Witajcie:) Zaczął się sezon dyniowy, więc pora na przetwory. Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznego dżemu z dyni i nektarynek. Taki dżemik wyśmienicie smakuje z sucharkami i rodzynkami firmy MAMUT. Zapraszam :) SKŁADNIKI : 1,5 kg obranej dyni 0,5 kg dojrzałych nektarynek 1 cukier waniliowy sok z jednej dużej cytryny 1/2 do 3/4 szklanki cukru lub do smaku(...)dżemix ale nie koniecznie dodatek do dżemu Suchary z rodzynkami WYKONANIE : Obrana dynię i umyte nektarynki kroimy w kostkę, następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą tylko tyle aby przykryło dynię i nektarynki, gotujemy aż zmięknie.Odcedzamy nadmiar płynu pozostawiając tak około szklankę. Wszystko miksujemy, następnie przekładamy do garnka z nieprzywieralną powłoką, dodajemy cukier ( zależy od słodkości nektarynek
Sama słodycz i szczypta chiliPóźne lato i wczesna jesień kulinarnie kojarzy mi się z dynią. Uwielbiam to warzywo za wszechstronne zastosowanie i wyśmienity smak. Świetnie tworzy kremowe zupy, jest idealnym dodatkiem do świeżo wyciskanego soku, ciasta lub potrawki. Dynia z dużą ilością curry i kremowym, delikatnie słodkim mlekiem kokosowym kreuje idealne danie na ocieplenie i umilenie tych chłodniejszych dni lata. Dorzucamy dużo białka(...)sporo kwasu foliowego (botwinka), by finalnie otrzymać pyszną, niby orientalną, a jednak klasyczną lecz niebanalną, potrawę pełną zdrowych składników. Składniki na 3 porcje: 1 szklanka suchej ciecierzycy, 1/2 małej dyni hokkaido, 1 mały burak, 1 cebula, pęk botwinki, 1 szklanka tłustego mleka kokosowego, 4 ząbki czosnku, sól, curry (po 1 łyżeczce), imbir, natka pietruszki, pieprz (po 1/2 łyżeczki). Wykonanie: Ciecierzycę
Jeść, by żyć w zdrowiutrzeba zachować odpowiednią kolejność dodawania składników. Dzięki temu warzywa nie rozpadną się na papkę, a danie będzie idealnie kolorowe i apetyczne. 2 kiełbasy 300 g surowego boczku 1/4 małej dyni 1 duża cukinia 3 papryki 2 cebule 2 puszki pomidorów 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki ziół prowansalskich sól pieprz Nim zabierzemy się za gotowanie(...)dobrze jest umyć i pokroić wszystkie składniki. Każdy z nich odkładamy do osobnej miseczki. Kiełbasę, boczek, dynię i cukinię kroimy w kostkę (około 2-centymetrową). Cebulę kroimy w piórka. Papryki w paski. Do dużego garnka wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i wytapiamy tłuszczyk. Po chwili dodajemy kiełbasę i podsmażamy. Gdy kiełbasa i boczek się zarumienią dodajemy pokrojoną w piórka cebulę
Dieta bez mlekaDziś zapraszam Was na pyszną i lekką (bo bez majonezu) sałatkę ze słonecznikiem i pestkami dyni . Idealne połączenie, które na pewno posmakuje każdemu. Lekka kwaśność kiszonego ogórka (domowego – przepis znajdziecie tutaj ), słodycz kukurydzy, chrupkość pestek słonecznika i dyni, jajko, jogurt i… pyszna sałatka gotowa. Spróbujcie. Składniki: 3 jajka 5 łyżek kukurydzy z puszki 4 łyżki jogurtu naturalnego(...)większy kiszony ogórek (tu znajdziecie przepis na domowe kiszone ogórki ) 2 łyżki pestek słonecznika prażonego z solą himalajską Radix-bis 1 łyżka łuskanych pestek polskiej dyni Radix-bis 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól himalajska do smaku czarny świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę. Do miski z jajkami dodajemy
Słodkie okruszkirodzajów cukinii- zielonej i żółtej, którą spotkałam chyba dopiero któryś raz w życiu. Nigdy jej nie ma w sklepie, w którym najczęściej robię zakupy. Podałam ją z ziarnami dyni i chrupiącymi grzankami, bo tak najbardziej nam smakuje, ale dla bardziej wymagających mogą to być np chipsy z boczku, groszek ptysiowy itp. Składniki: 3 średniej wielkości cukinie zielone(...)cukinia żółta 1 koncentrat bulionu warzywnego 750ml wody zimnej 4 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren dyni+ do posypania na talerzu 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże ząbki czosnku 1 średnia cebula biała 50ml słodkiej śmietany 30% + odrobina na wierzch Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania w Tefal Companion: Ziarna słonecznika oraz dyni umieszczamy wraz z ostrzem ultra blade
