płatków migdałowych 1/2 szkl miodu 2 łyżki cukru 1 łyżka masła dodatkowo: suszona żurawina, rodzynki, morele Wykonanie: Płatki owsiane,pestki dyni,posiekane orzechy nerkowca,płatki migdałowe, mieszamy w misce, wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko posypujemy lekko cukrem, polewamy miodem i w kilku miejscach układamy po małym kawałku masła. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
Bon appetit mon amiepłatki wchłonęły nadmiar wody. W międzyczasie uprażyć pestki z dyni na patelni (ok 2 min). Do masy dodać uprażone pestki dyni, wymieszać i odstawić na kolejne 5 min. Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać zwilżonymi wodą dłońmi. Piec w 210 stopniach C 30 min ( u mnie piekarnik gazowy). całość: 2469,5 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czassuszonych fig 50 g chipsów kokosowych Miód podgrzać, żeby dodać syrop, olej i ekstrakt. Wymieszać. Płatki wymieszać z sezamem, makiem, pestkami dyni i migdałami. Wlać mokre składniki, dobrze połączyć. Równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160 st. C. 20 minut, w połowie pieczenia mieszając. Wyjąć blachę z piekarnika, posypać granolę chipsami kokosowymi i pokrojonymi figami. Wstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzenasienne i część miąższu (miąższ warto zostawić i użyć do zrobienia np. bakłażanowego hummusu) Farsz przełożyć do bakłazanów, posypac pestkami słonecznika i dyni Piekarnik nagrzać do 180 st. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem (oliwa/olej kokosowy). Ułożyć połówki bakłażanów. Piec 20 minut Smacznego
pyszne zdrowościDesernik 'Malinowy Ogród' lub Charlotte z malinami Śliwki i dynie zapowiadają już co prawda nadejście jesieni, jednak lato w ten weekend wyraźnie podkreśliło swoją obecność obłędnym
Pełny talerzTakiej dyni to ja jeszcze nie znałam i nie jadłam! Słodka, delikatna, masłowa, po upieczeniu zachowuje zwartą konsystencje. Rewelacja!!! Dynie pokroić w cząstki bez obierania ze skórki, polać oliwą, posolić i posypać ziołami prowansalskimi, piec w temperaturze 170 stopni do miękkości, czyli około 20-25 minut
Jadło i czytadło25x11x7. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut aż ciasto podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasta na wierzch układamy ziarna słonecznika i dyni. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piecyka w 200 - 220 stopniach C na środkowy poziom i pieczemy 50 minut.Do piekarnika wstawiamy także pojemnik z wodą w celu nawilżenia chleba. Chlebek wyszedł idealny :)taaaa daaaammmm... :-P Chlebek pszenno - żytniakcja zielnik
Bon Appetit Małgorzatykilka plasterków sera, pokrojonego w paski 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, cukinię w półplastry, wkładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy przez 40 minut w temp. 200 st. W tym czasie chleb kroimy w kostkę, na 5 minut przed końcem pieczenia warzyw
Moja smaczna kuchniapieczemy ok. 15 minut. Gdy skorupki się rozchylą, kasztany są upieczone. Wyjmujemy je, a gdy lekko przestygną (po ok. 2 min.) jeszcze ciepłe obieramy z łupinek.Pieczone kasztany, to najłatwiejszy i najprostszy sposób ich podania. Można z nich przygotować desery, zupy, sosy… i nie tylko. Kupione, muszą być w krótkim czasie przygotowane, zostawione – wyschną lub spleśnieją. Upieczone(...)zarówno do potraw słodkich (torty, ciasta), jak i wytrawnych (zupy, purée, różne farsze). Świetnie komponują się z wanilią, czekoladą, grzybami, dynią i cieciorką. Spróbować na pewno warto. Nie pozostaje nic innego, jak życzyć Wam… smacznego. Wydrukuj przepisThe post Pieczone kasztany appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoZapiekane dyniowe płatki jaglane z gruszką oraz cukrem trzcinowym i pekanamiCo do dzisiejszej zapiekanki, to muszę ją jeszcze dopracować, bo płatki za rzadkie chyba
