jajka 3/4 szklanki oleju 1/4 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru kokosowego 2 łyżeczki przyprawy korzennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 szklanki tartej dyni Wykonanie: Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce łączymy przesianą przez sito mąkę pszenną, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę(...)misce jajka łączymy z cukrem, mlekiem oraz olejem za pomocą rózgi lub miksera. Na końcu wsypujemy porcjami wymieszane składniki suche. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wrzucamy startą dynię i mieszamy wszystko za pomocą łyżki. Gotową masę wykładamy do papilotek na muffinki, zajmując 3/4 ich objętości. Pieczemy 20-25 min. w temp.180 stopni. Studzimy na kratce
Kuchnia MagdaLenyGulasz z całkim zacnym składem: kiełbasą, dynią, soczewicą, marchewką i pomidorami. I pomimo sporej ilości składników robi się go bardzo szybko, tak więc jak macie chęć na coś konkretnego i rozgrzewającego, to częstujcie się przepisem 😊 4 porcje: * bulion warzywny- 500 ml * ulubiona kiełbasa- około 180 g * dynia hokkaido- około 180 g * czerwona soczewica- 1/3 szklanki * pomidory- 2 duże * marchewka(...)koncentrat pomidorowy- 2 łyżki * sól, pieprz, słodka papryka- po 1 łyżeczce * oliwa- do smażenia Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, czosnek oraz pokrojoną kiełbasę. Dodać pokrojoną w grubsze plastry marchewkę, dynię pokrojoną w kostkę, sparzone, obrane ze skóry i pokrojone pomidory i podsmażyć 2-3 minuty. Kolejno wlać bulion, dodać soczewicę, koncentrat, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i zagotować. Dusić
Kraina Miodem PłynącaKlasyka zupy dyniowej. Krem z dyni. Z dodatkiem soczewicy i mleka kokosowego staje się treściwym posiłkiem. Aromatyczna, sycąca, przepyszna. 1 mała dynia, ok. 700 g 2 ząbki czosnku 1 szalotka 100 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka wędzonej papryki szczypta pieprzu cayenne 50 g czerwonej soczewicy 20 g kaszy jaglanej 1 łyżka oleju rzepakowego Olej rozgrzewamy w garnku(...)Warzywa obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Zalewamy ok. 700 ml wody. Dodajemy soczewicę i kaszę. W razie potrzeby dolewamy wody. Doprawiamy do smaku, dolewamy mleka kokosowego. Gdy dynia i soczewica zmiękną, miksujemy zupę na krem. Wychodzą 3 porcje zupy, każda ok. 240 kcal, b/t/w – 9/9/34
KucharzycaSkładniki: 1 mała dynia 400 g mięsa mielonego 1/2 cebuli 1/2 papryki kawałek owczego oscypka kawałek cukinii 1 jajko 2 łyżki bułki tartek sól, pieprz ulubiona mieszanka przypraw Przygotowanie: Dynię … Czytaj dalej Dynia z mięsem i oscypkiem
czarrna od kuchniZupa na czasie, bo mocno rozgrzewająca i treściwa. I Ileż wartościowego dobra zawiera- i dynia i marchew, ziemniaki i sok pomidorowy, czosnek, imbir, olej kokosowy i kurkuma 👍 A przy okazji mnóstwo smaku! Aby zadowolić męską część rodziny dodatkowo podsmażyłam drobno pokrojoną szynkę szwarcwaldzką, choć mi wystarczył kleks z gęstej śmietanki kokosowej 😊 4 porcje: * bulion warzywny- 400 ml * naturalny sok pomidorowy(...)dynia hokkaido- 350 g * ziemniaki- 250 g * czosnek- 3 ząbki * marchewka- 1 szt. * cebula- 1 szt. * olej kokosowy- 1 łyżka * starty imbir- 1 lekko czubata łyżeczka * kurkuma- 1 płaska łyżeczki * szczypta suszonej papryczki chili * sól, pieprz- do smaku * śmietanka kokosowa i podsmażona szynka szwarcwaldzka- jako dodatki Ziemniaki, marchewkę oraz dynię (jeśli hokkaido, to pokroić ze skórką) pokroić w kostkę
