łyżka musztardy francuskiej pół szklanki wina Cebulę przesmażyć, dodać musztardę i podlać winem, smażyć jeszcze przezz kilka minut, aż część wina odparuje. Podawać z sałatką, np. ze świeżego szpinaku z marchewką i pestkami dyni z sosem balsamiczno miodowym. Smacznego
Codzienne GotowanieJeżeli o smaki chodzi, to Wielkanoc wolę o niebo bardziej niż Boże Narodzenie. A to wszystko przez jajka! Uwielbiam je w każdej postaci, więc te święta
FlymetothespoonZapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 10 przepisów. Diana Sałatka pieczarkowa z jajkiem, ogórkiem i zielonym groszkiem Małgorzata Słonecznikowa przekąska Kasia Kasza gryczana z warzywami i dynią Magdalena Marchewkowo- pomarańczowe gofry Ela Smażony makaron z jajkiem na margarynie Optima Cardio Potas + Danuta Makowe ciastka francuskie
Magiczne Życie Martymyjemy i kroimy. Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy do gotującej się posolonej wody. Gotujemy ok. 4 - 5 minut. Prażymy pestki dyni. Wszystkie składniki oprócz ziemniaków mieszamy. Dodajemy łyżeczkę oliwy i trochę soli. Ziemniaki wykładamy sałatki, aby zachować chrupiącą skórkę
Weganka gotujeZima to straszny czas, kiedy nie ma świeżych warzyw i owoców. W grudniu są jeszcze granaty, persymona i cytrusy, które chociaż jadą do nas milion kilometrów
GRUBY WAŁEKbędzie suchy jak wiór. SOCZEWICA ZIELONA pół szklanki soczewicy na osobę jedna marchewka jedna pietruszka pół selera korzeniowego dwie gałązki selera naciowego jedna cebula ząbek czosnku mały kawałek dyni liść laurowy dwa ziarenka ziela angielskiego gruby plaster cytryny sól, pieprz olej 3 łyżki sosu sojowego Soczewice płuczemy pod bieżącą wodą, na sicie. Wsadzamy do gara w którym będziemy gotować. Zalewamy(...)sojowy. Ugotowana soczewicę dokładnie odcedzamy i dorzucamy do warzyw. Starannie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jak ktoś lubi może doprawić odrobiną gałki muszkatołowej. SAŁATKA Z BURAKÓW 2 spore buraki opakowanie rukoli prażone pestki dyni łyżka miody lipowego łyżka octu balsamicznego łyżeczka tymianku łyżeczka oleju olej rydzowy do rukoli sól, pieprz Buraki obieramy i gotujemy w wodzie z cukrem i solą
ladykitchenSkładniki: kalafior, sałata, 2 pomidory, ogórek świeży, 1 cebula, puszka kukurydzy, 270g sera feta, garść świeżego koperku, 3 łyżki ziaren słonecznika, 3 łyżki pestek dyni, 300ml jogurtu naturalnego, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Warstwy sałatki: Umyta, dobrze osuszona i porwana na kawałki sałata. Ugotowany w osolonej wodzie, ostygnięty i podzielony na kawałki kalafior. Pokrojone w kostkę pomidory. Obrany(...)cebula. Odsączona kukurydza. Pokrojony w kostkę ser feta. Sos: wyciśnięte ząbki czosnku wymieszane z jogurtem naturalnym, solą i pieprzem. Posiekany koperek. Uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika i pestki dyni, dobrze ostygnięte. Smacznego
W kuchni u MonikiCałorocznie, choć w sezonie letnim szczególnie na obiad wybieram zdrowe kombinacje. Najczęściej pada na pieczone warzywa, tu do woli, mixy, kolory, smaki, uwielbiam! Warzywa pieczone to
Zasmakuj Kuchnijest kolorowa i pachnąca. Pomidory już dojrzewają na działce, są okazałe, czerwone i pachnące latem. Są idealne do sałatek. Dzisiaj polecam pyszną letnią sałatkę z pomidorów z oliwą, pietruszką, cebulką i miksem prażonych ziaren słonecznika, dyni i orzeszków pini. 2 dojrzałe pomidory myjemy, obsuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, doprawiamy je solą i czarnym pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięorzechów włoskich i laskowych, pestek winogron i dyni, arachidowy czy sezamowy i inne. Niektóre z nich są tak