dynia - 15472 przepisów (strona:487/1032)

Sałatka z halloumi, buraczka i awokado 156

Polecam! Sałatka z halloumi, buraczka i awokado Składniki:  Sałatka mieszanka sałat (rukola, szpinak, roszpunka, itp.) opakowanie sera halloumi 2-3 buraki (ugotowane lub upieczone) pół dojrzałego awokado pestki dyni lub słonecznika do przybrania Dressing 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę sól, pieprz Przygotowanie(...)spiralizera i "starłam" go na długi makaron.  Na półmisku ułożyć ulubioną mieszankę sałat, na niej układać buraczki, zgillowany ser halloumi oraz awokado. Wszystko skropić dressingiem i przybrać pestkami dyni lub słonecznika (użyłam także trochę sezamu). Natychmiast podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Sałatka z rukolą, kiszonymi buraki, awokado i granatem 171

selera naciowego, kiszonych buraków i tryskających słodkim sokiem owocem granatu do tego  sos vinaigrette z angielską musztardą opakowanie  rukoli kiszone buraki seler naciowy owoc granatu awokado pestki dyni i słonecznika od kiełki lucerny Sos vinaigrette: sok z połówki cytryny 2 łyżeczki angielskiej musztardy 2 łyżki oleju z pestek winogron pieprz Pestki prażymy na patelni. Seler i awokado kroimy(...)plastry. Na rukolę rozkładamy warzywa, posypujemy owocem granatu i prażonymi pestkami dyni i polewamy sosem vinaigrette

AZgotuj!
Szufladkowa zapiekanka z karkówką 121

także zdobyła ich uznanie , szczególnie że podpieczona karkówka zrobiła się miękka i aromatyczna od przypraw Składniki na 4 osoby : 0,5 kg chudej karkówki 1 czerwona papryka kawałek dyni ( np 1/2 małej Hokkaido ) 2-3 cebule 3 – 4 ziemniaki kilka plastrów boczku 1 puszka krojonych pomidorów 1 kubek gęstego greckiego jogurtu żółty tarty ser (dwie łyżki ) 1 płaska łyżeczka(...)plasterki . Boczek kroimy na kawałki , najlepiej w takiej ilości , ile mamy kawałków karkówki . W żaroodpornej foremce do zapiekania , wysmarowanej olejem układamy na zakładkę , szufladkowo , ziemniaki , cebulę , karkówkę , boczek ,paprykę , dynię … I ponownie tak samo , aż do wyczerpania składników . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Całość doprawiamy obficie , ziołami prowansalskimi i solą do smaku . Na wierzchu wykładamy pomidory z puszki , posypujemy czosnkiem granulowanym

Ogrodnik w podróży
Muffinki z serkiem wiejskim i szpinakiem na drugie śniadanie 122

serka wiejskiego 30 g (4 łyżki) startego parmezanu 1 łyżeczka soli 1,5 łyżeczki suszonego czosnku  2 łyżki posiekanego szczypiorku 150 g szpinaku baby garstka (10 g) pestek dyni do posypania muffinek Przygotowanie muffinek z serkiem wiejskim i szpinakiem: 1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Foremkę na 12 muffinek wyłóż papilotkami. W średnim garnku zagotuj wodę(...)misce z suchymi składnikami zrób dołek i wlej do niej mokre składniki. Wymieszaj tylko do połączenia składników. 7. Rozłóż otrzymaną masę pomiędzy 12 foremek na muffinki. Wierzch posyp pestkami dyni. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut do suchego patyczka.  8. Muffinki powinny pięknie wyrosnąć. Ostrożnie wyjmij je z foremki i ostudź na kratce. Przechowuj w szczelnym

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb gryczany na drożdżach 120

Spróbujcie sami Chleb gryczany na drożdżach 200 g mąki gryczanej 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki siemienia lnianego łyżeczka soli 300 ml wody 25 g drożdży łyżeczka cukru + pestki dyni Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i 3 łyżki ciepłej wody. Całość wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Do dużej miski przesiej mąkę gryczaną i ziemniaczaną, dodaj(...)Zagniataj ciasto. Finalnie powinno mieć konsystencje gęstego budyniu. Odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Keksówkę wysmaruj olejem lub masłem. Wyłóż do niej ciasto, wyrównaj wierzch i posyp pestkami dyni. Ponownie odstaw na ok. 15 minut. Chleb piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Smacznego Artykuł Chleb gryczany na drożdżach pochodzi