Kraina Miodem Płynącapróbować jakiś czas temu w Irlandii i od razu bardzo mi posmakowały. Te tradycyjne zwykle są z dodatkiem rodzynek. Ja mam dla Was dzisiaj przepis z dodatkiem puree z dyni, która nadaje bułeczkom cudowny żółty kolor. Swoje bułeczki polałam lukrem ale równie dobrze można go pominąć i podawać przekrojone na pół z dodatkiem masła, ulubionej konfitury czy miodu. Scones(...)szkl mąki pszennej 7 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej 90g zimnego masła 1/2 szkl puree z dyni 3 łyżki śmietany jajko Lukier cynamonowy: 1/2 szkl cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu odrobina wody Scones: Mąkę, cukier, sól i przyprawy wymieszać w większej misce. Dodać masło i dokładnie posiekać. Puree
Smakołyki Asidynia hokkaido 1/3 szkl kaszy bulgur ( z domieszką makaronu vermicelli) 1 pierś z kurczaka (połówka) 50 g cebuli sól pieprz oregano hyzop tłuszcz do smażenia chili w płatkach 50 g żółtego sera Dynię hokkaido myjemy, odcinamy równo kółko od korzonka i wyrażamy łyżką gniazdo nasienne. Kaszę bulgur razem z makaronem gotujemy w osolonym wrzątku i pozostawiamy(...)przykryciem. Pierś z kurczaka kroimy w małe plasterki i razem z posiekaną cebulą smażymy przyprawiając solą i ziołami. Kaszę wkładamy na dno dyni i uklepujemy, posypujemy 1/4 żółtego sera i wkładamy całe mięso razem z cebulką ciasno układając. Posypujemy resztą sera i szczyptą oregano, wkładamy do kamionkowej miski lub naczynia żaroodpornego i zapiekamy
Gotowanie jest łatweciasto 450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju nadzienie 1 mała dynia hokkaido 300 g twarogu sól pieprz 3 ząbki czosnku masło do smażenia Z podanych składników zagniatamy ciasto podstawowe pierogowe. Do mąki dodajemy sól, olej , wlewamy wrzątek i mieszamy łyżką , odstawiamy na chwilę do przestygnięcia i zagniatamy ciasto. Dynię kroimy w kostkę, na patelni(...)rozgrzewamy masło, podsmażamy chwilę posiekany czosnek i dodajemy dynę, smażymy kilkanaście minut mieszając, następnie wlewamy 3 łyżki wody , zamykamy ogień i przykrywamy pokrywką. Kiedy dynie przestygnie rozgniatamy ją widelcem i mieszamy z pokruszonym twarogiem, doprawiamy solą i pieprzem. Nadzienie zamykamy w pierogach i tradycyjnie gotujemy w osolonym wrzątku. Podajemy ze skwarkami lub śmietaną
Gotowanie jest łatweduża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1/3 szkl. białego wytrawnego wina 3 szkl. gorącego słonego bulionu warzywnego 400 g. obranej marchewki 100 g. obranej dyni duża garść pokruszonych orzechów włoskich 3-4 gałązki tymianku cytrynowego 1 łyżeczka masła 3 łyżki drobno startego parmezanu pieprz trochę skórki otartej z cytryny Marchewkę pokrój w większą kostkę, ugotuj(...)miękkości. Odcedź i jeszcze ciepłą zmiksuj na gładkie puree. Dynię zetrzyj na grubych oczkach tarki. Orzechy upraż lekko na suchej patelni. Na duża patelnię wlej oliwę, podgrzej i zeszklij przez minutę drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj ryż a po minucie startą dynię. Mieszaj i smaż 2-3 minuty. Wlej wino, zamieszaj i czekaj aż wino odparuje. Teraz wlej
