Sałatka z tortellini, szpinakiem, młodymi listkami, dwoma rodzajami pomidorków – koktajlowymi i suszonymi, mozzarellą, boczkiem i pestkami dyni, skropiona dressingiem. Bardzo fajna, lekka i pożywna sałatka. 1 op. tortellini (250 g) 2-3 garście świeżego szpinaku + 1/2 op. młodych listków (można dać sam szpinak, dodać rukolę, roszponkę itp) 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów 150 g pomidorków koktajlowych 125 g mozzarelli(...)boczku (cienkie plastry) garść pestek dyni Sos: 1/3 szkl. oleju/oliwy 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki octu z czerwonego wina 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku Składniki na sos umieszczamy w zamykanym słoiczku i potrząsamy aż do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Tortellini gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy. Suszone
Smaki Na Talerzunietolerancją glutenu lub tych, którzy preferują zdrową dietę . Właściwości zdrowotne krakersów z nasion Moje ulubione nasionka do przygotowania krakersów to słonecznik, sezam, chia , babka płesznik , siemię lniane i pestki dyni. Każde z tych nasion ma swoje unikalne walory smakowe i zdrowotne, które dodają niezwykłego charakteru tym chrupiącym przysmakom. Słonecznik jest bogaty w witaminę E oraz zdrowe tłuszcze, natomiast sezam dostarcza(...)swojej wysokiej zawartości błonnika, dodaje krakersom dodatkowej chrupkości, a babka płesznik jest źródłem kwasów omega-3. Siemię lniane to doskonałe uzupełnienie diety w błonnik i witaminę B, natomiast pestki dyni są bogate w cynk i magnez. Jak przyrządzić krakersy z nasion? Aby przygotować te pyszne krakersy , należy najpierw wymieszać nasionka z gorącą wodą i odstawić na kilka minut, aby nasionka
codojedzeniaProsta acz wykwintna zupa sezonowa z dynią, którą dla odmiany możecie podać na święta, nawet jeśli w Polsce tradycyjnie serwuje się czerwony barszcz lub zupę grzybową. Udanych przygotowań świątecznych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia! Przygotowanie: 20 min. Gotowanie: 30 min. Porcja dla 4 osób: ● 1 dynia butternut (ok 1,3 kg) ●1 żółta cebula ● 300 g ziemniaków (najlepiej Bintje(...)drobno poszatkuj. W rondlu o grubym dnie rozgrzej 2-3 łyżki oleju z orzechów włoskich i podsmaż na nim cebulę przez 5 minut. W międzyczasie obierz ziemniaki, obierz dynię i usuń pestki, po czym pokrój ją w dużą kostkę, wrzuć do rondla. Wlej bulion, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez około 25 minut. Warzywa muszą być miękkie. Odcedź warzywa
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaMielone z dynią i ciecierzycą to propozycja na ciekawy obiad dla całej rodziny. Sezon dyniowy rozpoczęty, więc należy urozmaicać posiłki o te soczyste i wiecznie pomarańczowe warzywo. Obiad podałam z ryżem, lecz możecie użyć ziemniaków lub też makaronu – proponuję tagliatelle. Składniki na: Mielone z dynią i ciecierzycą około 200g mięsa mielonego wołowego jedna cebula... Więcej The post Mielone(...)dynią i ciecierzycą appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekktoś lubi kiszonki polecam zakisić dynię, najzdrowszą ze zdrowych warzyw. Dynia jest warzywem bardzo delikatnym więc kilka dni i kiszonka będzie gotowa. Aby jednak podkręcić smak dyni dodałam papryczkę chili. Dodajcie tyle aby Wam smakowało i zajadajcie na zdrowie. Polecam gorąco i zapraszam do stołu. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieUwielbiam ten sernik. Przepięknie się prezentuje, bo jego kolor jest obłędny. Dynię w wypiekach właśnie najbardziej lubię w postaci serników :) Składniki (tortownica o średnicy 22 cm.): Spód: 200 g. mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 100 g. zimnego masła 75 g. drobniutko posiekanych orzechów włoskich 2 żółtka Masa serowa: 350 g. purée z dyni 550 g. twarogu(...)minut. Masa serowa: Twaróg przełóż do dużej miski. Wsyp cukier puder i trzcinowy, dodaj esencję waniliową i żółtka. Miksuj mikserem przez minutę. Dodawaj po 1 łyżce purée z dyni i cały czas miksuj, ale nie za długo. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj. Ubij pianę z 4 białek i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj szpatułką. Wyjmij spód
