dynia - 15472 przepisów (strona:384/1032)

Pęczotto z kiełbasą, dynią i pomidorami 143

obiad było kaszotto a raczej pęczotto. Konkretne w smaku, pikantne i bardzo sycące.  Przepis pochodzi z książki "Kipi Kasza".  Zróbcie to danie koniecznie! Warto! Pęczotto z kiełbasa, dynia i pomidorami 1,5 szkl. pęczaku 150 g kiełbasy, pikantnej i twardej, u mnie chorizo, w plasterkach 250 g dyni, obieramy ją ze skórki i kroimy w kostkę 2 pomidory(...)kiełbasę i smażymy aż wszystko się zeszkli. Stopniowo, po chochelce dolewamy gorący bulion. Czynność tę powtarzamy aż kasza stanie się miękka. Na małej patelni, na maśle przesmażamy na rumiano dynię. Dodajemy do gotowej kaszy. Dosmaczamy przyprawami i dorzucamy pomidory. Całość mieszamy a przed podaniem posypujemy natką pietruszki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kopytka dyniowe w sosie grzybowym 128

pełni sezonu na dynię zdarza się, że kończą się pomysły co jeszcze można z dyni zrobić. Polecam ciekawszą wersję kopytek - z dużym dodatkiem dyni. Lżejsze, zdrowsze a przede wszystkim o nowym, interesującym smaku. Bardzo dobrze sprawdzają się z mięsem, a nawet na słodko. W tym przepisie podamy je razem z sosem grzybowym

Milion Smaków
Placki z dyni z serem kozim 158

się u nas nie marnuje, to stworzyliśmy te oto placki. Ser kozi jest niesamowity, jego smak uwypukla musztarda figowa. Całość robi niesamowite wrażenie smakowe. Składniki 500 g miąższu z dyni 100 g sera koziego podpuszczkowego 100 g wędzonej piersi z kurczaka 1 cebula 300 g mąki 1 jajko 1 łyżka musztardy figowej pieprz do smażenia oliwa z orzechów laskowych Przygotowanie(...)Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Dynię obieramy. Cebulę, miąższ dyni, ser, filet ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do masy wbijamy jajko, dodajemy mąkę, musztardę, mieszamy (masa ma być gęsta). Do smaku doprawiamy czarnym pieprzem. Ciasto nabieramy łyżką i smażymy na rozgrzanej oliwie, z obu stron na rumiano. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

R'n'G Kitchen
Smażony mix rybny z sosem dyniowo – musztardowym 142

Wszyscy wiedzą, że ryby są zdrowe i, że można podawać je na rożne sposoby. Tym razem polecam formę smażona ryby ale w bardzo interesującym połączeniu z sosem z dyni. Można oczywiście wybrać inna rybę niż ta którą ja prezentuję. Składniki: 40 dag fileta z pstrąga łososiowego 40 dag fileta z halibuta Sól Pieprz cytrynowy Ziołowa przyprawa do ryb Mąka Olej(...)gram masła 1 cebula 1 łyżeczka gorczycy 100 ml śmietany 30% Mały słoik dyni marynowanej Sól Pieprz biały 2 – 3 łyżeczki musztardy Wykonanie: Ryby kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy z jednej strony solą a z drugiej strony pieprzem cytrynowym, przyprawą do ryb i opruszamy mąką. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Do małego garnka dodajemy masło i drobno

Smaki Ewy
Surówka z sałatą lodową i pestkami dyni 195

grządce, ale do tego jeszcze trochę czasu. Dzisiaj przedstawiam surówkę w roli głównej z sałatą lodową. Składniki: ½ główki sałaty lodowej 6 pomidorków koktajlowych ¼ opakowania sera typu feta ¼ szklanki pestek dyni Sos: 3 łyżki wody 3 łyżki oliwy Łyżeczka soku z cytryny Łyżeczka suszonej pietruszki Sól Pieprz Cukier Wykonanie: Sałatę myjemy, kroimy na kawałki. Do sałaty dodajemy do pokrojone na ćwiartki(...)pomidorki i pokruszony ser. Pestki dyni prażymy na patelni i pozostawiamy do wystygnięcia. Z wody, oliwy, soku z cytryny, suszonej pietruszki robimy sos typu winegret i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Sosem polewamy sałatę. Na koniec całość posypujemy pestkami dyni. SMACZNEGO

