duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:101/171)

Bitki z karkówki w sosie z suszonych grzybów 162

suszonych grzybów są pyszne, a mięso kruche, delikatne i rozpływające się w ustach. Sos nie wymaga zagęszczania mąką, ponieważ obsmażymy mięso opanierowane mąką i zagęści się samoistnie podczas duszenia. Suszone grzyby mają niebywałą moc! Ten zapach i smak sosu! Całkowicie naturalny, bez vegety, rosołków, da się? Da. Bitki w sosie z suszonych grzybów to gwarancja na pyszny obiad! Składniki(...)przez sitko wlać wodę z moczenia grzybów do mięsa. Dopełnić wodą tak, by przykryć mięso. Rondel nakryć pokrywką i dusić do miękkości około 1,5 godziny  podawać z kluskami, kaszami lub ziemniaczanym puree. Idealnie pasują buraczki lub kiszona kapusta - surowa lub zasmażana

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Letnia patelnia – szybkie danie jednogarnkowe! 140

porze roku są najlepsze, czyli młodą kapustę, cukinię, paprykę, ziemniaczki, marchew oraz świeże zioła. Polecam!     Składniki: 2 dowolne kiełbasy (u mnie chłopskie) 10 dkg boczku wędzonego 2-3 duże ziemniaki 1 marchew 1 cebula (użyłam czerwonej cebuli) 1 czerwona papryka 1 mała młoda cukinia pół główki młodej kapusty 1 szklanka wody przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, ulubione(...)przez około dwie minuty ciągle mieszając *** *** Następnie dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię i całość jeszcze przez chwilę podsmażamy *** *** Kapustę grubo szatkujemy i dokładamy na patelnię *** *** Całość delikatnie mieszamy, zalewamy wodą, przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem oraz papryką i dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia potrawę doprawiamy jeszcze

Blog z Apetytem
Duszony schab w młodej kapuście 152

kawałki (dowolnie.. kostka, paski..) Bulion zagotować i włożyć do niego mięso. Gotować ok 25 minut, a następnie dodać poszatkowaną kapustę z startą marchewką i selerem. Doprawić do smaku czosnkiem, solą, pieprzem skropić kilkoma kroplami soku z cytryny i dusić do miękkości. Na końcu zabielić odrobiną śmietany, wmieszać posiekany koperek i gotowe.. Smacznego

Gaździnka warzy
Przepis #20 Szybki bigos z kapusty pekińskiej 145

minut.  Między czasie kroimy kapustę pekińską - w dość większe kawałki.  Warzywa przekładamy do garnka. Dodajemy do nich kapustę pekińską.  Dolewamy około 1,5 szklanki wody. Gotujemy przez chwilę.  Następnie dodajemy passatę pomidorową. Znowu gotujemy. Całość przyprawiamy. Dusimy przez około 15-20 minut. Bigos można podawać z kiełbasa lub wędliną, którą macie zbędną w lodówce. Jednak

Health-Fit-Life
Gęś duszona w warzywach 127

tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Warzywa wykładamy na dno garnka (u mnie brytfanka). Kładziemy mięso. Wlewamy rosół. Dusimy pod przykryciem ok. 2,30-3 h. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z czerwoną kapustą, albo buraczkami. Ja uwielbiam to mięso jeszcze z dodatkiem klusek śląskich zamiast ziemniaków. źródło: przepis własny Ilość porcji: 4 Czas

Pobite gary Barbary
Krokiety ze słodką kapustą i pieczarkami 209

plasterkach. Kapustę drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem.   Następnie na 2-3 łyżkach smalcu podsmażyć z drobno posiekaną cebulką dołożyć sparzoną kapustę oraz pieczarki, lekko podlać wodą lub bulionem, doprawić świeżo mielonym pieprzem, solą. Dodać majeranek oraz nieco kminu rzymskiego. Dusić razem do miękkości i odparowania płynu. Wystudzony farsz układać porcjami na naleśnikach. Każdy naleśnik zrolować, maczać w jajku i obtaczać

W garach u Gosi
Eintopf z kapustą 161

mięso mielone i doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, majerankiem i papryką. Cukinię, marchewki i kalarepę kroimy w niedużą kostkę, kapustę szatkujemy. Warzywa dodajemy do mięsa i przesmażyć razem przez kilka minut. Dodajemy sos pomidorowy i kilka liści laurowych. Dusimy na małym ogniu przez około 15 minut (aż warzywa zmiękną), od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku solą, czarnym

