duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:131/171)

CZARNE TAGLIATELLE Z PIETRUSZKĄ I ŁOSOSIEM WĘDZONYM 198

Witajcie po świętach! Domyślam się, że podobnie jak ja, nie możecie patrzeć już na pierogi, kapustę i inne świąteczne potrawy. Dlatego dla odmiany proponuję dziś inne smaki 🍝 - czarne tagliatelle, barwione atramentem z kałamarnicy z czosnkową nuta, a do tego świeża pietruszka, wędzony łosoś, czarne oliwki oraz orzechy włoskie. Pychota! Danie, któremu nie można się oprzeć 😉 Składniki: 300 g czarnego makaronu(...)Łososia wędzonego kroimy na małe kawałki, a oliwki w plasterki. Orzechy włoskie grubo siekamy. Składniki wrzucamy na patelnię i podsmażamy ok. 2 min. Następnie wlewamy białe wino i wszystko dusimy do momentu odparowania wina. Wlewamy śmietanę i przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Trzymamy na ogniu jeszcze ok. 1 min. i gotowe danie wykładamy

Kuchnia MagdaLeny
Dorsz w panierce sezamowej 182

Ryby, szczególnie morskie, są naturalnym źródłem jodu w pożywieniu, a także doskonałym źródłem witamin. Dzięki swoim walorom zdrowotnym stanowią doskonałe uzupełnienie naszej diety. Oczywiście najzdrowsze są gotowane, pieczone, czy duszone, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby na naszym talerzu, od czasu do czasu – pojawił się dorsz w panierce sezamowej.     Składniki: - 1 kg filetów ze swieżego dorsza(...)minut z każdej strony. Usmażonego dorsza przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Dorsz w panierce sezamowej to wspaniała propozycja obiadowa. Podany z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej, przybrany plasterkami cytryny zadowoli niejednego smakosza ryb… i nie tylko. Zaletą jest to, że mięso dorsza jest chude, bardzo delikatne i kruche, a samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu

mojewypiekiinietylko
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci) 1245

Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy i także drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę aż się zeszkli. Do cebuli dodajemy pieczarki i dusimy razem około 20 minut. W tym czasie z naszego farszu powinna odparować woda. Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mąkę mieszamy z gorącą wodą (taką, by nie parzyła(...)przełożyć do pojemnika. Zamrożone uszka wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i mieszamy, by nie przywarły do dna. Gotujemy dwie minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy! Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci) Brownie z fasoli (z lekko orzechową nutą) Biszkoptowa zebra

Dieta bez mleka
Rozgrzewająca zupa z cukinii i listków brukselki 202

brukselkę. Wystarczy spiczastym nożykiem wyciąć mały głąb, a do gotowania użyć tylko listków. Sprawdźcie to koniecznie, bo szkoda rezygnować z tak ciekawego i wartościowego warzywka. Znajdziecie w niej trochę kapusty i trochę jarmużu. Kilka małych główek pokryje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Zawiera również dużo beta-karotenu, przerobiony w organizmie na witaminę A dobroczynnie wpłynie(...)nożykiem i rozdzielić listki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.W rondlu na zupę zeszklić na maśle drobno posiekaną szalotkę, dodać przyprawy, smażyć kilka sekund, dodać pozostałe warzywa, dusić 5 minut.Warzywa zalać bulionem, gotować do miękkości ziemniaków (ok. 10 minut). Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem cayenne. Posypać posiekanymi łodyżkami pietruszki, przybrać listkami. Łodyżki