365 dni dookoła kuchni
zupa dyniowa z suszonymi grzybami 92

składniki: 1000 ml rosołu lub bulionu warzywnego 400 g dyni, obranej i wypestkowanej 25 g suszonych grzybów 50 g marchewki 50 g pasternaka 50 g selera 100 g cebuli 4 ząbki czosnku 150 ml śmietany 18% ok. 30 g masła klarowanego 4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz dodatkowo: grzanki do podania wykonanie: Grzyby zalewamy ok. 500 ml wody

Domowy Smak Jedzenia
Chleb bez mąki - samo ziarno - chleb życia 129

zaciągnęłam ze strony jadłomania. Polecam ! Składniki: (szklanka 250 ml) Płatki owsiane 1,5 szklanki Słonecznik łuskany szklanka Siemię lniane 3/4 szklanki Siemię lniane zmielone 10 pełnych łyżek Pestki dyni 1/2 szklanki Sól 2 łyżeczki Miód łyżka Olej kokosowy płynny 5 łyżek Woda ciepła 1,5 szklanki Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wymieszać w misce: płatki owsiane, słonecznik siemię zmielone(...)całe, pestki dyni oraz sól. W osobnej misce wymieszać wodę z olejem kokosowym oraz miodem. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać . Odstawić na 1-1,5 godziny do wchłonięcia się wody. Keksówkę o wymiarach 20x9 wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowaną masę chlebową przekładamy na blaszkę i mocno dociskamy do blaszki za pomogą łyżki lub dłoni. Wkładamy do nagrzanego piekarnika

Kulinarne przygody
Menu na tydzień: Zdrowe menu dla zestresowanych 107

Tajska sałatka z nasionami dyni i słonecznika, sałatka z kaszy jaglanej z brokułem, orzechami i daktylami, risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami włoskimi, paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem, zapiekany bulgur z jarmużem w sosie pomidorowym. W tym menu na tydzień znajdziecie pięć kasz na pięć dni tygodnia. Menu jest dobre dla zestresowanych – bo kasza(...)taka dieta naprawdę się przyda! Całe menu na tydzień kosztowało nas około 130 zł. POBIERZ LISTĘ ZAKUPÓW Poniedziałek: Sałatka kaszy jaglanej w stylu tajskim, z nasionami dyni i słonecznika Podprażone chrupkie nasionka tworzą doskonałe tło dla kremowej kaszy. Oprawę dla całości, skąpanej w aromatycznym dresingu, tworzy świeża kolendra. Bardzo prosta i niecodzienna sałatka z kaszą. Wtorek: Sałatka z komosy

Niedzielny kucharz
Proste ciasto dyniowe 101

nieduże. Jednak z drugiej strony nie warto robić podwójnej porcji (chyba, że dla wieloosobowej rodziny), ponieważ ciasto najlepiej smakuje na ciepło (przynajmniej dla mnie). Ze względu na dużą zawartość dyni ma mocno wilgotną konsystencję i choć w czasie pieczenia rośnie, to potem i tak trochę opada (podobnie jak serniki ;-) Przypomina mi trochę ciasto, które już kiedyś piekłam tutaj(...)jest delikatniejsze i zawiera mniej składników. A zatem, jeśli macie do wykorzystania dynię i brak na nią pomysłu, to polecam takie proste ciasto do wypróbowania :-) Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Ciasto dyniowe z lukrem 98

Ciasto dyniowe kojarzy się zwykle z jesienią, ale jeśli macie w zapasie puree z dyni, to pora roku w ogóle nie ma znaczenia. Osobiście mam dostęp nawet do świeżej dyni, gdyż całkiem dobrze przechowała się w piwnicy :-) Jeśli zaś chodzi o samo ciasto, to jest proste w wykonaniu, słodkie, wilgotne i bardzo smaczne. Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Ciasto twarogowo-dyniowe z jabłkami 120

