dynia - 15472 przepisów (strona:385/1032)

Falafele dyniowe z sosem pomidorowo-grzybowym 167

Moja wariacja na temat popularnych w kuchni arabskiej cieciorkowych kulek. Żółciutkie falafele z dynią podane z sosem pomidorowo- grzybowym umilą Wam jesienny obiad. Danie wegańskie. Ostatnio uświadomiłam sobie, że mija już prawie rok odkąd z Mężem wykluczyliśmy z naszej diety mięso. Wegetariańskie odżywianie weszło nam już w krew i mięsa nam nie brakuje. Nasza dieta nie jest w cale uboga(...)dzisiejsza propozycja smakowała mu bardzo :) Przygotowałam falafele w trochę innych wydaniu. Bazowałam na sprawdzonej, najlepszej pod słońcem recepturze z książki The Lebanese Kitchen , ale do cieciorkowych kulek dodałam startej dyni, cynamonu i kurkumy, aby nadać im jesiennego charakteru i pięknego żółtego koloru.  Falafele podałam z aromatycznym sosem pomidorowo-grzybowym przez co przypomina danie kuchni włoskiej. Dobrze skomponuje się

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasteczka czekoladowo-dyniowe 107

Łatwe, szybkie i smaczne ciasteczka z dodatkiem puree z dyni i posiekanej czekolady. Choć wyglądają na kruche, w rzeczywistości są bardzo miękkie. Ja dodałam do ciasteczek czekoladę gorzką o zawartości 74% kakao przez co ciasteczka, choć dobre, nie były zbyt słodkie. Jeżeli wolicie bardziej słodkie ciastka użyjcie czekolady deserowej lub pół na pół: gorzkiej i mlecznej. Składniki(...)sztuk): 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 60 g miękkiego masła 100 g cukru 125 ml puree z dyni 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej szczypta soli ok. 70-80 g posiekanej gorzkiej czekolady/deserowej/lub pół na pół: gorzkiej i mleczną Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Do dużej miski przesiewamy mąkę

MyCookBook.pl
Dyniowe tiramisu 133

jakie znam :) Przepis na tą wersję tiramisu znalazłam na blogu Moje Wypieki (troszkę zmodyfikowałam proporcje). Nie jest to takie typowe, klasyczne tiramisu, jakie znacie (oczywiście pomijając już sam dodatek dyni). Mimo iż jest w nim serek mascarpone, biszkopty nasączone w kawie z Amaretto, to nie jest przygotowywane na żółtkach, a na bazie z bitej śmietany. Deser jest więc bardziej sycący(...)udekorowałam bitą śmietaną, posypką z krokantu oraz szczyptą cynamonu :) Składniki (na 6-12 pucharków): 500 g serka mascarpone (schłodzonego) 200 ml śmietany 30% (schłodzonej) 400-450 g puree z dyni (schłodzonego) 4-5 łyżek cukru pudru (lub trochę więcej) 2 płaskie łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru szczypta gałki muszkatołowej 1/3 szklanki świeżo zaparzonej mocnej kawy 1-2 łyżki likieru Amaretto

MyCookBook.pl
Dyniowe latte 104

Gorące, bardzo kremowe i aksamitne, absolutnie pyszne latte z dodatkiem puree z dyni :) Słodkie, lecz nie przesłodzone, przyozdobione bitą śmietaną i posypką z cukru trzcinowego z dodatkiem cynamonu. Doskonale rozgrzewa, delikatnie pobudza i pieści zmysły. Koniecznie musicie spróbować! Składniki (na 3-4 porcje w zależności od pojemności szklanek): 375 ml mleka 100 g puree z dyni 3 łyżki cukru trzcinowego(...)cynamonu 250 ml gorącej wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Dekoracja: 1/3 szklanki śmietany 30% 1 łyżeczka cukru trzcinowego szczypta mielonego cynamonu Wykonanie: Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy puree z dyni, cukier trzcinowy i cynamon. Podgrzewamy na wolnym ogniu, często mieszając, do zagotowania płynu. Do gorącej wody wsypujemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i dokładnie mieszamy. Mleczną mieszankę przelewamy do przygotowanych szklanek

