owoc obaj ponieśliby śmierć. Udało mu się wycelować w jabłko, jednak za chęć zabójstwa Geblera skazano go na dożywocie. W trakcie transportu Tella, udało mu się uciec i dać znak do powstania, które doprowadziło do uwolnienia spod władzy carskiej. Jak również Szwajcarzy wyhodowali odmianę musujących jabłek Paradis Sparkling. Są to pierwsze na świecie jabłka, które powstały niechcący. Przypadkowo połączono(...)cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Jabłka obieramy i wyjmujemy gniazda nasienne, kroimy je w większą kostkę i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na całą noc, aby puściły sok. Na drugi dzień zlewamy powstały sok i gotujemy mieszając do czasu, aż płyn zredukuje się nam o połowę. Następnie dodajemy nasze pokrojone jabłka i gotujemy uzyskując konsystencję marmolady, która
Malinowe PocałunkiBardzo pyszne krokiety, dla naszych pociech będą idealne. Mój mąż który nie jest fanem słodkich dań powiedział że są wyjątkowe. Z góry są chrupiące w środku owocowo -serowe. Wychodzi z tej porcji 8 krokietów. Nadzienie – serek mascarpone wymieszać z cukrem do smaku. Truskawki umyć i dokładnie osuszyć. Wyciąć szypułki, przeciąć na pół. Naleśniki – do dzbanka wlać(...)pół. Zawinąć naleśnik, najpierw dwie równoległe strony. Następnie pozostałe brzegi, Położyć krokiety stroną złożenia do dołu. Przygotowanie krokietów do smażenia – w jednej miseczce widelcem rozbić jajka. W drugiej dużej misce ugnieść płatki i dodać wiórki kokosowe. Rękoma rozgnieść na drobne kawałeczki. Każdy krokiet obtoczyć w jajku, a potem w płatkach. Strona złożenia krokieta musi być smażona pierwsza. Smażenie
Kuchnia PokoleńBitki schabowe w sosie myśliwskim to danie, które zachwyci każdego, bez wyjątku. To tylko schab, ale sos myśliwski czyni z niego danie w iście królewskiej stylu. Syte, pyszne, a obiad masz zapewniony na kilka dni. Smak leśnych grzybów, przełamany kiszonymi ogórkami, po prostu palce lizać! Zapraszam do przepisu! Składniki: 1 kg schabu(...)pokroić w 1,5-2 cm plastry. Lekko rozbić, posolić i oprószyć pieprzem. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i intensywnie obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym smalcu na drugiej patelni podsmażyć pokrojony w słupki boczek z cebulką posiekaną w piórka zawartość obu patelni przełożyć do niskiego, szerokiego rondla. Dodać namoczone, pokrojone na mniejsze cząstki grzyby, wodę z moczenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kokos - egzotyczny owoc, który bardzo często pojawia się w różnych produktach spożywczych od ciast zaczynając, przez formę dodatku do dań, aż na uwielbianych szczególnie przez dzieci słodyczach kończąc. Przybiera różnorodne formy w gastronomicznym świecie, najczęściej kojarzony z dodatkiem kulinarnym. Jest to jednak dodatek bardzo zdrowy, a sam owoc w całej okazałości niezmiernie wartościowy. To samo można więc powiedzieć(...)dodatkiem mleczka kokosowego. Inspiracją do ugotowania zupy był dla mnie przepis znaleziony u pieprz czy wanilia. Zupa z kukurydzy z dodatkiem mleczka kokosowego Składniki: 1 cukinia lub patison (ja dałam ostatnio dynię bo nie miałam nic innego) 3 świeże kukurydze 1 cebula 1 papryka czerwona 3 łyżki czerwonej soczewicy 1-2 łyżeczek czerwonej pasty curry ( ewentualnie 1/2 łyżeczki przyprawy
Moja Mama Gotujejest nieziemski... :) Taki kawałek sernikobrownie i kubek gorącej herbaty lub kawy doda Wam energii i rozweseli w te chłodne dni :) Polecam! SKŁADNIKI: 200 g czekolady gorzkiej 70% (ja dałam pół na pół z mleczną) 200 g miękkiego masła 350 g cukru pudru 5 jajek 100 g maki pszennej 500 g serka kremowego z wiaderka (polecam Delfiko) 1 łyżeczka ekstraktu(...)Teraz wlej roztopioną czekoladę, zmiksuj masę dokładnie, a następnie wsyp mąkę i ponownie zmiksuj tylko do połączenia się składników. 3/4 masy przełóż do formy. Pozostałe odłóż na bok. W drugiej misce utrzyj serek kremowy z resztą cukru, ekstraktem (lub cukrem waniliowym) oraz 2 jajkami na gładką masę. Wylej masę serową na czekoladową. Na wierzch wyłóż niedbale (ja robiłam kleksy
Słodko-Słony Świat IlonyZorientowałam się ostatnio, że nie mam na blogu przepisu na zupę dyniową! Jako fanka zup i przede wszystkim jako fanka dyni czuję się w obowiązku szybko
