dynia pieczona - 1757 przepisów (strona:58/118)

Chrupiące domowe frytki 177

Chyba nie ma osoby, który nie lubi frytek. Oczywiście takie smażone na oleju są mało zdrowe, ale nie jemy ich codziennie, więc od czasu do czasu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
HUMMUS Z DYNIĄ. 191

Czosnek przekrawam w poprzek, nacieram olejem roślinnym (nie oliwą! ma zbyt niską temperaturę wrzenia, będzie pryskać). Układam obydwa produkty na blasze i piekę w 220 stopniach do miękkości,  czyli jakieś 15-25 minut. Ciepły miąższ z dyni wyskrobuję łyżeczką ze skóry, wrzucam do miski wraz z wyciągniętymi ze skórek ząbkami czosnku. Studzę. W wysokim naczyniu miksuję blenderem czosnek, dynię

W kuchni Karmel-itki
Placki dyniowe z marchewką, ziemniakami i czarnuszką 173

część właśnie upiekłam.Wówczas formujemy niewielkie placki na papierze do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut; w połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę. Te z piekarnika są nieco delikatniejsze w smaku, lecz naszym zdaniem, nieco za suche. Składniki: 1/2 dyni hokkaido 5-6 ziemniaków 3 duże marchewki 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki mąki 1 łyżka czarnuszki

My simple kitchen
Batoniki owsiane wg. Nigelli 133

suszonej żurawiny, 125g orzeszków ziemnych niesolonych (u mnie mieszanka studencka), 125g mieszanki nasion (dynia, słonecznik, sezam). Przgotowanie:    W jednej misce mieszamy wszystkie płatki, ziarna, wiórki oraz bakalie. W małym rondelku podgrzewamy mleko. Ciepło mleko wlewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 23x33 cm (ja dałam trochę mniejszą i batoniki wyszły za wysokie) wykładamy

Aga w kuchni
Chleb z mąki krupczatki 243

drożdży i 600 ml ciepłej wody. Wymieszać (mikserem przy pomocy mieszadeł, lub łyżką). Dodać słonecznik, siemie lniane, pestki dyni i ponownie wymieszać. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny.W międzyczasie formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem i obsypać obficie otrębami).Do tak przygotowanej formy wlać wyrośnięte ciasto. Przykryć czystą ściereczką(...)odstawić na 15 minut do podrośnięcia.Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) przez około 60 minut.Upieczony chleb wystudzić, wyjać z formy, skropić zimną wodą i owinąć w czystą ściereczkę.Chleb przechowywać owinięty w ściereczkę.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12 x 26 cm.Ciasto jest rzadkie, nie da się

Gospodyni Miejska
Zimowa sałatka z cykorią i dressingiem z tahiny i syropu klonowego 156

porcje: 1 cykoria, pokrojona w plasterki ok 0,5cm 1 małe jabłko, pokrojona w cienkie półplasterki 1 burak, pieczony i pokrojony w cząstki 1 persymona, pokrojona w plasterki 1 garść szpinaku baby 1 garść ziaren granatu 1 garść pestek dyni, uprażonych na suchej patelni listki natki pietruszki, do smaku i dekoracji Składniki na dressing: 5 łyżek pasty tahini

olalacooking
Tarta z dynią 137

Dynia jest obecnie wszędzie i warto to wykorzystać. Tym razem proponuję tartę z dynią przepisu Jamesa Olivera - słodka i pyszna :)   Ciasto: 200 g mąki tortowej (ja dałam 100 tortowej i 100 g mąki pełnoziarnistej) 50 g cukru pudru 100 g zimnego masła 2 żółtka 1-2 łyżki zimnego mleka Wszystkie składniki dokładnie siekamy na ciasto, robimy z niego kulę(...)czasie wyjmujemy, wałkujemy i przekładamy do formy. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut: pierwsze 10 minut z obciążeniem (groch, ryż), potem zdejmujemy obciążenie i podpiekamy kolejne 10 minut. Wyjąć z piecyka i ostudzić. Masa: 500 g obranej, pokrojonej w kostkę dyni 500 ml mleka 3,2% 200 g cukru 2 duże jajka

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Jesienne warzywa z syropem klonowym 115

porcji mięsa czy pieczonej ryby. Można do niego użyć ulubionych warzyw, choć korzeniowych typu pietruszka, raczej nie polecam. U mnie znalazło się wszystko to, co jest obecnie dostępne w wersji niemrożonej, czyli świeże warzywa sezonowe...polecam. Składniki: 1 duży brokuł podzielony na różyczki 200 g małych pieczarek, miałam ciemne 2 szklanki pokrojojonej w kostkę dyni hokaido  2 szklanki(...)warzyw. W miseczce połaczyć pozostałą oliwe, ocet balsamiczny i miód. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i taką mieszanką polać nasze danie. Po wierzchu posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Piec w piekarniku nastawionym na 170 C z termoobegiem przez około 15 minut. Warzywa powinny byc miękkie, ale jędrne. Podawać gorące bezpośrednio po przygotowaniu, Smacznego