SzczyptaSmaQ
Lekkostrawna dieta dla osób starszych – jakie produkty wybierać? 116

codzienny jadłospis. Będzie on dobrany do potrzeb danej osoby oraz dopasowany do aktualnych wyników badań. Najważniejszy jest jednak sposób przyrządzania potraw. Wykluczamy w tym przypadku smażenie, natomiast dopuszczalne jest duszenie w folii. Poprawie zdrowia służyć będzie także przygotowywanie posiłków na parze czy gotowanie ich w wodzie. W ten sposób sprawiamy, że produkty nie tracą swoich najważniejszych i najzdrowszych składników(...)istnieją ograniczeni związane z warzywami i owocami? Jak najbardziej – niektóre z nich poddawane są marynowaniu lub posiadają naturalne właściwości wzdymające. Starsze osoby nie powinny spożywać cebuli, pora, kapusty, grochy, soi czy fasoli. Ewentualnym rozwiązaniem jest ograniczenie tych składników do minimum. A co z przyprawami? Spożywane posiłki powinny być doprawione w sposób umiarkowany – dobrze, aby nie występowały w nich ostre dodatki

Codogara
PIECZONE PIEROGI Z MIĘSEM MIELONYM, FASOLĄ CZERWONĄ I MOZARELLĄ 218

zahaczyłam o restaurację z pierogami. Wszędzie smakowały inaczej. W Krakowa zmałpowałam ze szpinakiem i żółtym serem z Wrocławia duży i pieczony z ziemniakami, z Zakopanego z oscypkiem, z Bukowiny z kapustą i grzybami a z Torunia przywiozłam pomysł pieczonych a'la po meksykańsku, na który zdradzę dziś przepis :-) Może kogoś zainspiruję do lepienia na wigilię, kogoś kto nie pości(...)mąką. Ciasto rozwałkować, wykrawać duże kółka ( większe niż szklanka, ja użyłam kubka ), przykryć ściereczką, odstawić na 15 min do pooddychania. Mięso podsmażyć na smalcu, dodać zgnieciony czosnek, pokrojone pomidory. Dusić ok. 2-3 min aż pomidory nabiorą konsystencji kremowej ( rozwalą się po prostu). Dodać fasolę, koncentrat,przyprawy, wymieszać. Farsz powinien być gęsty, nie wodnisty. W razie konieczności dodać łyżę mąki

pieprzny smaczek
Marchewka pieczona z limonką i imbirem 188

Zamiast tradycyjnej surówki czy też marchewki duszonej polecam marchewkę pieczoną. Oczywiście można doprawić ją różnymi przyprawami w zależności od dania z jakim będziemy ją podawać. Ja do marynaty z miodu i oleju dodałam sok i skórkę z limonki oraz świeży imbir. składniki: 5-6 marchewek 1 łyżka płynnego miodu 6 łyżek oleju rzepakowego 1-2 łyżeczki drobno startego świeżego(...)minut, funkcja termoobieg. W trakcie pieczenia  marchewkę kilka razy przemieszać aby się nie przypaliła na brzegach i równomiernie upiekła. Marchewkę można też poszatkować na sztkownicy do kapusty wtedy uzyskamy cienutkie plasterki, które będą gotowe już po 15 minutach

Monia miesza i gotuje
"Grzyby i warzywa jesienne 3." - podsumowanie akcji 204

czarnej rzepy - Black Turnip Cream Soup recipe - Vellutata di rapa nera e porro autorka: Angela  | blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies, Le Prelibatezze di Angela Surówka obiadowa z kapusty czerwonej i "Złoty sen" autorka: Badylarka  | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Sałatka z czarnym ryżem, łososiem i warzywami oraz "Czarna Madonna" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu(...)blog: czarrna od kuchni Kaszotto z podrobami i grzybami autorka: czarrna   | blog: czarrna od kuchni Gulasz wołowy z pieczarkami autorka: cybog   | blog: Dad in the Kitchen Schab duszony w sosie z suszonych leśnych grzybów autorka: okawrosoleczylikafkagotuje  | blog: Oka w rosole czyli KaFk gotuje Barszcz z kiszonych opieniek i jesiennych warzyw. autor: Robert_DPZ  | blog

