gorzkiej czekolady. Ser zmielić, zmiksować z jajkami i cukrami. Dodać po szczypcie cynamonu i gałki muszkatołowej oraz pokrojoną w kosteczkę czekoladę i dynię obraną i pokrojoną w kostkę. Wymieszać. Masę przelać na przygotowany spód. Piec około 55minut w temp. 170st. Ostudzić. Sos: 125g serka kremowego naturalnego Apetina, 125g jogurtu naturalnego, 100g śmietany 18%, 50g cukru
Z miłości do słodkościdyni hokkaido - 1 awokado - 1 ząbek czosnku - świeża bazylia - bagietka pszenna - oliwa z oliwek - świeży pieprz kolorowy - 250-350 ml wody - świeży imbir Dynię kroimy na półksiężyce, układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku 30 minut. Po tym czasie oddzielamy miąższ od skórki. W garnku na oliwie z oliwek podsmaż czosnek i imbir, dodaj upieczona dynię, zalej wodą
SMYKWKUCHNIdomowo. Składniki: na 12h przed pieczeniem 1 łyżka zakwasu żytniego pełnoziarnistego (przepis na zakwas tutaj ) 150ml wody 150g mąki żytniej typ 720 po 12h dodajemy 400g mąki żytniej typ 720 200ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suchych drożdży 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki ziaren słonecznika wierzch siemię lniane i pestki dyni Wykonanie Po 12h w misie(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno rosnąć przez ok. 4-5h. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem, posypujemy siemieniem lnianym i pestkami dyni. Po upływie tego czasu foremkę z wyrośnietym chlebem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220C i pieczemy chleb w takiej temperaturze przez 10 minut, a następnie zmniejszamy do 200C i pieczemy ok. 40 minut z opcją termoobiegu. Artykuł
Raj dla PodniebieniaPrzepis na chlebek z dyni podpatrzyłam tutaj ..ja wyrabiałam ciasto ręcznie i piekłam w keksówce ...Chlebek ma piękny żółty kolor ..na wszystkich zdjęciach tego nie widać, ale udało mi się zrobić i takie zdjęcie...Według mnie trzeba dać więcej soli..chlebek miałby bardziej wyrazisty smak.. 50 dkg mąki pszennej chlebowej (typ 450) 1 łyżeczka suszonych drożdży Wypiekacz szczypta(...)dodać kolejno: mleko, olej, puree z dyni, sól, cukier, mąkę, drożdże. Wybrać wagę bochenka (750 g) i stopień zarumienienia skórki (najniższy). Uruchomić program podstawowy. Ja robiłam ręcznie...więc.. Umieścić wszystkie składniki w misce i zagnieść ciasto.Odstawić do wyrośnięcia .Następnie zagnieść ponownie , przełożyć do foremki i ponownie odstawić do wyrośnięcia.Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym
Moje domowe kucharzenieprzepada. Na zdrowie! Składniki: ok. 300-350 g dyni (ważonej ze skórką) 1 duże mango 4 duże marchewki Wykonanie: Dynię obieramy ze skórki, czyścimy z pestek, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku 15-20 min. w temp. 200 stopni. Wyciągamy i studzimy. Mango obieramy ze skóry i kroimy
Kuchnia MagdaLenyprzepada. Na zdrowie! Składniki: ok. 300-350 g dyni (ważonej ze skórką) 1 duże mango 4 duże marchewki Wykonanie: Dynię obieramy ze skórki, czyścimy z pestek, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku 15-20 min. w temp. 200 stopni. Wyciągamy i studzimy. Mango obieramy ze skóry i kroimy
Kuchnia MagdaLenypudrem , ale same w sobie też są pyszne. Polecam spróbować ! Składniki : * pół kilograma startej na tarce o grubych oczkach dyni - najlepiej żeby była bardzo pomarańczowa - wtedy jest najsłodsza * 2 całe jajka * łyżeczka proszku do pieczenia * mały jogurt lub serek naturalny bądź maślanka czy kefir * łyżka oleju bądź oliwy * mąka pszenna - tyle aż ciasto będzie zwarte - to zależy(...)soczystości dyni oraz od wielkości jajek Przygotowanie : Łączymy ze sobą wszystkie składniki mokre na jednolitą masę. Dosypujemy proszek do pieczenia oraz po trochę mąki aż ciasto będzie dobrze połączone. Łyżką wykładamy ciasto na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor. Racuszki same w sobie są pyszne i chrupiące , ale można podać je z dżemem czy cukrem pudrem
Magiczne Życie Martyłyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej 2 łyżki masła Dodatkowo: kilka łyżek kwaśnej śmietany 18% grzanki chlebowe Sposób przygotowania: Dynię obrać, wydrążyć środek i podzielić na mniejsze kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polać oliwą z oliwek i posypać delikatnie ostrą, mieloną papryką. Wstawić do nagrzanego do 180st C. piekarnika na ok 40 minut(...)uzyskania wywaru. Z gotowego wybieramy liście, ziele angielskie oraz pietruszkę i pora. Cebule oraz czosnek drobno siekamy i smażymy do miękkości na maśle. Do gotowego wywaru dodajemy upieczoną dynię oraz cebulę z czosnkiem. Wszystko razem miksujemy na gładki krem i doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy na talerze, dodajemy po 1 łyżce śmietany i posypujemy grzankami chlebowymi