MyCookBook.pl
DŻEM Z DYNI I JABŁKA 104

Składniki 2 kg dyni bez skóry i gniazd nasiennych 2 kg jabłek bez skóry i gniazd nasiennych 1 kg cukru 1 cukier waniliowy 1 galaretka pomarańczowa Sposób przygotowania Dynię i jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do osobnych garnków, podlać odrobiną wody i gotować aż się rozpadną. Wymieszać dynię z jabłkami, dodać

Darcia w kuchni
Dżem z dyni z galaretką cytrynową 141

Dziś chciałabym zaproponować inną wersję dżemu z dyni - z cytrynową galaretką. Składniki : obrana dynia, 5 kg cukier, 1 kg galaretka cytrynowa, 4 szt kwasek cytrynowy, 1 łyżeczka olejek cytrynowy, sztuka Sposób wykonania: Dynię obrać usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka lekko podlać wodą i gotować aż się rozpadnie. Dodać cukier , galaretki i olejek cytrynowy. Smażyć jeszcze

Darcia w kuchni
Bułeczki z pestkami dyni 90

swoich bułeczek użyłam   600 g mąki żytniej 40 g świeżych drożdży 1 jajko 4 łyżki oleju 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczki cukru 60 g pestek dyni 1 szklankę ciepłej wody Wykonanie: Drożdże pokruszyłam, rozpuściłam w 1/4 szklanki letniej wody z dodatkiem cukru, pozostawiłam na kilka minut. Do mąki dodałam sól, pestki dyni ( 2/3 resztę zostawiłam do posypania bułeczek(...)kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto przekroiłam wzdłuż i trzy razy w poprzek uzyskując 6 bułek. Ciasto ułożyłam na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia , każdą bułeczkę posmarowałam mlekiem , posypałam pestkami dyni. Pozostawiłam do wyrośnięcia na następne 30 minut.  Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 25 minut

Darcia w kuchni
dżem dyniowo - gruszkowy 106

Składniki 2 kg dyni bez skóry i gniazd nasiennych 2 kg miękkich  bez skóry i gniazd nasiennych   0,5 kg cukru sok z 1 cytryny 8 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody Sposób przygotowania Dynię obrałam pokroiłam w drobną kostkę , wstawiłam do garnka z odrobina wody, gotowałam raz po raz mieszając aż się rozpadła, odstawiłam(...)Gruszki umyłam , obrałam, wydrążyłam gniazda nasienne, pokroiłam w drobną kostkę, przełożyłam do garnka, gotowałam raz po raz mieszając, aż zmiękły. Po ugotowaniu dynię i gruszki przełożyłam do jednego garnka, rozdrobniłam blenderem, dodałam sok z cytryny, cukier i rozpuszczoną żelatynę. Wstawiłam na wolny ogień, podgrzewałam tak długo, aż rozpuścił się cukier. Gorące przełożyłam do słoików. Pasteryzowałam ok. 20 minut

Darcia w kuchni
Ciasto dyniowo - ananasowe 166

Jesienne, wilgotne i aromatyczne ciasto z dynią i ananasem.   Ciasto 250 g dyni startej na drobnych oczkach 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 jajka 230 ml oleju 1 puszka ananasa 100 g orzechów włoskich   krem: 330 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny(...)Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę, proszek, cynamon, sodę, dynię i delikatnie przemieszać. Następnie dodać olej, wymieszać, ananasy i orzechy. Ciasto wyłożyć do okrągłej tortownicy, wstawić do piekarnika nastawionego na 170 stopni i piec przez 60 minut. Ciasto przestudzić i  przeciąć na pół. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance wrzątku i przestudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i dodać

