Faszerowane patisony – to idealny pomysł na przystawkę, zachwyca nie tylko kolorem ale przede wszystkim pięknym kolorem i smakiem. Faszerowane patisony to połączenie klasycznego, aromatycznego farszu z dynią. Danie szybkie i proste w przygotowaniu. Najlepiej jest je przygotować w sezonie, kiedy możemy kupić świeże składniki. Czyli późny okres wakacyjny, albo na jesieni. Poniżej przedstawiam listę potrzebnych składników oraz przepis. Składniki(...)patisonów (małych dyni) 50 dag mięsa mielonego ½ papryki żółtej ½ papryki czerwonej 2 duże pomidory 10 pieczarek 2 – 3 ząbki czosnku Tymianek 10 dag żółtego sera Natka pietruszki Sól Pieprz Przepis na faszerowane patisony Patisony umyj i odetnij wierzch, wydrąż i posiekaj miąższ. Umyj papryki, pomidory oraz pokrój w kostkę. Natkę pietruszki opłukać i drobno posiekać, ser zetrzyj na tarce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sprawdzi się do przygotowania śniadania w słodkiej odsłonie lub jako dodatek do małej czarnej. Składniki: 450g mąki pszennej 100g mąki kukurydzianej 2 jajka 45g świeżych drożdży 130g puree z dyni 220ml mleka 70g masła 90g cukru trzcinowego Diamant szczypta soli masło do wysmarowania formy 1 jajko rozkłócone do posmarowania Nadzienie cynamonowe: 60g masła 90g cukru trzcinowego Diamant 4 łyżeczki cynamonu(...)taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski, dodać szczyptę soli, masło, puree z dyni, resztę mleka i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi
Szalona Kuchnia EwelinyBezmięsne burgery podbijają świat: zdrowe, odpowiednio przyprawione i obłędnie smaczne,... Artykuł WEGAŃSKIE BURGERY Z DYNIĄ I KASZĄ JAGLANĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEpiekłam w dwóch silikonowych formach, o wym. 24x8cm Składniki: - 650g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 150g mąki żytniej chlebowej typ720 (jasna) - 25g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 20g siemienia lnianego - 20g pestek dyni - 20g słonecznika - 250g zakwasu (u mnie po 125g żytniego i 125g orkiszowego ) - 80-100g orzechów włoskich - 80-100g sera typu blue - ok.850g (ml) wody filtrowanej lub źródlanej(...)dodatkowo obsypać dokładnie otrębami lub mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Dokładnie ubijamy miejsce przy miejscu łyżką maczaną w zimnej wodzie, wygładzamy i obsypujemy ulubionymi ziarnami: u mnie dynią i siemieniem lnianym. Skrapiamy dość obficie wodą (gwarancja nie odpadających ziaren po upieczeniu) i odstawiamy pod przykryciem do wyrastania. Gdy chleb wypełni formy (zwykle ok.4,5-8h) wstawiamy
Smaczne ZdroweLato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeżeli chodzi o dodatki do pizzy to chyba możemy wykorzystać wszystko. Ja postanowiłam zrobić pizzę z kwiatami dyni. Jak wam siępododba taki pomysł? Przepis na ciasto i sos pomidorowy wykorzystałam z tego przepisu Składniki (składniki na 3 cienkie placki) mąka pełnoziarnista (800g) 300ml ciepłej wody 2 łyżki siemienia lnianego 50ml oliwy z oliwek łyżka suchych drożdży lub 30g świeżych(...)spora szczypta gałki muszkatołowej Składniki na sos: mała cebulka 250g pomidorów z puszki 3 ząbki czosnku łyżka oregano sól i cukier do smaku Dodatkowo użyłam: 100g tartej mozzarelli kwiaty dyni Sposób przygotowania: W ciepłej wodzie rozprowadź drożdże, cukier, sól, gałkę muszkatołową, oliwę, siemię lniane oraz 100g mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny. Kiedy
wysmienitypłatków owsianych 1/2 szklanki mleka 1 szklanka soku z jabłek z goździkami lub kompotu jabłkowego 1 łyżka miodu 1/2 tabliczki dobrej mlecznej czekolady pestki dyni migdały Śliwki pozbaw pestki i smaż na maśle z dodatkiem cukru i goździków dwie lub trzy minuty. Odstaw. Płatki owsianej gotuj w mleku i soku jabłkowym do miękkości(...)koniec dodaj miód, czekoladę, pestki dyni i migdały. Dokładnie wymieszaj. Podaj porcję płatków z karmelizowaną śliwką. Najlepiej na ciepło. Najlepiej w deszczowy, chłodny dzień. Jak dziś. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaZaskakujące smaki. Consommé z kaczką i warzywami Bardzo intensywny smak. Aromatyczny bulion, bardzo dobrze przyprawiony. Okazuje się, że makaron czy ziemniaki są zbędne. Szok. Perliczka z kasztanami, purée z dyni i sos lawendowy Sami zobaczcie jak prezentuje się danie. Zdjęcie nieco przyciemnione, ponieważ wnętrze także ma słabe oświetlenie, a na stole palą się świece. Wiadomo... Nastrój i pyszne jedzenie(...)najważniejsze :) Nie muszę chyba dodawać, że danie jest niezwykle interesujące w smaku. Wykorzystanie dyni obłędne. Polędwiczki z Dzika z Rydzami i Kaszą Gryczaną Danie, które zamówiłam. Absolutna bomba. Najlepiej podany dzik jakiego kiedykolwiek jadłam. Rydze, buraczki, sos na bazie wina i kasza komponują się idealnie z mięsem. Pomimo, że danie wygląda na małe to tylko pozory, ponieważ talerze są bardzo