Kuchnia w czekoladzieBabka , którą piekłam już w ubiegłym roku ,w czasie, gdy dynia była ogólnie dostępna. W późniejszym okresie zapomniana.Teraz powraca na nowo. Babeczka jest bardzo wilgotna, dość puszysta( biorąc pod uwagę brak jajek). Nam osobiście bardzo przypadła do gustu. Idealna dla alergików, uczulonych na jajka, bo do jej przygotowania są one zbędne. Pierwszy raz zrobiłam ją z ciekawości - bardzo nam smakowała(...)będzie już w sklepach dyni. Wszystkie składniki suche zmieszać.Masło lub olej roztopić , dodać mleko,dynię ( przy oleju jeszcze wodę) i wmieszać do ciasta. Zostawić do podwojenia objętości ok.1h). Lekko wyrobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Odstawić przykryte ściereczką na ok.30-40 minut. Piec w temp.180*C aż się zrumieni ok.35 minut. Można polukrować : puder trzcinowy z kremówką (lub wodą
Smaczne ZdrowePolecam zarówno sam jak i polany solonym karmelem . Sernik dyniowy: 1 kg mielonego twarogu * 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g) 1 – 1,5 szklanki puree z upieczonej dyni ** (ok. 300 g) 4 duże jajka 2 łyżki cukru z wanilią 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika ok. 250 g ciasteczek speculoos *** lub innych korzennych(...)może być też ser wiaderkowy, ale tylko dobrej jakości np. Mój Ulubiony z Wielunia, Piątnica czy Delfiko ** najlepiej użyć dyni hokkaido lub piżmowej – należy ją przekroić, wydrążyć miąższ i pestki, pokroić w kostkę ok 2×2 cm i piec przez 20-25 minut w 200°C, potem odciąć skórkę i zblendować *** ciasteczka speculoos pojawiają się w sklepach
Poezja smakugruszka 1 por 1 łyżeczka suszonego tymianku 200 g maślaków 1 cebula 1 łyżka masła garść lubczyku sól, pieprz Przygotowanie Dynię kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ nacinamy i razem z czosnkiem układamy w naczyniu do pieczenia. Polewamy olejem i pieczemy 30 min w 200°C . Studzimy. Miąższ i czosnek przekładamy do miski. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, kroimy
R'n'G Kitchencukrem na puszystą, jasną masę. Dodać puree z dyni, ekstrakt i mleko,połączyć.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą i solą. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach.Czekoladę posiekać, dodać do masy, połączyć.Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając.Piec w 175 st. C. przez 15 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmaczny,mięciutki w pięknym,intensywnym pomarańczowym kolorze chlebek dyniowy.Miłośnicy domowego pieczenia chleba i dynii nie powinni obojętnie przejść obok tego przepisu.Chlebek jest bardzo łatwy,pięknie się formuje i bardzo szybko rośnie,ponieważ został upieczony na drożdżach.Wybornie smakuje również z wytrawnymi dodatkami.Polecam!Składniki na 1 bochenek:średnia dynia Hokkaido (300 g puree)450 g mąki orkiszowej 70050 g mąki(...)kukurydzianej2 łyżeczki soli3 łyżeczki suchych drożdży 3 łyżki oleju z dynii50-100 ml wody 50 g pestek z dyniiWykonanie: Dynie umyć,pokroić,pozbawić pestek,pokroić na mniejsze kawałki i przygotować puree.Można to uczynić na 2 sposoby.Upiec w piekarniku - 200`C przez około 15 minut lub pokroić w drobna kostkę,zalać 50 ml wody i dusić do miękkości około 10/15
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 1 kg dyni1 cebulka2 ząbki czosnku1,5 l bulionu drobiowegooliwasólpieprzgrzanki Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry. Wydrążamy nasiona i włókna. Twardy miąższ kroimy w dużą kostkę, przekładamy na brytwankę, polewamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku do miękkości. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy. Szklimy na nie dużej ilości oliwy i przekładamy do gotującego się bulionu
Kuchnia Łukaszaosobom początkującym w kuchni. Dodatki można dowolnie modyfikować. Lubię do swojego bochenka dorzucić np. słonecznika, siemienia lnianego czy pestek z dyni. Zdjęcia też są z różnych bochenków, a to inny dodatek, a to część mąki pszennej zastąpiłam pełnoziarnistą. Piekę z pełnej porcji, jeden bochenek po ostudzeniu zamrażam i mam na zapas. Składniki (2 keksówki długości 30cm): 1 kg mąki pszennej
Kuchnia domowa Ani