Jadło i czytadło
Dyniowy orzechowiec z kremem kokosowym 150

Dynia po raz kolejny! Tym razem w wersji słodkiej i z dużą ilością orzechów. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, lekkie, odpowiednio słodkie, mocno dyniowe, chrupiące orzechami, przekładane puszystym kremem kokosowym, którego słodycz została przełamana granatem - smakuje i wygląda obłędnie!  Coś wspaniałego!  Dyniowy orzechowiec z kremem kokosowym   Składniki na ciasto: 500 g dyni 200 g orzechów włoskich(...)mieszamy ze sobą. W misie miksera ubijamy jajka z cukrem na gładką masę, po czym dodajemy olej, a następnie suche składniki. Mieszamy wszystko na małych obrotach do połączenia składników. Dynię trzemy na tarce, na średnich lub grubych oczkach. Orzechy siekamy. Wszystko dodajemy do przygotowanego ciasta i mieszamy łyżką. Foremkę do pieczenia (tortownicę) smarujemy margaryną i oprószamy kaszą manną. Przelewamy ciasto

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Pieczone warzywa z dipem. 145

często robię surówki ze świeżych warzyw. W jesienne dni często zapiekam warzywa w piekrniku. Są przepyszne i niejednokrotnie mogą zastąpić kolację. Ostatnio upiekłam sporą porcję warzyw. Znalazły się tam dynia hokkaido, czerwona cebula, cukinia, bakłażan, papryka czerwona. Całość dobrze przyprawiłam i posypałam oregano oraz ziołami prowansalskimi. Pieczone warzywka podałam z dipem z jogurtu greckiego i sera feta oraz z przeciśniętym(...)warzyw. Powiem Wam, że zupa nawet dobra była :-). Radzę wypróbować te pieczone warzywka, bo są naprawdę warte grzechu ;-). Pozdrawiam. PIECZONE WARZYWA Z DIPEM. Składniki na 2 - 3 porcje: 1/2 dyni hokkaido 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 1 mały bakłażan 2 łyżki oliwy z oliwek suszone oregano zioła prowansalskie sól pieprz czarny papryka ostra Dip: 5 łyżek

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Curry dyniowo-pomidorowe 84

sezonie dyniowym ten pyszny, słoneczny owoc przyrządzam na wiele różnych sposobów - jako wilgotną bazę do ciast, w formie pożywnej kremowej zupy lub jako składnik dań tzw. jednogarnkowych. Dynia zawiera pełnowartościowe tłuszcze roślinne, głównie nienasycone, będące niezbędnym elementem zdrowej diety. Warto korzystać z jej dobroczynnych właściwości w czasie zimy, zwłaszcza że nienaruszoną możecie przechowywać przez wiele tygodni - najlepiej w chłodzie, chociaż(...)fascynację daniami azjatyckimi, pełnymi smaków, aromatów i kolorów. Dania te dzięki dodawanym do nich przyprawom cudownie rozgrzewają w chłodne dni. Dziś proponuję proste curry, gdzie głównym składnikiem jest właśnie dynia (ja wykorzystałam dynię zwyczajną), a dodatkiem są świeże pomidory, cebula, mleko kokosowe i szereg przypraw. Inspiracja z kukbuka

Milion Smaków
Filet z kurczaka z dynią 108

Typowo jesienna propozycja czyli filet z kurczaka z dynią. Do tego dania użyłam dyni Hokkaido ale jak nie macie takiej to możecie użyć dowolnej. Idealna propozycja dla wielbicieli dyni ale zapewniam Was, że nawet jeśli jej nie lubicie to i tak będzie Wam smakować. Przekonajcie się sami. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Jaglane naleśniki z dżemem z dyni i pigwowców 149

Sezon na dynie i pigwy wciąż trwa i trwać pewnie będzie długo. Dżem z ich połączenia jest już dla mnie klasykiem jesiennym. Dlatego postanowiłam spróbować czegoś nowego. Wykorzystałam bezglutenową mąkę jaglaną. Użyłam jej po raz pierwszy w życiu, więc był to dla mnie prawdziwy eksperyment. Ciasto powstawało tak naprawdę podczas smażenia. Niżej podaję wersję wypracowaną w trakcie. Składniki: Naleśniki(...)mąki jaglanej 350 ml mleka 400 ml wody 5 jajek 2 łyżki oleju syrop klonowy Dżem (można wykorzystać gotowy ze słoika ) 300 g obranej dyni 300 g obranej pigwowców cukier sok z połowy cytryny Dynię i pigwę rozgotować w wodzie (powinna wypełniać garnek do połowy owoców). Zmiksować. Doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Składniki naleśników (poza olejem) wymieszać

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania