Dzień dobry! Wczoraj zaprezentowałam Wam przyprawę do dań z dynią , więc dzisiaj pora na purée z dyni. Wybrałam do niego dynię Hokkaido ponieważ (wedle zapewnień sprzedawcy) jest nieco słodsza niż inne, dlatego też idealnie nadaje się do deserów. Jest również (chyba jedyną) dynią, którą można jeść ze skórką, więc nie musicie jej obierać. Purée będzie miało bardziej intensywny kolor. Dynia(...)upieczeniu jest bardzo sucha (ewentualnie zależy to od dyni), więc jeśli będą trudności przy jej zblendowaniu, dodajcie nieco przegotowanej wody. Do czego można wykorzystać takie purée? Do sernika, nadzienia drożdżówek. Jak przechowywać? W szczelnym pojemniku w lodówce lub zamrozić wcześniej zważone porcje. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćPostanowiłam, że zamieszczę ten przepis na blogu, ponieważ wiele osób z chęcią skorzysta z tej receptury. Puree z dyni stanowi świetną bazę, nadaje się do różnych zastosowań. Ciasta, desery, dania wytrawne, słodkie.. Czego tylko dusza zapragnie! PUREE Z DYNI. Dynię przekrawam na pół, usuwam wszystkie pestki. Kroję na mniejsze kawałki, ale ważne, by były tej samej wielkości, czas pieczenia(...)jest jeden, a różne wielkości nie zapewnią równego podpieczenia. Skórę zostawiam. Tak przygotowaną dynię układam skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie solę, nie skrapiam oliwą - ma to być wyłącznie mus naturalny. Blachę z dynią wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piekę ok. 20-30 minut, w zależności od wielkości kawałków. Najlepiej jest sprawdzić widelcem
W kuchni Karmel-itkiSmaczny i zdrowy chlebek dyniowy. Składniki: - 50 dag miąższu dyni - sól - 2 i 1/2 dag drożdży - 50 dag mąki - 2 czubate łyżki ziaren dyni Przygotowanie: Oczyszczony miąższ z dyni kroimy w kostkę. Wkładamy do rondelka, podlewamy 150 ml wody, wsypujemy szczyptę soli i zagotowujemy. Gdy zacznie się gotować zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 30 minut. Następnie odcedzamy, zachowując wodę(...)spod gotowania. Gdy mus wysygnie miksujemy go. Drożdże rozpuszczamy w 100 ml wody z gotowania dyni, dodajemy łyżkę mąki i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Zmiksowaną dynię oprószamy przesianą mąką, dodajemy 3/4 łyżeczki soli i przygotowany rozczyn. Wyrabiamy w misce, aż zacznie odchodzić od ręki. Wyjmujemy na oprószony mąką blat, dodajemy ziarna dyni i zagniatamy ręcznie przez chwilę, aby równo
Zainspirowana w kuchniTruskawkowy sezon w pełni więc trzeba korzystać ile się da. Polecam truskawki w sałatce na szpinaku z dodatkiem fety i prażonej dyni. Pycha:) składniki: 2 garście młodego szpinaku 6-7 dużych truskawek 100 g fety lub innego serka sałatkowego 2 garście pestek dyni 2 łyżki sosu balsamicznego 3-4 łyżki oleju 1 łyżeczka miodu Składniki na dwie porcje(...)Szpinak opłukać i osuszyć, ułożyć na talerzach. Truskawki pokroić w ćwiartki i ułożyć na szpinaku. Ser pokroić w kostkę i również ułożyć na szpinaku. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Sos balsamiczny wymieszać w słoiczku z olejem i miodem, skropić sałatkę. Całość posypać uprażonymi ziarnami dyni i podawać
Monia miesza i gotujeprostu kojarzy mi się z chandrą, deszczem oraz ogólnie z szarą, burą i ponurą pogodą. Na szczęście lubię świeczki i jesienne dary natury w postaci sezonowych owoców oraz warzyw. Dynia jest jednym z nich! Uwielbiam ją przerabiać na różne potrawy, zarówno wytrawne, jak i na słodko. Dziś chciałabym podzielić się z Wami pysznymi przepisami na jesienne obiady i kolacje(...)dynią w roli głównej. Jest to zestawienie wybranych dań tzw. na słono, ale zapewniam, że na moim blogu znajdziecie również inne propozycje oraz mnóstwo pysznych ciast i deserów. Zobaczcie, co można przygotować z dyni! Czytaj więcej