Smaki Ewy
127. Dzień Polskiej Żywności czyli: konkurs z firmą Ziarenkowo 230

składników ( ziarenek)   mieszanki Euforia , k tóra również jest jedną  z nagród konkursowych. Kluczowe ziarenka, które muszą znaleźć się w potrawie, deserze to: -ziarna łuskanego słonecznika, pestki dyni oraz nasiona konopi siewnych  (wszystkie są dostępne m.in. w sklepach zielarskich) - Fajnie byłoby, aby potrawa/deser nawiązywałaby do tematyki Polskiej Żywności (tradycji, regionu, owoców i warzyw sezonowych, świeżych, polskich ziół) - może(...)inną koncepcję.  Aby wziąć udział w konkursie:  * sporządź danie śniadaniowe, obiadowe lub deserowe, zupę, przekąskę, przystawkę (od wyboru do koloru), do którego wykorzystasz ziarna łuskanego słonecznika, pestki dyni lub nasiona konopi siewnych, a kolejno sfotografuj je wraz z karteczką z napisem: " EUFORIA NA TALERZU"  i wyślij wraz z przepisem na: ssymfoniasmakow@gmail.com w tytule wpisz :   KONKURS ZIARENKOWO

Symfonia Smaków
LunchBox: Sałatka z czerwonego ryżu z groszkiem, brokułem, awokado i pestkami dyni 153

LunchBox : Sałatka z czerwonego ryżu z groszkiem, brokułem, awokado i pestkami dyni Kolejna propozycja bardzo szybkiego w przygotowaniu lunchu. By skrócić czas przygotowania, pięć minut przed końcem gotowania ryżu można dołożyć kawałki brokuła i groszek. To pozwoli też zaoszczędzić czas na zmywaniu;) Sałatka szybka, prosta, a bardzo smaczna dzięki aromatowi ryżu czerwonego, podkreślonego przez oliwę i pestki dyni. Polecam(...)sól himalajska - 100g groszku (mrożonego)     - świeżo mielony  pieprz - łyżka pestek dyni - kawałek awokado - łyżka rodzynek - 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: - Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem soli, ostudzić - Brokuła i groszek ugotować na parze lub w niewielkiej ilości wody (ok. 4 minuty) - Warzywa schłodzić pod zimną wodą (dzięki temu pozostaną lekko chrupkie i intensywnie zielone) - Ryż przełożyć

Wegańska kuchnia orientalna
Sałata z burakami, selerem naciowym i pestkami dyni 142

Sałata z burakami, selerem naciowym  i pestkami dyni Składniki: - mix sałat                                                       - 1 łyżeczka oliwy   (u mnie masłowa, roszponka, frisbee)    - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1 marchewka(...)sól - 3 łodygi selera naciowego - 3 pieczone buraczki - łyżka pestek dyni Wykonanie: - Sałaty umyć, porwać na kawałki do miski - Marchewkę obrać, końcówkę odkroić pod mocnym kątem i obieraczką kroić cienkie plasterki - Buraczki obrać, pokroić w kostkę - Seler naciowy umyć, pokroić w centymetrowe kawałki - Sałatkę skropić oliwą i sokiem z cytryny, lekko posolić i posypać pestkami dyni. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Curry z dyni, szpinaku i soczewicy + basmati 160

Curry z dyni, szpinaku i soczewicy + basmati Składniki: - 100g ryżu basmati                                              - 1 łyżeczka curry - 150g dyni hokkaido(...)wodą, gotować przez 10min - Na odrobinie rozgrzanej oliwy  przez 30 sekund  smażyć czosnek, chili, kumin i kolendrę  - Dodać pomidory, pozostałe przyprawy i trochę wody - Wrzucić kostki dyni, soczewicę i szpinak; zagotować - Curry dusić przez ok. 10 minut, do miękkości dynii - Ryż skropić odrobiną dobrej oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Dal skropić cytryną, wymieszać i wyłożyć obok

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka ryżowa z adzuki, brokułem i rodzynkami 136

sól  himalajska - 1 łyżka pestek dyni - 1 łyżka rodzynek - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż gotować przez 35 minut z dodatkiem soli - Następnie przełożyć go do miski i ostudzić - Brokuł ugotować na parze na półtwardo (ok 3 minuty) - Fasolkę adzuki przełożyć do garnka, dodać garam masalę i zagotować - Marchewkę obrać i posiekać na cienkie plasterki - Do ryżu dodać adzuki, brokuła(...)marchewkę, pestki dyni, rodzynki, sok z cytryny, chili i miętę; wymieszać - Sałatkę ozdobić pestkami dyni. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Placki jaglane z dynią 195

