dynia - 15472 przepisów (strona:273/1032)

Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 231

kalafiorem, ryżem i szpinakiem, wegetariański burger z bazyliowym dressingiem z sałatką ogrodową, zupa rybna curry z krewetkami, białą rybą i pomidorkami! Są steki z łososia, laksa z pieczonej dyni z kurczakiem, arachidami i ryżem, świetne lasagne z dynią piżmową, szpinakiem, serkiem wiejskim i słonecznikiem czy niesamowite krewetki po marokańsku z puszystym kuskusem z tęczową salsą! Znajdzie się też ryba(...)ryżem, warzywami i sosem chili, zapiekany bakłażan z harissą, z granatem, z pistacjami, z oliwkami i ryżem. Pyszne samosy z wołowiną, cebulą i batatem, sałatka z pieczonej marchewki i dyni, z kaszą jaglaną, jabłkiem, jalapeno i granatem czy wspaniał zupa rybna z markelą, mulami i kuskusem! Dania mięsne, rybne i wegetariańskie! Ryby, mięsa, makarony, ryże, kasze - wybór jest niesamowity! Dochodzimy

Plate of Joy
Twarożek z ogórkiem i szczypiorkiem 168

ukrywam, że również mi pasuje :) To również dietetyczna propozycja o niskim indeksie glikemicznym. Składniki: - 200g twarożku półtłustego (lub chudego) - 1 ogórek (ok. 200g) - 1 pęczek szczypiorku - 10g łuskanych pestek dyni - 1 łyżka oleju z pestek dyni - sól - pieprz Składniki na 2 porcje. Ogórek obieramy i kroimy na bardzo drobną kosteczkę (ok 3-4mm). Następnie myjemy szczypiorek, osuszamy na papierowym(...)ręczniku i również drobno kroimy. W miseczce rozdrabniamy widelcem ser i dodajemy pokrojony ogórek oraz szczypiorek. Potem siekamy pestki dyni i dodajemy do sera. Wlewamy łyższkę oleju, dodajemy do smaku sól i pieprz i wszystko razem mieszamy. Możemy podawać sam lub z pieczywem

Kuchenne Wariacje
PEŁNOZIARNISTE ŻYTNIE CIASTECZKA Z DYNIĄ I NUTĄ PIERNIKOWĄ, BEZ CUKRU 152

Idealne ciacha do pochrupania, zarówno do szkoły, pracy, jak i do kawki w domu. Dzisiejsze w wersji przedświątecznej z nutą piernikową, z cynamonem i dużą ilością pestek dyni, pychotka ;-) Składniki: - 280g mąki żytniej pełnoziarnistej - 150g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 170g ksylitolu lub cukru trzcinowego - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)można pominąć) - 2 jajka - 14 kopiastych łyżek pestek dyni - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cynamonu - 1/3 płaskiej łyżeczki przyprawy piernikowej (lub dowolnie) Wszystkie składniki (oprócz pestek dyni) umieścić w misie miksera i zagnieść przy użyciu haka kruche ciasto (można również ręcznie). Pod koniec dodać pestki dyni i wgnieść je w ciasto. Można odrywać kawałki ciasta, formować kulki

Smaczne Zdrowe
Krem z dyni, Wielkie piękno 185

Krem z dyni na słodko to nie moja bajka, ale pikantna i lekko kwaskowata, rozgrzewająca zupa jak najbardziej. Składniki: 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3-4 łyżki masła lub oleju 4-5 małych dyń, np. hokkaido 2 małe ziemniaki kurkuma, pieprz cayenne, papryka wędzona 3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe biały ocet winny lub sok z cytryny sól(...)Drobno pokrój cebulę i czosnek i podsmaż na maśle lub oleju. Dodaj drobno pokrojone ziemniaki i dynie (bez skóry i gniazda nasiennego). Dopełnij wodą (nieco ponad powierzchnię warzyw), dodaj przyprawy i zioła. Gotuj do miękkości, wyłów ziele angielskie i liście laurowe. Następnie zblenduj, dopraw do smaku octem winnym i solą. Można podać z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Wielkie piękno

Qlinarnie i Qlinarnie
Krem z dyni z nutą kokosa i imbiru z migdałami 116

rozgrzewająca zupa , w sam raz na takie dni jakie mamy- na jesień! Będziecie zaskoczeni jaka jest pyszna! Koniecznie ją zróbcie, bo pora ku temu jest idealna! Składniki 1 mała dynia, najlepiej hokkaido 2 średnie marchewki 1 duża cebula 4 ząbki czosnku pół szklanki mleka kokosowego 3 cm kłącza świeżego imbiru 1 łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy olej kokosowy do smażenia(...)sól morska bądz himalajska szczypta cynamonu migdały 100 % organic  SYMBIO Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Dynię pokrój w kostkę, jeśli jest to hokkaido, pokrój ją w łupinie. Jeśli jest to inny rodzaj, obierz ze skóry. Wyłóż na blachę pokrytą pergaminem, dopraw solą i piecz około 15 minut. Odstaw na bok. Umyta marchewkę pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej tłuszcz

