urządza tego dnia imprezy. A jeśli impreza, to nie może zabraknąć i pysznych przekąsek, prawda? 😉 Skoro to Halloween, to proponuję menu tematyczne - w ten wieczór na talerzu rządzić będzie dynia 😁 Halloweenowa zupa dyniowa Placki z dyni Halloweenowa sałatka Sernik z dynią Parówkowe mumie
Z notatnika dietetykaKorzenna owsianka dyniowa z karmelizowanymi śliwkami to aromatyczne i pachnące nadchodzącymi świętami śniadanie. Idealny jesienno – zimowy posiłek, który przyjemnie rozgrzewa. Przygotowałam ją z dodatkiem purée z pieczonej dyni oraz imbiru, skórki pomarańczowej, cynamonu, goździków i kardamonu. Owsiankę udekorowałam karmelizowanymi śliwkami i posiekanymi migdałami. Pycha! Składniki (na 2 porcje): Owsianka: 1 szklanka płatków owsianych 1 i 1/2 szklanki mleka(...)szklanki wody 1/2 szklanki purée z pieczonej dyni skórka starta z 1/2 pomarańczy 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/5 łyżeczki mielonego kardamonu Karmelizowane śliwki: 8 śliwek 1 łyżka masła 3 łyżki cukru trzcinowego 6 łyżek wody 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżka posiekanych migdałów Przygotowanie: Owsianka: Do rondelka wlać mleko
Oryginalny smakDynia i mango to smakowite połączenie, dlatego pokusiłam się o przygotowanie dżemu na bieżące spożycie. Ponieważ dynia jeszcze długo będzie osiągalna w sprzedaży nie ma sensu przygotowywać większych ilości słoików. Dżem zrobiłam kompletnie bez dodatku cukru. Dynia z natury jest bardzo słodka i dojrzałe mango również. Jeśli lubisz bardzo słodkie dżemy dodaj 1-2 łyżki miodu. Dodatek cynamonu, soku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jesienne wypieki rządzą swoimi prawami, wykorzystujemy dary natury, wypieki nabierają aromatu i koloru jesiennych liści, królują na stołach szarlotki i ciepłe placuszki z dynią, szybkie babeczki takie jak te do filiżanki herbaty z przyjaciółką . Wilgotne, korzenne i bardzo smaczne. Skusisz się ? Składniki na 16 dużych sztuk: 4 duże jajka 20 dag puree z dyni hokkaido 25 dag mąki pszennej(...)soli. W drugiej misce utrzeć na puch jajka z brązowym cukrem. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do ubitych jajek, wlać olej, dodać puree z dyni, starte jabłko , wymieszać do mokrej masy wsypać wymieszane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną lub szpatułką, tylko do połączenia. Formę na muf finy wyłożyć papierowymi papilotkami nakładać porcje
Wanilia i KardamonJesienne sezonowe super łatwe i pyszne risotto z dynią, to jedno z naszych ulubionych sezonowych dań. To taki cieplutki comfort food na chłodne wieczory. Składniki: masło ok 100 g dynia ok 300 - 400 g mała biała cebula 2-3 szklanki bulionu szklanka ryżu arborio papryczka peperoncino dla aromatu można dodać kilka listków szałwii lub gałązkę rozmarynu do podania: smażona salsiccia/bekon/wędzony łosoś/ ser pecoriono Na maśle (zostawiamy łyżkè masła na koniec) podsmażamy cebulę (jeśli chcemy dodać rozmaryn lub szałwię smażymy na początku i wyjmujemy), dodajemy pokrojoną w kostkę obraną dynię, peperoncino, dusimy ok. 10 minut. Dodajemy ryż, mieszamy przez chwilę i zalewamy bulionem (nie całym! część zostawiamy do podlewania). Zmniejszamy ogień i pozwalamy składnikom się połączyć. Co jakiś czas dolewamy
Cytryna&Co.Składniki: 500 g piersi z kurczaka 400 g obranej dyni 150 g pieczarek 1 mała cebula 400 ml mleczka kokosowego 3 łyżki curry 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku 20 g obranego świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz 200 g ryżu Sposób wykonania: Ryż gotujemy(...)mieszając do momenty aż cebula będzie szklista. Następnie na patelnię wrzucamy mięso pokrojone w kostkę, smażymy do momentu aż się zetnie. Do smażącego się mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki. Mieszamy i smażymy do momentu aż dynia będzie miękka. Dodajemy mleczko kokosowe oraz sos sojowy. Całość mieszamy i gotujemy około 5 minut. Przed podaniem mieszamy
Qchnia po prostuSernik dyniowy to jeden z takich wypieków, które je się już oczami. Piękny pomarańczowy kolor przyciąga i kusi. A smak? Poezja! Spróbujcie, póki dynia świeżutka!!! Co nam trzeba? 300 g ciastek owsianych 100 g masła 350 g miąższu upieczonej dyni (u mnie hokkaido) 1 kg twarogu do sernika 250 mascarpone 200 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń wanilinowy(...)jajka do ozdobienia: 50g masła, pokruszone rafaello (6 kulek) łyżka krokantu orzechowego do podania np. mus z malin Robimy! Najpierw musimy upiec dyniępiec dynię – kroimy i pieczemy do miękkości w piekarniku-ja lekko podlewam wodą. Odmierzoną ilość miąższu należy dokładnie zmiksować blenderem na mus. Następnie miksujemy ze zmielonym twarogiem i serkiem mascarpone. Następnie dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, budyń (proszek
