duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:132/171)

Zielone warzywne curry 187

lekki obiad lub lunch gotowy. Zielone warzywne curry Składniki na 6 porcjiCzas przygotowania: 40 minut Składniki: 120 g zielonej fasolki szparagowej 350 g cukinii 1 fenkuł 3 małe kapusty pak choi 200 g bobu 1 zielona papryka 250 ml bulionu 3 łyżeczki zielonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 2 cm kawałek świeżego imbiru(...)wlewamy trochę mleka kokosowego. Mieszamy rózgą, po czym dolewamy resztę mleka, dodajemy imbir, listki limonki, sos rybny i bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia. Pokrojone warzywa przekładamy do garnka. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Warzywa powinny pozostać lekko chrupiące. Curry doprawiamy solą i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Wątróbka z jabłkami, cebulką i czerwonym winem - bezglutenowa 119

Niestety nie wygląda szczególnie apetycznie ale smak zachwyci każdego miłośnika wątróbki:-) Szybka w wykonaniu. Idealnie smakuje z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Składniki: 500 g wątróbki - może być drobiowa lub wieprzowa 1 duża cebula 1 duże jabłko - doskonale sprawdza się Champion 2 łyżki smalcu - oczywiście olej też może być 100-150 ml czerwonego wina wytrawnego sól, pieprz Wątróbkę(...)znaczy, że się usmażyła.  Następnie dodać jabłko obrane ze skórki i pokrojone na równe kawałki/ plastry. Im cieniej będą jabłka pokrojone tym szybciej się rozpadną. Przykryć i dusić pod przykryciem ok 5 minut. Można dodać 1-2 łyżki wody jeśli jabłka mają mało soku. Następnie dolać wino i dusić bez przykrycia ok 10 minut. Doprawić do smaku solą

Ze smakiem bez glutenu
Bigos z pieczarek 136

Przepis na bigos bez kapusty, za to z pieczarkami, kiełbasą i ogórkami kiszonymi. Bigos z pieczarek oczywiście nie przypomina w smaku prawdziwego bigosu, ale danie i tak jest bardzo pyszne, a do tego proste i szybkie do przygotowania. Podałam go z chrupiącym, świeżym pieczywem. Składniki na bigos z pieczarek: 250 g pieczarek 4 średnie ogórki kiszone 200 g kiełbasy(...)dodajemy kiełbasę, po kilku minutach pieczarki. Całość smażymy, aż odparuje sok z pieczarek, po czym dodajemy ogórki, koncentrat pomidorowy wymieszany z 1/3 szklanki wody i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy jeszcze około 10 minut. Bigos z pieczarek Artykuł Bigos z pieczarek pochodzi z serwisu Przepisy Kulinarne

e-PrzepisyKulinarne
Wegańskie klopsiki alla Ikea. Jak je zrobić? Przepis krok po kroku 89

Ikea Składniki: 400 gramów suchej ciecierzycy, 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, 1 średnia marchewka, 2 łyżki kukurydzy konserwowej, 2 łyżki mrożonego groszku, pół papryki czerwonej, 1/3 średniej wielkości kapusty pekińskiej, sól, pieprz, olej do smażenia. Jak zrobić wegańskie klopsiki alla Ikea? Ciecierzycę namocz w dużej ilości wody przez noc, odcedź, zmiel dwa razy na małych oczkach lub porcjami zmiksuj(...)klopsiki zrobisz z ciecierzycy już ugotowanej. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, paprykę pokrój w drobną kostkę, marchewkę zetrzyj, kapustę drobno poszatkuj. Na patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć cebulę i czosnek, smaż 2-3 minuty, dorzuć paprykę, marchewkę, kapustę, kukurydzę i groszek. Smaż wszystko często mieszając około 10 minut. Następnie warzywa zmiażdż lekko przy pomocy tłuczka do ziemniaków (dzięki temu lepiej

Kulinarna Polska
Prosty gulasz z piersi kurczaka 207

pyszny przepis na gulasz z piersi kurczaka. Idealny na obiad do ziemniaczków i zestawu surówek – polecam Wam np. surówkę z kwaszonych ogórków i pyszną surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i zielonymi dodatkami .  Taki sos można również podać z makaronem lub polać nim placki ziemniaczane. Smakuje i syci. Spróbujcie. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 czerwona(...)margarynie, dodajemy pokrojone piersi z kurczaka. Podsmażamy mięso około 15 minut. Po tym czasie dolewamy około 1/4 szklanki wodę, dodajemy łyżkę przyprawy do kurczaka, ziele angielskie liście laurowe i dusimy, co jakiś czas mieszając (w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość wody). 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrabiamy dokładnie w szklance wody. Gdy mięso nabierze odpowiedniej miękkości dolewamy nasz „zagęszczacz