Dynia często nazywana jest królową jesieni. O tej porze roku nie mogło więc zabraknąć przepisu z jej dodatkiem. Ciasto, które ostatnio zrobiłam jest w połowie dyniowe i sernikowe, a po środku mamy jeszcze warstwę z jabłek. Dynia jest zazwyczaj dosyć neutralna w smaku, w związku z tym mało wyczuwalna, ale za to nadaje ładnego koloru, a w tym przypadku także

Arabeska waniliowa
Zupa -krem z marchewki z pomarańczą i sola odkwaszajaca organizm 120

papryczki chilli 1 pomarańcza-sok około 2 cm -świeżego imbiru sól odkwaszająca do smaku 2 -3 łyżki masła, lub oliwy kokosowej ciepła ,zagotowana woda ,lub mleczko kokosowe ½ szklanki pestek dyni,słonecznika uprażonego na patelni opcjonalnie Wykonanie Marchewki,ziemniaki umyć , obrać i pokroić w plasterki . W rondlu roztopić masło dodać marchewki, ziemniaki,imbir, chilli pokrojone w plasterki . Wszystko dusić pod przykryciem(...)Doprawić solą odkwaszającą ,lub zwykłą solą ,dodać  sok z pomarańczy .Ugotowaną zupę zmiksować  na krem:)) Jak zupa się gotuje, na suchej patelni prażymy pestki słonecznika ,dyni

mojej kuchni
Ciastka Otrębusie z miodem 138

łyżek miodu 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej ½ szklanki otrąb pszennych 1  łyżeczka sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki cynamonu 4 łyżki rodzynek 2 łyżki prażonych ziaren dyni 3 łyżeczki nasion chia 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika Mąkę, otręby, cynamon, proszek do pieczenia i sodę mieszamy. Miód i serek dokładnie mieszamy w osobnym naczyniu.  Dodajemy suche składniki i jeszcze(...)mieszamy( jeśli masa będzie zbyt gęsta- można dodać 1 łyżkę serka więcej), następnie wsypujemy: słonecznik, dynię, nasiona chia oraz rodzynki. Wyrabiamy łyżką ciasto, starając się wbijać bakalie do środka ciasta. * ciasto ma być gęste i lepkie. Dłonie zwilżamy w zimnej wodzie, z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczając. Ciastka

Domowe ciasta
Number cake z kruchego ciasta, z kremem kokosowym i dyniowym (bez glutenu, cukru białego) 135

puder) -60g syropu klonowego -80g oleju kokosowego -2-3 jajka Krem kokosowy i dyniowy -400g twarogu -300g jogurtu greckiego -300g puree z pieczonej dyni Hokkaido -ksylitol -ok 6 -8 łyżek mąki kokosowej                 Praliny -200g orzechów/nasion -180g suszonych(...)się formować w kulki. Gotowe praliny obtoczyć w wybranych dodatkach. KREM KOKOSOWY I DYNIOWY 8. Twaróg i jogurt zmiksować na gładko. 9. W osobnej misce umieścić gęste puree z dyni i dodać kilka łyżek zmiksowanego twarogu z jogurtem. 10.   Oba kremy posłodzić ksylitolem. Dodać po 4 łyżki mąki kokosowej, wymieszać i zostawić na 3 minuty. Po tym czasie sprawdzić

Candy Pandas
Babeczki francuskie z nadzieniem kokosowo migdałowym oraz sezamem 130

rednicy 3,5 cm: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, nadzienie: 100 ml słodkiej ś mietanki 30%, 20 g mielonych pestek dyni, 80 g mielonych migdałów, 4 ły ż ki sezamu, 100 g drobnych wiórek kokosowych, 1 opakowanie cukru z prawdziw ą wanili ą , 10 g, 3 ły ż ki cukru pudru (do smaku), 2 małe jajka, ponadto(...)białka, 4 płaskie ły ż ki cukru pudru. Przygotowanie: Nadzienie: Ś mietank ę podgrzewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy cukier z wanili ą , migdały, sezam, mielon ą dyni ę , wiórka kokosowe i mieszamy. Masę kosztujemy i je ś li lubimy bardziej słodk ą dodajemy cukru pudru. Jajka roztrzepujemy, dolewamy do nadzienia i mieszamy,  schładzamy. Babeczki: Ciasto rozwijamy, układamy

Moniki Smakołyki