Delicious PlaceKlasyczne placki rösti trochę urozmaiciłam pod jesienną nutę :) Do ziemniaków dodałam startą dynię, a całość podałam z również sezonowym jarmużem. Do tego ser pleśniowy i jajko sadzone i obiadek gotowy! Składniki (2 porcje): Placki: 230 g. obranych ziemniaków 230 g. obranej dyni 25 g. masła sól 1 łyżka masła do smażenia 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia Oraz(...)łyżki masła 2 jajka 50 g. sera pleśniowego 1 łyżka ziaren granatu (opcjonalnie) natka pietruszki do posypania sól, pieprz 25 g. masła rozpuść i ostudź. Obrane ziemniaki oraz dynię zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj rozpuszczone masło i 1/2 łyżeczki soli. Wymieszaj. Na patelni o średnicy dna około 18 cm. rozgrzej połowę masła i oliwy do smażenia. Wyłóż połowę wymieszanej
Delicious Placenawet 14. Idealne do kawy lub do szkoły na drugie śniadanie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Cynamonki dyniowe. Porcje 10 Składniki Składniki na ciasto: 160 g purre z dyni u mnie Hokkaido 0,5 kg mąki pszennej lub orkiszowej (typ 750) 200 ml ciepłego mleka 60 g cukru 2 jajka(...)brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu Składniki na lukier cytrynowy: 150 g cukru pudru sok z cytryny dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułeczek Instrukcje Dynia Dynię myjemy, wydrążamy miąższ, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 1 h w 180 C. Studzimy, oddzielamy miąższ od skórki i blendujemy lub przecieramy przez
To co lubię - gotuję i polecamlinearGradient#wprm-recipe-rating-48-50 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-rating-48-66 stop { stop-color: #343434; } Smartbake.pl sprawdzone wypieki. Course Deser Cuisine łatwe Keyword dynia, hallowen, jesień, łatwe, muffinki, pomarańcza, pyszne Prep Time 20 minutes Cook Time 18 minutes Total Time 38 minutes Servings 12 sztuk Calories 193 kcal Equipment 2 miski szpatuła sylikonowa piekarnik papilotki(...)cukru 2 szt pomarańczy potrzebujemy tylko skórkę pomarańczową 2 łyżki cukru wanilinowego 2 szt jaj 200 g puree z pieczonej dyni 60 ml mleka 150 g roztopionego masła min. 82% tłuszczu mlekowego 1 szczypta soli Instructions Zgromadź wszystkie produkty. Nagrzej piekarnik
SmartBake.plSkładniki: ? 1 dynia Zalewa na 1 kg gotowych kulek dyniowych: ? 3 szklanki wody ? 1/2 szklanki octu ? 40 dkg cukru ? kilka goździków ? laska cynamonu Wykonanie: ? Dynię przekroić na 4 części, wybrać pestki. ? Z miąższu wydrążać kulki metalową łyżeczką do robienia kulek. ? Gotowe kulki sparzyć przez 2 minuty we wrzątku. ? Odcedzić, przelać zimną wodą i zapakować do słoików. ? Zagotować składniki zalewy, pogotować(...)minut. ? Wyjąć goździki i cynamon, zalać gorącą zalewą dynię w słoikach. ? Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 15 minut. Pasteryzacja to wstawienie słoików do garnka, zalanie wodą do 3/4 wysokości i gotowanie 15 minut od zawrzenia wody. Następnie wyjąć z wody i odwrócić do góry dnem