LatosiowydomPrzygotowanie: 35 min Pieczenie: 50 min Porcja dla 4 osób: Na ciasto: ● 250 g mąki orkiszowej ● 6 cl oliwy z oliwek ● 2 szczypty soli Na farsz: ● 200 g dyni hokkaido ● 200 g wędzonego tofu ● 4 świeże figi ● 1 szalotka ● 2 gałązki tymianku ● 10 cl śmietany sojowej ● 2 łyżki oliwy z oliwek ● 1 łyżeczka octu jabłkowego ● 3 szczypty soli Dodatkowo: forema(...)pieczenia, po czym wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty (możesz wyłożyć ją pergaminem). Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni. Wstaw na około 15 minut do piekarnika. W międzyczasie, pokrój dynię hokkaido w kostkę grubości około 2 cm. Figi pokrój w małe ćwiartki lub talarki. Kiedy ciasto lekko się zezłoci, wyłóż na nie kostki dyni, farsz z wędzonym tofu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaTradycyjne kopytka urozmaicone i podane inaczej. Smak? Pokochacie jak ja! Co nam trzeba? 400 g puree z dyni 6 dużych ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę 200 g mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko 1/2 łyżeczki soli po 1/4 łyżeczki curry i kurkumy sos : kostka masła, 2 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka ziół prowansalskich 200g(...)tarkowanego sera np. mozzarella Robimy! Najpierw musimy zrobić purre z dyni Dynię pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 20-25 minut. Po tym czasie sprawdź widelcem czy są już miękkie, jeśli tak to wyjmij z piekarnika i zmiksuj blenderem na gładką masę. Wystudź
LatosiowydomSezon na dynię właśnie się rozpoczyna. Moja pierwsza w tym roku propozycja na jej użycie to placuszki. Są mięciutkie i delikatne. Cheddar przepysznie podkręca ich smak. Można je podawać z kleksem śmietany czy jogurtu, z sosem grzybowym czy pomidorowym, a nawet potraktować jak kotlet i włożyć do bułki burgerowej! :) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste(...)szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP ! Składniki (7 sztuk): 300 g. obranej ze skórki dyni 1 jajko 40 g. cheddara 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz olej do smażenia Dynię zetrzyj na małych oczkach tarki. Dodaj jajko, mąkę, natkę oraz ser starty
Delicious PlaceKrem z dyni i pomidorów z kaparami i serem pleśniowym to może być świetną alternatywa na chłodniejsze dni, które już nadciągają, bo lato wkrótce się skończy i zamiast chłodników będziemy chcieli jest zupy rozgrzewające i sycące. A dynia już pojawiła się w sklepach, więc jeśli mamy ochotę na taką wariację zupy pomidorowej z nietypowymi dodatkami jak kapary i ser pleśniowy(...)zapraszam po przepis. Oczywiście możecie sobie ją dowolnie modyfikować, np. zapiec pod serem z grzankami albo posypać prażonymi pestkami dyni czy słonecznika lub dodać pesto. Kombinacji jest wiele. Nie bójcie sie eksperymentować. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktylko wegetarianom. Kalafior w tej postaci jest naprawdę smaczny i pożywny. Ja podałam curry z ryżem ale możecie je podać też z chlebkiem naan. Jeśli nie macie musu z dyni, można go pominąć w przepisie ;) 1 kalafior 1 szkl musu z dyni hokkaido 250 ml passaty pomidorowej 1/2 szkl śmietanki kremówki 2 łyżki oleju 1 cebula 2-3 ząbki czosnku(...)półtwardo w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek oraz curry, kurkumę i garam masala. Chwilkę przesmażyć. Wlać passatę pomidorową i mus z dyni, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietankę i kalafiora, wymieszać. W razie potrzeby można wlać trochę wody, gdyby potrawa była za gęsta. Dusić pod przykryciem ok 10-15 minut. Curry
Smakołyki AsiSkładniki: – 600ml bulionu warzywnego (lub 600ml wody + 2-3 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 300g ryżu Arborio – 300g pieczarek – 300g dyni – 2 cebule – 100g ricotty – 100ml białego, wytrawnego wina – 50g surowego boczku w plastrach (można pominąć) – 35g tartego parmezanu – 1 łyżka oliwy – 1 łyżeczka masła – 1 ząbek czosnku – sól, pieprz W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy jedną cebulę pokrojoną w kostkę(...)tostujemy 2 minuty. Wlewamy wino, a gdy ryż je wchłonie wlewamy bulion i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 15 minut. W rondelku umieszczamy obraną i pokrojoną w kostkę dynię oraz drugą cebulę, zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Następnie dynię odcedzamy z nadmiaru wody i blendujemy na purée, doprawiamy solą. Na patelni umieszczamy plastry boczku
Be Fit Be Strongzawierają błonnik, białko, tłuszcze. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej – 1 ½ szklanki płatków owsianych – 1 szklanka ziaren sezamu – 1 szklanka pestek dyni – 1 szklanka płatków migdałowych – 1 dojrzały banan – ½ szklanki pestek słonecznika – 2 łyżki wody Kaszę jaglaną przelewamy raz zimą raz ciepłą wodą by pozbyć się gorzkiego posmaku(...)opakowaniu. Banana wkładamy do robota kuchennego dodajemy płatki owsiane i ugotowaną kaszę jaglaną oraz wodę. Miksujemy do momentu aż składniki połączą się ze sobą. Do gotowej masy dodajemy sezam, dynię, słonecznik, płatki migdałowe. Dokładnie mieszamy. Blachę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę na batoniki. Wyrównujemy. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez
Zdrowy Styl Joanny