Cooking for EmilyEfektowne, lekkie danie, a do tego nieskomplikowane. Wymaga poświęcenia nieco czasu i pracy, ale efekt jest tego wart :) Składniki: - podwójny filet z kurczaka - 2 bakłażany - plasterki koziego sera (tyle ile wyjdzie nam roladek) - pęczek szczypiorku (cieniutkiego) - puszka pomidorów - mała cebula - 4 ząbki czosnku - zioła prowansalskie - bazylia - sól, pieprz - ryż do podania - oliwa Filety dokładnie umyć, osuszyć(...)posypać solą, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do miękkości. Ostudzić. Teraz mamy czas na przygotowanie sosu: W rondlu na odrobinie oliwy zeszklić posiekaną cebulę i drugą połowę czosnku, dodać pomidory z puszki i dusić pod przykryciem ok. 10 minut, pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę, aby nadmiar wody mógł odparować. Dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie
Cook&Lovewysokości foremki), lekko dociskając wyrównaj powierzchnię ciasta. Odstaw foremki z ciastem do drugiego wyrastania pod przykryciem, na około 2 godziny w temperaturze pokojowej. Czas wyrastania zależy oczywiście od temperatury (drugie wyrastanie mo że odby wać się w lodówce, trwa wtedy około 8 godzin) i od siły drożdży Wyrastanie należy jednak zakończyć wczesniej, jeśli ciasto dotrze do górnych rantów(...)Jeśli nie , możesz wtedy wyj ę ty z foremek c hleb ws t awić na kratce do stygnacego piekarnika na 4 - 5 minut, aby „doszedł”. Zanim pokroisz chleb, daj mu całkowicie ostygnąć na kratce. S macznego. Dwa chlebki - dwie kromki Kromka chleba z semoliny Miękisz i chrupiąca skórka Inspirowała ksążka Chleb. Jeffrey Hamelman
Grahamka, weka i kajzerkaSezon na grilla się zakończył , ale to nie znaczy że nie możemy sobie przygotować smacznej kaszanki . Kaszanka ma swoich fanów ale i
Mój Smaksmak ajwaru - jego szczególną nutę smakową buduje pieczona papryka i bakłażan, choć klasyczny ajwar przygotowują Serbowie bez jego dodatku. Ma różnorodne zastosowanie w kuchni, uszlachetnia smak i zapach każdego dania. Służy do przygotowania sosów, zup, pizzy lub jako dodatek do mięs pieczonych, smażonych lub z grilla. Z jogurtem tworzy pyszny dip, a w połączeniu z białym serkiem pastę kanapkową(...)proszku Wykonanie: papryki umyć, przekroić wzdłuż, następnie usunąć gniazda nasienne i białe błonki. Ułożyć na blaszce skórą do góry. Bakłażana pokroić w 2- cm plastry, ułożyć na drugiej blaszce. Warzywa skropić olejem. Piec w 230`C około 35 minut upieczone papryki przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą, odstawić do ostudzenia. Gdy się zaparzą skórę z papryki usuniesz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mnie ostatnio dość dietetycznie, gdyż córa moja miała operację wycięcia wyrostka robaczkowego, więc nie tylko ona, ale cała moja familia spożywa lekkie dania, a to było strzałem w dziesiątkę :) Nie tylko dla tych, co na diecie :D Smacznie, zdrowo i pożywnie. Polecam ! Składniki : 2 podwójne piersi z kurczaka sól 3 ząbki czosnku słodka mielona papryka(...)przyprawami, zagotowuje i gotuje przez chwilę, na garnek nakładam sito do gotowania na parze, układam porcje kurczaka, przykrywam przykrywką i gotuje około 5-7 min, mięso odwracam na druga stronę i ponownie gotuję pod przykryciem. Gotowe zabezpieczam przed wystygnięciem Cebulę kroje w drobną kostkę i podduszam na maśle, aż zrobi się szklista, zalewam wywarem i gotuję
Bea(u)ty kitchenksiążce jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera zatytułowanej „Simple, honest food”, którą zresztą gorąco polecam. Można w niej znaleźć całą masę szybkich i pysznych dań, doskonałych na każdą okazję. Tym razem przygotowałam szybkiego kurczaka w glazurze karmelowej, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Soczyste mięso, obtoczone w słodko-słonej glazurze z nutą orientalną – bardzo(...)miski, dodaj olej i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu, włóż połowę kurczaka i smaż przez dwie minuty z jednej strony, do lekkiego zarumienienia, odwróć na drugą stronę i smaż przez kolejną minutę. Wyjmij z patelni i podsmaż tak resztę kurczaka. Zmniejszyć ogień do średniego i dodaj trochę więcej oleju jeżeli to konieczne. Włóż do patelni cebulę