pyszne, że mogłabym jeść je sobie z chlebem na śniadanie :) A zwłaszcza z pysznymi, świeżymi bagietkami wypiekanymi w Andelsie :) Zdjęcie dzięki uprzejmości organizatorów Pod okiem pana Mirosława Jabłońskiego, przygotowaliśmy własne kompozycje sałatek. Każda zupełnie inna i oryginalna. Jury wybrało trzy sałatki (najładniejszą(...)wszystkie były tak pyszne, że nie udało nam się dokonać wyboru :D Jak widzicie na zdjęciu wszystkie sałatki były piękne, kolorowe i przygotowane z mnóstwa zdrowych i pysznych składników. Do dyspozycji mieliśmy nie tylko świeże warzywa, ale także owoce, sery, kiełki, pestki dyni, płatki migdałowe, a także całą gamę olejów i soków Oleofarm. Pan Mirosław Jabłoński pokazał nam, jak można
Kraina Tysiąca Smakówrozkroić i maczać w nim kawałki warzyw - przepyszna przystawka gotowa! Dziś z kolei chciałam Wam zaproponować sałatkę na ciepło, którą przygotowałam na bazie różnych jesiennych warzyw i soczewicy. Możecie tu dodać właściwie dowolne warzywa, które można upiec. O tej porze roku polecam Wam dynię, bataty i wszelakie warzywa korzeniowe, jednak latem i wczesną jesienią możecie zamienić je na cukinię, bakłażana(...)ciepło, możecie ją także zabrać do pracy i zjeść na lunch (przetestowane przez mojego Męża). Sałatka z pieczonych warzyw z soczewicą i camembertem Składniki (na 4 porcje): 800 g warzyw, obranych i pokrojonych w kostkę (co lubisz, jesienią np. dynia, bataty, buraki, marchewka, seler, pietruszka, topinambur) 200 g pieczarek pokrojonych na połówki, a większe na ćwiartki 2 łyżki oliwy
Chilli Czosnek i Oliwanasza dieta jest najbogatsza w dobrodziejstwo witamin i składników mineralnych. Gotuję tak, by dania były korzystne dla mojego zdrowia. Stąd też pomysł na przepyszną sałatkę z pełnoziarnistego makaronu bogatego w błonnik i składniki mineralne z dynią, prażonymi pestkami dyni, kurczakiem, rodzynkami, kozim serem i orzeźwiającym dressingiem bazyliowym. Przepyszne danie, które jest dla mnie definicją jesieni! Składniki (na 2 porcje
Mango PapajaPrzepis autorski (mój). Sałatka jest prosta, ale przyznam, że bardzo smaczna i znikająca w ekspresowym tempie. U mnie została zjedzona w wersji solo, ale może też stanowić smaczny dodatek obiadowy. Wystarczy mieszanka sałat, kilka dodatków i mamy urozmaiconą przekąskę. 1 opakowanie mieszanki sałat (u mnie Smart - Fit&Easy ) (*) 3 plastry żółtego sera 2 garstki oliwek (u mnie nadziewane papryką(...)pieprz Ser należy pokroić w paseczki, oliwki tak samo, a paprykę w kostkę. Sałatę wymieszać z powyższymi składnikami oraz ze szczypiorkiem i prażonymi pestkami dyni. Całość skropić oliwą i delikatnie oprószyć solą z pieprzem. (Swoją sałatkę dodatkowo posypałam nitkami chilli i udekorowałam plastrem sera z oliwką - spiętymi wykałaczką.) Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (*) Nie wiem czy zauważyliście, ale sałaty
Di gotujeprzygotował jej po swojemu z kwaśno-słodko-słonym dressingiem i pikantną papryczką chili. Wyszło pysznie. Genialna, bardzo syta i orzeźwiająca sałatka. Gorąco polecam!Składniki (na 4 porcje):500 g bobu1 saszetka prażonej kaszy gryczanej100 g drylowanych daktyli50 g pestek dyni, podprażonych na patelnisok z 1 limonki1 papryczka chili, drobno posiekana3 łyżki sosu sojowego1 łyżka miodu (lub syropu z agawy albo(...)kaszę gryczaną ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ostudzić. Bób wyłuskać i wymieszać z kaszą, daktylami i prażonymi pestkami dyni. Przygotować sos z soku z limonki, posiekanej papryczki, sosu sojowego, octu ryżowego i miodu. Zalać nim sałatkę, wymieszać i doprawić solą. Sałatkę odstawić na 30 minut, a później można się nią już zajadać
Food Square