Słodkie okruszki
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 236

Maroku produktami pierwszej potrzeby, dostępnymi na każdym miejscowym targu - często ułożonymi obok siebie w dekoracyjne stosy. Wiele gospodyń kisi własne cytryny, tak jak my kisimy ogórki czy kapustę. Tradycja ich przygotowywania zrodziła się z prostej chęci dalszego cieszenia się ich smakiem, gdy sezon na cytryny dobiegał końca. Przyprawy wykorzystane w Djaj Mqualii - mielony imbir, szafran, kolendra i kmin (czasem dodaje(...)oprawiany. Brzmi drastycznie, ale jest przejawem ich dbałości o świeżość składników. My możemy wykorzystać całego kurczaka pokrojonego na ćwiartki lub też nogi kurczaka, które znacznie lepiej zniosą długie duszenie niż piersi. Ważne, aby użyć mięso ze skórą i kośćmi - tylko wtedy uzyskamy autentyczny smak i wygląd dania.  Gotowy tażin ma ciekawy, złożony smak - kwaśny i słony dzięki cytrynom

Chilli Czosnek i Oliwa
MIELONE ZAWIJASY Z NIESPODZIANKĄ W ŚRODKU 20652

jest prosty i może być fajną alternatywą  dla klasycznych mielonych 🍴 U mnie z sosem pieczarkowym ,ziemniakami i warzywami 😋 Składniki : kilka sztuk białych, cienkich kiełbasek kilka liści sałaty (ew. kapusty pekińskiej) tyle samo ile kiełbasek - plastrów topionego, żółtego sera mięso mielone (u mnie łopatka - ilość dowolna) 1 cebula 1 jajko sól pieprz majeranek 2-3 łyżki bułki tartej olej Wykonanie(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180s na około 15 minut, aby dopiekły sie w środku. Równie dobrze, możemy podlać je bulionem i dusić na małym ogniu. Podawać z ziemniakami , buraczkami lub ulubioną surówką

Walijskie Pichcenie
50 przepisów z zielonymi warzywami 152

brokułami i jajkiem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami  Koktajl bananowo - pomarańczowy(...)majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka brokułowa z kukurydzą i groszkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z kabanosem  i zielonym ogórkiem Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami

Moja smaczna kuchnia
Placki po węgiersku 146

cukinię. Wybór mięsa również jest dowolny, choć w oryginalnych przepisach, placki podaje się z gulaszem wołowym i ja taki dzisiaj właśnie polecam. Do tego pyszna  surówka z białej kapusty . Składniki na gulasz: 600 g wołowiny pieczeniowej 2 łyżki smalcu 2 łyżki mąki 1 średnia cebula 1/2 czerwonej papryki 1 papryczka chili  1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej(...)mocno obsmażyć na rozgrzanym smalcu. W rondlu zagotować wodę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, ziele angielskie listki laurowe i paprykę w proszku, do gotujacej się wody wrzucić podsmażone mięso. Dusić na małym ogniu około 1 godzinę. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę i drobniutko pokrojone chili. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i dusić jeszcze 30 minut

Gosia gotuje
Gulasz z łopatki z marchewką i papryką 234

składniki, a tym bardziej możemy podać go z ulubionymi dodatkami. Mamy do wyboru m.in. ziemniaki , kaszę czy chociażby ryż . A jako zdrowy warzywny dodatek świetnie sprawdzi się surówka z kapusty kiszonej , bądź tak jak w moim przypadku marynowana papryka -> PRZEPIS TUTAJ . Gulasz z łopatki z marchewką i papryką – składniki 1 kg łopatki wieprzowej 3 marchewki 1 czerwona papryka(...)półplasterki marchewkę i pokrojoną w paseczki paprykę. Podsmażamy do momentu aż warzywa będą miękkie. Dolewamy wodę, tak aby przykryła mięso, dodajemy liście laurowe , ziele angielskie i podsmażone warzywa. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut, dodajemy łyżeczkę koncentratu i dusimy przez kolejne 10 minut. Mąkę mieszamy w 1/3 szklanki wody i dodajemy do gulaszu. Dusimy go przez kolejne 5 minut