Kuchnia w czekoladziemakaron. Maksymalnie 30 minut i potrawa gotowa! Może się nie wydaje, jednak jeśli nie spróbujecie, nie przekonacie się. Zaskakuje kremową konsystencją łososia i lekką chrupkością spowodowaną poprzez dodanie pestek dyni do pesto. Smacznego! porcja dla 1 osoby Składniki: jeden filet z łososia 90 g makaronu ryżowego 2 garście szpinaku 2 łyżki pestek dyni 5 łyżek oliwy z oliwek sól/pieprz(...)wrzątkiem w garnku i przykryć pokrywką. Trzymać w cieple przez 15 minut następnie odcedzić. W malakserze zblendować szpinak, parmezan, sól, pieprz do smaku, sok z cytryny, parmezan, czosnek, pestki dyni ( można wcześniej uprażyć ), oliwę. Jeśli masa jest zbyt zbita dodać trochę wody ( około 1 lub 2 łyżki wody ) wtedy wytworzy się bardziej kremowa konsystencja. Pieczarki pokroić w ćwiartki, cebulę
Jaglusianienawidzi. Jak to jest w naszym przypadku? 😊 Nazwa: Baton warzywno-bakaliowy o smaku szpinaku z cytryną / pomidora / buraka z czosnkiem Firma: Zmiany Zmiany Skład: Szpinak z cytryną – rodzynki*, pestki dyni*, pestki słonecznika*, szpinak suszony, orzechy brazylijskie, fasola suszona, łuskane nasiona konopi*, śliwka suszona, cytryna suszona. Pomidor – śliwki suszone, pomidory suszone, pestki słonecznika*, pestki dyni*, łuskane nasiona konopi*, cebula suszona, czosnek(...)suszony, chili, czarnuszka, oregano. Burak z czosnkiem – rodzynki*, burak suszony, śliwki suszone, orzechy brazylijskie, pestki słonecznika, łuskane nasiona konopi*, pestki dyni*, suszona natka pietruszki, czosnek suszone, pieprz zielony. * pochodzą z upraw ekologicznych Masa netto: 70g Wartości odżywcze: Szpinak z cytryną – 70g/257 kcal, tłuszcz – 11,6g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 1,3g, węglowodany – 30,8g w tym cukry – 25g, białko
Candy PandasZapraszam na kremową zupę, pożywna i mega smaczna. Dynia i batat świetnie się komponuje z pikantnymi rzodkiewkami, szalotką i pomidorami. Wypróbujcie przepis, warto:) 1 mała dynia 4- 5 szalotek 1 – 2 pęczki rzodkiewek 1 spory batat kawałek imbiru 3- 4 ząbki czosnku, lub łyżeczka granulowanego puszka pomidorów lub 400 ml soku pomidorowego Przyprawy(...)smaku: sól pieprz biały zioła prowansalskie chilli (młynek) pomidory suszone z czosnkiem i bazylią oregano olej kokosowy jogurt Przygotowuję warzywa, myję je i obieram, jeśli używamy dynię Hokkaido, to nie trzeba obierać. Rzodkiewki kroję w grubsze plastry, lub na cztery części, i podsmażam na oleju kokosowym razem z poszatkowaną cebulą. Do podsmażonych dodaję pokrojonego w grubszą kostkę batata, obsmażam
Takie tam pichcenierazem stałam po drugiej stronie i to mnie częstowano pysznościami :) Między innymi raczono mnie pysznymi frytkami w innej odmianie niż znałam do tej pory - mianowicie otrzymałam frytki z dyni. Przyznam, że smak mnie mile zaskoczył. Śmiało mogę rzec, że stały się one moją ulubioną alternatywą klasycznych frytasów :) Frytki z dyni Składniki : 1 dynia piżmowa sól himalajska do smaku zioła(...)prowansalski do smaku papryka słodka mielona do smaku Przygotowanie : Dynię przekrawamy na ćwiartki, usuwamy pestki, obieramy ze skórki i kroimy w słupki al'a frytki. Przekładamy do miski, oprószamy do smaku solą himalajską, ziołami i papryką - dokładnie mieszamy, Frytki wykładamy na blaszkę do pieczenia (u mnie wyłożona papierem). Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZupa z dyni, soczewicy oraz szpinaku to dobra opcja dla osób, które stosują dietę odchudzającą. Bogata w witaminy oraz minerały (szczególnie witaminy z grupy B, kwas foliowy, żelazo). Dodatkowo jest źródłem białka oraz błonnika pokarmowego. Duża ilość przypraw sprawia, że zupa jest przede wszystkim smaczna ale również może zwiększyć naszą odporność! Składniki na 4 porcje: 500g dyni piżmowej (po obraniu(...)limonki sól, pieprz Sposób przygotowania: W większym rondlu rozgrzej łyżeczkę oleju rzepakowego i podsmaż na nim czosnek, kminek, gałkę muszkatołową, imbir, chilli, cynamon i smaż przez kilka minut. Dodaj dynię i soczewicę i bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, do miękkości dyni i soczewicy. Dodaj szpinak i gotuj przez około 5 minut
wysmienitystało się z naszym niedawnym, jesiennym śniadaniem. Oprócz grzanek czy kanapek z sałatką pomidorową, jajka na miękko czy miseczki granoli z jogurtem zjedliśmy przepyszny owocowy mus – koktajl z dyni, jabłek i mango. Nie potrzebował żadnych dodatków, gdyż świetnie smakował sam w sobie. A na dodatek cieszył oko przepięknym kolorem…To jak? Skusicie się? Sobota do południa to najlepszy(...)końca patrzeć na mały park na zewnątrz, który sprawia, że od razu poprawia mi się samopoczucie. To mój ulubiony widok. Składniki: (na 4 porcje) 200g musu z gotowanej dyni 2 jabłka lekko podgotowane 1 mango Wykonanie Dynię pokroić na większe kawałki, usunąć pestki i gotować w wodzie do miękkości na małym ogniu. Ugotowaną pozbawić skórki, odsączyć na sicie z wody
Raj dla Podniebieniadaje radość… Miały być muffinki, ale nie miałam papilotek ani formy, aby je upiec. Zrobiłam więc ciasto w małych foremkach keksowych. Pachnie jesienią, pomarańczą, wanilią, kardamonem i dynią. Jest miękkie,wilgotne i bardzo smaczne. Nie należy go długo ucierać, wystarczy tylko wymieszać składniki. Dodatek polewy karmelowej wieńczy całość i podkręca smak ciasta. Chyba bardziej nie muszę przekonywać… Ostatnio(...)namiętnie wertuję karty słodkiej pozycji Hannah Miles na desery bez użycia piekarnika. Kopalnia uroczych zdjęć i inspiracji. Składniki 200g pieczonej lub gotowanej dyni 1 pomarańcza + skórka starta 50ml mleka 50ml śmietanki kremowej 100g oleju kokosowego 2 jajka 250g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 1 czekolada karmelowa firmy Wedel 1/2 łyżeczki karadamonu garść
Raj dla Podniebieniajest to sprawa prosta jak posłodzenie herbaty... W zależności od rodzaju dyni - należy ją obrać lub pozostawić ze skórką. Jeśli skórka jest twarda lepiej ją obrać. Następnie dynię należy pokroić na kawałki - półksiężyce o grubości ok 1 - 1,5 cm. Ułożyć na dużej blasze tak, aby na siebie nie zachodziły. Skropić oliwą z oliwek, posolić i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)stopni na 20 minut. Piec z termoobiegiem. Jeśli chcemy mieć wersję bardziej przyrumienioną lepiej piec w 200 stopniach. Dalsza obróbka lub podanie zależy od inwencji i potrzeb. Ja upieczoną dynię studzę i zamrażam w porcjach na zupę. W zimie mogę sobie zrobić ekspresowy krem z dyni. Można ją też zjeść od razu, np. z dipem czosnkowym. Smacznego
Ze smakiem bez glutenutaka moja fantazja na temat jabłecznika. Ostatnie, jesienne wykorzystanie dyni. Ciasto zrobiłam w wersji bezglutenowe ale można równie dobrze zrobić na spodzie z mąki pszennej. Jabłecznika można upiec w zwykłej formie albo w formie do tarty. Wyszedł kruchy i aromatyczny kawałek ciasta, szczególnie na drugi dzień kiedy ciasto skruszało. Składniki na kruchy spód: 300 ml mąki kukurydzianej(...)rozwałkować zanim ogrzeje się i zacznie się zbytnio kleić do wałka. Składniki na jabłka: 2 duże jabłka - najlepiej kruche i lekko słodkie (np. championy) 250 ml puree z dyni 100 ml brązowego cukru 2 garście rodzynek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej - ewentualnie otarta skórka z jednej pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego Jabłka obrać
Ze smakiem bez glutenu