karmelowynich jest również bogata w witaminy. Już kilka kwiatów dodanych do sałatki, czy deseru nada daniu orginalnego wyglądu i wyrafinowanego smaku. Nigdy nie jedz jednak kwiatów, które zostały opryskane środkami ochrony roślin, pochodzących z kwiaciarni lub centrów ogrodniczych. Największą pewność da własny ogródek lub zebranie dziko rosnących kwiatów na łące z dala od ruchliwych dróg. Teraz uroku serwowanym(...)powstania jednolitej emulsji na talerzykach rozłożyć sałatę, skropić przygotowanym winegretem, na końcu udekorować kwiatkami. W ten sposób sałatę można przygotować dużo wcześniej, a tuż przed podaniem skropić sosem. Drugi sposób to dokładne wymieszanie sałaty w salaterce z sosem winegret, tak by wszystkie listki oblepił sos. Wówczas sałatę podawać natychmiast po wymieszaniu z sosem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wolnego czasu dla siebie. Dziś doceniam chwile w kuchni, jednak nadal uwielbiam różne ciekawe kanapki, których przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, natomiast w smaku są lepsze niż niejedno wykwintne danie. Wystarczy kilka odpowiednich trików by oczarować nimi całą rodzinę. Kanapki również świetnie nadają się na wynos, np. do pracy lub szkoły. Składniki: 4 ciabatty (ja użyłam(...)odcedzam. Na posmarowaną majonezem część bułki układam jarmuż, plaster sera: brie lub cheddar w zależności od upodobań. Następnie kładę chipsa z szynki, plaster pomidora i fasolkę szparagową. Przykrywam drugą połową bułki i mocno przyciskam. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaIndyk z kurkami w płatkach migdałowych Delitakne mięso z równie subtelnymi grzybkami i orzechami. Podprażenie migdałów wydobywa z nich głębię, która nadaje subtelny charakter całemu daniu. Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 3 Wartość kaloryczna: 290 kcal Składniki(...)dodaj do kurek w mleku, redukując sos na małym ogniu. Kotlety usmaż na dużym ogniu, wkładając ja na patelnię lekko skropioną oliwą. Po dwóch, trzech minutach, przerzuć na drugą stronę, poczekaj kolejną minutę i polej sosem kurkowo-migdałowym. Po kolejnych dwóch minutach można zajadać. Smacznego
Bazując na smakukolejna propozycja z wykorzystaniem szpinaku ( jest on ulubionym warzywem w moim domu ). Dzisiejsze danie jest szczególnie efektowne no i smaczne. Pyszne jest na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto na naleśniki 2 jajka 1 ½ szklanki mleka Ok. 2 szklanki mąki ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Farsz szpinakowy 2 opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 cebula(...)odrobiną oleju szklimy pokrojoną cebulę i czosnek przepuszczony przez praskę. Dodajemy do tego odsączony szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy pokruszony twaróg, fetę i śmietanę. Mieszamy. Na drugiej patelni wlewamy odrobinę oleju, dodajemy pomidory z puszki, przesmażamy aby zmniejszyć ilość wody. Doprawiamy solą i pieprzem i ząbkiem czosnku. Na koniec dodajemy odsączony groszek. Okrągłą blaszkę ( tortownicę ) smarujemy
Smaki EwySzwajcarska zapiekanka ziemniaczana, prosto z patelni. Składniki 1 kg ziemniaków 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła 100 g boczku parzonego 2 łyżki mleka Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem
R'n'G Kitchenśrodku) podany z melonem~ Dziękuję za wczorajsze życzenia powrotu do zdrowia :) Warzywa i owoce (+kurkuma) działają cuda i już czuje się o wiele lepiej :) Na tyle dobrze, że dałam radę usmazyć tego pysznego omleta ;) PRZEPIS /1 porcja/ ~150g ugotowanej fasoli (może być z puszki) ~jajko ~łyżka kakao ~30g mąki gryczanej ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~cukier/stevia do smaku (ja muszę(...)się, aby nie wyciekło poza omlet), przykrywamy pozostałą masą i smazymy na małym ogniu do momentu aż wierzch nieco się zetnie (można smażyć pod przykryciem). Następnie przewracamy omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze kilka minut. Smacznego