Gosia gotuje
Ciasto z dynią i jabłkami - pyszne 171

modyfikacja popularnego na moim blogu " pysznego ciasta z dynią" Składniki : szklanka startej dyni szklanka jabłek pokrojonych w kostkę - u mnie wystarczyło jedno jabłko 1 szklanka cukru 1 i 2/3 szklanki mąki 1 niepełna szklanka oleju  1 i 1/2 łyżeczki sodki i tyle proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki kakao i tyle cynamonu garść rodzynek i 2 garści(...)drobnych czekoladowych kuleczek 3 jajka Przygotowanie: Jajka utarłam z cukrem, dodawałam stopniowo mąkę Do tej masy dodałam dynię i pokrojone jabłko - utarłam ponownie Wlałam olej, dodałam czekoladę, kakao, cynamon, rodzynki - dobrze utarłam  Już na koniec dosypałam sodkę i proszek do pieczenia - ponownie dokładnie utarłam Przelałam masę do okrągłej, wysmarowanej tłuszczem foremki o średnicy 25 cm, piekłam przez

Proste Potrawy
Ciasto czekoladowe z dynią 173

Składniki: - 120 g cukru kryształu - 120 g roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej gorzkiej czekolady - 200 g puree z dyni - 200 g zmielonych na mąkę orzechów włoskich - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 3 jajka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka cynamonu - szczypta soli oraz - 150 g rozpuszczonej czekolady gorzkiej lub deserowej Przygotowanie: Żółtka miksujemy

Zainspirowana w kuchni
Pumpkin pie, czyli klasyczne ciasto dyniowe 351

dusić aż dynia zmięknie. Miękką dynię rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków lub zmiksować w blenderze na puree. Ostudzić.Jajka utrzeć z cukrem, dodać serek, tłuszcz oraz przyprawy. Zmiksować i na koniec dodać puree z dyni.Formę do tarty wysmarować masłem i lekko oprószyć mąką. Wyłożyć ciastem, całość ponakłuwać widelcem, obciążyć np. fasolą i piec w temperaturze 180 stopni przez

Zgrabne Gotowanie
Królowa jesieni - dynia 137

korzystnie wpływa na cerę i układ nerwowy, zalecane są również do przeprowadzenia kuracji pozbycia się pasożytów z układu pokarmowego.  Dynia doskonale się przechowuje (w chłodnym miejscu nawet do 6 miesięcy), jest idealna na przetwory, ale możemy ją również piec, gotować, smażyć, dusić. Sprawdza się w daniach wytrawnych i słodkich. Jej zastosowanie jest niemal nieograniczone, zatem czerpmy z tej skarbnicy

Taste Of My Day
JESIENNE CIASTO DYNIOWO-KOKOSOWE Z ANANASEM I SŁONECZNIKIEM 246

użyć "nienaruszonych" wiórków kokosowych, smak będzie jeszcze intensywniejszy:) Z tego ciasta możecie rówież upiec dyniowe muffinki:) Powinno bez problemu wyjść 12 sztuk. Bardzo polecam!SKŁADNIKI:1 szklanka puree z dyni*1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki brązowego cukru0,5 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)0,5 szklanki domowego mleka kokosowego (można użyć z puszki lub krowiego albo roślinnego(...)ananasem). Dokładnie zamieszaj. Ciasto będzie bardzo gęste, takie ma być.Ciasto przełóż do formy i piecz około 50-60 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wyjmij  z piekarnika i pozostaw w formie do ostygnięcia. Gotowe! Smacznego!*Jak zrobić puree z dyniDynię o wadze 1-1,2 kg umyj, obierz ja ze skóry, wydrąż

Słodko-Słony Świat Ilony
Chleb, który zmienia życie 2831

pewność, że nie zawiera żadnych konserwantów. Chleb robi się bardzo łatwo i szybko, więc zapraszam do pieczenia wszystkich, którzy cenią sobie własne wyroby .  Chleb Składniki: 1 szklanka słonecznika; 3/4 szklanki siemienia lnianego; 1/2 szklanki mixu płatków migdałowych i pestek dyni; 50 g orzechów włoskich; 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie firmy Melvit ); 10 łyżek mielonych nasion(...)kokosowym oraz miodem. Na koniec łączę mokre i suche składniki, całość dokładnie mieszam. Gotową masę odstawiam na godzinę.  Piekarnik nastawiam na 180 stopni, wykładam keksówkę (25cm) papierem do pieczenia i przekładam masę. Piekę około 60 minut. UWAGA ! Upieczony chleb należy odstawić do całkowitego wystygnięcia w chłodne miejsce. Po godzinie należy wyjąć go z formy i dalej studzić.  Gotowe

Życie na widelcu