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa krem z pieczonych buraków 154

roku zamiast tradycyjnego barszczyku w uszkami u mnie pojawi się na stole zupa krem z pieczonych buraków, a do zagryzienia kulebiak z kiszona kapustą. Składniki (na 3 litry zupy) około 1 kg surowych buraków 1 średniej wielkości cebula 1 duże jałbko sok z jednej cytryny sól, pieprz i czosnek suszony (każdego około łyżeczki) *folia aluminiowa 1,5 l wody/bulionu warzywnego(...)przyprawy (z wyjątkiem soli). Smaż wszystko razem kolejnie 3 minuty. Upieczone buraki obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do podduszonych jabłek z cebulą Dokładnie wszystko wymieszaj i duś razem mieszając około 5 minut. Dodaj wodę/bulion i zagotuj pod przykryciem. Zblenduj na gładki krem, dopraw sokiem z cytryny i solą. Ps. Zupa jest słodsza od tradycyjnego barszczu

greenscarf
Jarmuż z gotowaną kiełbasą i metką 181

północnym zachodzie Niemiec jarmuż jest bardzo dobrze znany i przyrządza się z niego wiele potraw. Najczęściej przyrządza się z niego pyszne ,jednogarnkowe potrawy. Często nazywa się go "brunatną kapustą" ze względu ,że gotowany przez wiele godzin jarmuż zmienia kolor z zielonej na brunatną. Do potrawy podajemy piwo. Składniki 1 i 1/2 kg jarmużu 2 duże cebule łyżka smalcu(...)siekamy. Cebule kroimy w grubą kostkę ,smażymy na złoto na rozgrzanym smalcu. Kiełbasy nakłuwamy wykałaczką ,z metki robimy kulki. Jarmuż ,kiełbasy ,kulki metki przekładamy do cebuli ,zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu 30 min. Po tym czasie kiełbasę i metkę wyjmujemy i dusimy dalej ok. 1 godziny. Następnie dodajemy płatki owsiane (by zagęścić). Kiełbasę kroimy na większe części

R'n'G Kitchen
Mój pierwszy raz z See Bloggers 164

niewielu składnikach tak, aby wydobyć z nich, jak najwięcej smaku. Przygotowaliśmy dwa niesamowicie proste dania z sezonowych warzyw - zupę z zielonego groszku oraz makaron z pesto z czerwonej kapusty. Ten pyszny minimalizm okazał się kluczem do sukcesu. Dania były nieprzegadane, karmiły zarówno oczy (niesamowite kolory!), jak i ciało oraz wprowadziły nas w prawdziwy błogostan. Na przygotowanie deseru niestety czasu zabrakło(...)głody nowych wrażeń i smaków, które nam zaserwowano. Następstwem tego było odwiedzenie bistro kolejnego dnia i powiem Wam jedno: naprawdę karmią tam nie tylko nasze żołądki, ale i duszę. POZYTYWNE WARSZTATY Z JOSEPHEM ZWANYM JÓZKIEM Józek, jak sam siebie nazywa Joseph Seeletso jest najbardziej pozytywnym człowiekiem, jakiego miałem okazję poznać. Wprost zaraża swoją energią, optymistycznym podejściem do życia i miłością

Food Square
ZUPA KAPUŚCIANA Z ZIEMNIAKAMI – SKYRIM – Cabbage potato soup 260

patelnię – dodajemy 2 łyżki masła i jedną łyżkę oleju oraz dosypujemy z dwie szczypty soli. Smażymy na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając ok. 8-10 min. Kapusta powinna zmięknąć i lekko się zarumienić – kiedy już tak się stanie, przekładamy ją do garnka. 3. ZIEMNIAKI (7 min)Obieramy je, myjemy i kroimy w kostkę(...)też jakieś wyjście). Dodajemy liście laurowe, pieprz (najlepiej w całości, kilka sztuk), ziele angielskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli dolewaliście samą wodę, musicie dodać też nieco soli. Zupę dusimy bez przykrycia, na wolnym ogniu ok. 30 min, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.5. WYKOŃCZENIE (3 min) Z garnka wyławiamy liście laurowe oraz ziele

Nerds Kitchen