Di gotujeCukierek albo psikus! 😜 Ja zamiast cukierków polecam rozdawać dzieciakom na Halloween domowe czekoladowo-dyniowe trufle wystylizowane na potworki. Składniki (12-13 szt.): 200 g puree z dyni Hokkaido 70 g gorzkiej czekolady 80 g herbatników 30 g masła 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżka cukru dark muscovado 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika Oraz: 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki(...)czekoladowa łuskany słonecznik Herbatniki kruszymy na drobne kawałeczki. Do rondelka przekładamy masło i rozpuszczamy. Wsypujemy przyprawę korzenną i cukier muscovado. Gdy cukier się podgrzeje i rozpuści dodajemy puree z dyni i podgrzewamy na małym ogniu co chwilę mieszając. Rondelek zdejmujemy z palnika. Do gorącej dyni wsypujemy posiekaną drobno czekoladę i mieszamy aż całkiem się rozpuści. Dodajemy masło orzechowe
Delicious PlaceSkyrniki w pięknym jesiennym kolorze, z dodatkiem śliwek i pestek owocu granatu. Deser bez dodatku cukru - można dosłodzić np. miodem. Składniki: pół dyni Hokkaido, 150 g skyra, 100 g jogurtu greckiego, 2 jajka, 2 łyżeczki erytrytolu, łyżeczka masła orzechowego, 20 g proszku budyniowego śmietankowego, 4 śliwki, owoc granatu Przygotowanie: Dynię oczyszczamy z pestek, kroimy na kawałki. Pieczemy(...)stopniach przez około 20 minut do miękkości. Do miski dodajemy dynię, skyr, jogurt, jajka, ertytrytol, masło orzechowe, proszek budyniowy. Wszystko blendujemy na gładką masę. Przekładamy do naczyń/foremek żaroodpornych. Śliwki kroimy na pół lub na ćwiartki, układamy na masie dyniowej. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika pieczmy przez 30 minut. Studzimy. Przed podaniem posypujemy pestkami owocu granatu
Lena Gotujemąki pszennej + do podsypywania 1 duża łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki cukru drobnego do wypieków 120 g puree z dyni (polecam z dyni Hokkaido, które będzie bardziej gęste) olej do głębokiego smażenia Cynamonowa posypka: 3 łyżki cukru drobnego do wypieków 1 łyżeczka cynamonu Twaróg przepuszczamy przez praskę do dużej misy. Dodajemy przesianą(...)mąkę, żółtka, śmietanę, cukier drobny i waniliowy, sodę i puree z dyni. Najpierw chwilę mieszamy składniki w misce, a następnie wykładamy na stolnicę i krótko zagniatamy jednolite ciasto. Podsypując ciasto mąką rozwałkowujemy je partiami na grubość około 1 cm i wykrawamy kółka szklanką lub metalowym ringiem. W środku każdego kółka wykrawamy mniejsze za pomocą kieliszka lub końcówki do wyciskania kremów
Delicious PlaceJesienne leczo z curry, dynią, bakłażanem, pieczarkami i mleczkiem kokosowym! Pysznie danie jednogarnkowe - duża porcja! Świetnie smakuje podane z ryżem i posypane świeżą natka pietruszki lub kolendrą. Składniki: pół dyni Hokkaido, bakłażan, 250 g pieczarek, 2 pory - część biała i jasnozielona, papryka czerwona, papryka biała, 3 łyżki curry, mleczko kokosowe (u mnie light), sól, woda Przygotowanie: Bakłażana kroimy w dużą(...)kostkę, posypujemy solą z obu stron, odkładamy na kilka minut, następnie odsączamy za pomocą ręcznika papierowego. Dynię myjemy, oczyszczamy z pestek kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na pół lub na ćwiartki jeśli są większe. Por kroimy w plastry. Z papryki usuwamy gniazda z pestkami, kroimy w dużą kostkę. Do garnka wrzucamy wszystkie warzywa, dodajemy pół szklanki wody. Dusimy
