyżej. Chleb z dynią na zakwasie dzień 1 Oba chleby delikatne i wilgotne w środku, chrupiąca skórka (5) dzień 2 AleWorek – chleb nadal świeżutki, jednak skórka nieco mniej chrupiąca (5) Tradycyjny sposób – chleb
Mienta bloghimalajskiej 700 ml wody ( u mnie ciut mniej) 2 łyżeczki czarnuszki 20 suszonych pomidorów 2 łyżeczki mieszanki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 2 łyżeczki tymianku 10 łyżek pestek dyni 10 łyżek siemienia lnianego Przygotowanie: Wyjmij z lodówki 100 g przygotowanego zakwasu (na 2 godz. przed użyciem). Aby go „ożywić” dodaj 100 g mąki żytniej 2000 oraz 200 ml ciepłej(...)czasie połącz zakwas z podanymi składnikami. Całość przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na całą noc. Następnego dnia ciasto zamieszaj i przełóż go do foremek, posyp pestkami dyni Znów wszystko odstaw do wyrośnięcia Chleb piecz w nagrzanym do temperatury 250*C piekarniku przez 15 min, potem zmniejsz temperaturę do 210*C i piecz kolejne 45 min. Dobrze jest na dnie
Proste Potrawynasionami i suszonymi pomidorami 400 g ziaren orkiszu 10 suszonych pomidorów w zalewie 50 g długo dojrzewającego sera typu Bursztyn czy Dziugas pęczek natki pietruszki po 60 g nasion dyni i słonecznika oliwa sól, pieprz Zboże gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy. Przekładamy je do miski. Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na paseczki lub w kostkę (wg upodobań(...)ścieramy na grubej tarce. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy a następnie drobno siekamy. Na suchej patelni prażymy na złoto pestki dyni i słonecznika. Uważamy by się nie przypaliły. Wszystkie składniki łączymy z ziarnem. Polewamy kilkoma łyżkami oliwy (można wykorzystać oliwę od suszonych pomidorów). Doprawiamy solą i pieprzem
Dzieje kuchennej Wiewiórymamy gotowe :) \ RYŻOWY CHLEB NA DROŻDŻACH Składniki za zaczyn drożdżowy 15g świeżych drożdży Łyżeczka cukru Ciepła woda Składniki na ciasto 20g nasion chia 20g zmielonego siemienia lnianego 20g pestek dyni 250g mąki ryżowej 100g mąki owsianej (u mnie zmielone płatki owsiane) 2 łyżki oliwy/oleju Sól, woda Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłej wodzie, zostawić aż zaczną rosnąć Nasiona chia(...)pestki dyni zmielić w młynku do kawy Połączyć zmielone nasiona z mąkami i siemieniem Dodać zaczyn drożdżowy, olej, sól Mieszając dodawać po trochu wody do uzyskania zwartego, gęstego ciasta Konsystencja ciasta ma być dość gęsta, ale na tyle, żebyśmy byli w stanie przelać je do foremki Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia Ciasto w foremce odstawiamy
HealthyCreationswysoką zawartością białka a małą łuszczu na adaptacji lub stabilizacji należy dopasować jego ilość poprzez tłuszcz dodany do potrawy (smalec, masło klarowane, olej kokosowy, olej MCT, oliwa z oliwek/awokado/pestek dyni itp.) I tak wątróbka jest idealna w każdym etapie diety LCHF pod warunkiem że dodamy do niej odpowiednią ilość tłuszczu Ponadto wątróbka dostarcza wielu składników mineralnych, przede wszystkim znacznych ilości(...)tłuszczu LCT na rzecz MCT) – można zastąpić innym 5 g tłuszczu do smażenia np. smalec, masło klarowane opcjonalnie dodany inny tłuszcz – smalec, masło klarowane, oliwa z oliwek/awokado/pestek dyni – dopasowane pod makro – adaptacja, stabilizacja wagi Wątróbkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, zdjąć błonę, wykroić żyły i pokroić na mniejsze kawałki. Wątróbkę oprószyć pieprzem i smażyć
Ola la LCHFSkładniki: 1 pęczek zielonych szparagów 3 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżka pestek dyni sól Sposób wykonania: Szparagi myjemy i odłamujemy ich zgrubiałe końcówki. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Masło ucieramy z solą i zmiażdżonym czosnkiem a następnie nakładamy na szparagi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut. Po tym czasie szparagi(...)mieszamy aby roztopione masło równomiernie je pokrywało. Posypujemy pestkami dyni i słonecznika. Wkładamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy przez kolejne 10 minut. Szparagi podajemy jako jarzynkę do dania głównego lub np. z grzankami jako samodzielne danie
Qchnia po prostuminut Z podanych składników wychodzą 3 porcje Pół kalarepy Średni ziemniak Niewielki kawałek selera Opakowanie mrożonego groszku (400g) Pół małej czerwonej cebuli Mięta, sól, pieprz, zioła prowansalskie Pestki dyni i słonecznika Cebulę drobno posiekać, wrzucić do garnka i zeszklić na niewielkiej ilości oleju Kalarepę, ziemniaka i seler umyć, obrać i pokroić w kostkę Warzywa wrzucić do garnka i zalać wodą(...)wrzucić groszek Gotować jeszcze 5-10 minut aż warzywa będą miękkie Zupę zblendować na gładki krem i przyprawić miętą, ziołami, solą i pieprzem Można zabielić jogurtem Podawać z pestkami dyni i słonecznika
HealthyCreationswarzywny krem, który podaję najczęściej jako pierwsze danie. Jeśli podam z kawałkami kurczaka, dużą ilością zieleniny – wystarcza na obiad, po lekkiej dokładce. Lekko sycąca, zdrowa zupa udekorowana pestkami dyni. Podawajcie także z kleksem jogurtu, śmietany i natki. Dziś zupa krem z żółtych warzyw (pomarańczowe też się załapały). Pyszna, domowa, lekka, zdrowa, szybka zupa krem na bulionie warzywnym lub mięsnym(...)Możecie do gotowej zupy dodać mleczko kokosowe, a warzywa przesmażyć na maśle, gotowe! Składniki: 1 żółta cukinia, zamiennie zielona 1 marchew pomarańczowa połowa opakowania mrożonej dyni 2 ziemniaki 2 żółte papryki kukurydza z puszki lub mrożona 200 g ząbek czosnku opcjonalnie jak znajdziecie: marchew żółta 2 pietruszki 1 seler 1 cebula bulion warzywny ziele angielskie – 3, liście laurowe
Zasmakuj Kuchni