breakfast of dreamsWiele razy przymierzaliśmy się do zrobienia tego dania i oto w końcu pojawiło się i u nas Ratatoille każdy przyrządza inaczej – jedni tną warzywa w plasterki a inni jeszcze w paseczki czy kosteczkę. Nasze ratatoille pokroiliśmy w kosteczkę Składniki: - 1 cukinia zielona - 1 cukinia żółta - 1 bakłażan - 4 pomidory - 1 papryka żółta - 1 papryka czerwona - 1 papryka pomarańczowa(...)się zeszkli wrzucamy posiekany czosnek a na koniec pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę. Jak wszystko nam się udusi miksujemy blenderem i odstawiamy. W dużym garnku roztapiamy drugą łyżkę masła i wrzucamy pozostałą cebulę a następnie wrzucamy pokrojone w kostkę papryki. Gdy lekko zmiękną dodajemy naszego bakłażana odsączonego z nadmiaru wody a potem cukinie pokrojone w kostkę. Wszystko dusimy
Kuchenne WariacjePyszne kotleciki z selera z grzybowym nadzieniem. Potrzebujemy: 1 duży seler, grzyby suszone, świerze lub mrożone, 1 jajko, 1 cebula, bułka tarta 2
Jadło i czytadłoPyzy to idealna propozycja obiadowa. Okraszone skwarkami z boczku smakują wybornie. SKŁADNIKI: Farsz : 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 1 jajko, oliwa, sól
Tradycyjna kuchnia Kasijedno ma imię, jest tak samo pojęciem względnym, jak prawda, sprawiedliwość czy gust smakowy i muzyczny. Każdy z nas jest inny, posiada inne wartości i co innego rozumie pod danymi pojęciami. Ale nikt mi nie zaprzeczy, że szczęście smakuje świeżym ciastem. Najlepiej jeszcze upieczonym dla kogoś. BABECZKI KARPATKOWE /własny;/ na 13-15 sztuk 250g masła 4 szklanki mąki pszennej(...)gładkie, elastycznie ciasto, które łatwo odchodzi od rąk. Zawijam w folię spożywczą i na 30 minut wstawiam do lodówki. Połowę mleka zagotowuję z obydwoma rodzajami cukru, a w drugiej części rozrabiam mąkę pszenną i ziemniaczaną. Kiedy mleko w garnku zacznie wrzeć, dodaję masę mączno-mleczną i wszystko trzymam na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej
W kuchni Karmel-itkidanie jest jednym z tych, które wyglądem nie powala, ale smak wszystko wynagradza :) Mam nadzieję, że i Wam posmakuje! Przepis znalazłam jakiś czas temu w internecie. Składniki: 1 filet białej ryby (u mnie dorsz) 1/4 małej główki kapusty pekińskiej 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki masła 2 łyżki oleju(...)kapustę, lekko posolić i chwilę dusić. Dodać koperek, wlać ok 1/4 szklanki wody i dodać śmietanę, wymieszać. 4. Na kapuście ułożyć rybę, dusić, po jakimś czasie rybę przewrócić na drugą stronę. 5. Ryba świetnie smakuje z duszonymi ziemniaczkami. Polecam i smacznego
Kuchnia domowa Anismakiem ale nie na tyle, żeby przygotowywać ją raz w tygodniu… Miseczka fasolki po bretońsku, doprawionej na ostro a do tego kawałek świeżego chleba i rozgrzewające, sycące danie na jesienny wieczór jak znalazł Fasolka po bretońskuSkładniki:500 g fasoli Jaś400 g kiełbasy250 g boczku wędzonego3 cebule, pokrojone w kostkę1 puszka pomidorów lub 400 ml soku(...)powyżej poziomu fasoli. Są dwie szkoły: jedna mówi, żeby fasolę gotować w tej samej wodzie w której się moczyła aby skorzystać z wszystkich dobrodziejstw, które fasola oddaje do wody. Druga szkoła mówi, żeby po namoczeniu wodę z fasoli odlać, fasolę przepłukać i gotować w czystej wodzie aby uniknąć sensacji jelitowych. Każdy robi jak chce Do wody dodać listki laurowe
UgotujmyTo.plDynia z każdym rokiem staje się coraz bardziej sławna i bardzo słusznie, bo to wspaniałe warzywo o wielu "twarzach" :) Pomysłów na dania z dyni jest wiele, ja podzielę się z Wami moją wersją tarty z dynią, cukinią, fetą i pomidorami. Składniki:Ciasto: http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.htmlNadzienie: dynia, ok 0,5kg mała cukinia 2/3 opakowania sera feta pomidor 3 łyżki(...)stopni przez ok godzinę. Tarta jak niemal każdy inny wypiek tego rodzaju doskonale smakuje zarówno na ciepło, bezpośrednio po upieczeniu, jak i na zimno czy odgrzewana na drugi dzień :) Na obiad, kolację, przystawkę czy przegryzkę. Zachęcam Was do spróbowania!Smacznego