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb z pestkami dyni 164

Pachnie chlebkiem i pieczonymi pestkami dyni . Tym razem ziarna królują, jest ich sporo. Taki pyszny chleb można zjeść z wędlinką czy powidłami .      Składniki: 450 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej 200 g pestek dyni 1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 25 g świeżych drożdży ok. 400 ml wody 3  łyżki oleju(...)Wykonanie: Najpierw odmierzyłam obydwie mąki oraz pestki dyni. Przesypałam składniki do misy i dodałam sól. W 200 ml wody rozpuściłam drożdże z cukrem. Zrobiłam wgłębienie w mące z pestkami dyni wlałam tam rozpuszczone drożdże, delikatnie zamieszałam, tak aby powstała zawiesina i zostawiłam przykryte ściereczką na 20 minut by drożdże wyrosły. Po 20 minutach wlałam resztę ciepłej wody oraz olej. Wyrabiałam

Różowa kuchnia
Placki dyniowe 183

wiadomo trwa sezon na dynię dzięki czemu jest łatwo dostępna i  ma niską cenę , więc będąc na targu, bez wahania kupiłam duży kawał od miejscowego rolnika i zrobiłam z niej między innymi pyszne placki dyniowe. Są delikatne i bardzo smaczne. Mogą być alternatywą dla placków ziemniaczanych ;) Placki z dyni to b ardzo zdrowy, szybki i tani obiad dla studentów(...)tylko :) ~ Placki ziemniaczane ~ Składniki: 500g dyni hokkaido 1 jajko ćwiartka cebuli ewentualnie trochę mąki pszennej przyprawy: sól, pieprz, czosnek Dynię i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach lub miksujemy w malakserze, następnie dokładnie odciskamy powstałą masę   z nadmiaru soku  na sitku lub gazie. Na koniec dodajemy jajko, przyprawy i, jeśli masa będzie zbyt luźna, trochę mąki. Placki

Kuchenny Skrawek Nieba
Zapiekanka z dyni, sera owczego i dorsza czyli Srodowe Rybki odc.60 212

danie bardzo smaczne, pyszna i prosta jesienna zapiekanka.  Oryginalny przepis pochodzi z książki "Apetyt na Polskę", ja zmodyfikowałam go nieco.  Jeśli lubicie rybę, jeśli smakuje Wam dynia i nie gardzicie serem owczym zróbcie koniecznie! Zapiekanka z dyni, sera owczego i dorsza 500 g dorsza olej do smażenia pure: 2 małe dynie piżmowe (podzielone na kawałki i upieczone(...)łyżek parmezanu Filety dorsza solimy i pieprzymy i obsmażamy po 2 minuty z każdej strony na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Układamy w naczyniu do zapiekania. Miąższ dyni ubijamy tłuczkiem na pure, mieszamy z serkiem, masłem, tymiankiem i połową parmezanu. Wykładamy je na usmażona rybę. Wyrównujemy i posypujemy reszta parmezanu. Zapiekamy ok 20 minut w 200 st.C

Dzieje kuchennej Wiewióry
mieszany razowiec z ziarnami dyni 167

chleb razowy z ziarnami dyni Ziarna dyni w razowym chlebie, nie tylko wzbogacą jego smak, sprawią również że nasz bochenek, stanie się źródłem cennych minerałów i witamin. sposób wypieku jednego bochenka bochenka zaczyn 1 szklanka mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka mąki żytniej razowej(...)nasion dyni woda 1/2 łyżeczki soli sposób wykonania Do miski  wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy cztery łyżki  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas

Miód i pieprz
Sernik dyniowy z polewa kajmakowa 223

dynie i nie wie co ma z nią zrobić? i ma go tego jeszcze wielka ochotę na pyszny serniczek, to bardzo proszę :) Sernik dyniowy zaspokoi Wasze oczekiwania smakowe. To jest to, co mi i Wam trzeba w zimną i mokra niedzielę ;) Wymiary blaszki: tortownica srednica 28 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia: 50-60 minut Składniki : Spod(...)herbatników czekoladowych 100 g masła 20 g mielonych orzechów Masa serowa : 5 jaj 170 g trzcinowego cukru 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu 250 g mascarpone 300 g puree z dyni opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego łyżeczka skórki startej z cytryny Polewa: puszka gotowego kajmaku 3 łyżki mleka albo kremówki   Sposób przygotowania: Spod: Herbatniki pokruszyć walkiem