Pyry na Gaz
DANIE JEDNOGARNKOWE Z WIEPRZOWINĄ I WARZYWAMI 306

wlej wodę oraz dodaj pokrojoną w grubsze plasterki (około 4 mm)  marchewkę i poszatkowaną w większe kawałki kapustę.  Dosyp tymianek, pozostałą słodką paprykę, paprykę wędzoną, sól i pieprz do smaku oraz dodaj masło. Zamieszaj wszystko i duś pod przykryciem jakieś 45-50 minut , po czym dołóż do gulaszu ziemniaki obrane i pokrojone w większą kostkę. Zamieszaj i duś

Słodko-Słony Świat Ilony
Kapusta z grzybami jako dodatek do pierogów i dań mięsnych 122

podsmażenia cebuli - 3-4 liście laurowe Namocz grzyby na noc w zimnej wodzie. Podsmaż posiekaną cebulę z liśćmi laurowymi, dodaj kapustę i posiekane grzyby z przyprawami i koncentratem pomidorowym. Wymieszaj wszystko dokładnie i podlej wodą z grzybów. Przykryj i duś na małym ogniu przez 30 minut, mieszaj co jakiś czas aby się nie przyjarało, w razie potrzeby dolej wody

Pasje Jolki
Tarta z kapustą kiszoną, suszonymi grzybami i żurawiną 144

oliwek smażę drobno posiekaną cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Dodaję suszoną żurawinę, posiekane grzyby i ugotowaną kapustę. Dodaje cydr oraz bulion. Gotuję całość przez 5-6 minut, następnie wlewam wodę z gotowania grzybów i całość duszę jeszcze 30- 35 minut, na średnim ogniu aż płyn całkowicie odparuje. Po przygotowaniu podaję z pieczywem lub używam do farszu

Mango Papaja
Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami i żurawiną 129

oliwek smażę drobno posiekaną cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Dodaję suszoną żurawinę, posiekane grzyby i ugotowaną kapustę. Dodaje cydr oraz bulion. Gotuję całość przez 5-6 minut, następnie wlewam wodę z gotowania grzybów i całość duszę jeszcze 30- 35 minut, na średnim ogniu aż płyn całkowicie odparuje. Po przygotowaniu podaję z pieczywem lub używam do farszu

Mango Papaja
Cygański bigos 132

pietruszkę, pieczarki, kiełbasę, cebulę, ogórki i śliwki kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy najpierw pietruszkę i przekładamy do garnka z kapustą. Następnie pieczarki, kiełbasę i cebulę. Dorzucamy do garnka pokrojone ogórki i śliwki, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość dusimy około 90 minut. Jak każdy bigos - najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień

Nie tylko w kuchni
Garnek chłopski z młodą kapustą (274 kcal) 208

podsmażamy na niewielkiej ilości oleju posiatkowaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w spore kawałki, posiatkowaną kapustę, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę pokrojoną w paski i pieczarki. Podlewamy pół szklanki wody. Garnek zakrywamy i całość dusimy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat, posiekany koperek i przyprawy. Dusimy jeszcze wszystko parę minut, aby smaki się

e-PrzepisyKulinarne
Gołąbki z ryżowo-grzybowym nadzieniem 161

tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 6.        Formować gołąbki i zawinąć w liście kapusty. Obsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka. Wszystko zalać wodą rozrobioną z mąką, koncentratem pomidorowym, bazylią, sola i pieprzem. Dusić około 30 minut pod przykryciem

VioletoweKucharzenie
Zimowy zawijaniec drożdżowy, To skomplikowane 213

laurowe sól, pieprz Rozgrzej olej w dużym garnku i podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Wrzuć grzyby i smaż chwilę. Następnie dodaj kapustę i krótko podsmaż, mieszając. Dodaj sos sojowy, majeranek, ziele angielskie i liście laurowe. Wlej małą ilość wody i duś do miękkości (sprawdzaj co chwilę, czy nie trzeba dolać więcej wody i co jakiś czas zamieszaj). Na końcu dopraw solą