Taste Of My DayRewelacyjny pomysł na szybkie i pyszne danie. Makaronu jak zwykle możemy użyc dowolnego, ja wybrałam grube wstążki. Składniki: - 200 g makaronu - pół paczki (ok. 6 brykietów) mrożonego szpinaku - 2-3 ząbki czosnku - 2 pomidory - kulka mozarelli - 1 pierś z kurczaka - olej do smażenia - żółty ser do posypania - chilli, słodka papryka, bazylia, oregano, sól, pieprz, łyżka oleju(...)przeciskamy przez praskę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie na lekko podsmażony (pilnujcie, by się nie przypalił!) czosnek wrzucamy szpinak i czekamy, aż brykiety się rozpadną. Tymczasem na drugiej patelni smażymy naszego kurczaka. Gdy szpinak jest już ładnie podsmażony, dodajemy do niego pomidory i mieszamy, czekając aż się rozpadną i puszczą sok. Gdy zaś kurczak się usmaży, zostawiamy
Kulinarne zapędy KokosaDrożdżówka, wszyscy ją lubią, a drożdżówka z jabłkami podana z zimnymi lodami, to prawdziwe niebo w gębie. Przepis naprawdę warty wypróbowania! Składniki: Nadzienie: 3 duże jabłka
Kuchnia Łukaszabazyliowym bulgurem i mozzarellą , z zielonym kuskus i mozzarellą , z pęczakiem , tabbouleh ) lub jako dania jarskie. I dziś chciałam Was zaprosić na takie właśnie jarskie danie, pyszny sycący pęczak z dodatnim szpinaku i pomidorów. Pęczak ze szpinakiem i pomidorami Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1/2 szklanki suchego pęczaku(...)przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż bulion się wchłonie. Szpinak dokładnie płuczemy. Suszone pomidorki kroimy w paseczki, czosnek miażdżymy, a pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek i delikatnie go przesmażamy, uważając, aby go nie przypalić, bo będzie gorzki. Po chwili do czosnku dodajemy suszone pomidorki, sos rybny
Kulinarne przygody GatityTakie moje małe eksperymenty kuchenne. Połączyłam kurczaka z pomarańczami i podałam z makaronem spaghetti. Wyszło pysznie:) składniki: 1 nieduża podwójna pierś kurczaka 1 opakowania makaronu spaghetti
Monia miesza i gotujeszczęście gusta się zmieniają i dzisiaj nierzadko odbywamy walkę o placki. Niby każdy z dobroci serca tego ostatniego placka oddaje drugiemu, ale w głębi serca, mamy nadzieję, że ta druga osoba powie: „nie, zjedz Ty!” I wtedy szybko wbijamy własny widelec w placucha i zaciągamy go na swój talerz. Zwycięstwo! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http(...)ręczniczek papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy z dżemem, cukrem, owocami 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/delikatne-placuszki-maslanka-jablkiem/ MieszamWGarnku Artykuł Delikatne placuszki z maślanką i jabłkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkutarty tatin z mojego bloga piekę właśnie w patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku i sprawdza się to doskonale:). O, a tak piekłam indyka z poniższego przepisu, rewelacja! Moją drugą propozycją jest garnek z serii Selection marki Ambition . Pomijając fajny, klasyczny wygląd, jest on zaopatrzony w pokrywkę do odcedzania! Niby taki drobiazg, a jakże pomysłowy. Doskonały do gotowania wszystkiego(...)piersi indyka nadziewana kiełbasą, żurawiną i grzybami, wstępnie obsmażona na patelni, a następnie podpieczona w piekarniku, na pewno sprawdzi się na rodzinny obiad w weekendy, jak i danie na świąteczny stół. Podałam je na pięknej zastawie Fala marki Ambition Scroll down for recipe in English Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną (4 porcje) Składniki
karmelowyLekkie kokosanki scroll down for English Pyszne nieskomplikowane kokosanki są niskokalorycznym i całkiem zdrowym deserem. Dodaję ksylitol zamiast cukru i w ten sposób zmniejszam ilość kalorii
Bazując na smakuWołowina z pieczarkami i komosą Dzisiejszy post z dedykacją dla tych, którzy lubią mięso. Soczysta wołowina, podana z pieczarkami w maślanym sosie z komosą ryżową. Danie bardzo proste i szybkie do zrobienia. Idealne dla całej rodziny. Nie wymaga od Nas żadnych szczególnych uzdolnień. Najważniejsze to aby kupić ładny kawałek mięsa, pamiętajcie, że mięso wołowe powinno mieć(...)jednej rozpuszczamy masło, dodajemy szalotkę posiekaną i czosnek, delikatnie przesmażamy, jak będą szkliste dodajemy pieczarki i całość podsmażamy przez 3 minuty, potem przykrywamy pokrywką i dusimy 5 minut. Na drugiej patelni (zaczynając od ciepłej patelni) smażymy wołowinę oprószoną solą i pieprzem, tak jak na steki. Przypominam Wam najprostszy patent na to, jak dotykając mięso sprawdzić czy jest już określonej