Delicious Placezupa pachnie latem, a to odczucie potęguje jeszcze jej kolor. Bataty dodają jej słodkości, aksamitności, dynia koloru, a oscypek jest wisienką na torcie. Tymianek, kolendra i mięta ze świeżo utartą gałką muszkatołową sprawiają, że zupa wydaje sie w smaku lekko orientalna. A oto jak ją zrobiłam Składniki na 4 duże porcje 1/4 średniej dyni 1 duży batat 1 pietruszka korzeń(...)serka twarogowego, na wierzch ścieramy na tarce kawałek oscypka, dekorujemy miętą i całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Zupa jest przepyszna! Smacznego dla Was! Artykuł Zupa – krem z batatów, dyni i oscypka pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniapomarańczową, natomiast wierzch babeczek ozdobiłam kremem z bitej śmietany zmieszanej z miąższem, tego pięknie ubarwionego warzywa, czyli dyniowym puree . Wyszło mi 14 babeczek. SKŁADNIKI NA BABECZKI: 2 szklanki tartej dyni (na drobnych oczkach) 3 duże jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka starta z 1 pomarańczy 1 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku(...)łyżeczki dyniowej przyprawy WYKONANIE: ubijam jajka z cukrem, dodaję olej, ekstrakt z wanilii i skórkę z pomarańczy łączę suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do dyni przesypuję suche składniki do mokrych i mieszam wszystko łyżką gdy składniki się połączą dodaję startą dynię i chwilę mieszam nakładam ciasto do foremek Piekę ok. 20 minut
Upiecz sobie babeczkęW ostatnim czasie postanowiliśmy jako posiłek do pracy zabierać ze sobą różnego rodzaju zupy. Szukając inspiracji w internecie powstała pyszna zupa warzywna z soczewicą. Dodatek soczewicy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś drogie Mamy mamy rozpustę na talerzu. Danie jest piękne, pyszne, odżywcze, smakowite, cóż więcej trzeba? Zachęcam do sprawiania sobie przyjemności na talerzu, to procentuje uśmiechem. Miałam zapas dyni ale w sklepach dynię można nabyć cały rok. Kolorowe curry z dynią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniełyżeczki soli himalajskiej, • 700 ml wody, • 2 łyżeczki czarnuszki, • 20 suszonych pomidorów, • 2 łyżeczki mieszanki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią, • 2 łyżeczki tymianku, • 10 łyżek pestek dyni, • 10 łyżek siemienia lnianego Wyjmij z lodówki 100 g przygotowanego zakwasu (na 2 godziny przed użyciem). Aby go „ożywić” dodaj 100 g mąki żytniej 2000 oraz 200 ml ciepłej wody i zostaw(...)czasie połącz zakwas z podanymi składnikami. Całość przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na całą noc. Następnego dnia ciasto zamieszaj i przełóż go do foremek, posyp pestkami dyni. Znów wszystko odstaw do wyrośnięcia. Chleb piecz w nagrzanym do temperatury 250 st. C piekarniku przez 15 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 st. C i piecz kolejne 45 minut. Dobrze
Leśny ZakątekUwielbiam ciasteczka na bazie kleiku ryżowego , ponieważ są takie delikatne i jednocześnie pysznie chrupiące. Pestki dyni to również mój przysmak, więc postanowiłam połączyć je z kleikiem i tym samym uzyskałam jedne z najpyszniejszych ciasteczek. Od tamtej pory piekłam je mnóstwo razy i zapewniam, że ciągle nieziemsko smakują. Posiadają maślaną nutę oraz baaardzo kuszący zapach i... fajny zielonkawy kolor. (Szkoda(...)zdjęcia nie oddają ich całkowitego uroku. W rzeczywistości są bardziej zielone.) Chyba naprawdę uzależniają... Zresztą sami spróbujcie. Polecam! (około 16-20 sztuk) 200g pestek dyni (*) 100g kleiku ryżowego (bez dodatków) 150g masła 100g cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło z cukrem utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajka. Do powstałej masy dodać kleik, proszek
Di gotuje