Qlinarnie i Qlinarnie
Makaron kolanka z czerwoną kapustą i groszkiem. 167

kroimy w kosteczkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy na niej cebulę do miękkości. Dodajemy do cebuli kapustę, zielony groszek i podlewamy wodą. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy pieprz, tymianek, przeciśnięty czosnek oraz skrapiamy sosem sojowym. Dusimy jeszcze chwilę razem i na koniec zaprawiamy sos jogurtem wymieszanym z odrobiną mąki. Jogurtu wystarczy jedna duża łyżka

vegetanie
Quinoa z warzywami 171

pokryło się nią. Możesz rozpuścić w wodzie bulionetkę, jeśli lubisz. Wsypałam na wierzch mrożony bukiet 9 warzyw. Dokroiłam cukinię, pora,kapustę. Posoliłam lekko . Jeszcze kilka kropel oleju rydzowego i szczypta szafranu. Ciekawe czy Agata lubi szafran? Zamknęłam pokrywę i dusiłam około pół godziny. Po otwarciu pokrywy danie prezentuje się właśnie tak jak tu na zdjęciu. Nic nie uleciało w powietrze

Z Kuchni Do Kuchni
Bigos Świąteczny i nie tylko 450

garnka i gotujemy 2-3 razy zmieniając wodę. Po trzecim razie , do garnka nalewamy 1/4 wody dodajemy do kapusty pomidory w puszce, passatę, usmażoną wędlinę oraz drobno pokrojone grzyby. Doprawiamy dużą  ilością pieprzu i papyki, oraz solą. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu 1-1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając i doprawiając.Po tym czasie bigos jest

Smaki Edyty
Bigos – tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa. 134

różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża (niekiedy używa się tylko kiszonej), różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki (lub wędzone), cebula i przyprawy. Całość należy dusić możliwie długo (im dłużej, tym lepiej), najlepiej kilka dni. Potrawa po przyrządzeniu powinna mieć gęstą konsystencję i ciemnobrązowy(...)talerz nie powinna z niej wyciekać woda. Powinna mieć pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy (ale nie przesadnie) smak i mieć silną woń wędzonki, śliwek i ew. dziczyzny. W czasie duszenia można podlewać wytrawnym czerwonym winem, co bardzo podnosi smak bigosu. Zgodne z tradycją jest dodanie do bigosu w celu uszlachetnienia smaku niewielkiej ilości wina słodkiego i aromatycznego – np. malagi. Współcześnie bigos

KUCHNIA POLSKA
Zrazy z karkówki 241

SKŁADNIKI: 700g karkówki bez kości, 100g boczku surowego, 2 ogórki kiszone, 1 cebula, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki mąki, woda, oliwa, sól, pieprz, sałatka Nadwiślicka z czerwonej kapusty z jabłkiem ORZECH . PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję w grubsze plastry i rozbijam cienko tłuczkiem. Na każdy płat mięsa kładę kawałek boczku, ogórka i cebuli. Oprószam solą i pieprzem. Mięso zwijam(...)zanurzone). W 1/2 szklanki wody mieszam mąkę i paprykę mieloną. Masę wlewam do mięsa. Mięso duszę na małym ogniu do miękkości. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Zrazy podaję z ziemniakami i sałatką Nadwiślicką.   Zrazy podałam z pyszną sałatką Nadwiślicką z czerwonej kapusty z jabłkiem, którą otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . Zachęcam do zakupu produktów firmy ORZECH

Tradycyjna kuchnia Kasi
ZUPA GOŁĄBKOWA 414

łyżka przecieru pomidorowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego 100g ryżu 400g mięsa mielonego sól pieprz słodka i ostra papryka ziele angielskie liść laurowy koperek Wykonanie: Kapustę poszatkować, marchew i pietruszkę zetrzeć na oczkach, seler naciowy pokroić w paski. Warzywa zalać wodą, posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok 20 minut.Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną(...)małe cząstki.Kiedy mięso jest podsmażone wsypać 100g suchego ryżu i wlać  szklankę wody. Dusić na malutkim ogniu, aż ryż wchłonie płyn. Następnie dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Całość chwilę podsmażyć i całą zawartość patelni przelać do garnka z kapustą i warzywami. Gotować wszystko ok 15-20 minut na małym ogniu, doprawić do smaku i posypać posiekanym