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasztet z gęsi 206

bardziej się kojarzy z tradycją świętomarcińską, to warto sięgać po nią nie tylko w listopadzie. Gęsina to zdrowe i smaczne mięso. Świetnie smakuje gęś pieczona z jabłkami lub na kapuście, a żurek na gęsinie nie ma sobie równych. Ja postawiłam na pasztet - ta wersja domowej wędliny podbije podniebienia wszystkich biesiadników. A do tego żurawina lub ćwikła - będzie pysznie;) Składniki(...)pietruszkę obrać, przekroić na 4 kawałki, dodać do mięsa.  Dodać przyprawy (rozmaryn, liście laurowe, tymianek, ziele, jałowiec), zalać gorącą wodą, żeby mięso było na prawie całe przykryte płynem. Dusić na małym ogniu, aż będzie miękkie (ok 2godzin). Wątróbkę oczyścić z błon, dodać do mięsa, dusić jeszcze 20 minut. Mięso i warzywa wyjąć z bulionu, ostudzić. Kajzerki pokroić i namoczyć

Obiad gotowy
Gotowanie bez chemii. Zioła w kuchni. 180

starzenia się organizmu. Obniża poziom cukru we krwi, działa przeciwzapalnie, podkręca metabolizm i usprawnia trawienie. Polecam używać go nie tylko do deserów, ale również do mięs i dań z duszonych warzyw. Kurkuma Bardzo popularna w kuchni azjatyckiej, coraz więcej zwolenników zyskuje na Zachodzie. Doceniana za swoje działanie antynowotworowe i przeciwzapalne . Poprawia odporność, ułatwia trawienie . Doskonała do mięs, warzyw(...)ryzyko problemów sercowych. Jest bardzo ostry, należy więc uważać z jego ilością. Świetnie podkreśla smak niemal każdej potrawy. Kminek Niedoceniana staropolska przyprawa o charakterystycznym smaku. Idealna do dań z kapusty, strączków, czy mięs, ponieważ świetnie wspomaga trawienie . Ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Koper Doskonale radzi sobie z problemami trawiennymi i zaparciami . Zawiera mnóstwo pożytecznych substancji, które jednak łatwo ulatniają się

Pani domowa
Śląskie rolady (zrazy)-czyli szczypta śląskiej tradycji :) 218

Tradycyjny śląski obiad składa się z rolady, klusek i modrej kapusty. Taki sam obiad jest tradycją w Berlinie, a wzięło się to stąd, że dawno temu wielu ślązaków wyemigrowało w okolice Berlina i wprowadziło nasz zwyczaj obiadowy :) Składniki: Ok. 700g mięsa wołowego na rolady lub wieprzowego 2 średnie cebule 3 kawałki kiełbasy śląskiej Średni słój ogórków kiszonych lub konserwowych Musztarda(...)Margarynę rozpuszczamy w brytfannie i gdy jest już bardzo gorąca, układamy na niej rolady i podsmażamy z każdej ze stron, po czym podlewamy wodą i przykrywamy brytfannę pokrywą. Rolady dusimy na wolnym ponad godzinę, co pewien czas je przewracając, by nie przywarły i podlewając wodą. Zlewamy wywar z mięsa do rondelka. Jeśli nie ma go zbyt dużo, podlewamy mięso wodą

Smakowy Raj
Środa: Shepard’s pie czyli zapiekanka pasterska 227

irlandzkim aromatycznym stoutem. Zapiekanka pasterska dobrze się mrozi i łatwo odgrzewa. Doskonała na lunch do pracy. Czas: ok. 1,5 h Poziom trudności: średni (wymaga przede wszystkim cierpliwości, będziesz dusić, gotować i piec) Cena dla dwóch osób: ok. 12 zł (z podanych niżej składników można zrobić 4 duże porcje – koszt 25 zł) Zapiekanka pasterska dla mieszczuchów Przepisów na zapiekankę pasterską(...)dolej piwo i smaż chwilę, żeby odparować alkohol. Następnie dolej przecier pomidorowy i podlej rosołem. Zakryj pokrywką i duś ok. 40 minut. Im dłuższy czas duszenia tym lepszy, bardziej skondensowany smak sosu. Jeśli sos będzie za rzadki, na koniec przez chwilę duś bez pokrywki, żeby odparować nadmir wilgoci. Zresztą wchłonie się ona podczas pieczenia. Krok 2 W międzyczasie zrób pure