SMYKWKUCHNIryżu. Wyszła mi ... hmmm... moja domowa, pyszna i zdrowa wersja burrito. Zjadłam jej łagodną postać, mój mąż dodał chilli w celu wyostrzenia smaku. A Wy lubicie łagodne czy pikantne dania? Składniki na 7 sztuk: naleśniki: 0,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej, 0,5 szklanki kaszy jaglanej, 0,5 szklanki quinoa, woda, 3/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. farsz(...)quinoa. Dodajemy sól, pieprz i blendujemy na gładką masę naleśnikową. Patelnię rozgrzewamy na maxa, do czerwoności :-). Wylewamy porcję ciasta na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron (przewracamy na drugą stronę, gdy brzegi ciasta zaczną odchodzić od patelni). Fasolę moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości w świeżej wodzie. Marchewkę kroimy na słupki, cebulę i paprykę na kosteczkę. Warzywa podsmażamy
Jeść, by żyć w zdrowiuprzy okazji wyczyści nieco lodówkę. Ale... Ale gdyby ktoś jednak chciał skorzystać z gotowego pomysłu, sprawdzonego, smakowitego, a na dodatek kow(t)(m)bojskiego... Polecam! PS Użyłem w daniu fasolki dostarczonej przez firmę Jamar . Smaczne, duże i równe ziarna w zalewie bez konserwantów sprawdziły się znakomicie. Składniki: 1 batat 1 - 2 łyżeczki posiekanej papryczki jalapeno (lub chili(...)papryczką, sosami i sokiem z limonki. Posolić do smaku. Wyłożyć puree na połowę tortilli. Ułożyć na nim warstwę odsączonej z zalewy i przepłukanej fasoli, a następnie plastry mozzarelli. Przykryć drugą połową tortilli. Smażyć na suchej patelni wg instrukcji z opakowania tortilli (około 20 sekund z obu stron). Podawać z jogurtem wymieszanym z sokiem limonkowym i solą oraz posiekaną kolendrą
zadanie-gotowaniecenie, składzie i wielkości. Jest na to wszystko jednak rada! Dzisiejszy przepis pokaże Wam jak zrobić bulgur z hummusem . Ostatnio sałatka bulgur to moja ulubiona pozycja na uczelnię, jako drugie śniadanie. Szybka w wykonaniu i nie wymaga, Bóg wie jakich, składników. To co może być interesujące dla wegan, to to, że dzięki połączeniu ciecierzycy ze zbożem, jakim jest(...)bardzo fajnie sprawdzi się kasza gryczana niepalona czy jaglana (byle nie rozgotować). Kasza jest jedynym produktem glutenowym w tej sałatce, dlatego łatwo będzie Ci ją przekształcić w danie bezglutenowe. Sprawdź przepis na hummus ! Artykuł Sałatka bulgur z hummusem pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmancenie, składzie i wielkości. Jest na to wszystko jednak rada! Dzisiejszy przepis pokaże Wam jak zrobić bulgur z hummusem . Ostatnio sałatka bulgur to moja ulubiona pozycja na uczelnię, jako drugie śniadanie. Szybka w wykonaniu i nie wymaga, Bóg wie jakich, składników. To co może być interesujące dla wegan, to to, że dzięki połączeniu ciecierzycy ze zbożem, jakim jest(...)bardzo fajnie sprawdzi się kasza gryczana niepalona czy jaglana (byle nie rozgotować). Kasza jest jedynym produktem glutenowym w tej sałatce, dlatego łatwo będzie Ci ją przekształcić w danie bezglutenowe. Sprawdź przepis na hummus ! Sałatka bulgur z hummusem Wydrukuj przepis Porcji: 2 Czas przygotowania: 20 minut Potrzebujesz: Hummus z 1/2 porcji z przepisu na hummus 200g kaszy
BlendmanRozpoczął się nowy rok szkolny, więc wracam do tradycji i co niedzielę piekę na cały tydzień dla Niny ciasteczka na drugie śniadanie do szkoły (obiecuję, że przepisy będą w publikowane w niedzielę). Oczywiście, to nie są zwykłe ciasteczka, tylko na tyle zdrowe na ile to jest możliwe, aby taki wynalazek zjadł dzieciak, zresztą, ja też je zabieram(...)jest fala na snobowanie z taki wynalazkami. Uwierzcie mi, nikt absolutnie nikt nie chciał ode mnie aronii, mimo tego, że za darmo chciałam rozdać, więc to czego nie dałam rady przerobić wdzięcznie wisi na krzaku i będzie karmą dla ptaków Składniki na około 20 ciastek o średnicy 8 cm: 250 g płatków owsianych (górskich lub zwykłych) 200 g mąki pszennej