Walijskie Pichcenie
Gęś po polsku w kapuście 164

Polish goose in the ovenSkładniki.2 nogi gęsi50 dag kapusty kiszonej2 ząbki czosnku1 cebula1 papryka zielona2 pomidory1 łyżeczka kminku1 łyżka  majeranku1 łyżeczka mąkisól5 dag smalcu5 dag boczku wędzonego100ml śmietany1 łyżka natki pietruszkiWykonanie.Mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem  i majerankiem. Odstawić na 1 godzinę, najlepiej na noc.Kapustę pokroić, przełożyć do  rondla,  zalać(...)smalcu. Zdjąć z patelni i przesmażyć warzywa  i boczek, dusić parę minut.Do naczynia z pokrywką, przełożyć warzywa z boczkiem, dodać obsmażone gęsie nogi, podlać odrobiną  wody i wstawić do piekarnika na 2 godziny, temp. 180 oC. Pod koniec gotowania, mąkę wymieszać ze śmietaną i połączyć z kapustą, doprawić do smaku. Kapustę wyłożyć na półmisek, na niej ułożyć upieczone

Kulinarny karnet Christophera
Czarny ryż jaśminowy z warzywami 181

Witajcie :) Dzisiaj pysznie, szybko i zdrowo. Zapraszam na wyśmienity czarny ryż firmy  Radix Bis. Z dodatkiem duszonych warzyw na masełku smakuje wyśmienicie.    Właściwości zdrowotne ryżu czarnego : nie jest łuskany (jak biały), zatem nie jest pozbawiony wielu dobroczynnych składników, m.in. błonnika , dzięki któremu poprawia się praca przewodu pokarmowego, korzystnie wpływa na wzrok, układ krążenia, a także pamięć(...)minut na małym ogniu bez przykrycia. Wszystkie warzywa obieramy i myjemy. Cebulę kroimy w kostkę, cukinię w półplasterki, kapustę w paseczki,pieczarki w półplasterki, marchew ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy warzywa i oprószamy przyprawami, dusimy na małym ogniu tak długo aż cukinia będzie miękka taka na ząb ale nie może się rozpadać

Sama słodycz i szczypta chili
Zrazy-roladki z boczkiem i kapustą kiszoną 225

rozbić tłuczkiem i uformować płaty. Ja miałam kilka mniejszych kawałków, które porozcinałam tylko nożem tworząc płat - nie rozbijałam go już. Na lekko posolone mięso nakładać plastry boczku i kapustę kiszoną. Zwijać i spinać wykałaczkami, szpilkami do mięsa lub związywać bawełnianą grubą nicią. (Roladek nie obtaczać w mące.) W natłuszczonym odrobiną oleju naczyniu(...)ząbków czosnku. Nakryć arkuszem folii aluminiowej lub pokrywką naczynia, pozostawiając szczeliny dla parującej z mięsa wody. Udusić w temperaturze 170-180 stopni do miękkości i lekkiego zrumienienia. Podczas duszenia obracać delikatnie mięso. Podczas opiekania powstanie niezbyt ciemny sos, ale bardzo aromatyczny. Po wyjęciu mięsa sos z cebulą i czosnkiem można zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Ja takiego zmiksowanego sosu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wege gołąbki z kaszą i soczewicą 94

pomidorów 2 łyżki oliwy sól pieprz wędzona papryka 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Liście kapusty należy sparzyć. P roponuję najpierw usunąć nożem głąb, wówczas łatwiej będzie zdejmować miękkie liście. Kapustę umieszczamy w dużym garnku we wrzącej wodzie, dziurą po głąbie do dołu. Po dwóch minutach przekręcamy kapustę i czekamy jeszcze 2-3 minut zanim zdejmiemy pierwsze liście. Zdejmujemy(...)sojowym, płatkami drożdżowymi i papryką. Można też dodać chili. Na liściu kapusty umieszczamy porcję farszu (2-3 łyżki) i zwijamy jak tradycyjne gołąbki. Na dnie naczynia żaroodpornego lub brytfanki układamy najmniejsze liście kapusty, na nich kładziemy gołąbki, które też przykrywamy kapustą. Gołąbki podlewamy wodą, w której gotowaliśmy kapustę. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego

Smakowity Blog Kulinarny
Gołąbki z młodej kapusty z quinoą, tuńczykiem i sosem koperkowym 180

białej quinoy 1 puszka tuńczyka Princes w sosie własnym 1 główka młodej kapusty pół szklanki młodych liści pokrzywy pół szklanki liści rzodkiewki 1 cebula pęczek koperku 200 ml kwaśniej śmietany 18%  1 żółtko 1 łyżka klarowanego masła świeżo zmielony pieprz sól Wykonanie:  Z młodej kapusty obieramy te liście, które najbardziej nadają się na gołąbki (odpowiednio duże(...)farsz. Cebulkę kroimy w kostkę, liście pokrzywy i rzodkiewki siekamy, jedno i drugie dusimy na maśle, aż trochę zmięknie, a następnie mieszamy z quinoą i odsączonym tuńczykiem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 3 łyżki siekanego koperku. Przygotowany w ten sposób farsz zawijamy w podgotowane liście kapusty, takk jak tradycyjne gołąbki i umieszczamy w parowarze na kolejne 15 minut

Quinoa Raz!
łopatka duszona w sosie cebulowo-pieczarkowym 124

Lubię duszone mięsko z sosem, zwłaszcza tak miękkie, że rozpływa się w ustach. Często podaję je z takim pieczarkowo-cebulowym sosem. Do tego ziemniaczki i obowiązkowo surówka z kiszonej kapusty.  Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej bez kości 2 cebule 1 marchewka 200 g pieczarek 1 ząbek czosnku 1 łyżka śmietany 1 łyżka mąki 2 łyżki przyprawy do mięs(...)łyżka tłuszczu Mięso natrzeć czosnkiem i przyprawą. Cebule pokroić w krążki, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Zeszklić i dodać mięso. Obsmażyć z obu stron na złoto i zalać szklanką wody. Dusić pod przykryciem około godziny, podlewając jeśli trzeba. Pieczarki i marchewkę pokroić na plasterki, dodać do mięsa. Kiedy będą miękkie mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną zimnej wody i zagęścić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem z odzysku;) 176

płaska łyżeczka proszku do pieczenia  1/3 łyżki soli 2 łyżki oleju olej do smażenia  do panierowania: 2 duże jajka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Farsz:Kapustę kiszoną przepłukać zimną wodą, następnie zagotować pod przykryciem (jeśli nie lubimy zbyt kwaśnych smaków, możemy odlać wodę z pierwszego gotowania i zalać nową) i gotować do miękkości z liściem laurowym(...)grzybów, dosypuje na tym etapie zupę grzybową z proszku i całość dokładnie miesza).Grzyby umyć, pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła i dusić do miękkości, dodając pokrojoną w kostkę cebulę.Ugotowane mięso drobno posiekać - jeżeli robimy ze świeżym, należy go zemleć a następnie przyprawić i  usmażyć na patelni.Kapustę, grzyby i mięso dokładnie wymieszać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pierogi z grzybami i kapustą. Wigilijna tradycja 163

masła 1 szklanka wody Cebulkę siekamy drobno , lekko rumienimy na maśle , przelewamy z całą zawartością patelni do garnka . Kapustę szatkujemy lub cieniutko kroimy , wkładamy do garnka z cebulką , podlewamy szklanką wody , solimy , dodajemy cukier , suszone grzyby i wszystko przykrywamy pokrywką . Dusimy na małym ogniu około 30- 40 minut , co jakiś czas mieszając i pilnując żeby się nie przypalało . Po upływie(...)wodą , jak makaron ,żeby się zahartowały. Najlepiej smakują podsmażone , na złoto na maśle " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego !   Post Pierogi z grzybami i kapustą. Wigilijna tradycja pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Dorsz z oregano i mixem tłuszczowym ;) 71

dosyp oregano i wyciśnij trochę cytryny.Gdy ryba zmięknie, na patelni podziel ją na małe kawałki.Dodaj ugnieciony czosnek i duś jeszcze pare minut. Najlepiej smakuje z sałatą z: oliwkami,parmezanem,suszonymi pomidorami/cherry,pestkami dyni/sezamem... ...ale może być też z kapustą kiszoną

Keto Przepisy
Gołąbki z młodej kapusty 323

solą i pieprzem. Mieszamy składniki i zostawiamy na 15 minut by przeszły przyprawami.Łyżką nakładamy mięsko na listki młodej kapusty. Zawijamy i robimy mały tobołek . Do patelni wlewamy szklankę rosołu i 2 łyżki przecieru pomidorowego, mieszamy.Teraz wkładamy gołabki i dusimy je jakieś 30 minut i gotowe. Sosik możemy zalać śmietaną jeśli lubicie. Moje gołabki serwuje wam  na talerzu