Lena GotujeJest obiecany słodki przepis z puree z dyni które kilka dni wcześniej przygotowałam. Zapraszam Was na przepyszną roladę dyniową, która idealnie sprawdzi się w roli jesiennego deseru ;) Składniki na 1 roladę Składniki na biszkopt w temperaturze pokojowej ! Ciasto: 3 jajka kl L 150 g puree z dyni 120 g cukru 3/4 szkl mąki pszennej (szklanka o pojemności(...)płaska łyżeczka przyprawy korzennej Masa: 250 g mascarpone cytrynowo-limonkowego 120 g śmietanki 30 % 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie ciasta 1. W misce umieszczamy jajka, puree z dyni, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier i wszystko mieszamy rózgą niezbyt długo. Ciasto wylewamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stop grzanie góra
Gotowanie...to proste !łyżki mąki pszennej Ciasto: zaczyn 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g cukru 320 g mąki pszennej + 2-3 łyżki do podsypywania szczypta soli 180 g puree z dyni (u mnie z dyni hokkaido) 60 g miękkiego masła Nadzienie: 40 g miękkiego masła 1 łyżka cukru pudru 1 czubata łyżka cynamonu Oraz: 1 małe jajko 1 łyżka mleka cukier(...)było grudek i odstawiamy na 15 minut. Ciasto: Do misy z zaczynem dodajemy jajko, cukier, cukier waniliowy, sól i mąkę. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Po chwili dodajemy puree z dyni i dalej wyrabiamy. Po 3 minutach dodajemy miękkie masło i wyrabiamy ciasto jeszcze 10 minut. Misę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około
Delicious PlaceJesień to idealny czas, aby cieszyć się smakiem dyni – warzywa, które nie tylko zachwyca swoją wszechstronnością w kuchni, ale także dostarcza mnóstwo wartości odżywczych. Dynia jest bogata w witaminy, minerały oraz błonnik, co sprawia, że doskonale nadaje się do różnorodnych potraw. W moim wpisie znajdziesz 5 prostych przepisów na dania z dyni, które
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kremowe, serowe nadzienie. Delikatna, lecz elektryzująca dynia. Oto TARTA Z DYNIĄ PIŻMOWĄ! Idealna na obiad, kolację z przyjaciółmi lub po prostu - bez okazji
COOKMAGAZINESałatka z tortellini, szpinakiem, młodymi listkami, dwoma rodzajami pomidorków – koktajlowymi i suszonymi, mozzarellą, boczkiem i pestkami dyni, skropiona dressingiem. Bardzo fajna, lekka i pożywna sałatka. 1 op. tortellini (250 g) 2-3 garście świeżego szpinaku + 1/2 op. młodych listków (można dać sam szpinak, dodać rukolę, roszponkę itp) 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów 150 g pomidorków koktajlowych 125 g mozzarelli(...)boczku (cienkie plastry) garść pestek dyni Sos: 1/3 szkl. oleju/oliwy 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki octu z czerwonego wina 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku Składniki na sos umieszczamy w zamykanym słoiczku i potrząsamy aż do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Tortellini gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy. Suszone
Smaki Na Talerzunietolerancją glutenu lub tych, którzy preferują zdrową dietę . Właściwości zdrowotne krakersów z nasion Moje ulubione nasionka do przygotowania krakersów to słonecznik, sezam, chia , babka płesznik , siemię lniane i pestki dyni. Każde z tych nasion ma swoje unikalne walory smakowe i zdrowotne, które dodają niezwykłego charakteru tym chrupiącym przysmakom. Słonecznik jest bogaty w witaminę E oraz zdrowe tłuszcze, natomiast sezam dostarcza(...)swojej wysokiej zawartości błonnika, dodaje krakersom dodatkowej chrupkości, a babka płesznik jest źródłem kwasów omega-3. Siemię lniane to doskonałe uzupełnienie diety w błonnik i witaminę B, natomiast pestki dyni są bogate w cynk i magnez. Jak przyrządzić krakersy z nasion? Aby przygotować te pyszne krakersy , należy najpierw wymieszać nasionka z gorącą wodą i odstawić na kilka minut, aby nasionka
codojedzenia