greenscarfproszku do pieczenia - w skład którego wchodzą trzy składniki - mąka, cukier i jajka. Nie potrafię upiec lekkiego jak piórko biszkoptu nie wspomagając go proszkiem do pieczenia. Postanowiłam, że dam sobie spokój, przynajmniej na razie, i będę piekła biszkopt taki, który mi się udaje - z proszkiem. Jest tu również kilka łyżek wrzątku, który rozgrzewa żółtka sprawiając, że ubita masa jest naprawdę(...)nastawić na 170 - 175°C . Tortownicę 26 cm wysmarować tłuszczem. dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysypać mąką. Żółtka oddzielić od białek. Do jednej miski wlać białka, do drugiej żółtka. W trzeciej misce wymieszać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Żółtka ubić z cukrem, gdy zaczną się stawać puszyste, wlewać wrzątek, po jednej łyżce. Ubijać masę dalej
Posadzone i zjedzonePyszne ziemniaczki duszone z burakami, cebulą, marchewką, kiełbaską i boczkiem, podawane z kefirem. Mniam <3 Tradycyjnie danie to przygotowywane jest w żeliwnym naczyniu zakręcanym na śrubę i pieczone nad ogniskiem, ja jednak chciałam Wam pokazać że można je przygotować również w warunkach domowych i nadal jest doskonałe :) Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 łyżka smalcu(...)żeliwną gęsiarkę (można zastąpić innym szczelnym naczyniem z grubymi ściankami). Wszystkie składniki układamy ciasno warstwami: smalec, połowa ziemniaków, szczypta soli i pieprzu, połowa cebuli, kiełbasa i boczek, marchewka, burak, druga połowa ziemniaków, szczypta soli i pieprzu, druga połowa cebuli. Na wierzch kładziemy pęczek koperku i natki pietruszki, całość szczelnie przykrywamy folią aluminiową, błyszczącą stroną do dołu. Kładziemy pokrywkę
My Culinary Artwkładką Tą przystawkę jadłam pierwszy rak rok temu przy okazji jakiejś rodzinnej imprezy. Od razu bardzo mi posmakowała i robię ją teraz dość często jako przekąskę. Jest to takie danie przy którym jest ogromna dowolność jeśli chodzi o "wkładkę" naprawdę pomysłów jest na to mnóstwo a przede wszystkim do środka można włożyć co się tylko chce(...)śmietana - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo. Szczypiorek i pieczarki marynowane ( tutaj ilość według uznania) siekam na drobno i wrzucam do miski. W międzyczasie do drugiej miski wkładam kotkę rosołową i wlewam 1,5 litra przegotowanej wody, wsypuję żelatynę i mieszam wszystko razem.Wymieszaną żelatynę doprawiam do smaku solą i pieprzem i odstawiam do ostygnięcia
Tanio smacznie i prostoradziłbym podać z jakimś sosem (przepisy na sosy TUTAJ ). U mnie ryba w cieście francuskim zagości na stole świątecznym obok ryby po grecku i innych dań Bożenarodzeniowych (przepisy na dania Bożenarodzeniowe TU ). Inne przepisy na rybę znajdziecie TUTAJ . Ryba w cieście francuskim - przepis: Składniki: 300 g filetów z ryby np. dorsza, halibuta, szczupaka (u mnie(...)ryby wchłonie mąka). Dwa blaty ciasta francuskiego złączamy między sobą i wałkujemy na cieńszy blat. Po tym na jedną połowę ciasta, górką wykładamy wcześniej przyszykowaną rybę. Przykrywamy drugą połową ciasta i dociskamy swobodną część. Po tym wykrawamy za pomocą noża formę ryby, tak aby filety okazały się w samym jej środku. Boki rybki dociskamy za pomocą widelca, dzięki
Kuchnia ŁukaszaJeżeli nie boicie się nowych smaków, to koniecznie musicie spróbować. Z podanej ilości sosu można zrobić więcej niż 2 sztuki piersi z kurczaka. Danie najlepiej podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem i sałatką z sosem winegret. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka garść bazylii oliwa 1 kulka mozzarelli 330 g śmietany 18% 1 ząbek(...)nakładać masę bazyliową i lekko rozsmarować, po czym zawinąć (boki można spiąć wbijając z każdej strony wykałaczkę). Do garnuszka lub miseczki wlać śmietanę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, rozdrobnioną drugą połowę mozzarelli, łyżkę mąki ziemniaczanej, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Na dno naczynia żaroodpornego wlać nieco sosu śmietanowego, ułożyć na nim zawinięte