Różowa kuchnia
Polędwiczki duszone w musztardzie 147

wkładamy podsmażone polędwiczki i dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, 20 minut. Po tym czasie dodajemy musztardę i dusimy jeszcze 10 minut. Na koniec lekko solimy i pieprzymy. Podawać z kluskami śląskimi   kluski śląskie  i surówką z kiszonej kapusty

Kulinarne przemyslenia
Roladki schabowe z wędzoną śliwką 221

Roladki schabowe, soczyste, bez panierki to pyszna alternatywa dla popularnego schaboszczaka. Roladki nadziewane wędzoną śliwką, niby zwykłe schabowe, a za sprawą dodatków smakują rewelacyjnie. Najpierw obsmażone na patelni, następnie duszone w aromatycznym sosie, również z dodatkiem śliwek. Najlepiej przygotować je od razu w większej ilości, a masz zapewniony obiad na kilka dni. Składniki: 10 plastrów schabu   10 plastrów(...)rumiano.  Zalać bulionem, tak, by przykryć roladki przynajmniej do 3/4 wysokości. Do sosu dorzucić resztę śliwek i przyprawy. Dusić do miękości około 30-40 minut gotowy sos zabielić zahartowaną śmietaną. Podawać z kluskami lub puree ziemniaczanym i czerwoną kapustą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pikantne naleśniki z kapustą i mięsem 113

mąkę. Odstaw je   na 30 minut. W rondlu przesmaż na maśle posiekaną  cebulę. Dodaj pokrojoną w paseczki kapustę pekińską. Przesmaż wszystko razem poodlewając niewielką ilością wody. Dodaj pokrojoną drobno paprykę i  przyprawy. Na końcu dodaj pokrojone mięso. Duś nadzienie jeszcze około 5 minut. Dopraw farsz sola i pieprzem do smaku. Zagęść 1 łyżeczką mąki wymieszanej w małej

Gotuj Sam!
Kapusta z boczkiem 72

pokroiłam w drobną kostkę, a następnie podsmażyłam na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Po ugotowaniu kapusty, odlałam wodę. Do kapusty dodałam podsmażony boczek z cebulką, drobną pokrojoną pietruszkę, ocet, koperek, majeranek, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam i dusiłam jeszcze

nietadieta
Trylogia pierogowa: Pierogi z kapustą i grzybami 165

600ml letniej wody 1 jajko 100g roztopionego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dzień wcześniej odcisnąć i podgotować kapustę, namoczyć suszone, drobno pokroić i podgotować grzyby. Cebulę poszatkować i zeszklić na patelni. Wszystko razem wrzucić do garnka i dusić przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dosypać trochę bułki tartej, żeby pochłonęła wodę, ilość zależy od tego

Przepysznik - BLW i nie tylko
MENU NA PRZYJĘCIE 199

też to uczynię. Główne dania: rosół z domowej kury   lub  krem z boczniaków polędwiczki duszone w powidłach  lub  pierś z kurczaka po królewsku Do dania drugiego będą podawane młode ziemniaki oraz surówka z młodej kapusty, koperku i sosu z cytryny i oliwy.  Przystawki na zimno i na ciepło: półmisek wędlin  owoce miseczki

pieprzny smaczek
Młoda kapusta z mięsem mielonym w pomidorach 124

wkładać stopniowo poszatkowane warzywa i dobrze mieszać. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, papryczkę chilli i pieprz. Jeśli kapusta nie puściła za dużo wody można od czasu do czasu podlewać niewielką ilością wody. Przykryć i na małym ogniu dusić do miękkości (około 20 minut).  Podawać z młodymi ziemniaczkami posypanymi świeżym posiekanym koperkiem. U mnie w domu popijamy

MarciochaKucharzy
Kapusta z grzybami 157

dnie garnka układany  kiszoną kapustą, zalewamy wodą, tak aby była przykryta. Gotujemy około 30 minut i dodajemy zszatkowana kapustę słodką, przyprawy za wyjątkiem czosnku, namoczone podgrzybki, śliwki, podsmażoną na oleju, pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez kolejną godzinę. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ewentualnie solą i pieprzem. Polecam i życzę Smacznego

Gosia gotuje