Słodkości i nie tylko
,,Tarta dyniowa z boczkiem’’ 133

Tarta z dynią i boczkiem doskonała na obiad lub kolację. Proste i smaczne danie do serwowania na ciepło i na zimno. Inspiracją do powstania tarty była życzliwość marki Garneczki.pl Składniki: 6 płatów ciasta filo 0,5 kg dyni, 1 cebula, 30 dag boczku, 2 jajka, 5 łyżek śmietany, sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa. masło Wykonanie: Dynię czyścimy usuwamy środek(...)pestkami i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w paski, cebulę drobno siekamy. Boczek podsmażamy, dodajemy cebulę i na koniec dynię. Śmietanę mieszamy z jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Formę lekko natłuszczamy i wykładamy płat ciasta posmarowany klarowanym masłem za pomocą pędzla. Czynność tę powtarzamy na kolejnych plastrach ciasta. Przykrywamy farszem, zalewamy sosem. Pieczemy około 40 minut w temp. 200ºC

Podróż w kulinaria
Dyniowy pudding. / z dynią 105

Dynia! warzywo o wszechstronnym zastosowaniu! dziś w wersji na słodko. Pudding powstał na potrzeby akcji na durszlaku, nagrodą są  książki moje wypieki.   więc jak tu się oprzeć?!   Składniki; 1 szkl. musu z dyni  pół puszki mleka kokosowego ( ok 200 ml)  2 jajka  3/4 szkl. brązowego cukru  3 łyżki stopionego masła(...)łyżeczka cynamonu  szczypta soli  Dodatkowo; masło do wysmarowania foremek łyżka wiórków kokosowych 3 łyżki jogurtu naturalnego   Przygotowanie; Dynię kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy pestki. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku około godziny. Nastepnie obieramy i blendujemy na gładki mus. W misce mieszamy mleko kokosowe z jajkami i cukrem. Dolewamy ostudzone masło i na końcu dokładamy dynie

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto wegańskie z dynią 236

prośbę jednej z czytelniczek, dzisiaj przepis na pyszne ciasto wegańskie z dynią, ze sporą ilością przypraw korzennych. Przypomina trochę w smaku piernik, ale jest bardziej wilgotne. Pięknie pachnie i ma ładny, jesienny kolor. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Do ciasta możemy użyć dowolnych bakalii. Bardzo polecam…     Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 3/4 szklanki purée z dyni(...)przepis na purée z dyni jest tutaj: http://www.malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html ) 2/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1/4 szklanki syropu daktylowego (lub syropu klonowego) 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 3/4 łyżeczki zmielonych goździków szczypta soli 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki rodzynek

Mała Cukierenka
Sernik dyniowo-kajmakowy 149

Taka ze mnie sernikomaniaczka ! Żadna dieta, żadne zakazy, nakaz i co tam jeszcze, nie odciągną mnie od tego smakołyku. Zjem zawsze i wszędzie. Sernika nie odmawiam. Newer ! Jako, że dynie nadal zalegają na sklepowych półkach, co mnie bardzo, bardzo raduje, użyłam jej do przygotowania sernika. Smak - niebanalny, kolor - mega ooptymistyczny ! Składniki: Na spód: 350 g okruszków biszkoptowych ( u mnie pozostałości(...)blatów biszkoptowych ) lub ciastek - biszkoptów 200 masła Masa serowa: 750 g miękkiego sera twarogowego 1/2 szklanki cukru 4 jajka 200 masy kajmakowej 300 g pure z pieczonej dyni  1 budyń waniliowy szczypta cynamonu   Wykonanie: Masło rozpuścić w rondelku, stawiając na małym ogniu. Rozpuszczone odstawić do ostygnięcia. Okruszki biszkoptowe/biszkopty  pokruszyć w malakserze. Do poruszonych ciastek wlać przestygnięte masło

kolorowotorcikowo
Tarta z nadzieniem dyniowym 113

Delikatny, kruchy spód wypełniony kremowym, dyniowym nadzieniem, bardzo przypominającym w smaku… budyń :) Aromatyczny, lekko korzenny na bazie puree z dyni. Jeśli lubicie takie smaki, a przede wszystkim jeżeli uwielbiacie dynię, to gorąco polecam Wam wypróbowanie przepisu. Tarta jest subtelna w smaku, doskonale wyważona i ma fantastyczną konsystencję: miękką, ale zwartą (masa na pewno się nie rozpłynie). Podana z bitą śmietaną(...)mąki pszennej 125 g masła lub margaryny 3-4 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego (białego) szczypta soli Nadzienie dyniowe: 500 g przecieru z dyni (najlepiej odcedzić je z nadmiaru wody na sicie) – w temperaturze pokojowej 150 g cukru trzcinowego 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 300 ml śmietany 30% (w temperaturze pokojowej) 1 i 1/2 łyżki

MyCookBook.pl

Proponowane wyszukiwania