More food, love and dreamsbyła przez kilka lat nasza tradycja. Razem z moim siostrzeńcem co roku dzień przed Halloween spotykaliśmy się w mojej kuchni i piekliśmy straszne ciasteczka. Zawsze robiliśmy paluchy czarownicy, a do tego jakieś wymyślone na poczekaniu kształty - duchy, trumny, dynie, diabły, czaszki, kapelusze czarownicy, itp. Zawsze mieliśmy przy tym mnóstwo zabawy. "Babcia znowu powie, że choć są smaczne, to wyglądają(...)pół godziny, po tym czasie rozwałkować na ok. 3 mm i powycinać różne kształty lub zwinąć w krótkie, płaskie wałeczki (ważne! zbyt okrągłe wałeczki rozjadą się podczas pieczenia na boki), które następnie upodobnimy do palców. Na ich końce naklejamy migdały, które zastępują paznokcie. Smacznego
chwile dla mnieprzykryciem na małym ogniu, aż dynia będzie miękka. Lekko przestudzoną dynię przekładamy do miski blendera, dodajemy miękką Kasię i miksujemy W innej misce ubijamy jajka z cukrem na puch. Następnie dodajemy śmietanę i mąkę, i ponownie miksujemy Do masy jajecznej dodajemy masę dyniową i delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia o wymiarach: 17 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia Przelewamy(...)posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową i odstawiamy do wystygnięcia. Na spód formy ułożyłam okrągłe biszkopty. Nie piec dłużej bo przysmak może zrobić się "gumowaty". Przysmak można zrobić z połowy składników na mniejszą foremkę. przepis stąd Nawet o tej porze roku można kupić małe dynie
Proste PotrawyCZOSNKOWY KREM DYNIOWY , z poprzedniego posta. Kolejną pozycją jest.. Znów coś autorskiego. Tym razem dynia w wersji słodkiej. Co powiecie na..? KORZENNA SZARLOTKA DYNIOWA. /autorski; w oparciu o zwykłą szarlotkę;/ kostka margaryny 3 szklanki mąki szklanka cukru 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu Z podanych składników wyrobiłam ciasto kruche. Podzieliłam na 2 równe części. Wylepiłam jedną(...)małe kawałki, przesmażyłam z cukrem i przyprawami tak, aby większość płynu, który puści, wyparował (ok 20 minut). Wtedy przesiałam do dyni mąkę, wymieszałam dokładnie i wyłożyłam na podpieczony spód. Na masę dyniową rozkruszyłam pozostawione ciasto. Piekłam w 200 stopniach aż do wypieczenia, zezłocenia kruszonki, jakieś 45-50 minut. Po upieczeniu zostawiłam do wystygnięcia, aby masa mogła trochę się ściąć. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiorzechów - dałam nerkowce, laskowe i włoskie * jajko duże * 100 g masła stopionego * 1/2 łyżeczki cynamonu * 1/3 łyżeczki imbiru * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej * 2 łyżki miodu Piekarnik nastawiłam na 180 0 C. Dynię ugotowałam do konsystencji przecieru. Masło stopiłam, orzechy posiekałam, a bakalie pokroiłam na małe kawałeczki. Wszystko dokładnie wymieszałam w misce. Nakładałam łyżeczką kupki masy
Zdrowa Kuchnia Sowyjest bardzo delikatna w smaku i kremowa. Ciasto jest dość słodkie ze względu na karmel. Polecam wszystkim łakomczuchom. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1/2 średniej dyni (około 0,5kg) - 5 jaj - kostka masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 3/4 szklanki cukru - sok z 1/2 cytryny - kardamon 1/2 łyżeczki NA KARMEL: - 3 łyżki masła(...)cukier, przyprawy dodaj startą dynię, sok z cytryny - wszystko wymieszaj bardzo dokładnie, podsmażaj około 5 minut - garnek zdejmij z ognia, za pomocą blendera zmiksuj masę na gładki puch - w osobnej misce oddziel białka od żółtek - żółtka dodaj do przestudzonej masy dyniowej, dokładnie wymieszaj - następnie dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszaj wszystko za pomocą miksera, około
SMYKWKUCHNI