Passions hobbies lifejuż nigdy mi nie umknął. Pierogi z mięsem, które pozostało nam na przykład z gotowania rosołu, chyba każdy dobrze zna. W moim domu było to popularne i ulubione danie. Nigdy nie kupowaliśmy pierogów z mięsem bo te domowe zawsze były najlepsze. Farsz składa się głównie z mielonego mięsa drobiowego oraz białych warzyw z rosołu. Ugotowane pierogi(...)zauważyć jego elastyczność. Gotowe ciasto wkładamy do miski i przykrywamy wilgotną ściereczkę, odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na pół, jedną część pozostawiamy w misce a drugą wałkujemy dość cienko i wykrawamy kółka szklanką. Pierogi z mięsem (25 sztuk): 1/2 porcji ciasta z przepisu powyżej mięso z dwóch udek i dwóch skrzydełek kurczaka ugotowanych w rosole
Mango PapajaPrzepis nadesłany przez moją mamę :) Uwielbiam takie dania. Ich plusem jest to, że każdy może do farszu dodać swoje ulubione składniki i z pewnością będzie smaczne. Można jeść bez żadnych dodatków, lecz tak jak to moja mama mówi, najlepiej smakuje z sosem majonezowo czosnkowym. Czyli kolejny smak, który obie uwielbiamy :) Składniki: 1 cienka kiełbasa, 1 cebula, groszek konserwowy, kilka(...)cebulę wymieszać razem z groszkiem, pomidorami, serem żółtym, pieprzem i solą oraz wyciśniętym czosnkiem. Wyłożyć farsz na ciasto, obłożyć plastrami salami ( dwa plastry zostawić ). Na wszystkie składniki położyć drugi placek ciasta francuskiego i dobrze skleić z dolnym ciastem. Na górę położyć salami, pokrojone na cztery części. Piec na papierze do pieczenia, w rozgrzanym piekarniku (180stopni) przez ok.35min
W kuchni u Monikimusi być zdrowa, nie widzę inaczej :) Madzia teraz gotuje dwie zupy, więc piszę szybko przepis i lecę na zupę. A nawet na dwie może się załapię. Jedna z topinamburem, druga z czarną rzepą. Składniki na 2 małe bochenki: 500 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 10 g drożdży instant 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 480 ml wody Mieszanka ziaren(...)Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy chleby 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce, tego chleba nie da się kroić na ciepło więc musimy cierpliwie poczekać aż wystygnie. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto
Marder&Marder ManufactureFarsz: * 30dag pieczarek * 2 cebule * 3-4 filety rybne (zalezy od wielkosci) * sól, pieprz=ja dałam mrożone warzywa -mieszanke zamiast pieczarek(...)rybki smarujmey bialkiem i z pozostalego po wycieciu ciasta doczepiamy paseczki, tak by farsz nam nie wypadl. Na wyciety tulów ryby kladziemy filety rybne, nakladamy pieczarki i wyrównujemy. Walkujemy druga czesc ciasta i za pomoca malej szklanki lub kieliszka wycinamy krazki (to bedzie luska i oko). Nozem wycinamy takze ogon i glowe. Gotowa rybe smarujemy rozklóconym jajkiem i wstawiamy
w mojej kuchnitakiego nie powstydziła. Ech... Co zrobiłam źle...? Ponieważ ciasta ucierane nie są moją mocną stroną, stwierdziłam, że to z pewnością moja wina. Mając w głowie rekomendacje Maggie, przystąpiłam do drugiej tury, nieco zmieniając przepis. Efekt? Kolejny zakalec, choć już nie taki spektakularny. Tylko pół ciasta się zapadło... Stwierdziłam więc, że do trzech razy sztuka - pozmieniałam jeszcze więcej, wstawiłam formę(...)warta zachodu.Jeśli nie boicie się ucierańców - spróbujcie. Ciacho bowiem naprawdę smakuje wyjątkowo. Czy skorzystacie z mojego przepisu z pewnymi zmianami, czy z oryginalnego - wybór pozostawiam Wam. Koniecznie jednak dajcie znać, jak wyszło - mam nadzieję, że nikt nie będzie miał z nim takich problemów, jak ja.Pomarańczowe ciasto z polentą i syropem pomarańczowo-rozmarynowymSkładniki:(na tortownicę o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKlasyczne danie na niedzielny obiad dla całej rodziny. Mięsko jest miękkie i aromatyczne.. Składniki dla 4 osób: 0,5 kg schabu karkowego bez kości (na 8 kotletów) sól, pieprz, majeranek, oregano, kurkuma, slodka papryka mąka zwykła lub bezglutenowa 2 cebule 3 ząbki czosnku ocet jabłkowy (jeśli robimy marynatę) Marynowanie mięsa: nie jest konieczne ale wpływa(...)kotlety. Każdy kotlet obtaczamy lekko w mące. Na patelnie wlewamy tyle wody aby zakryła dno i doprowadzamy do wrzenia. Kotlety kładziemy na wrzątkiem i po kilku minutach przewracamy na drugą stronę. Zmniejszamy gaz, dolewamy trochę zimnej wody i zakrywamy patelnię pokrywką. Kiedy podczas duszenia mięso zacznie przywierać do patelni dolewamy szklankę zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Cebule
prawdziwe jedzenie