Karola gotujetrudności: łatwe Składniki: 1 litr maślanki 50 g fety (1/4 kostki) lub według uznania 2 duże ogórki Pęczek szczypiorku 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy Sól i pieprz Pestki dyni Grzanki: Awokado 50 g fety Łyżka soku z cytryny 4 kromki chleba Przygotowanie: Krok 1 Umyj i obierz ogórki, następnie pokrój je w kostkę. Czosnek obierz i zetrzyj na tarce(...)tosty. Stosuj pieczywo w tosterze, albo podpiecz na suchej patelni. Przekrój wzdłuż awokado, wyjmij pestkę i miąższ, posiekaj. Wyłóż na grzanki, posyp pokruszonym serem feta. Podawaj chłodnik posypany pestkami dyni, polany oliwą oraz z grzankami. Smacznego! Artykuł Wtorek: Chłodnik z ogórka i fety pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzKrem z cukinii i pomidorów to bardzo aromatyczna i orzeźwiająca zupa idealna na upalne dni. Najlepiej przygotować ją w sezonie kiedy mamy możliwość kupienia świeżych, dojrzałych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sałatka z fetą, pestkami dyni i winogronami polana dressingiem miodowo-musztardowym. Świetna na lunch, do pracy lub szkoły, czy na kolację. Jeśli chcemy zabrać sałatkę na wynos należy dressing zabrać osobno i polać nim sałatkę bezpośrednio przed spożyciem. Polecam również inne przepisy na sałatki . The post Sałatka z fetą, pestkami dyni i winogronami appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaSkładniki: (4 porcje) 2 cukinie ( każda o dł. około 25 cm.) 3/4 szkl. kaszy kuskus 1 łyżeczka masła duża garść łuskanych orzechów ziemnych (niesolonych) duża garść pestek dyni 5-6 szt. suszonych pomidorów z oleju 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów spora garść startego drobno sera długodojrzewającego (np. Dziugas) listki świeżej bazylii, oregano i cząbru sól i pieprz do smaku(...)Kuskus przygotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Do jeszcze ciepłego dodaj masło i wymieszaj aby się rozpuściło. Wystudź. Orzechy lekko posiekaj nożem. Wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię razem z pestkami dyni i ładnie je zrumień (uważaj, aby nie przypalić). Dodaj do kuskusu. Suszone pomidory pokrój w paseczki. Dodaj do kaszy razem z serem, olejem, posiekanymi listkami ziół. Dopraw solą i pieprzem
Delicious Placestopniach. Warstwa arbuzowa: 700 g schłodzonego w lodówce, obranego i wypestkowanego arbuza 3-4 łyżki erytrytolu 1/4 łyżeczki stewii w pudrze 1 cytryna 2 łyżki żelatyny do dekoracji: pestki dyni Arbuza umieścić w kielichu blendera. Dodać sok wyciśnięty z cytryny, erytrytol i stewię. Zblendować całość. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zblendowanego wcześniej arbuza i rozpuścić w kąpieli wodnej (najlepiej żelatynę umieścić(...)mikserem, by była bardziej puszysta. Wylać na upieczony i przestudzony biszkopt (zabezpieczyć brzeg ciasta, np. przy pomocy obręczy). Na warstwie piankowej wyłożyć drugą – o ciemniejszym kolorze. Udekorować pestkami dyni, wstawić do lodówki na około 2 godziny. Jasna warstwa (brzeg ciasta): 200 g gęstego jogurtu naturalnego 4 łyżki mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyżki erytrytolu 1 łyżeczka żelatyny sproszkowany młody jęczmień
Fitkotkopniaka, który wystarczy co najmniej na pół dnia! Składniki: 2 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki orzechów pistacjowych 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/2 szklanki nasion słonecznika 1/2 szklanki nasion dyni 1/2 szklanki oleju roślinnego 5 łyżek miodu 1/2 łyżeczki cynamonu Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta soli Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 150 stopni. Przesyp dwie i pół szklanki płatków owsianych(...)głębokiej misy. Dodaj po pół szklanki orzechów nerkowca, pistacji, nasion słonecznika i dyni, pół łyżeczki cynamonu i po szczypcie gałki muszkatołowej i soli. Wymieszaj. Wlej pół szklanki oleju i dodaj 5 łyżek miodu. Wymieszaj całość, tak aby płatki były obtoczone w oleju i miodzie Krok 2 Wyłóż papierem blaszkę do pieczenia. Przełóż na nią orzechowo-owsianą masę, rozłóż równomiernie
Niedzielny kucharz