To co kochamłyżki cukru ? 2 łyżki masła ? sól do smaku ? 1 łyżeczka cynamonu ? 2 łyżki cukru brązowego ? tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie: ? Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie. ? Dynię pokroić w kostkę. Rodzynki zalać gorącą wodą. ? Rozgrzać masło, podsmażyć dynię, wlać odrobinę wody i poddusić ok. 8 minut. ? Jajka ubić z cukrem na parze na gęstą, białą masę. ? Wymieszać(...)razem dynię, makaron i masę jajeczną, dodać cynamon. ? Przełozyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem i posypanego tartą bułką. ? Posypać zapiekankę cukrem brązowym. ? Zapiekać 30 minut w temp. 180 st.C
To co kochamlitr mleka ? 1 puszka mleka kokosowego 400 g ? 1 cukier waniliowy ? 1 łyżeczka cynamonu ? szczypta soli i startej gałki muszkatałowej ? 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: ? Dynię przeciąć na pół, wyjąć nasiona i gotować przez 30 minut. ? Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z mąką ziemniaczaną. ? Mleko zagotować z mleczkiem kokosowym, dodać cukier waniliowy i przyprawy. ? Zagęścić mąką ziemniaczaną. ? Z połówki(...)ugotowanej dyni widelcem oddzielić włókna dyni, które wyglądają jak makaron. ? Położyć makaron dyniowy na talerze i zalać zupą mleczną. ? Można jeszcze posypać szczyptą cynamonu po wierzchu
To co kochamjuż ostatnie danie z dynią w roli głównej w tym roku. Danie, którego inspiracją była zawartość lodówki czyli puree ziemniaczane z poprzedniego dnia, resztki szynki i sera żółtego, a także białka. Wyszło całkiem nieźle i smacznie. Składniki: ? 1 szklanka puree z dyni ? 2 szklanki puree z ziemniaków ? 3 białka ? 200 g szynki ? 150 g sera żółtego ? sól, pieprz do smaku(...)łyżeczki ziół prowansalskich Wykonanie: ? Wymieszać dynię z ziemniakami, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. ? Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i starty ser na grubej tarce. ? Białka ubić na sztywno i wymieszać z pozostałymi składnikami. ? Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć masę ziemniaczaną. ? Piec 30 minut w temp. 200 st.C.{jcomments
To co kochamZnowu jestem w posiadaniu pięknej dyni a więc na blogu pojawią się dyniowe przysmaki. Na początek coś na słodko i na pierwszy ogień idą placuszki dyniowo-bananowe z dodatkiem żurawiny i orzechów włoskich. Banany spowodowały, że masa stała się kleista i zwarta, placuszki nie potrzebują więc jajka. Pachną cynamonem, żurawina dodaje im smaku, a orzechy włoskie chrupkości. Jedliśmy(...)syropem klonowym, ale równie dobrze smakują z miodem lub cukrem pudrem. Składnik ina 10 placuszków: ? 1,5 szklanki startej dyni ? 2 rozgniecione banany ? 2 łyżki suszonej żurawiny ? 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich ? 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej ? 1 łyżeczka cynamonu ? olej do smażenia Wykonanie: ? Banany wymieszać ze startą dynią. ? Żurawinę zalać wrzącą wodą na kilka minut, odsączyć i dodać
To co kochamdyniowych przysmaków na blogu. Było klasyczne leczo z cukini, tera pora na leczo dyniowe. Właściwie to trochę taki gęsty bigosik z kiełbasą, bardzo smaczny i pożywny. Składniki: ? 1 kg dyni ? 2 cebule ? puszka kukurydzy ? 1 pęto kiełbsy cienkiej, u mnie toruńska ? sól, pieprz, papryka słodka i ostra ? 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego ? pęczek natki pietruszki ? kilka łyżek oleju(...)kostkę, chwilę podsmażyć. ? Zalać 3 szklankami wody, dodać obrane ziemniaki i pokrojone w kostkę, przyprawy i zioła. ? Dusić, aż ziemniaki zagęszczą gulasz, dlatego należy je pokroić jak najdrobniej. ? Dodać dynię pokrojoną w grubszą kostkę, poddusić razem 10 minut. ? Kiełbasę pokroić i wymieszać z gulaszem. Dusić do momentu, gdy dynia nie będzie już twarda. ? Doprawić koncentratem, posypać natką pietruszki
To co kocham