Niedzielny kucharz
Curry z dynią 190

wegetariańskiej z duża ilością warzyw, ciecierzycą i tofu, lub  z owocami morza. Curry na blogu curry z krewetkami i ananasem curry z ciecierzycą i kurczakiem palony łosoś z kapustą kiszoną curry curry z kurczakiem zielone warzywne curry curry z ziemniakami i fasolką sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem sałatka z kurczakiem curry i granatem  keralskie curry warzywne według(...)pozbawiamy gniazdka nasiennego, kroimy w sporą kostkę i wrzucamy do rondelka. Rondelek przykrywamy i gotujemy przez 5 minut. Pieczone plastry dyni kroimy w grubą kostkę, dodajemy do warzyw. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 5 minut, żeby dynia się nie rozpadła. Jeśli Wasza dynia jest bardzo miękka, skracamy czas gotowania. Curry przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Podajemy posypane posiekana natką

Kulinarne przygody Gatity
Ziemniaczane łódeczki na Dzień św.Patryka 154

danie samo w sobie jest bardzo proste. Wyraziste w smaku i z zielonym farszem, jak przystało w tym najzieleńszym dniu w roku! :) No i jedna z moich ulubionych odmian kapusty - jarmuż! Wspomaga pracę układu sercowo- naczyniowego, wspiera wzrok i ma właściwości antynowotworowe. To tylko nieliczne dobre właściwości tego warzywa, które w naszym kraju wciąż jest jeszcze niedoceniane(...)kostkę i podsmaż na łyżce oleju. 4. Dodaj do zeszklonej cebuli z czosnkiem skórkę z cytryny i lekko przesiekany jarmuż. 5. Całość podlej 2 łyżkami wody, przykryj i duś przez 5-6min.- następnie odparuj nadmiar wody. 6. Ugotowane ziemniaki odcedź i z każdej połówki ziemniaka wydrąż delikatnie środek łyżeczką. 7. Wydrążone środki z ziemniaków dodaj do jarmużu

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Roladki schabowe i kluski śląskie 156

roladki na rumiany kolor. Dodać resztę pokrojonej w kostkę cebuli i dusić do czasu aż zmięknie. Podlać gorącą wodą do 2/3 wysokości roladek. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić jeszcze pod przykryciem ok 40 minut. Po tym czasie sos się zredukuje. Jeśli chcecie więcej sosu należy dolać trochę wody, zagotować i zagęścić 1-2 łyżkami mąki wymieszanej(...)zrobić wgłębienie palcem. Układać na desce podsypanej mąką ziemniaczaną. Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 4 łyżek oleju. Gotować 3 min od wypłynięcia. Podawać z roladkami i czerwoną kapustą

Smakołyki Asi
41 przepisów na dania jednogarnkowe 350

Cappuccino brokułowe Crumble z owocami leśnymi Crumble z truskawkami Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Dżem jeżynowo - czekoladowy z chia Fasolka po bretońsku Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Gulasz z żółtej fasolki szparagowej(...)płatkami owsianymi Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa jarzynowa Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Zupa z żółtą fasolką szparagową Zupa z botwinki z ziemniakami Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach

Moja smaczna kuchnia
R... Ryba po grecku! 418

Jest w moim menu kilka dań, które spożywa się u nas tylko w Wigilię. W naszym TOP5 znajduje się barszcz z uszkami (wszystko home made!), karp

Kitchens Alphabet