Kolejna propozycja placków jaglanych- tym razem z dynią. Składniki: ¾ szklanki kaszy jaglanej, 30 dag dyni, 3 łyżki bułki tartej, 1 jajko, sól do smaku, pieprz do smaku, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, olej do smażenia, Wykonanie: Kaszę zalać trzema szklankami zimnej wody, posolić i gotować pod przykryciem do rozklejenia. Dynię zetrzeć na tarce i połączyć z kaszą, jajkiem, soda oczyszczoną i pieprzem

Tradycyjna Kuchnia
Tort dyniowo-śmietanowy 159

Tort ten już jakiś czas temu zrobiłyśmy go wspólnymi siłami w trójkę, tzn Ja, Mama i Siostra.  Mimo, że Ja nieprzepadam za dynią, to zjadłam dwa kawałki tego tortu i musze powiedzieć, że bardzo mi smakował.  Ciasto dyniowe połączone ze śmietankowym kremem i polane kajmakiem jest pyyyyszne! I prawie w ogóle nie czuć dyni. Polecam ten tort każdemu(...)ciekawego może z tego wyjść. Składniki: Ciasto: 5 szkl. mąki pszennej, 4 łyżeczki sody 4 łyżeczki cynamonu 7 jajek 1 szkl. cukru 1,5 szkl. oleju  5 szkl. dyni starej na małych oczkach krem: 1l. śmietanki kremówki (30%) 2 op. żelatyny-fix deserowej polewa: 1 puszka masy krówkowej Przygotowanie: Najpierw wymieszałyśmy jajka z z cukrem, następnie dodałyśmy wszystkie składniki

Motylkowa Kuchnia
Chleb pszenny razowy, z nasionami dyni i czarnuszki 300

posmarować świeżym masłem. To wszystko sprawia, że chleb szybko znika, zwłaszcza, gdy się go je w sobotni poranek, na werandzie, obserwując wioskowych łobuziaków (patrz ostatnie zdjęcie). Chlen nafaszerowałem nasionami dyni, a dla wzmocnienia wytrawności czarnuszką. Ale to już od Waszej inwencji zależy, co do niego dodacie... Zaczyn: 30 g zakwasu żytniego razowego 140 g mąki pszennej chlebowej 170 g letniej(...)misce umieść zaczyn, wsyp mąki. Wlej wodę z solą i wodę z drożdżami. Wyrabiaj ciasto mikserem lub robotem. Całkowity czas mieszania wynosi około 10 minut. Dodaj do ciasta nasiona dyni i czarnuszkę. Mieszaj na najwolniejszych obrotach dopóty, dopóki nasiona nie rozmieszczą się równomiernie w cieście chlebowym. Uformuj z ciasta kulę i włóż ją do natłuszonej miski. Odstaw ciasto do przefermentowania

Grahamka, weka i kajzerka
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim 132

polędwiczka wieprzowa (ok. 400 g), 5 łyżek pestek słonecznika, 5 łyżek pestek dyni, 2 łyżki miodu*, opakowanie ciasta francuskiego, 2 - 4 arkusze papieru ryżowego, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia jajko, puree z pasternaku: 300 g pasternaku, 300 ml mleka, 1 łyżka masła, 2 łyżki śmietany 30%, sól, sałatka: 3 żeńskie kwiaty cukinii, rukiew wodna Pasternak umyć, obrać pokroić na kawałki(...)garnka, zalać mlekiem i ugotować do miękkości, a następnie przetrzeć przez sito. W garnku rozpuścić masło, włożyć przetarty pasternak, podgrzewać mieszając, doprawić solą. Dodać śmietanę do pożądanej konsystencji. Pestki dyni i słonecznika lekko zmiksować lub posiekać. Wymieszać z miodem i doprawić solą. Polędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon, odciąć ogon i główkę (w ten sposób otrzymamy ładny, równy kawałek mięsa

królestwo garów
Dietetyczny deser z dynią 116

Kiedy go robiłam nawet nie przypuszczałam, że może być tak dobry:)  pół średniej dyni jogurt naturalny gęsty/ tofu 2 łyżki miody płaska łyżeczka cynamon 1/2 łyżeczki kardamon gwiazdka anyżu Dynię obrać, pokroić w kostkę i udusić w niewielkiej ilości wody. Kiedy będzie miękka odlać wodę i zmiksować. Odstawić do ostygnięcia. Zmiksować z przyprawami. Połączyć z miodem. Rozlać do szklanek(...)przemian. Nie dosładzać jogurtu.  Resztę pure z dyni zamrozić w pojemniczku. Zamiast jogurtu można zmiksować z tofu

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania